Całość pomimo lekkiego podpieczenia brzegów sernika (cóż piekarnik nie pierwszej młodości) wyglądała dość apetycznie, co do smaku jednak wolę ten tradycyjny ten wariant sernika jest dla mnie zbyt ciężki i syty, choć siostra stwierdziła że to niebo w gębie. Składniki na spód 140 g herbatników maślanych 85 g masła 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru pudru Masa serowa(...)mąkę, dodajemy kakao, cukier puder, oraz roztopione masło. Całość dokładnie mieszamy. Powstałą masą wykładamy tortownicę o średnicy 24 cm porządnie dociskając do spodu. Tortownicę wstawiamy do lodówki, tymczasem zajmujemy się przygotowywaniem masy serowej. Czekolady stapiamy w kąpieli wodnej, studzimy do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, na spodzie piekarnika (pod siatką na której będzie postawiony sernik) umieszczamy niskie
Kuchenne aromatyŚwiąteczny sernik. Gorzka czekolada i pomarańcza a spód z maku. Masa serowa: 500 gram sera trzykrotnie zmielonego 1 opakowanie serka mascarpone 4 jaja 3 łyżki mąki ziemniaczanej olejek pomarańczowy tabliczka gorzkiej 90% czekolady Lindt 1 łyżka kakao szklanka cukru trzcinowego Na spód: 400 gram masy makowej ( jedna mała puszka) 2 jaja 3 łyżki mielonych migdałów(...)Dolej czekoladę, mąkę ziemniaczaną, kakao. Wszystko rób na małych robotach, aby nie "kurzyć" mąką i kakao. Teraz dodaj kilka kropel olejku pomarańczowego. Boki tortownicy wysmaruj zimnym masłem i przelej masę na upieczony spód. Włóż do nagrzanego piekarnika na 150 stopni i piecz ok 80 minut. Ja po godzinie zmniejszyłam temperaturę do 130 stopni. Wystudź sernik. Pokrój pomarańczę na dość
AZgotuj!łyżeczki cukru z wanilią) i zbędnych tłuszczy. Bardzo delikatny i puszysty, co to dużo mówić fit sernik idealny :). Spód: 9 łyżek otrębów orkiszowych (mogą być także inne np. owsiane) 4 żółtka 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao 6 łyżek mleka Czekoladę ścieramy na tarce, mieszamy z otrębami, dodajemy żółtka i mleko i jeszcze raz dokładnie całość(...)następnie ostrożnie łączymy z pianą z białek. Masę serową wykładamy na podpieczony spód, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy przez 50 minut w 170 st. C. Jeśli nie chcecie by sernik opadł po upieczeniu opadł, pozostawcie go do ostygnięcia w piekarniku. Ja swój wyjęłam i niestety się skurczył ;) Uwaga: Masa serowa jest zupełnie nie słodka, więc jeśli ktoś takich
Cynamonowe szczęścieSernik na zimno, który rozpływa się w ustach. Jeżeli lubicie masę krówkową to poniższe ciasto przypadnie Wam do smaku. Wierzch sernika polałam rozpuszczoną masą krówkową z orzechami i posypałam płatkami migdałowymi. Oczywiście możecie to pominąć i wierzch ozdobić, np. roztopioną czekoladą. Składniki na formę o średnicy 18 cm:: 150 g masy krówkowej z orzechami(...)migdałowe Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Ostudzić. Herbatniki pokruszyć i wlać do nich rozpuszczone masło. Dodać kakao i całość wymieszać. Formę o średnicy 18 cm wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Następnie wsypać masę herbatnikową, która należy ubić. Dzięki temu utworzycie spód sernika. Wstawić na chwilę do lodówki. W międzyczasie ser zmiksować z masą krówkową i cukrem. Jeżeli masa
Ugotowaćmleka ), - masa krówkowa z puszki ( 510 g ), - 3 łyżki kakao. Polewa jogurtowa : - duży, gęsty jogurt naturalny, - 2-3 łyżki cukru waniliowego. Wszystkie składniki oprócz kakao i masy krówkowej zmiksować do dokładnego połączenia składników. Odlać do dwóch miseczek po około 2 szklanki. Do jednej dosypać 2 łyżki kakao i wymieszać, drugą pozostawić bez dodatków. Do reszty sernikowej masy wmiksować(...)masę krówkową. Wyjąć blachę z lodówki. Spód posypać przez sitko łyżką kakao i wylać masę serową z krówką. Na nią nałożyć kleksy z masy kakaowej i białej. Delikatnie warstwy zamieszać widelcem robiąc esy-floresy. Sernik piec w temperaturze około 160 stopni przez około 1,5-2 godz.Pieczenie sernika w niższej temperaturze, ale przez dłuższy czas powoduje, że sernik
Przepisy Mikołajadzisiejszy owocują jeszcze maliny jednoroczne. A teraz zapraszam was na przepis na sernik. Składniki na foremkę o średnicy 19 cm, piekarnik góra – dół bez termoobiegu: Spód: – 1 szklanka zmielonych (zblendowanych) herbatników – wychodzi około 20 sztuk – 60 g masła – 1 łyżka kakao (gorzkiego) Herbatniki mielimy w blenderze na piasek i dodajemy do nich kakao. Masło(...)wyłożonym dnem ciasta wkładamy do lodówki na czas szykowania masy. Masa sernikowa : – 250 g malin – 60g dowolnej czekolady lub gotowe kropelki czekoladowe – 500 sera na serniki – 0,5 szklanki cukru – 1,5 łyżki oleju rzepakowego – 2 jajka – 2 łyżki śmietanki kremówki – 1 łyżka mąki ziemniaczanej – 1 cukier waniliowy Czekoladę siekamy
RelaxtimeSerniczki czekoladowe z truskawkami to kolejna po serniczkach z rabarbarem propozycja na przygotowanie sernika w formie mini. Tym razem zaspokoję wszystkich czekoladoholików, gdyż te małe babeczki mają w składzie sporo czekolady i kakao. Serniczki smakują lekko deserowo, co idealnie współgra z kwaskowatością truskawek. Do tego wyglądają uroczo, więc można je śmiało podać na przyjęciu lub spotkaniu ze znajomymi. Z podanej
Smakołyki Berenikiwiejskiego miodu. Codzienna porcja słodkości jest mi potrzebna jak większości z Was poranna kawa. Czasem jest to owsiany muffin, kawałeczek sernika, łyżeczka miodu albo tak jak dziś miodownik! Miodownik ciasto: 250g masła 1 szklanka cukru 150g miodu 1 łyżeczka kakao 2 jaja 4 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii masa budyniowa: 4 łyżki
Zapiski Młodej Żonyświęta Bożego Narodzenia przygotowałam orzechowo-korzenną wersję sernika gotowanego. Zmian dokonałam w cieście, masa serowa właściwie pozostała bez zmian... Ciasto miodowe: 50 dag mąki 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy piernikowej po 60 g grubo mielonych orzechów włoskich i laskowych15 dag cukru pudru30 dag masła2 jajka2 łyżki miodu 2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mleka Masa serowa
Czerwień i błękitsmaku czekolady i mięty, dlatego w ostatni weekend postawiłam na deser w klimacie After Eight. SERNIK AFTER EIGHT Składniki: spód: 150 g ciastek czekoladowych 100 g masła masa serowa: 500 g sera 3 jajka 1 budyń czekoladowy 1/3 szklanki łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy wierzch: 200 ml śmietana 30% 2 łyżki cukru(...)czasie robimy masę serową. masa serowa: Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do misy miksera i krótko miksujemy (tylko do połączenia składników, aby nie napowietrzyć masy bo sernik za bardzo urośnie a potem opadnie) Masę przelewamy na ciasteczkowy spód, formę wstawiamy do większej foremki, zalewamy ją do 3/4 wysokości wodą i w takiej kąpieli wodnej pieczemy
Bon appetit mon amiedobrego? Zapraszam Was do zajrzenia do przepisów na ciasta bez pieczenia :) Sernik na zimno z truskawkami i sernik Snickers , ciasto 3 Bit na herbatnikach lub Raffaello na krakersach . Składniki: 400 g śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru 3 żółtka Jak zrobić domowe lody bez maszynki? W garnuszku zagotowujemy śmietanę kremówkę, zestawiamy
Ciastkozercypochłania całą wodę, trzeba jej dolać. Kasza nie powinna być rozgotowana. • Do lekko przestudzonej kaszy dodać olej, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i kakao. • Wymieszać mikserem lub łyżką. Mnie wyszła kleista masa, która łatwo rozsmarowała się na dnie i bokach średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Masa serowa • Płatki jaglane(...)piekarniku nagrzanym do 180. st.C, następnie zmniejszyć temp. do 120 st. C i piec jeszcze 1 godzinę. • 10 minut przed końcem pieczenia posypać sernik czekoladowymi cukierkami. Zamiast oleju kokosowego można użyć masło
To co kochamPrzepis z Śladami Słodkiej Babeczki. Spód: 120 g ciastek zbożowych (np.Digestive) 2 łyżeczki kakao 50 g masła roztopionego Ciastka wrzucić do blendera i pokruszyć, dodać kakao i masło. Ma powstać mokry piasek. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki mocno wysmarować tłuszczem. Przygotowanymi ciastkami wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20-22 cm. Schłodzić przez czas przygotowywania masy serowej. Masa(...)jednym jajku, miksując dokładnie po każdym. Do masy wmieszać ok. 120 g żurawiny i wylać ją na przygotowany spód, na wierzch wysypać resztę żurawiny. Piec w kąpieli wodnej. Sernik wstawić na środkowy poziom. Piec w 180°C 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 50 minut. Jeśli weźmiecie mniejszą blaszkę, należy skrócić czas pieczenia. Sernik
Blondynka GotujeWszyscy znamy ciasto pod nazwą "Zebra". Tym razem jest to sernik w paski. Składniki: 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku 250g margaryny "Kasia" 4 jajka 200g cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 op. budyniu wanilinowego w proszku 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy ser, miękką margarynę(...)wysokości wodą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze 50 minut. Ostudzony sernik odwracamy do góry dnem i wyjmujemy z foremki. Smacznego
Pyszności Słodkości