dynie i nie wie co ma z nią zrobić? i ma go tego jeszcze wielka ochotę na pyszny serniczek, to bardzo proszę :) Sernik dyniowy zaspokoi Wasze oczekiwania smakowe. To jest to, co mi i Wam trzeba w zimną i mokra niedzielę ;) Wymiary blaszki: tortownica średnica 28 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia: 50-60 minut Składniki : Spod(...)twarogu 250 g mascarpone 300 g puree z dyni opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego łyżeczka skórki startej z cytryny Polewa: puszka gotowego kajmaku 3 łyżki mleka albo kremówki Sposób przygotowania: Spod: Herbatniki pokruszyć walkiem. Wymieszać z roztopionym masłem i orzechami. Masą wylepić wyłożoną papierem do pieczenia tortownice. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Masa
Różne smaki w kuchnidynie i nie wie co ma z nią zrobić? i ma go tego jeszcze wielka ochotę na pyszny serniczek, to bardzo proszę :) Sernik dyniowy zaspokoi Wasze oczekiwania smakowe. To jest to, co mi i Wam trzeba w zimną i mokra niedzielę ;) Wymiary blaszki: tortownica srednica 28 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia: 50-60 minut Składniki : Spod(...)twarogu 250 g mascarpone 300 g puree z dyni opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego łyżeczka skórki startej z cytryny Polewa: puszka gotowego kajmaku 3 łyżki mleka albo kremówki Sposób przygotowania: Spod: Herbatniki pokruszyć walkiem. Wymieszać z roztopionym masłem i orzechami. Masą wylepić wyłożoną papierem do pieczenia tortownice. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Masa: Zółtka
Słodkości i nie tylkoprzepis powinnam była dodać już dawno temu. Jest to niesamowite ciasto 3 w 1,gdyż składa się z trzech ciast połączonych razem. To jest: sernik, makowiec i orzechowiec.Fakt, że jest dużo pisania i pewnie dlatego ciągle go omijałam, ale teraz naprawię swój błąd. Oczywiście przepis zaczerpnięty z nieograniczonych zasobów Siostry Anastazji i jak zwykle rewelacyjne ciasto(...)szklanki cukru 2 jajka 1 łyżka masła 1 łyżka miodu olejek migdałowy Masa orzechowa: 35 dag orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru 1 łyżka masła 1/2 szklanki mleka 2 białka Masa serowa: 1/2 kg białego sera 20 dag masła 6 jajek 40 dag cukru pudru 10 dag rodzynek 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki
Ciasteczkowy Potwórpomarańczowej - użyłam skórki Gold Pack.Buraki wyszorować i bez obierania ugotować do miękkości. Ugotowane wystudzić i obrać. Zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej lub zmiksować w malakserze.W garnuszku rozpuścić masło, dodać mleko, kakao i 2/3 cukru. Zagotować i odstawić do przestudzenia. Po przestudzeniu dodać starte buraki, kawę, skórkę pomarańczową, roztrzepane żółtka i dokładnie razem połączyć. Białka ubić na sztywna pianę(...)środku jest dopieczone.Wystudzone ciasto polać polewą. Ja użyłam polewy czekoladowej i kolorowego lukru :)Ciasto ma przepiękny kolor, jest wilgotne i pięknie pachnące, konsystencją przypomina...sernik :) Wyczuwalny zapach kandyzowanej skórki dodaje mu uroku i cudownie harmonizuje ze smakiem buraków. Z kubkiem dobrej herbaty czy kawy stanowią niesamowicie pyszny duet :) Myślę, że na świątecznym stole
Codzienna kuchnia niecodziennaniesamowicie mięciutkie, delikatne, maślane. Z nutą szafranu, która bardzo mi do gustu przypadła - a było to moje pierwsze z nim w kuchni spotkanie. Gdzieś mam zapisany przepis na szafranowy sernik - koniecznie muszę go w końcu wypróbować...Siankoo, Mirabelka, Siaśka i Maggie również postanowiły uczcić świętej Łucji w prawdziwie skandynawski sposób. Koniecznie obejrzyjcie ich lussekatter. Szafranowe bułeczki świętej ŁucjiSkładniki(...)szafranem rozgniecionym na proszek w moździerzu, przestudzić - ma być letnie, nie gorące.Masło rozpuścić i przestudzić.Mąkę przesiać, wymieszać z kardamonem, cukrem i solą. Drożdże rozpuścić w mleku, wlać masło, wymieszać. Partiami wsypywać mąkę, a na końcu dodać roztrzepane jajko. Zagnieść ciasto - może się nieco lepić.Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić.Po tym czasie
Pożeraczka, czyli raz adobrzekaloryczny, po prostu z przytupem. W tej odsłonie bardzo prosty i szybki do wykonania, jest świetnym rozwiązaniem na ostatnią chwilę, kiedy okazuje się, że spaliliście wymuskany, planowany od stuleci sernik i nie ma nic słodkiego ;) Kruchy spód: 200 g mąki 100 g cukru pudru 50 g gorzkiego kakao 3/4 kostki masła 2 żółtka Góra: puszka skondensowanego mleka/masa kajmakowa bakalie/orzechy(...)minut i wykładamy na blaszkę, lekko dociskając. Widelcem dziurkujemy i pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Jeśli będziemy sami przygotowywali kajmak, gotujemy puszkę z mlekiem skondensowanym na wolnym ogniu przez około 4 godziny (trzeba pamiętać, żeby była cały czas zanurzona, inaczej będzie jeszcze więcej sprzątania niż przy kakaowej chmurce ;) Jeśli natomiast daleko nam do takich
sama złodyczPo małej przerwie powoli wracam do blogowania... Na początek mam dla Was przepis na pyszne łaciate ciasto, zapewne przez wielu z Was dobrze znane:) Podaję przepis
Z miłości do słodkościNa powitanie wiosny, na pierwsze śniadania i podwieczorki w ogrodzie :), za specjalnym podziękowaniem dla Ewy i Wiesia....Oni z pewnością znajdą na tym zdjęciu to, za
Apetyczna babeczkaduże cztery litery i zrobiliśmy coś własnoręcznie. Idąc dokładnie tym tokiem rozumowania chwyciłem za garnek i ugotowałem kaszę jaglaną, która jest świetną bazą do słodkości. Skoro sprawdza się w sernikach to czemu nie w kuleczkach? Była już tylko kwestia smaku… w jakim kierunku pójść, co z nią zrobić, z czym zmieszać. Nie miałem ochoty na orzechy(...)syropu ryżowego (można było go pominąć, ale lubię dość słodkie desery). Do zagęszczenia mąka owsiana, bo taka mi w ręce wpadła jako pierwsza z paczki od firmy Kubara. Dodatek mleka, jest podyktowany stopniem ugotowania kaszy. Wyszły pyszne i bezglutenowe kuleczki, które najlepiej smakują jedzone schłodzone (z lodówki). Składniki: Kasza jaglana – 200g (ugotowanej) Daktyle – 100g Cytryna – 1 duża
BlendmanCiężko mi było podejść do zrobienia sernika. Także będąc na wakacjach u rodziców postanowiłam wykorzystać ten czas by razem z mamą go przygotować (przepis od mamy, który dostała od koleżanki). Wyszedł pyszny i jak się okazuje nie taki trudny do zrobienia. Składniki: ( forma o wym. 38x24cm ) Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 margaryny (125g), 1/2 szklanki cukru, 1 jajko(...)gotowego (już zmielonego) twarogu, 1 szklanka cukru, + 2 duże łyżki cukru, 4 żółtka, 1 jajko całe, 1 i ok.1/2 budyniu śmietankowego bez cukru, 1/2 szklanki oleju, 2 szklanki mleka, 4 białka, szczypta soli. Kruszonka: 1 paczka wiórek kokosowych (nie duża), 1 żółtko, 1 łyżka miękkiego masła. Ponadto: puszka brzoskwiń lub brzoskwinie z kompotu, masło do wysmarowania formy, mąka do posypania
W kuchni u MonikiPyszna warstwa kremu Cappuccino między dwoma biszkoptami, nieco przypominającymi Brownie i wszystko to przykryte warstwą bitej śmietany posypanej startą czekoladą. Pycha! Nigdy nie myślałem
Kuchnia Łukaszamleka dodać szczyptę soli i zagotować w rondelku, następnie wsypać do niego mielony mak. Gotować na bardzo wolnym ogniu przez 13-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Mleko powinno całkowicie odparować. Wystudzić. Gdy mak stygnie przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i rozcierać między palcami (lub w malakserze) do momentu kiedy ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Przesypać(...)fot.4) , wierzch przykryć szczelnie folią aluminiową (fot.5) i umieścić formę w piekarniku rozgrzanym do 175 ºC. Po około 50 minutach pieczenia ciasta (kiedy po ściągnięciu folii sernik jest ścięty w dotyku) ubić bezę. W razie konieczności przedłużyć trochę czas pieczenia. Cztery białka (dokładnie oddzielone od żółtek) ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. (Nie ubijać dłużej niż
Świat Ciastaobłędnie pomarańczowy. Spód jest mięciutki, maślany, idealny. Natomiast dodatek dyni w masie serowej nadaje mu pięknego koloru i soczystości. Oto mój numer 1 wśród serników! Polecam!!! Składniki na pomarańczowy sernik dyniowy: na tortownicę o śr. 28 cm SPÓD: 150 g miękkiego masła 100 g przesianego cukru pudru 1 jajko 250 g mąki Masło miksujemy(...)trzykrotnie mielonego twarogu 400 g puree z dyni 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy (taki na 750 ml mleka) bez cukru 1,5 szklanki mleka 2 łyżki skórki pomarańczowej (startej z ekologicznej pomarańczy lub drobno pokrojonej kandyzowanej) 2 jajka Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Skórkę
Rozpustne gotowaniePyszne ciasto składające się z miękkich miodowych blatów i masy serowej, uwieńczone rozpuszczoną czekoladą, czego można chcieć więcej. Ciasto: 4 szklanki mąki 3/4 margaryny2
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPierwszy przepis z rabarbarem w tym roku! Uwielbiam rabarbar i przeróżne dania z jego użyciem. Tym razem przepis na ciasto cynamonowe z rabarbarem. Ciasto
Kuchnia Łukasza