sernik zagości na moim stolę Świątecznym. Spod i wierzch z ciasta piernikowego.Pięknie wygląda, wspaniale smakuje i ten zapach korzenny .Czuć zbliżające się Święta. Zapraszam kochani. Ciasto piernikowe: mąka pszenna 3 szklanki typ 500 Kłos-Pol błonnik kakaowy 3 łyżki Kłos-Pol ksylitol( cukier) 1/2 szklanki Kłos-Pol soda 1/2 łyżeczki śmietana 12% 4 łyżki masło 1 kostka(...)szklanka Kłos-Pol mąka 2 łyżki typ 500 Kłos-Pol Ciasto piernikowe: Do misy wsypujemy przesianą mąkę z sodą,dodajemy błonnik przyprawy korzenne i ksylitol, mieszamy łopatką. Rozpuszczamy mleko,miód i masło, dodajemy do reszty składników( ostudzone).Na końcu wbijamy całe jaja, temp pokojowa.Ciasto wyrabiamy ręcznie lub robotem do połączenia składników. Zawijamy w folię spożywczą i do zamrażalnika
Różowa kuchniamojprzepisna.pl | Bezglutenowe ciasto warzywne FIT Ciasto, które możecie jeść bez ograniczeń. Zawiera marchewkę, buraki i bataty, a poza tym nie ma grama mąki pszennej. Ciasto nie
moj przepis naduetu serka i śmietanki 30%. Dla efektu wizualnego część masy została połączona z ciemną czekoladą i kakao, aby nasz sernik uzyskał łaty, a na wierzchu - efekt marmurkowy. Sernik łaciaty bez pieczeniaSkładniki:spód10 herbatników8 kostek białej czekolady (1/3 tabliczki)3 łyżki mlekawarstwa serowa z mascarpone200g serka homogenizowanego naturalnego250g mascarpone3 łyżki cukru pudru1 łyżka żelatyny3 łyżki zimnej wody0,5 szklanki(...)parą wodną, dodać mleko i mieszać do połączenia się składników- do czekolady dodać pokruszone herbatniki i wymieszać do utworzenia dość zwartej kruszonki- tortownicę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki)- masę z herbatników wyłożyć na spód i rozprowadzić łyżeczką tworząc cienką warstwę (jeżeli masa zaczyna się kruszyć, można zamoczyć łyżeczkę w mleku, pomoże to ją rozprowadzić
Smakołyki Berenikikremowa polewa i fantastyczne, delikatne praliny ( takie „kulki mocy” ), które sprawiają , że ciasto nie tylko smakuje rewelacyjnie, ale i wygląda bajecznie! Ciasto swoim smakiem przypomina pyszny sernik ( moja mama się nie skapła! ). Ciasto nie zawiera ani grama mąki, ani grama masła, ani grama białego cukru. Jest bezlaktozowe oraz bezglutenowe! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm ) SPÓD: * błyskawiczne(...)szkl * orzechy nerkowce – 1 szkl * olej kokosowy – 1 łyżka * prawdziwe, dobrej jakości kakao – 2 łyżki * daktyle – 100 g MASA: * kasza jaglana – 1 szkl * mleko sojowe – ok. 3 szkl * miód wielokwiatowy – 1 łyżki * suszone daktyle – 0,5 szkl * suszone morele – 0,5 szkl * rodzynki – 2 łyżki * żurawina – 2 łyżki * orzechy
Ostra na Słodkonaszego domku - o ile można to nazwać zaciszem... mamy dwoje małych dzieci, które nie uznają ciszy ;)". Marlena zgłosiła do konkursu swój sernik owocowy, który dziś Wam prezentuję. Zapraszam. SERNIK OWOCOWY Upiec dwa cienkie biszkopty jeden jasny drugi ciemny wg własnego ulubionego przepisu. WKŁADKA SEROWA: • 60 dag zmielonego sera twarogowego • 30 dag cukru pudru • 1 budyń waniliowy(...)margaryny Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser z budyniem i na koniec ubitą na sztywno pianę z białek. Lekko wymieszać i upiec. MASA BUDYNIOWA: • 1/2 l mleka • 2 budynie waniliowe • 1 cukier waniliowy (lub 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią zrobionego samodzielnie) • 4 łyżki cukru kryształu • 25 dag masła Z mleka, cukru kryształu, cukru waniliowego oraz budyniu
W mojej kuchniPrzy ostatniej dostawie 25 litrów mleka ze wsi zrobiłam kilka serów. Z 8 litrów mleka zrobiłam koryciny (przepis TUTAJ ), z kolejnych 10 litrów zrobiłam mój pierwszy ser żółty farmhouse cheddar (przepis za jakiś czas, jak ser dojrzeje), a z pozostałych 7 litrów zrobiłam twaróg (przepis TUTAJ ). Ale ile można jeść(...)białe sery, koryciny, naleśniki z serem... Można długo, uwierzcie mi :) Ale z czasem człowiek nabiera ochoty na coś innego. A, że nigdy nie piekłam sernika, to podjęłam to wyzwanie. I wygrałam! Upiekłam najlepszy sernik na świecie :) Jak mi nie wierzycie, spytajcie mojego męża :) [Tutaj mąż, potwierdzam] Potrzebujemy: 1 kg sera twarogowego 6 jajek 6 łyżek mąki 1 1/3 szklanki
Marder&Marder ManufactureTarta limonkowa to bardzo prosta propozycja na słodką przekąskę do kawy - kruchy maślany spód i delikatne aksamitne nadzienie z białego serka. W przeciwieństwie do klasycznych serników, nadzienie nie upadnie po wyciągnięciu z piekarnika, więc nie wymaga specjalnego traktowania - takie ciasto po prostu musi się udać :)Foremka, w której piekłam tartę ma średnicę 25 cm.Składniki na ciasto:1 szklanka mąki2(...)jajka0,5 szklanki cukru0,5 kostki masła0,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 limonkaSkładniki na nadzienie:400 g serka na sernik3 żółtka1 łyżka mąki ziemniaczanej150 ml słodzonego mleka skondensowanego1 limonka+ odrobina zielonego barwnika spożywczego (opcjonalnie)Masło kroimy na mniejsze kawałki i zostawiamy w temperaturze pokojowej żeby zmiękło.Limonkę dokładnie myjemy, parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę.Mieszamy w misce wszystkie suche składniki
Ciastkozercyzłość i uwolniona adrenalina w wyniku całej tej sytuacji oraz bezsilność jaka mnie ogarnęła jest najgorsza.Ale co się już stało, to się nie odstanie, nie będę płakać nad rozlanym mlekiem, w zamian porozkoszuję się pysznym, puszystym serniczkiem, który dosłownie rozpływa się w ustach :) I choć nie posiada magicznych mocy, nie naprawi dzisiejszej szkody, pozwoli każdemu z Was zatrzymać się(...)piekarniku rozgrzanym do 170 - 180 stopni przez ok 50 minut. Po upieczeniu ciasta nie wyjmujemy z piekarnika, uchylamy drzwiczki i chłodzimy go w piecyku minimum przez godzinę.Po wyjęciu sernik studzimy jeszcze w temperaturze pokojowej. Jemy dopiero po upływie kilku godzin, jednak tak długi czas wart jest swojej ceny. Smak, delikatna konsystencja ciasta rekompensuje oczekiwania :)Podajemy sam lub posypany
Taste Of My Dayktóre zawładnęło moim sercem od pierwszego kęsa. Im dłużej postoi, tym lepiej smakuje. Choć rzadko zdarza się aby ciasto starczyło na dłużej, bo znika w zaskakującym tempie. Może ten sernik znajdzie się na Waszym świątecznym stole? :) Powyższy przepis znajdziecie również w numerze "Chochla" (patrz - prawa strona). Ciasto na dużą blachę Normal 0 21 false false false(...)łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera 1 szklanka cukru 25 dag masła 1 cukier waniliowy 4 jajka 3 budynie waniliowe 1 szklanka mleka Polewa czekoladowa: ½ kostki masła 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. W razie konieczności podsypywać mąką jeśli zbyt mocno
My simple kitchenSernik gotowany jest jednym ze smaków mojego dzieciństwa. Moja mama przekładała nim biszkopt a górę polewała czekoladą. Ja swój podaję z musem z wiśni na ciasteczkowym spodzie, w których chrupią prażone płatki migdałow. Proporcja na dużą blachę ( 24 x 45 cm ) Ciasteczkowy spód: - ok. 30 dag ciasteczek / herbatników maślanych - 80 gr masła - 100 gr płatków migdałowych Płatki migdałów(...)sera trzykrotnie mielonego - 5 jajek - 1 szklanka mleka - 1 duży budyń na 3/4 litra mleka - 1 szklanka cukru - 200 gr masła lub 250 gram margaryny ( kostka) Masło/margarynę rozpuszczam z cukrem w szerokim rondlu. W misce łączę ze sobą na gładką masę* ser, jajka, budyń i mleko. Do rozpuszczonego tłuszczu dodaję masę serową. Mieszam do zgęstnienia na średnim ogniu
kawawszklancemoim rodzinnym domu nie było tradycji wypiekania mazurków. Może dlatego, że zawsze były jakieś babki, babeczki z zaparzaną pianą, rurki z kremem, rolady, serniki, wuzetki, pychotki i wiele innych. 5-6 pełnowymiarowych ciast to było minimum, do tej pory zresztą u Mamy na każde święta stoły uginają się od słodkości(...)wafli. Wszyscy kochamy wafle z masą kajmakową! Ale za rok obiecuję, że rozpocznę specjalizację z mazurków. Składniki: • 1 opakowanie okrągłego wafla • 2 puszki mleka słodzonego • 200 g masła • płatki migdałowe do dekoracji • 2 paczki migdałów w czekoladzie • 1/4 tabliczki czekolady Wykonanie: • Mleko w puszce gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny. • Wystudzić
To co kochamKolejny tydzień za nami więc czas na kolejne ciastka. Tym razem upiekłam „dwie pieczenie na jednym ogniu”, bo to ciacha dla Niny do szkoły i spód do sernika, który pojawi się jutro. Co Wam będę opowiadać, Dziewczyny (Gabi i Nina) wykorzystały moją chwilową nieobecność i zjadły mi kilka jeszcze gorących. Nina opisała je jako delicje, więc dla mnie(...)potwierdzenie, że mi się znowu udało. Składniki na około 40 sztuk: 350 g mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa Basia) 100 g mąki pszennej (u mnie tortowa Basia) 200 ml mleka sojowego 50 ml ciepłej wody 100 g płatków owsianych (zmielonych) 100 g oleju kokosowego lub innego roślinnego (około 120 ml) 100 g cukru 120-140 orzechów czubata łyżeczka proszku
greenscarfPascha to pyszny deser, który jest przygotowywany na Święta Wielkanocne. Pascha to raczej rodzaj sernika na zimno, do którego dodajemy czekoladę, bakalie i orzechy. Można ją przygotować również o smaku kawowym, waniliowym lub innym. Wszystko zależy od tego jaką lubimy najbardziej. Ja przygotowałam czekoladową, mega pyszną(...)twarogu wiaderkowego 4 łyżki cukru 200 ml śmietanki 30 % 100 g czekolady bakaliowej 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szklance wrzątku 3 łyżki ciemnego kakao 1/2 szklanki mleka
Kulinarne Fantazje MarioliJeśli z różnych przyczyn chcecie zrobić ciasto, a pieczenie nie jest Waszą mocną stroną, idealną opcję stanowić mogą ciasta bez pieczenia. Mieliśmy już pełen laktozy sernik na zimno , więc tym razem zaproponuję Wam coś, czemu nietolerancja niegroźna :) Przepis pochodzi z książki Ciasta tradycyjne Iwony Czarkowskiej. Masy wykonanej według książki wystarczyło mi jedynie na jedną warstwę, więc od razu(...)liście podwajam składniki :) Składniki: - 4 żółtka - 1 1/2 szklanki cukru - 2 cukry wanilinowe - 2 budynie waniliowe - 50 dag masła - 30 dag wiórków kokosowych - paczka okrągłych biszkoptów - 3 szklanki mleka bezlaktozowego / mleka roślinnego Najpierw musimy ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu, jednakże używając mniej mleka niż podają - zamiast 0,5 litra na jeden zużywamy 1,5 szklanki mleka. Dodajemy
Kulinarne zapędy Kokosamiękka lekko kokosowa masa i cudowny, owocowy mus. W iększość osób nie orientuje się nawet , że to ciasto z kaszy! Dla mnie to taka wegańska wersja sernika. Zachęcam do wypróbowania. Wszystkie produkty potrzebne do tego przepisu możecie znaleźć w sklepie internetowym FRISCO <klik> . Sklep posiada bogatą ofertę ciekawych produktów. Osobiście bardzo lubię dział(...)zakupy. Wysyłka powyżej danej kwoty (w zależności od miasta) gratis. Składniki ( na 2 serniczki ): 100 g kaszy jaglanej (ok 1/2 szklanki) 240 ml mleka kokosowego 1/2 dużego, dojrzałego mango lub 120-140 g pulpy z puszki 14 daktyli ( ok 70 g) duża garść nerkowców (ok 40 g) 30 migdałów
Pora na pora i pomidora