właśnie patrzyłam na profil "Piekę, bo lubię" (https://www.facebook.com/piekebolubie?ref=hl) i zauważyłam, że jako zdjęcie w tle ustawiony jest właśnie powyższy sernik. Przeglądając bloga nie znalazłam na niego przepisu. Więc muszę szybko naprawić swój błąd i dać przepis na popisowe ciasto mojej mamy.Składniki:*Masa serowa i bezowa600 g twarogu z wiaderka lub półtłustego zmielonego na gładką masę2 szklanki(...)boki blachy "wylepiamy" ciastem. Robimy masę serową - do miski dodajemy twaróg, olej, żółtka, sok z cytryny, budyń śmietankowy i mąkę ziemniaczaną - miksujemy, gdy składniki się połączą dodajemy powoli mleko nadal miksując, następnie wsypujemy rodzynki i miksujemy. Potem ubijamy pianę z 3 pozostałych białek dodajemy porcjami cukier i cukier waniliowy. Gdy piana będzie sztywna dodajemy ją do masy serowej i delikatnie
Piekę, bo lubięNa Litwie sezon rabarbaru rozpoczął się nieco później, dlatego tylko teraz publikuję przepis na ciasto z rabarbarem, więc mam nadzieję, że w zapasie macie jeszcze trochę
Kuchnia ŁukaszaJuż szybko ,,Tłusty czwartek", a więc sama pora, aby zacząć zbierać przepisy na same tłuste, pyszne, słodkie przepisy. Dzisiaj jest jeden z takich przepisów, czyli
Kuchnia ŁukaszaZ rana najlepiej lubię słodkie śniadania , bo po słodkim śniadaniu dzień staje się o wiele lepszy. Dziś prezentuję Wam bardzo, bardzo smaczne śniadanie, bo aż potrójnie
Kuchnia Łukaszapołączenia się składników. Blaszkę 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut, a następnie wylać na sernik pianę z kokosem i piec ponownie 15 minut. Piana kokosowa 4 białka 150 g cukru 150 g wiórków kokosowych 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka(...)połączenia się składników. Wlać ciasto na blaszkę (23x38 cm ) wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno blaszki) i piec w 180 stopniach C około 30 minut. Krem 3 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 4 żółtka 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła 1 puszka brzoskwiń Mleko wymieszać z żółtkami, budyniem, cukrem i mąką ziemniaczaną. Wszystko zagotować aż zgęstnie
O kuchni z uczuciemŁadnie prosiliście więc dodaję (jak na mnie) w dość ekspresowym tempie przepis na moje dzisiejsze śniadanko, które idealnie sprawdzi się jeśli jecie śniadanie dopiero w pracy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMyślę, że ciasto "Seromakowiec" to hit tych Świąt. Połączenia moich dwóch ulubionych ciast- makowca i sernika, na bezglutenowym biszkopcie, z dodatkiem polewy z rozpuszczonych krówek i posiekanymi orzechami laskowymi...Mhmm czego chcieć więcej. Kochani! Dodaję ten przepis dziś abyście i Wy mogli zrobić na Święta to cudowne ciasto. Pragnę jeszcze dodać, że jest to ciasto bez cukru i bez tłuszczu(...)skórka 3 żółtka1 ubite na sztywno białko1 kieliszek malibu2-3 łyżki miodu wrzosowego1 łyżka stewii1 łyżka mąki ziemniaczanejPolewa:10 rozpuszczonych w kąpieli wodnej krówek (można dodać 2-3 łyżki mleka)garść posiekanych orzechów laskowychBiszkoptBiałka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo stewię. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Kiedy otrzymamy sztywną, jednolitą masę dodajemy przesianą mąkę. Całość przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia
Mango PapajaAbsolutnie zakochana jestem w nowym stole, z ukośnymi nogami i najpiękniejszym, rustykalnym, drewnianym blatem. Kocham jego krzywizny i już sobie wyobrażam, jakie piękne tło będzie stanowił dla tych wszystkich serników, które upiekę w mojej nowej kuchni... Po zakupach, rozochoceni mimo rachunku, który przyprawił mnie o lekką palpitację, pojechaliśmy do rodziców C. podzielić się wrażeniami i nieco odsapnąć. Oczywiście, nie byłabym(...)truskawkowy Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) biszkopt: 3 jajka 120 g cukru 60 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 25 g wiórków kokosowych krem: 130 ml mleka kokosowego 100 g cukru 4 żółtka 2 listki żelatyny 120 g miękkiego masła 250 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 70 g ciasteczek amaretti 300 g truskawek wierzch: 175 g śmietanki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejny początek września i kolejny przepis na tort. Jak co roku robię tort ojcu na urodziny (9 września) i w tym roku zrobiłem tort czekoladowy. Kiedy
Kuchnia ŁukaszaSkładniki:CIASTO: 2 szkl. mąki, 2 łyżki kakao, 1/2 kostki margaryny, 3 łyżki cukru pudru, jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka czubata amoniaku, 2
kolorowotorcikowoOd dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia drożdżówki. Jedna nie chciałam by była to taka zwykła, oklepana drożdżówka... Gdy okazało się, że muszę koniecznie zużyć
Z miłości do słodkościzakochać w smaku jeśli jest on trafiony w mój gust. Ten który dziś widzicie jest po prostu mega obłędny z czekoladą i śliwką oraz kruchym spodem stanowi rewelacyjny smak. Sernik jest mazisty i rozpływa się w ustach. Zapraszam... Składniki: spód 400 g ciasteczek digestive (czyli ciasteczek pełnoziarnistych) 150 g rozpuszczonego masła Masa: (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej(...)rumie lub w wodzie. Następnie namoczone śliwki wraz z amaretto podgrzewać na małym ogniu kilka minut, aż się lekko podgrzeją. Przestudzić. 3. W rondelku doprowadzić do wrzenia 7 łyżek mleka 3,2%. Wyłączyć gaz i wrzucić połamaną w kostki czekoladę .Zostawić pod przykryciem na ok.5 min. Następnie wrzucić śliwki z amaretto i wszystko wymieszać. 4. Do miski włożyć 4 żółtka
Kubki smakuJest to niezwykle efektowne tak wizualnie jak i smakowo ciasto. Połączenie sernika na zimno z bogactwem sezonowych owoców daje nam niezwykły deser, idealnie chłodny na upalne letnie dni i idealnie zachwycający jeżeli chcemy oczarować naszych gości. Do tego jest niezwykle prosty w wykonaniu - po prostu ideał :) Składniki - 1 serek homogenizowany waniliowy ( ok.150 g ) - 3 łyżki śmietany(...)jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Biszkopty namoczyć ( np. w mleku ), wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 180 cm. Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić do namoczenia. Serek, śmietanę, cukier puder wymieszać, dodać sok z cytryny i rodzynki ( parę odłożyć do dekoracji ). Żelatynę zalać
Świat SmakuNa Tłusty Czwartek racuchy drożdżowe muszą być! Robione wg. tego przepisu racuchy zawsze się udają . Są bardzo puszyste , pulchne, mięciutkie, w miarę słodkie (co dla mnie
Kuchnia ŁukaszaKokos + maliny + czekolada = IDEAŁ! Uwielbiam to połączenie i to właśnie ono dziś odgrywa u mnie główną rolę! Mam dla Was przepis na przepyszne ciasto kokosowe na
Ostra na Słodko