smaku boski :) Składniki: Biszkopt: 5 dużych jaj 1/2 szkl. mąki 3 łyżki kakao (kopiate) 1 budyń śmietankowy z białą czekoladą (linia premium od Delecty) 1 cukier smak migdałowy od Delecty 1/2 szkl. cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sernik: 250g serka mascarpone 250g serka ricotta 4 łyżki śmietany 18% 1/2 szkl. cukru drobnego do wypieków(...)będzie lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtka - po każdym krótko miksując na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao (również przesiewamy) i mieszamy łyżką, bądź króciutko mikserem na najmniejszych obrotach (ja zazwyczaj mieszam mikserem na małych obrotach, ale tym razem postawiłam na łyżkę). Masę wylewamy do tortownicy (24cm
Kolorowy Przepisownikstracciatella to jeden z pyszniejszych serników. Jest kremowy, czekoladowy i bardzo smaczny. Składniki na ciasto : 150 g margaryny 3 łyżki kakao 100 g cukru 250 g mąki(...)mąkę z budyniem. Na koniec wsypujemy startą na tarce czekoladę. Masę serową wylewamy na spod ciasta i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C, przez około 1 godzinę. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie chłodzimy w lodówce. Ciasto wyciągamy z tortownicy i polewamy polewą czekoladową oraz posypujemy płatkami migdałów. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolidodatku pyszny, kremowy, rozpływający się w ustach, aksamitny. Na kruchym, pełnoziarnistym czekoladowym spodzie. Najlepiej przy tym serniku sprawdzi się malakser. Inspiracja Moje wypieki . Kruchy spód: 225 gr mąki razowej typ 2000 pszennej (odjąć dwie łyżki i w to miejsce dać dwie łyżki kakao ) 150 gr zimnego masła 50 gr cukru pudru Wszystkie składniki umieścić w malakserze. Po minucie siekania wszystkie(...)odstawić. Smacznego! Sernik z musem jeżynowym Sernik z musem jeżynowym Sernik z musem jeżynowym listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Kruchy spód: 225 gr mąki razowej typ 2000 pszennej (odjąć dwie łyżki i w to miejsce dać dwie łyżki kakao ) 150 gr zimnego masła 50 gr cukru pudru Masa serowa: 825 gr sera białego
moj przepis naśmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany 1 puszka brzoskwiń w syropie 3 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Glazura czekoladowa: 4 łyżki cukru 2 łyżki śmietany słodkiej 3 łyżki kakao 60 gramów masła 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: 7 filiżanek do kawy Przygotowanie 1.Rozpuszczamy w gorącej wodzie dwie łyżki żelatyny. Bitą śmietanę ubijamy z śmietan-fixem na sztywno. Ser miksujemy razem(...)sekund do garnka z gorącą wodą, następnie obracamy do góry nogami i wytrzepujemy sernik z filiżanki. Po wyjęciu wszystkich serników ponownie wkładamy wszystkie do lodówki. 3.Rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody jedną łyżeczkę żelatyny. Masło, cukier,kakao i śmietanę rozpuścić na małym ogniu, ważne by pilnować aby masa nie zaczęła się gotować. Gdy składniki polewy już się rozpuszczą, dodajemy żelatynę
zjem to blog kulinarnyPrzepis pochodzi STĄD. Składniki: Ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 4 jajka 200g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1kg sera białego z wiaderka lub 1kg 3-krotnie Czytaj dalej... Artykuł Pyszny sernik Izaura pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuoraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Nasz ulubiony sernik ! -Sernik na zimno kakaowo -cytrynowy. Robię go w tortownicy o średnicy 27 cm .Można również na blaszce . : Na podstawę placka potrzebne są ciastka PETIT BEURRE – 100 g (pół paczki(...)równe części . Do jednej dodać przesiane kakao, a do drugiej sok z całej cytryny. Na ciastka wyłożyć najpierw masę kakaową , a na wierzch masę cytrynową. Wierzch sernika dekorujemy owocami ( w moim przypadku były pomarańcza, ale mogą być inne owoce, wg uznania ) Wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godziny , żeby sernik zgęstniał i zalewamy tężejąca galaretką . Smacznego
Pysznosci Babci Basipysznie smakuje. Do masy serowej dodałam prawie całą szklankę truskawek! Deser jest znakomitym źródłem białka i sprawdzi się jako zamiennik tradycyjnych serników. Spód: 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżeczki syropu karmelowego Walden Farms 0 kcal 2 łyżeczki kakao 1 łyżka wody Płatki zmielić na mąkę, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Wylepić masą spód tortownicy 18 cm i schłodzić w lodówce(...)czasie zmiksować. Dodać twaróg i pozostałe składniki oprócz truskawek i zmiksować na gładką masę. Delikatnie wmieszać truskawki. Masę wyłożyć na schłodzony spód. Umieścić w zamrażarce na całą noc. Sernik należy przechowywać w zamrażarce lub usztywnić go żelatyną namoczoną w wodzie i roztopioną. Wierch udekorować truskawkami. Wyjąć godzinę przed podaniem. Smacznego
Chocolate Muffin BlogCiasto 125 dag margaryny 1 jajko 400 g maki 50ml miodu 20 g kakao 1 lyzeczka proszku do pieczenia 120 g cukru pudru Mieszamy razem make, kako, cukier puder i proszek do pieczenia Dodajemy jajko i posiekana margaryne Wszystko razem ugniatamy dodajac stopniowo miod Kiedy juz ciasto jest gotowe dzielimy(...)Pianka z bialek bialka jajek 20 g cukru pudru Ubijamy bialak Dodajemy cukier puder i dalej ubijamy Jak juz bialaka sa ubite odstawiamy Sernik ciasto masa serowa pianka z bialek Na mala okragla foremke wykladamy 2/3 ciasta Wkladamy do piekarnika nagrzanego do 180° Ciasto pieczemy 30 min Wyciagamy
Klaudynkowa kuchniaczekolady (min 60% kakao) 3/4 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżki mąki tortowej (z małą górką) 150g śliwek kalifornijskich 50ml rumu/koniaku polewa: 100g gorzkiej czekolady (min 60% kakao) 100ml śmietanki 30% dekoracja: wiórki, kulki czekoladowe, perełki Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego należy je wyjąć z lodówki ok 2-3 godzin przed pieczeniem. Sernik będzie pieczony
Obiad gotowypory jadłam. Niestety łasuch tym razem nie podzielił mojego entuzjazmu, strasznie sernikoodporny z niego typ. A wy lubicie serniki? Składniki na tortownicę o śr.34 cm Spód: 250 g herbatników 100 g margaryny łyżeczka gorzkiego kakao Masa: 800 g mielonego twarogu 600 g masy krówkowej lub kajmakowej 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek 200 g śmietany 18% polewa(...)czekoladowa bita śmietana do dekoracji Składniki: Herbatniki kruszymy dokładnie na wiórki. Margarynę roztapiamy w rondelku i dodajemy kakao. Gdy składniki się wymieszają przelewamy je do miski z pokruszonymi herbatnikami. Wszystko razem mieszamy. Masę wykładamy na przygotowaną formę. Równo rozkładamy ją na spód i brzegi tortownicy. Ser i masę krówkową dodajemy do miski i ucieramy mikserem. Dodajemy po jednym jajku
ciastkarnia na kruchym spodziesmaku mago i białej czekolady z chrupiącymi kawałkami mango. Całość zwieńczona deserową czekoladą. Niebo w gębie. MANGOLADA (sernik na zimno) Składniki: spód: (forma 17cm) 2 jajka 1/2 szkl mąki 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka kakao 2 łyżki oleju śmietana z żelatyną (potrzebna do mas czekoladowych): 150 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru(...)galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru masa czekoladowa jasna: (forma 17cm) 120 g czekolady z okruszkami mango np. Wedla lub zwykłej białej 200 g serka białego (użyłam takiego jak na sernik z wiaderka) 100 ml śmietany 30% (+ połowa ubitej śmietany z żelatyną ) masa czekoladowa ciemna: (wypełnieni do formy 24 cm) 100 g czekolady deserowej 100 ml śmietany
Bon appetit mon amiesernikożerców to podwójna gratka. Sernik ten ma mocno wyczywalny aromat i smak czekolady. Po prostu „niebo w gębie”. Składniki: • 500 g sera białego mielonego • 250 g sera mascarpone • 4 jajka • 1 szklanka cukru pudru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 1 łyżka kakao • 1 czekolada gorzka • 1/3 szklanki mleka Spód(...)Dodać mąkę ziemniaczaną i śmietankę, przemieszać. • Rozpuścić czekoladę z mlekiem na parze, dodać kakao i wymieszać na gładką masę. Przestudzoną masę dodać do masy serowej i zmiksować razem. • Wlać masę serową na spód herbatnikowy. • Sernik włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut. • Następnie zmniejszyć temperaturę
To co kochamnawet jeśli nie, to i tak zapraszam na pyszny sernik! Jednak w troszkę innej, przedwojennej wersji. Pochodzi od Prababki. SERNIK "ISAURA". /źródło: Prababka;/ ciasto: 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 3 czubate łyżki kakao 1 kostka margaryny 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 4 jajka 5 łyżek wody Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier(...)Masło utarłam z cukrem, dodałam jajka. Następnie połączyłam z białym serem (u mnie był to niemielony twaróg chudy), dodałam wiórki. Tak powstałą masę wylałam na surowe ciasto czekoladowe. Sernik wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piekłam przez 60 minut. Po wystudzeniu, posmarowałam go pozostała masą czekoladową i na min. 2 h wstawiłam do lodówki, aby polewa stwardniała
W kuchni Karmel-itkiczekolady może się wydać zaskakujące. Zachęcam was jednak do spróbowania, ponieważ to zestawienie bardzo dobrze ze sobą współgra. Mnie osobiście ten sernik przypomina trochę baton snickers :) Składniki: 250 g ciasteczek Petit Beurre 150 g masła 2 łyżki kakao 1 kg twarogu sernikowego 250 gram serka mascarpone 4 jajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 budyń waniliowy puszka - 400 g masy(...)serową delikatnie mieszając łyżką. Masę przekładamy do tortownicy i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. Po tym czasie uchylamy lekko piekarnik i pozostawiamy w nim sernik aż wystygnie. Gdy ciasto wystygnie podgrzewamy resztę masy krówkowej w kąpieli wodnej. Przelewamy ją na wierzch sernika. Na suchej patelni prażymy orzeszki, dodatkowo posypując je solą
Taste TherapyBrownie z Truskawkami Składniki: Brownie – ciasto czekoladowe: 200g gorzkiej czekolady 150g masła 2 płaskie łyżki kakao bez cukru 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 3 jajka 180g jasnego brązowego cukru 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100ml mleka Masa serowa: 250g serka mascarpone 250g gotowego sera na sernik 100g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można użyć pasty waniliowej(...)szypułek Brownie – ciasto czekoladowe: 1. Do rondelka przełożyć masło, połamaną czekoladę i postawić na małym gazie, podgrzewać, mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kawą i przesiać kakao, wymieszać, odstawić do ostygnięcia. 2. Do masy czekoladowej dodać jajka i wymieszać mikserem. Dodać cukier, mleko i mąkę, wymieszać mikserem do połączenia składników. Ciasto czekoladowe przełożyć do blaszki o wymiarach
Mała Cukierenka