Ciast biszkoptowych nie było jeszcze u mnie na blogu, a są one często bazą do ciast przekładanych i tortów.Dział z biszkoptami zapoczątkuję dziś przepisem na
Smakołyki Berenikiposypuje mąką. Do pieczenia ciasta kruchego stosujemy dwie zasady tj. nakłuwanie i podpiekanie. Nakłuwanie ciasta kruchego ma zapobiec wybrzuszenia ciasta podczas pieczenia. jeśli pieczemy placki będące spodem do sernika, szarlotki podpiekamy je przed nałożeniem masy do pieczenia około 10 minut, a następnie przestudzamy lub schładzamy całkowicie. w ten sposób ciasto nie namoknie od później nałożonej masy, unikniemy zakalca, a ciasto(...)odczekać kilka minut; czasami zdarza się, że wszystko zrobiło się zgodnie z przepisem, a po upieczeniu ciasto jest zbyt suche. Jest na to rada wystarczy posmarować wierzch ciasta odrobiną mleka i wstawić jeszcze na 3 minuty do piekarnika. Przechowywanie ciasta kruchego: Ciasto kruche nienadziewane można przechowywać do 2 tygodni w zamkniętym pudełku, w chłodnym miejscu. Dzięki temu kruche ciasteczka warto
Ciastka - domowe słodkościZosia to pyszne, kakaowe ciasto miodowe przełożone masą serową. Wykonanie jest nieco pracochłonne (kto choć raz piekł miodownik przyzna, że proces wałkowania ciasta
Rozpustne gotowanieWitam Kochani tego zimowego styczniowego wieczora. Pogoda przypomniała sobie wreszcie, że mamy zimę. Świat za oknem troszkę się zabielił :-) Mam nadzieję, że utrzyma się trochę . Dziś
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDziś nie mam dla Was przepisu, za to mam pomysł na małą akcję informacyjną. Akcja nazywa się N ie marnujmy jedzenia! Jeżeli chcesz się przyłączyć do
moj przepis nakoniec cukier puder, kakao, ostudzoną czekoladę oraz serek mascarpone. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Wmieszać ją do kremu czekoladowego i krótko zmiksować do połączenia składników. Polewa: Mleko i cukier puder umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło, dalej podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści. Zdjąć garnuszek z ognia(...)miałam już jakieś 14 lat) otwarła się kolejna furtka, mianowicie pierwsze konkursy. Takim przełomowym i chyba pierwszym był konkurs zorganizowany na blogu Domowa Cookierenka Agi . Przygotowałam wówczas m.in. Podwójny sernik Oreo (przepis---> klik ) oraz Chatkę Baby Jagi (przepis---> klik ) I to właśnie zdjęcie serniczka spodobało się Pani Agnieszce najbardziej i zostało nagrodzone książką oraz cudną formą
Nastoletnie Wypiekaniespędzić czas w miłej atmosferze z rodziną i przyjaciółmi, najlepiej przy suto zastawionych stołach pełnych świątecznych pyszności. Zazwyczaj w tym okresie królują na nim wszelkiego rodzaju babki, mazurki i serniki, a ja proponuję bardzo popularne na zachodzie puszyste bułeczki drożdżowe z jabłkiem, rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczową i glazurą z konfitury morelowej, doskonałe nie tylko na święta! Najlepsze są takie(...)TUTAJ . Poniżej przedstawiam wyjątkowy przepis na pyszne bułeczki wielkanocne, przygotowane w piekarniku Electrolux z funkcją PlusSteam. Scroll down for recipe in English Bułeczki wielkanocne (15 bułeczek) Składniki: 300 ml mleka 50 g masła 500 g mąki 1 łyżeczka soli 75 g drobnego cukru 1 łyżka oleju 7 g drożdży instant 1 jajko, rozbełtane 75 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki
karmelowyTyn syrnik to je dobre pole do eksperymyntōw. Kōmbinowołech ze mōnkami i dodatkami, aż żech prziszoł tyż do tych mandli. 1 Połōnczynie tego miynkego syrnika ze
Chop w kuchniNiyrołz [1] to mje [2] jakosik tak korci, żeby cojś pokōmbinować [3] ze receptym [4] . Tyn syrnik żech prōbowoł na roztomajte [5] sposoby, ale jak żech
Chop w kuchniOd dłuższego czasu w internetach i innych mediach trwa dyskusja czy gruba baba może być szczęśliwą babą? Dyskusja urocza w każdym względzie mnie jako grubą
ladykitchen