mleka skondensowanego słodzonego 1 łyżka kakao 2 g żelatyny ( pół łyżeczki ) Wykonanie: Spód : Herbatniki zemleć w blenderze/malakserze na miał. Dodać roztopione masło i dobrze wymieszać Powinna powstać masa ciasteczkowa o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią spożywczą ( dzięki temu będzie nam łatwiej uwolnić gotowy sernik z obręczy tortownicy ). Masę(...)dodać posiekaną czekoladę, odstawić na chwilę, następnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Dodać mleko skondensowane oraz kakao i wymieszać rózgą kuchenną. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Dodać do ciepłej polewy czekoladowej, wymieszać. Polewę przestudzić, następnie lekko gęstniejącą rozlać na stężałym serniku. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego
Opowieści z piekarnikanatomiast wykałaczka jest sucha to ciasto można spokojnie wyciągać z piekarnika. Metoda ta nie sprawdza się przy ciastach typu brownie, bezie czy sernikach. W kuchni powinniście mieć też sitko: do przesiewania mąki, posypywania cukrem pudrem czy kakao. Moim faworytem są też silikonowe szpatułki, które wybierają wszystko co macie w misce (dzięki temu nie tracicie ciasta i dodatkowo macie mniej
RelaxtimeMijający weekend był dla nas okazją do świętowania. Ze względu jednak na pogodę piec mi się nie chciało i zresztą pomyślałam sobie, że chętniej zjadłoby się
Garniec MagalieSezon urlopowy już rozpoczęty, także i u mnie szykuję się już za tydzień wypoczynek🌞 Z tej okazji trzeba powoli czyścić lodówkę aby na wyjazd nic nie
Zdrowie i pysznie na talerzuCiasto jest delikatne, puszyste i wspaniale orzeźwia - niemal rozpuszcza się w ustach. Jednocześnie dzięki biszkoptowi i prawdziwemu serowi możemy odszukać nutę tradycyjnego sernika :) Składniki Biszkopt - 3 jajka - 3 łyżki cukru - 3 łyżki mąki - 1,5 łyżki kakao - ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa - 60 dag twarogu trzykrotnie mielonego - 250 ml śmietany 30% - 5 łyżek cukru pudru - 2 galaretki brzoskwiniowe
Świat Smakuwskazuje sernik godny stołu królewskiego. Puszysty, mokry, połączony z ciemnym ciastem. Zapomniany stary przepis, odgrzebany i wykonany. Polecam wszystkim smakoszom serników. Może na Nowy Rok? SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 płaskie łyżki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia mała torebka cukru waniliowego 25 dag masła 5 żółtek 1 łyżka śmietany Masa serowa
W kuchennym oknie Ewynie wyszedł taki wysoki...tzn.jak się upiekł był wysoki...ale niestety opadł..ale i tak był smaczny.. Razem ze mną serniki piekły... Ciasto: 1/2 kg maki 2 całe jaja 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 200g stopionego tłuszczu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego 4 jaja (białka ubić) 2 szkl. cukru
Moje domowe kucharzeniePost Serniczki z wiśniami i czekoladowym spodem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojenowe smaki. Wszystkie serniki jakie do tej pory wypróbowałam z tej strony bardzo mi smakowały. Również i tym razem się nie zawiodłam. Serniczek jest pierwsza klasa, choć… mój wyszedł trochę zbyt słodki. Zredukowałam nieco ilość cukru w masie, ale i tak czuć było słodycz… Następnym razem zmniejszę również nieznacznie ilość cukru w samym serniku. Jeżeli chodzi(...)sztywno dodając pod koniec cukier puder. Na koniec dodajemy mus śliwkowy i krótko miksujemy, do połączenia. Wykładamy na przestudzony sernik. Wstawiamy do lodówki do czasu, aż mus stężeje. Przed podaniem dekorujemy ciasto wiórkami czekoladowymi lub oprószamy kakao. Źródło
Smaki Na Talerzumasła 200 g mąki pszennej (lekko czubata szklanka) 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki drobnego cukru Masło rozdrobnić na mniejsze kawałki, wsypać mąkę wymieszaną z kakao oraz cukier. Palcami rozetrzeć wszystko razem (podobnie jak kruszonkę). Ciasto rozsypać na dno formy, w której będzie piekł się sernik. Ugnieść i uformować równy spód. Schłodzić w lodówce przez około 15-20 minut
Codzienna kuchnia niecodziennamąki 10 dag masła 10 dag cukru pudru 1 jajko 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 1,5 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową:1 opakowanie twarogu aksamitnego dr. Oetkera (1 kg) Sernix (dodatek ulepszający do sernika sprawiający, że ciasto staje się puszyste) 125 g margaryny 5 jajek 1 i 1/3 szklanki cukru
Świat Ciastaktoś z Was skorzysta z tego przepisu? Gorąco polecam! Dla kogo: dla tych, którym tradycyjne serniki się przejadły dla fanów czekolady <3 dla chcących spróbować aksamitnego sernika z dodatkiem sera mascarpone Składniki na spód: 150g czekoladowych herbatników (lub zwykłych z łyżką kakao) 50g miękkiego masła Składniki na masę serową: 500g sera białego zmielonego dwukrotnie (ew. sera z wiaderka(...)masę z mlecznej czekolady, a na wierzch delikatnie wyłożyć masę z gorzkiej czekolady. Do keksówki nalać gorącą wodę i włożyć ją na dno piekarnika (na spód). Dzięki temu sernik będzie puszysty. Tortownicę zabezpieczyć folią aluminiową (by nie wyciekał z niej tłuszcz). Sernik włożyć do pieca na 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po 15 minutach obniżyć temperaturę
Mania Wypiekaniaskładniki: 1 kg kasztanów 4 łyżki masła 1 kg sera 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szklanki cukru kilka gwiazdek anyżku kilka fig 100 g herbatników 1 łyżka kakao pół szklanki wody wykonanie: Kasztany nacinamy ostrym nożem – najlepiej zrobić krzyżyk – i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez jakieś 15-20 min. Po wyjęciu z piekarnika i odczekaniu(...)przygotowane wcześniej ciastka, uklepane na dnie foremki i obłożone plasterkami fig. Sernik pieczemy około godziny. Najpierw 15 minut w 180 stopniach, potem 45-55 minut w 160 stopniach. Powinien równo wyrosnąć (środek też), może pęknąć na wierzchu. Trudno. Wlewamy wodę do garnka, wsypujemy gwiazdki anyżkowe, kakao i gotujemy 15 minut. Wyławiamy gwiazdki, wsypujemy cukier i robimy karmel. Kiedy woda
GRUBY WAŁEKkakao 50 g rozpuszczonej mlecznej czekolady lub 2 łyżki kremu czekoladowego (typu nutella lub inny tańszy zamiennik) 250-300 g drylowanych wiśni (u mnie mrożone) Zmielony twaróg przekładamy do miski, dodajemy kolejno: olej mleko, cukier, jajko, kakao, budyń i miksujemy do połączenia i otrzymania gładkiej masy. Masę serową dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao, czekoladę(...)całą noc), żeby stężało. POLEWA CZEKOLADOWA: 4 łyżki przegotowanego, letniego mleka lub wody 1 łyżka gorzkiego kakao 100 g czekolady mlecznej dowolna dekoracja (u mnie czekoladowe serduszka) Do niewielkiej, szklanej miseczki wlewamy mleko bądź wodę i rozprowadzamy w nim kakao, dokładnie mieszamy, żeby pozbyć się grudek. Następnie dodajemy połamaną w kostki czekoladę i wkładamy
Rozpustne gotowanie