sernik z mlekiem - 2000 przepisów (strona:119/134)

Bułeczki dynie 197

istnieje. Zacisnęłam więc zęby, kupiłam na próbę najmniejszą, jaką znalazłam, i zabrałam się do dzieła. Szczerze mówiąc, nie pamiętam już, co było pierwsze. Wyśmienita, pikantna zupa krem, gładki sernik z nuta pomarańczy, a może ciasto czekoladowe...? Nieistotne; najważniejsze jest, że w dyni się zakochałam! Jej nieco mdławy, delikatny smak stanowi idealne tło dla wszelkich kuchennych eksperymentów. Z zachwytem zagłębiłam(...)rodzaju dyni, z której zrobicie puree. Ja użyłam intensywnie pomarańczowej Hokkaido.  Bułeczki dynie Składniki: (na 10 sztuk) 360 g mąki pszennej 14 g świeżych drożdży 125 ml letniego mleka 1 jajko 45 g masła 125 g puree z dyni 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru dodatkowo: 5 połówek orzechów pekan 1 jajko 2 łyżki mleka Mąkę przesiać do dużej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
miodownik z serem gotowanym 201

składniki na ciasto miodowe: 750 g mąki orkiszowej lub pszennej 110 g cukru pudru 185 g masła 3 jajka 200 g miodu płynnego 2 i 1/2

Domowy Smak Jedzenia
Światowy Dzień Żywności trwa cały rok - nie marnuj jedzenia! 175

tydzień. Kiedy mam już wypisane co zamierzam ugotować, wtedy przeglądam swoje zapasy i na listę lądują poszczególne produkty. Orientacyjnie planuję też produkty typowo śniadaniowo-kolacyjne, czyli na przykład sery, mleko, jajka etc. Na początku taki system wydawał mi się dość skomplikowany, z czasem jednak okazało się, że oprócz naprawdę minimalnych ilości wyrzucanych do śmietnika (nie uwierzę, że są domy gdzie(...)dnia mamy pyszny obiad. Ciasto Większość ciast też zamrażam. Dzielę na niewielkie kawałki, owijam folią i po rozmrożeniu w temperaturze pokojowej jest dodatek do popołudniowej kawy. Jakie ciasta mrożę? Serniki, ciasta drożdżowe, ciasta przekładane kremem budyniowym etc.  Galarety mięsne i rybne Po przełożeniu do plastikowego pudełeczka wrzućcie je do zamrażarki. Po rozmrożeniu są tak samo smaczne. Zupy Można

Codzienna kuchnia niecodzienna
SZPINAKOWY RAJ POD BZEM. 238

masę do tortownicy.3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.4. Pieczemy - termoobieg, góra - dół.5. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni.6. Pieczemy kolejne 20 minut.7. Studzimy jak sernik - wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, po 15 minutach wyciągamy./Reasumując: pieczemy 50 minut - pierwsze 30 w 180 stopniach, następne 20 w 160 /SKŁADANIE W CAŁOŚĆ:1. Wystudzony biszkopt(...)Polecamy. Nasz zauroczył i rozkochał.Tak się właśnie prezentowało nasze - matki i córki, wytrawne śniadanie. To było prawdziwe święto. Celebracja chwili i rozkosz dla podniebienia. Do tego kubek gorącego mleka... Genialnie tak, że straciłyśmy rachubę czasu, ale "szczęśliwi czasu nie liczą". Matka z córką odnalazły idealnego towarzysza do ploteczek i pożarły go - najpierw wzrokiem, później... dosłownie, ale żeby

Wypisz Wymaluj
OXY2 172

Witajcie moi Najmilsi! Dzisiaj kolejne 7 dni z planem od oxy! To był naprawdę udany tydzień! Udało mi się zrobić 4 treningi siłowe, 3 treningi biegowe

fitolarun.blogspot.com
Jaglana wariacja 136

Czego to już z kaszy jaglanej nie było. Klasycznie, z warzywami, z mięsem, zmielona do naleśników zamiast mąki, w formie puddingu i zwykłej jaglanki na śniadanie. Jaglany sernik, jaglane brownie, kulki , kremówki i ciasteczka . Kasza jaglana, jakby dopiero została odkryta, podbija domowe kuchnie od kilku lat. Kasza jaglana otrzymywana jest z prosa, bezglutenowego zboża. Jest lekkostrawna. Ma właściwości antywirusowe(...)magnez (ponad 80% dobowego zapotrzebowania) Ale wróćmy do jaglanej wariacji. 200 g kaszy jaglanej gotujemy do miękkości w wodzie. Po ugotowaniu miksujemy na gładko ze słodziwem i szklanką mleka lub wodą z dodatkiem łyżki mleka kokosowego. Prostokątną formę wykładamy herbatnikami, a na nie wykładamy masę z kaszy. Następnie wykładamy owoce – świeże, mrożone lub wekowane. Ja dodatkowo zmiksowałam banana

Kucharzyca
Miodownik z kajmakiem czekoladowym 382

Beskid Nowy Sącz na Polanę Sosny miałam okazję go skosztować, przyznam się, że upomniałam się o drugi kawałek, bo smak był niesamowity. Ewa słynie z wypieku kultowego sernika i jeśli tylko zgodzi się dać mi na niego przepis to również pokuszę się o jego wykonanie. Jedynym odstępstwem od przepisu jest wykonany przez mnie kajmak czekoladowy, zamiast klasycznego. Składniki na ciasto(...)stygnąć, to zacznie się zagęszczać. 3. Wystudzonym kajmakiem przekładamy ciasto w dwóch poziomach, dodatkowo na górny placek przygotowujemy masę z kaszy manny. Masa z kaszy manny: 2 szklanki mleka 1/2 szklanka kaszy manny  15 dag masła 3 łyżki cukru cukier lub esencja waniliowa 1. Z mleka, cukru, wanilii i kaszy manny gotujemy budyń. Do wystudzonego budyniu dodajemy masło

Apetyczna babeczka
Serniczek z nutą kawową 272

Delikatny a równocześnie wyraźny w smaku i lekko alkoholowy serniczek :) Składniki:Biszkopt- 2 jajka- 1/2 paczki cukru waniliowego- 50 g cukru pudru- 50

Zainspirowana w kuchni
Delicja serowo-jabłkowa 221

Jesienią zawsze królują szarlotki... Jednak lubię czasem zaszaleć i upiec coś wyjątkowego:) Taka jest właśnie ta delicja;) Kruche ciasto, masa jabłkowa, delikatna masa serowa i lekka

Z miłości do słodkości
Kuchenne ABC – czyli ciasta i ich rodzaje 286

jeden sposób: do masy serowej należy dodać ugotowany i przeciśnięty świeżo ugotowany ziemniak. Aczkolwiek przyznaję się, ze tej metody nie wypróbowałam na żywym organizmie :) Jeśli chodzi o bakalie w serniku polecam sprawdzona metodę polegająca na sparzeniu, ostudzeniu i posypaniu maka pszenną. Dzięki temu nie opadną na dno. Biszkopt czyli ciasto mistrzów! Biszkopt charakteryzuje się lekkością i puszystości, której mogą pozazdrość(...)szczypty soli, a żółtka ucieramy osobno z cukrem, bądź z cukrem i tłuszczem.  Mąkę powinno się przesiewać z proszkiem do pieczenia dzięki czemu ciasto będzie bardziej puszyste. Płyny (mleko, olej, alkohol itd.) wlewamy dopiero po wsypaniu mąki i wymieszaniu jej. Jako ostatnie dodajemy owoce i orzechy. Dobrze jest oprószyć bakalie mąką - nie będą wówczas opadały na dno ciasta. Ciasto

Pyry na Gaz
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 162

sosów i zup, do klusek ziemniaczanych (pyzy), kisielu, budyniu. Użyta w słodkich ciastach sprawia, że mają bardziej równomierną ale zbitą konsystencję (niewielki dodatek do ciasta biszkoptowego). Jej dodatek w serniku (np. w postaci opakowania budyniu) poprawia wilgotność tego ciasta. Dawniej używana jako krochmal do zabezpieczania pościeli, bielizny i ubrań.   Mąka kukurydziana – to mąka z drobno zmielonej, suszonej kukurydzy. Słonecznie(...)naprawdę na długo, nawet twarz pokrytą kremem z filtrem przeciwsłonecznym. Można używać jej samej, albo dodać jej trochę do ulubionego sypkiego pudru. Sama mąka, wymieszana na pastę z dowolnym mlekiem, świetnie sprawdzi się jako maseczka wygładzająco-nawilżająca (efekty doskonale widać po skórze Japonek).   Mąka owsiana – zawiera w sobie minimalne ilości glutenu. Łatwo ją zrobić w warunkach domowych – wystarczy zmielić

Karo in the Kitchen
Biała dama 438

Puszysta masa serowa oraz słodki smak ananasów nadają temu ciastu lekkości i wyśmienity smak, idealny na cieplejsze dni. Składniki - 2 serki homogenizowane ( 180 g ) - ¾ szklanki cukru

Świat Smaku
Seromakowiec z piernikami na kruchym spodzie 219

rodzynki,skórka pomarańczowa,orzechy itd) pół szklanki nierafinowanego  cukru trzcinowego 2 łyżki  naturalnego miodu spadziowego 2 łyżki nierafinowanego  oleju kokosowego 2 szklani mleka Opłucz mak, zalej mlekiem,zagotuj. Gdy mak zacznie pyrkać, zmniejsz gaz i gotuj wolno przez 20 minut.Następnie wyłóż na sitko i odstaw ,aby obciekł.Można zostawić na noc. Nazajutrz mak zmielić trzy razy(...)upieczeniu nie wyciągamy od razu ,ale uchylamy drzwiczki piekarnika i pozwalamy mu jeszcze siedzieć 10 minut. Następnie wyciągamy go ,studzimy i wkładamy w chłodne miejsce najlepiej na noc. Sernik z lodówki jest pyszny! Podany z kawą dosmaczoną  meksykańskim syropem z agawy , nie ma sobie równych! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
MINI SERNICZKI Z OWOCAMI 346

   Błyskawiczne,  urzekające swym wyglądem i dosłownie powalające smakiem, tak w skrócie można określić te małe cuda. U nas były już dwukrotnie, w dwóch

Smaczne Zdrowe
Rany cięte oraz kłute i najlepsze ciasto bananowe 171

spodziewałam, a prawdziwą troską.Jeszcze nie zniknęły mi blizny po tym, jak ciachnęłam sobie za jednym zamachem trzy palce, a już udało mi się uszkodzić przy krojeniu fig do sernika (o którym będzie niedługo, bo wyszedł pierwszorzędny). Rana była troszkę głębsza niż zazwyczaj, bo nóż mi wjechał w palec prostopadle, a nie pod jakimś przyjemniejszym kątem, ale zakleiłam wszystko plastrem(...)pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej3 dojrzałe banany100 g ciemnej czekolady (44%)polewa:200 g ciemnej czekolady (70%)160 g cukru pudru120 g creme fraiche (18%)Mleko wymieszać z sokiem z cytryny i odstawić na 10 minut.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbić jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać

Pożeraczka, czyli raz adobrze