Sernik chałwowy Miało być lekko i wiosennie. Miał być lekki sernik na zimno... Ale miała też być wiosna. A nie ma. Za to śnieg pada. Nie leży co prawda, szybko się topi. Ale jednak pada. Bezczelnie zupełnie, bo przecież w pierwszy dzień wiosny powinno być słonecznie. Sernik na zimno nie pasował dziś zupełnie, więc będzie cięższy(...)chałwą zamiast owoców i bakalii. I z polewą czekoladową. Idealny na chłodny dzień. K1 twierdzi, że w ogóle najlepszy ze wszystkich. ;) Ciekawa jestem, czy Wam zasmakuje. Składniki: Spód: (sernik można piec również bez spodu) 160 g ciastek oreo/neo bez nadzienia 60 g miękkiego masła Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka rozdrobnić na proszek, połączyć
Pełny talerzKalwarii Zebrzydowskiej, by zobaczyć cudowną ruchomą stajenkę. Bardzo polecam odwiedzić to miejsce w okresie świątecznym, bo naprawdę cieszy oczy i dużych i małych osóbek. Co ma wspólnego kościół z sernikiem? No właśnie taki serniczek z kruchym kakaowym ciastem był w przykościelnej kawiarence, wraz z innymi pysznymi, domowymi ciastami. Chciałam skosztować wszystkie, ale ograniczyłam się do dwóch: kremówki (bardzo pyszna(...)tiramisu. Sernik natomiast tak za mną chodził, że stwierdziłam, że muszę go upiec przy pierwszej okazji… no i okazja się znalazła, bo akurat Pan Mąż miał urodziny :) Serniczek wyszedł przepyszny i mam ochotę znowu go upiec. Zapraszam więc do pieczenia sernika, ale też do odwiedzenia Kalwarii, gdzie można miło spędzić czas o każdej porze roku, ale też dobrze podjeść
Smakowy RajMój P. już od dłuższego czasu miał ochotę na sernik na zimno, więc w końcu postanowiłam, że trzeba zrobić mu przyjemność. Z owoców, które preferuje są brzoskwinie, jakoś sernik na zimno kojarzy mi się z truskawkami, ale postanowiłam zmienić to przyzwyczajenie i zrobić górę brzoskwiniową. Zobaczcie efekt. A oto przepis. Składniki Spód: - około 200 g biszkoptów Masa serowa(...)galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie kroimy brzoskwinie w kawałki i układamy w dekoracyjne kawałki. Gdy galaretka będzie już tężejąca wylewamy ją na wierzch sernika i czekamy aż całkowicie zastygnie. Ja tak przyozdobiłam brzoskwiniami swój sernik A tak już wyglądał kawałek na talerzu przygotowany do zjedzenia: Polecam i smacznego: function load
dom-agi.pldokładnie z musem borówkowym - dzięki niemu te piękne esy floresy Sernik zdecydowanie nie jest skomplikowany w przygotowaniu. Mogę go śmiało dedykować i polecić mojej siostrze, gdyż dla niej sernik to nie lada wyzwanie, jak mi się ostatnio przyszło przekonać Oryginalnie sernik jest na bazie serków kremowych. W moim przypadku, użyłam tym razem gotowego sera na sernik(...)rozpuszczoną mąkę. Stawiamy na palniku. Ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia się cukru i zgęstnienia sosu. Odstawiamy na bok do ostygnięcia. Masa serowa: 1 kg sera kremowego lub gotowego na serniki 250 g cukru trzcinowego 4 łyżki mąki 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 jajka 200 ml kwaśnej śmietany 18% Ser ucieramy z cukrem. Do utartego dodajemy mąkę, ekstrakt
Made By Mom And SonZapraszam na pyszny, wyjątkowy sernik orzechowo – pomarańczowy bez pieczenia. Z orzechami laskowymi, włoskimi i świeżym sokiem pomarańczowym. Wspaniale się komponują chrupiące orzechy w karmelu z masą serową i cytrusami. Wierzch sernika polałam pomarańczową galaretką. Całość lekka, bardzo smaczna i zniknęła u mnie błyskawicznie:). W przygotowaniu tego pysznego sernika pomógł mi nowy blender marki Sencor. Dostałam go do przetestowania(...)potrawy. Zupa mus to nie będzie już żaden problem. Każdy z pojemników zaopatrzony jest również w pokrywkę, co także uważam za duży plus. Podsumowując: Polecam blender i zapraszam na sernik. Składniki:Spód:100g orzechów włoskich100g ciastek pełnoziarnistych90g miękkiego masłaMasa serowa:100g orzechów laskowych (mogą być włoskie)1 łyżeczka masła50g cukru100ml + 6 łyżek soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego2
Mała Cukierenkatradycji, rytuałów. Czas pysznego jedzenia i słodkiego świętowania. Co dom to obyczaj, ale jedno jest pewne - w 99% domów, w tym czasie toczy się wojna pomiędzy dwoma słodkimi specjałami. Sernik czy Pierniczki? - odwieczne pytanie dotyczące najlepszego, cukierniczego umilacza tych dni. Dla tych, którzy wybrać nie potrafią i swoje niezdecydowanie leczą kolejnym kawałkiem sernika i kilkoma sztukami pierników, starsza kucharka(...)wyczarowała "Sernik - Piernik". Połączenie niesamowite! Smak... cudowny! Coś jak piernikowa pianka z nutą czekoladowego musu, oblana nietypową - chałwowo-czekoladową polewą. A to wszystko... bezglutenowe. Przedświąteczna premiera ciasta nagrodzona została brawami. Gwiazda wystąpi u nas kolejny raz w te magiczne dni. Możemy świętować.SKŁADNIKI:SERNIK I MUS CZEKOLADOWY:- pół kostki masła- 350 g serka 3xmielonego- 200 g serka mascarpone
Wypisz WymalujSernik w pieknym jesiennym pomaranczowo-zlocistym kolorze.Juz sam widok poprawia humor.Przyznam ,ze sernik z puree z dyni robilam po raz pierwszy.I to nie dlatego,ze nie lubie dyni,wprost przeciwnie uwielbiam pod kazda postacia.Nie znalam jednak smaku dyni na slodko,a okazalo sie ,ze dynia to swietne warzywo deserowe.Ten sernik jest nie tylko wyjatkowy ,a wrecz(...)doskonaly - aksymitny i bardzo kremowy w smaku.To dodatek kremu kokosowego nadaje sernikowi owa jedwabistosc.Zachecam do stososowanie mleka kokosowego jako zamiennika dla smietany kremowki i jogurtu greckiego,nie tylko ze wzgledow smakowych,ale przede wszystkim zdrowotnych.Tluszcze zawarte w mleku kokosowym sa niezwykle korzystne dla naszego zdrowia.Jesli nigdy nie piekliscie sernika z dodatkiem dyni,goraco polecam i zapraszam do przepisu.Skladniki na spod
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dwuwarstwowy sernik czekoladowy „mokka” nie tylko fantastycznie się prezentuje ale też nieziemsko smakuje. Absolutna doskonałość:)! Mój sernik miał większą część masy czekoladowej i bardzo wyraźny czekoladowy smak, ponieważ dodałam tylko gorzkiej czekolady ale dla osób preferujących lżejsze smaki można połączyć po połowie czekoladę gorzką i mleczną. Smakuje nieziemsko… głęboki smak czekolady z aromatyczną kawą(...)tego aksamitny i delikatny a jednocześnie wilgotny … Szaleństwo:)! Na mojej liście ulubionych serników ten sernik mokka w tej chwili znajduje się zdecydowanie na pierwszym miejscu:)! Gorąco polecam!Sernik czekoladowy – składniki:Spód:1,5 szklanki zmielonych ciastek Oreo /1,5 opakowania 154 g/100 g rozpuszczonego masłaMasa:2 łyżki i 1,5 łyżeczki rozpuszczalnej kawy1 łyżka gorącej wody1/4
UgotujmyTo.plsernik czekoladowy z gruszkami i olejem rzepakowym to jeden z lepszych serników, jakie jadłam…:) Masa jest wilgotna i delikatna a gruszki miękkie i aromatyczne. Gruszki gotowałam w soku wiśniowo-jabłkowym, ale wydaje mi się, że będą dużo lepsze, jeśli ugotujemy je w samym wiśniowym soku. Przyprawy, jakie dodałam do gotowania gruszek, każdy może dowolnie modyfikować pod swoje upodobania(...)się nie przypaliły. Do masy dodałam również olej rzepakowy, który jest naturalnym źródłem kwasów omega–3 i dlatego zawsze używam go do smażenia, pieczenia i do sałatek. Serdecznie polecam, sernik czekoladowy z gruszkami na oleju rzepakowym zdecydowanie wart jest wypróbowania Sernik czekoladowy z gruszkami na oleju rzepakowymSkładniki:Spód:400 g ciasteczek digestive200 g masłaMasa – wszystkie składniki
UgotujmyTo.plczekolady mlecznej100 g dowolnych orzechów: u mnie laskowe, ziemne, włoskie Masa śmietanowa:200 ml śmietanki kremówki2 łyżki likieru czekoladowego2 łyzki cukru pudrułyżka kakao 100 g herbatnikówłyżka kakaołyżka masła Sernik Czekoladowy z Orzechami, Kawałkami Czekolady pod Kakaową Pierzynką - Sposób przygotowania:Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy.Twaróg, mascarpone, cukier, cukier waniliowy, kakao i mąki miksujemy ze sobą. Następnie dodajemy jajko(...)wylewamy gotową masę serową z bakaliami i czekoladą. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni, pieczemy godzinę po czym wyłączamy piec i trzymamy jeszcze minimum 40 minut.Gdy sernik całkowicie ostygnie przygotowujemy masę śmietanową.Kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy likier, cukier puder i kakao. Wykładamy na sernik. Całość dodatkowo możemy oprószyć wiórkami czekoladowymi (ja starłam
Słodka Stronaposługiwałam się już drewnianą łyżką.Masę tą wyłożyć na podpieczony spód, wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 60-70 minut. Jeżeli pod koniec wierzch sernika, za bardzo będzie się rumienił, nakryć go folią aluminiową, świecącą strona do góry.Upieczony sernik, studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyjmujemy go i dostudzamy.Polewa:Cukierki pokroić w mniejsze(...)wrzucić do rondelka, zalać to kremówką. Wszystko podgrzewać nad parą, do rozpuszczenia się składników. Jak masa zacznie gęstnieć, zdjąć z palnika i przestudzić.Polać nią wierzch schłodzonego sernika.Dalej najlepiej sernik chłodzić w lodówce.*Sernik smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy dokładnie przestygnie.*Przy przepisie posiłkowałam się już wiekową książką kucharską, pożyczoną od cioci. Moją ulubioną :)("Kuchnia Polska
Moje pyszne gotowanietego potrzeba mnóstwo cierpliwości i wytrwałości, których mi aktualnie zdecydowanie brakuje...I choć w tej chwili nie mogę nawet patrzeć na jedzenie, nawet słodkie, Wam chcę zaproponować sernik, który nas swoim smakiem niedawno zupełnie obezwładnił. To zdecydowanie jeden z najlepszych serników, jakie jadłam! Idealnie kremowy, gładki, delikatny. Słodko-waniliowy, z kwaśno-cierpkim musem żurawinowym. Kiedy tylko zobaczyłam(...)rabarbarem i głównie na niego czekam wiosną, tak zimą żurawina jest moim zdecydowanym faworytem. Świetnie komponuje się z miękkimi, słodkimi ciastami ucieranymi, rewelacyjnie pasuje do drożdżowego, a i z sernikiem tworzy wyjątkowo zgrany duet. Próbowałam tego połączenia wcześniej, a sernik Doroty wygląda po prostu obłędnie. Musiałam go zrobić. Nie zwlekałam długo, i bardzo się z tego cieszę
Pożeraczka, czyli raz adobrzesernik, bo te uwielbiam. C. próbował w trakcie przygotowań, ja troszkę się bałam. Odruchowo oblizałam łyżkę przed wrzuceniem jej do zlewu - aż mnie skręciło... Byłam przerażona, bo sernik był wyjściowy - współpracownicy C. umówili się na spotkanie, ja miałam zapewnić desery. Kiedy dojechaliśmy na miejsce, a gospodarz oświadczył, że nie może się doczekać sernika, bo to jego(...)głowy. Jeżeli jej nie znacie, spróbujcie, ciasto z pewnością Was zaskoczy. Lukrecja bowiem jest zupełnie wyjątkowa - albo się ją kocha, albo nienawidzi. I żeby to zrozumieć, trzeba spróbować.Lukrecjowy sernik na zimnoSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:130 g ciastek digestive60 g masłamasa serowa:400 g serka kremowego400 ml śmietany kremówki (38%)200 g cukru pudrusok
Pożeraczka, czyli raz adobrzewaniliowy sernik z rodzynkami, otulony kakaowym ciastem. W przepisie oryginalnym (click) użyto zwykłego, trzykrotnie mielonego twarogu, ja wykorzystałam twaróg sernikowy z wiaderka, który wg mnie świetnie się spisał. Sernik wyszedł taki jak lubię: konkretny i raczej ciężki, choć puszysty dzięki osobnemu ubiciu białek. Idealny do niedzielnej kawki i na zbliżajace się Święta.Jak każdy szanujący się sernik, powinien swoje „odleżeć”. Proponuję więc schłodzić go całą noc w lodówce, będzie lepiej smakował i łatwiej się kroił. Sernik można śmiało przechowywać parę dni w lodówce( u mnie 3), tylko zyska na smaku....Zastanawiam się skąd nazwa”królewski”? Nie mam pojęcia.... chyba dlatego, że oblednie smakuje, prawdziwie po królewsku... Sernik królewski Składniki na blaszkę 23x33
Mia Cucina Sofietabezglutenowców. Sernik ten nie posiada dodatku jakiejkolwiek mąki. Dziwne? - Tak może się wydawać. Jak więc zrobić kruchy spód i jak utrzymać masę serową w całości? Mnie się udało. Sernik jest malutki, gdyż na eksperymenty kuchenne biorę mniejsze porcje składników. Dlatego wyjątkowo masa serowa jest z 0,5 kg sera. Co ciekawe - sernik nie zawiera również(...)kwas pantotenowy, dużo wapnia, potasu i fosforu. Nic, tylko rozkoszować się jego wyjątkowym smakiem. Przepis na okrągłą formę 20 cm:Sernik na zielono BEZGLUTENOWYKruchy spód:100 g wiórków kokosowych2 czubate łyżeczki karobu1 spora łyżka miodu wielokwiatowego - prawdziwego5 łyżek amarantusa ekspandowanego2 łyżki bezglutenowych otrębów owsianych1 żółtkołyżeczka wody1,5 łyżki białka z przygotowanych 6 białek do masy serowej
Eat ShrimpsWilgotny, puszysty, dekoracyjny, smaczny sernik. Mocno pachnący wanilią, rozpływa się w ustach. Ciasto: 40 dag mąki 20 dag masłaszklanka cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka śmietany 18%2 żółtka Sernik: 1,5 kg białego sera (najlepiej trzykrotnie zmielonego) 1,5 szklanki(...)kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Z odciąć ok 15 dag ciasta rozwałkować na cienki placek i wyciąć wąski paski, którymi udekorujemy wierzch sernika. Pozostałym ciastem wyłożyć spód blachy. Sernik: Białka (2 z sernika i dwa z ciasta) ubić na sztywną pianę. Żółtka (+ 4 żółtka z masy makowej) zmiksować z cukrem
RAROSSAklocki na nowo, chociaż póki co kolejne wpisy będą odrobinę rzadsze - obiecuję jednak, że wciąż przepyszne i skłaniające do rzucenia każdej diety! :) Spód: 220 g herbatników 3/4 kostki masła Sernik: 1 kg twarogu 5 jajek 2 białe czekolady 3/4 szklanki drobnego cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki pasty z wanilii Glazura porzeczkowa: słoik dżemu porzeczkowego 3 łyżki żelatyny(...)miksujemy ze sobą na gładką masę, którą wrzucamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dużą łyżką wyrównujemy powierzchnię ciasta i odstawiamy na bok. Składniki na sernik wyjmujemy z lodówki wcześniej, żeby doszły do temperatury pokojowej. Twaróg mielimy, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miksujemy krótko z cukrem, mąką i pastą waniliową. Jajka w oddzielnym naczyniu rozkłócamy
sama złodyczmlekiem słodzonym i z białą czekoladą, wówczas wystarczy nam 90 minut.Wierzch: W misce wymieszać śmietanę z serem Philadelphia (do serka dodająć śmietanę) i mielonym ksylitolem (lub pudrem). Sernik wysunąć z piekarnika, rozprowadzić delikatnie na powierzchni powstałą masę i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec jeszcze 15 minut.Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przez 5 minut w zamkniętym(...)piekarniku, następnie stopniowo otwierać drzwiczki i stopniowo studzić sernik. Wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, całkowicie ostudzić. Wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Można próbować zdjąć obręcz przed wstawieniem do lodówki ale u mnie spód był dość luźny, ściągnął dopiero w lodówce. Po wystudzeniu zdjąć obręcz
Smaczne Zdrowedole a śmietankowa masa na górze. Może wypowiedziałam nie to zaklęcie, albo magiczna mikstura nie była odpowiednia, bo nic nadzwyczajnego się nie wydarzyło. Wydarzył się natomiast pyszny niby sernik, puszysty i lekki jak chmurka. Również magiczny, bo znika w niewyjaśniony sposób. Zapraszam na kokosowy sernik, który podpatrzyłam w czasopiśmie ATavola (Kwieceń 2008). Kokosowy sernik na śmietanie300(...)rzadką masę.Foremkę ( u mnie szklane naczynie żaroodporne (25x19cm) wykładamy zmoczonym i wyciśniętym papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 °C ok 45 min. Jeśli podczas pieczenia sernik się za bardzo rumieni, to przykrywamy wierzch papierem.Sernik jest gotowy, gdy przy próbie “suchego patyczka” ciasto nie okleja się wokół niego, a w środku jest troszkę wilgotne. Ten sernik
Mia Cucina SofietaSernik latte macchiato powstał z inspiracji mlecznym napojem o tej samej nazwie, który przygotowuje się przez powolne dolanie espresso do gorącego, spienionego mleka, tworząc trzy warstwy: mleko, kawę i mleczną piankę. Latte macchiato podawane jest zazwyczaj w przezroczystej szklance, w której ładnie wyeksponowane są wspomniane warstwy napoju. Dla wielbicieli słodkiej kawy, napój można dosłodzić do smaku, a pianę udekorować(...)kakao, cynamonem lub startą czekoladą.Sernik przypomina latte macchiato wyglądem i smakiem. Składa się z trzech warstw: dwóch twarogowych - sernikowej i kawowej, oraz bitej śmietany, a także cienkiego spodu biszkoptowego, który ułatwia porcjowanie ciasta i nadaje mu bardziej kawowego charakteru, gdyż ma w swoim składzie esencję kawy.Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik latte macchiato
Smakołyki Berenikiładnych paru lat nie jadłam sernika na zimno. Ostatnio, po prośbie pewnego Wujka, postanowiłam zrobić sernik na zimno. Ale nie taki typowy (na serkach homogenizowanych), tylko jakiś zupełnie inny, bo z prażonymi jabłkami! Pewnie pomyślicie sobie - jak to? prażone jabłka w serniku na zimno? Przecież to nie pasuje! Ależ moi drodzy Czytelnicy - pasuje, i to jeszcze jak! Uwielbiam(...)sernik. Mogłabym je jeść i jeść i jeść. Polecam! 'sernik na zimno z prażonymi jabłkami' Składniki: * spód: - 400g herbatników lub ciasteczek degestive - 1 łyżka cukru lub cukru pudru - 1 łyżka cynamonu - 1 łyżka mielonego imbiru - 150g masła - 3 średniej wielkości jabłka - mielony cynamon * masa: - 400g kremowego białego serka (np.Philadelphia, Mój Ulubiony
CookYourselfjuż. Na myśl od razu przychodzą mi zielono-różowe łodygi rabarbaru, pierwsze czerwcowe, słodkie truskawki. Nie mogę się już tego wszystkiego doczekać! Póki co jednak, mam dla Was sernik, który stanowi połączenie zimowo-wiosennych smaków. Jest więc kakaowy, chrupiący spód, a na nim intensywnie czekoladowa masa serowa. Na niej druga warstwa, tym razem świeżo-cytrynowa, a całość pod wyśmienitą(...)cytrynowo-migdałową kruszonką, którą podpatrzyłam u Erica Lanlarda w jego Czekoladzie . Muszę przyznać, że dość długo myślałam nad tym sernikiem. Musiałam wykorzystać serek przed wyjazdem, pomyślałam więc, że przygotuję dla mojej Rodziny sernik (po przyjeździe okazało się, że Mama również jeden przygotowała - na szczęście na zimno, więc nie było najmniejszego problemu z pochłonięciem obu). Najpierw chciałam upiec taki typowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOdkąd pamiętam na pierwszym miejscu mojej "listy" słodkości był... SERNIK! Sernik w każdej postaci - królewski, tradycyjny, z rosą, na zimno i wiele innych - to moja słabość. Niestety sernik często płata psikusy - opada, nie wychodzi lub w przypadku sernika na zimno nie daje się kroić lub się rozpada. Lecz ten sernik, mowa tu o serniku królewskim jest(...)tarce wylewamy masę serową i na górę ścieramy 2 połowę zamrożonego ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni około 1 godziny, choć zależy to od piekarnika. Gotowy sernik można posypać cukrem pudrem, lub podawać bez niczego
Piekę, bo lubięSernik to krol wszystkich wypiekow w naszym domu.Niezalezmie od pory roku ,serniki pieke namietnie.Zmieniaja sie tylko dodatki.Ani Boze Narodzenie ani Wielkanoc bez sernika nie moga sie obyc.Na pytanie ,co upiec na niedziele maz niezmiennie odpowiada:sernik.Dzis najlepszy ze wszystkich sernikow jakie ostatnio upieklam.Po zakupieniu ogromnego sloika tahini w tureckim sklepie ,zrobieniu hummusu ,musialam do czegos go jeszcze spozytkowac.Tak(...)wyladowal w serniku.Sernik jest wyjatkowo kremowy,zwarty a jednoczesnie niezwykle delikatny i mocno chalwowy w smaku. Bardzo syty i pyszny.Pieklam sernik w malej foremce 20 cm.Foremka byla po brzegi wypelniona ciastem.A na czym polega innowacja zapowiedziana w tytule? Smietane kremowke zastapilo mleko kokosowe.Takze musialam zmienic przepis bo nie uzywam juz do sernikow od dosyc dawna kremowki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!idealny jeśli mamy ochotę na dużo słodyczy i ciężkie ciasto. Każda warstwa wspaniale uzupełnia pozostałe, każdy smak idealnie współgra z innymi. Gratulacje Lisko!! Oryginał można zobaczyć tu. Polecam wielbicielom serników i tym, którzy do serników się dopiero przekonują.Sernik kajmakowy:Spód:50 g orzeszków solonych 80 g ciastek kruchych np. herbatników30 g masła1 łyżka cukru Tortownicę wyłożyć(...)Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180 st C. Piec 60-70 minut. Po 30 minutach należy sprawdzić stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykryć wierzch folią aluminiową.Wyłączyć piekarnik i ostudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Kiedy zupełnie ostygnie, wyjąć i przygotować polewę:Polewa:Pozostałą w puszcze
Z butelką mleczka w tleWiele lat uczyłam się piec serniki. Nie wychodziły. Pękały, osiadały i ogólnie były jakieś nie takie. Zniechęciłam się na jakiś czas, ale któregoś dnia sama sobie wjechałam na ambicję. Nie poprzestałam na wypróbowywaniu sprawdzonych przepis. Poszłam dalej i stworzyłam własne proporcje. W taki sposób powstał sernik Jasia i Małgosi.Składniki spodu(...)Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając do rozpuszczenia cukru i zgęstnienia. Polać ciasto po lekkim przestudzeniu. Ja dodatkowo posypałam polewę gorzkim kakao i brązowym cukrem.Drobne rady odnośnie pieczenia sernika:* Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepiej wyjąć je z lodówki 2 -3 godziny przed pieczeniem.* Żeby sernik był wilgotny i nie popękał można wstawić formę, w której się
Codzienna kuchnia niecodziennabardzo zbity (taki... babciny), a to za bardzo puszysty (coś bardziej jak budyniowa pianka z odrobiną sera). Za nasze serca chwycił dopiero sernik z brzoskwiniami - poezja (przepis niebawem). I tak, zauroczona połączeniem sera i owoców zaczęłyśmy razem kombinować. Nasz działkowy ogródek obrodził w malinki, więc mogłyśmy spokojnie ruszyć po ser. Metodą prób i błędów opracowałyśmy przepis na sernik(...)cukru żelującego. Odparowujemy je ile się da! :) Studzimy.3. Gdy malinki wystygną, mieszamy je z masą serową - delikatnie wlewając, cały czas miksując. (Nie miksujemy zbyt długo - nie chcemy napowietrzać, bo sernik nam opadnie).4. Do masy malinowo-serowej wbijamy całe jajka (bez rozdzielania), po jednym, miksując na wysokich obrotach. 5. Jeśli masa wydaje nam się zbyt rzadka i/lub jeśli
Wypisz Wymalujtortownicę, upiekłam blaty jednocześnie w termoobiegu. Rozwałkowałam je na papierze do pieczenia i dopasowałam do wielkości blachy, spód upiekłam w blaszce, a wierzch ciasta osobno na blasze z piekarnika. Sernik wyszedł rewelacyjny. Dzięki serkowi mascarpone był bardzo kremowy. Polewa orzechowo-karmelowa wyszła super. Obawiałam się, że blaty będą twarde, jednak po kilku godzinach w lodówce zmiękły. Zdecydowanie udane połączenie(...)Jeden z najlepszych serników jakie upiekłam. Polecam! Sernik miodowy z karmelizowanymi orzechami Składniki na ciasto (tortownica 26 cm): 250 g mąki 100 g masła ½ szklanki cukru 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody ½ opakowania cukru waniliowego lub migdałowego 1 łyżka śmietany Polewa orzechowa: paczka orzechów włoskich (200 G) 1 łyżka masła 2 łyżki miodu 1,5 łyżki cukru
Mania GotowaniaKiedy nagle przyjdzie chętka na słodycze, szepcze mu do ucha: "Znowu Cię zachwycę!".Wyciąga ciepły jeszcze, sernik z piekarnika. Daje mu kawałek, o nic już nie pyta.Znów sernik. I znów całkiem inny niż poprzednie. I znów cw całości wymyślony na poczekaniu. Och, gdybym jeszcze taką inwencję twórczą i kreatywność wykazywała podczas nauki... Ale nie można mieć wszystkiego.Kremowy(...)delikatny i bardzo kokosowy wypiek, na pewno zadowoli miłośników serników i tego właśnie smaku. SERNIK KOKOSOWY NA HERBATNIKACH. /własny./ 4 - 5 opakowań herbatników 1 kg białego sera tłustego 5 jajek 125g kremu kokosowego (kupiłam w Żabce) 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki wiórków kokosowych 3/4 szklanki brązowego cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju Blaszkę
W kuchni Karmel-itki