Smaczne, słodkie, lekko kruche, pulchniutkie obwarzanki! Udają się takie bo są pieczone w bardzo ciekawy sposób: najpierw należy je lekko ugotować lub inaczej obwarzyć (stąd
Kuchnia ŁukaszaKrople Rosy" Przepis na ten sernik przeleżał na dnie szuflady kilka lat zanim wypróbowałam go po raz pierwszy. Ale od dnia w którym upiekłam go stał się ulubionym sernikiem w naszym domu. Co ważne robi się go szybko i chyba nie ma osoby która nie lubiłaby tego delikatnego smaku. Spód: 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 3 szklanki mąki(...)margarynę. Szybko zagnieść kruche ciasto, wyłożyć nim spód oraz boki blaszki. Masa Serowa: 1 kg twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego "z wiaderka") 1 szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mleka 1 p. cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy 1/2 szklanki oleju Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodać olej, mleko i po łyżce twarogu. Na koniec dodać budyń
Słodka Kraina Wypiekówmojego Męża ulubiony dodatek do naleśników. Ja zjem, nawet lubię, ale wolę z dżemem :) W lodówce stało akurat pół wiaderka sera (nie zużyłam całego do sernika). Miałam inaczej go spożytkować, ale Mąż był w domu i poprosił o naleśniki "ze srem" :P na deser po obiedzie - zgodziłam się, bo szybko się je robi (na pewno szybciej niż to co planowałam(...)kolację miałam z głowy :) no same plusy :D Naleśniki znikały w trybie ekspresowym, a jak zwykle zrobiłam dużo (nigdy nie robię tak na jeden kęs;)). Składniki: Naleśniki: 1 litr mleka 4 szkl. mąki (+/- w zależności od typu) 2 jajka 3-4 płaskie łyżki cukru 2 łyżki oleju Nadzienie: 500 g twarogu 2 żółtka 4-5 łyżek cukru 1 cukier wanilinowy
Kolorowy PrzepisownikSernika gotowanego nie robiłam już ... noo ładnych parę lat. Jakoś tak mi się o nim zapomniało i nie wiem czemu, bo sernik jest bardzo dobry w smaku, szybki do zrobienia, no i zawsze się udaje. Zero ryzyka, że opadnie czy popęka :)) Można go robić na zwykłych biszkoptach, herbatnikach, można przekładać nim biszkopt czy miodowe placki. Myślę(...)białego zmielonego sera (ja użyłam już zmielonego z wiaderka) 4 całe jajka 1 szklanka cukru 1 kostka masła 1 budyń śmietankowy 40g bez cukru 1/2 szklanki mleka herbatniki, biszkopty lub biszkopt na spód aromat cytrynowy bakalie Wykonanie: Do garnka wbijamy jajka, dodajemy zmielony ser i masło. Podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy składniki się rozpuszczą dodajemy cukier i aromat cytrynowy
Walijskie PichcenieUwielbiam wszystkie dania i wypieki z cynamonem! A najbardziej to chyba drożdżówki cynamonowe polane lukrem, są na prawdę pyszne, mięciutkie, pulchniutkie no po prostu ,,niebo
Kuchnia ŁukaszaSkładniki: Mus truskawkowy: 2 szkl z górką truskawek (świeżych lub mrożonych) 3 łyżki cukru brązowego lub białego Brownie (spód): 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła
Blondynka GotujePancake lub częściej nazywane w Polsce pankejki, to bardzo puszyste i smaczne placuszki, najczęściej podawane z syropem klonowym lub miodem i masłem. Ja bardzo lubię
Kuchnia ŁukaszaPancake lub częściej nazywane w Polsce pankejki, to bardzo puszyste i smaczne placuszki, najczęściej podawane z syropem klonowym lub miodem i masłem. Ja bardzo lubię
Kuchnia Łukaszajesień dopiero pukała do naszych drzwi, jednak październik wydawał mi się najodpowiedniejszym miesiącem na podzielenie się nim z Wami :) Jeśli lubicie gładkie masy, to zamiast twarogu użyjcie serka na sernik. A zamiast samemu przygotowywać galaretkę możecie po prostu podgotować jabłka i użyć galaretki gotowej, np cytrynowej. Przepis (ze swoimi zmianami) znalazłam w archiwalnym numerze Sól i Pieprz. Przepis znajdziecie(...)mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z cytryny Masa serowa: 250 g twarogu 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 400 ml mleka 50 g cukru 1 budyń waniliowy 1 galaretka brzoskwiniowa Masa jabłkowa: 600 g jabłek 1 cytryna 80 g cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu 30 g żelatyny Jajka z cukrem
My simple kitchenMoje pierwsze w życiu, domowe, biscotti. Kokos i rodzynki, to coś, co na prawdę lubię. Chociaż w dzieciństwie, wydłubywałam rodzynki z sernika (szczerze-to do dzisiaj to robię - jakoś mi tam one nie pasują, ale to moja opinia ;)), to tutaj mi zupełnie nie przeszkadzają, a wręcz przeciwnie - idealnie pasują. Plusem biscotti jest to, że długo utrzymują świeżość(...)kokosowe biscotti' Składniki (na ok.15-20 szt): - 200g mąki pszennej - 4 łyżki cukru pudru - 2 jajka - 4-5 łyżek wiórków kokosowych - 40g rodzynek - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka mleka - szczypta soli Jajka, bez rozdzielania na białko i żółtko, rozkłócić ze szczyptą soli. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, przesiać do miski. Dodać wiórki, rozkłócone jajka i rodzynki. Zagnieść
CookYourselfchrupką, cynamonową kruszonką z płatków owsianych. UWAGA jeżeli macie ochotę na tartę, a nie chce Wam się robić ciasta, możecie użyć przepisu na ekspresowy spód, robiliśmy go przy okazji sernika Azjaty (przepis tu: http://nerdskitchen.pl/2013/07/10/ekspresowy-sernik-czyli-sernik-azjaty/). Nadzienie pozostaje bez zmian DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. CIASTO (5 min + 30 min na schłodzenie(...)jednym ruchem noża kroimy w kawałki wielkości 1 cm (jak na zdjęciu). Odkładamy na bok. 4. BUDYŃ (5 min): przyrządzamy go zgodnie z przepisem na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka do 1,5 szklanki (czyli o 0,5 szklanki mniej, gdyż standardowo budyń jest na 2 szklanki, czyli 0,5 litra mleka). Lekko schładzamy budyń. 5. KRUSZONKA (2 min): płatki owsiane
Nerds KitchenBaba z serem i jabłkami gości na moim wielkanocnym stole a teraz podaję przepis bo ona znakomicie smakuje o każdej porze roku. Jest wilgotna od jabłek
Moje Małe CzarowanieNareszcie weekend! A co za tym idzie, czas na niedzielne ciasto. Dziś proponuję coś odrobinę bardziej pracochłonnego. Lekki biszkopt, krem serowo-śmietanowy oraz słodka warstwa z
Z miłości do słodkościPuszysty biszkopt i niebanalna masa: serowo ryżowa tworzą wyśmienite ciasto na różne okazje a owoce są kropką nad "i "Deser na ciepłe dni. Składniki: Ciasto: 3
Wanilia i KardamonTo co dobre szybko się kończy! i tak skończył się właśnie mój urlop i cudowna domowa sielanka, jutro czeka mnie nerwówka, tydzień pełen wyzwań, obym go
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość