sernik z jo - 1000 przepisów (strona:10/67)

Sernik jagodowo-waniliowy z białą czekoladą i sosem jagodowym 202

mój pierwszy sernik jagodowo-waniliowy. Zawsze robiłam tradycyjny lub czekoladowy. Z jagodami nie robiłam go nigdy. I żałuję. Bo jest pyszny. A kolor masy serowo-jagodowej - obłęd! Przepiękny!!! Napatrzeć się nie mogłam. Szkoda tylko, że pękł po środku, ale to moja wina, bo tak to jest jak się bierze człowiek za pieczenie ciast, po ciężkim dniu i w środku(...)uwierzcie mi, że na pewno zrobię go jeszcze raz i wtedy będzie piękny. Wstępnie miał być z galaretką na wierzchu, ale z powodu pęknięcia, postanowiłam dodać jagodowy sos. Sernik jest słodki, bo znajdziemy w nim, całą puszkę mleka słodzonego skondensowanego i prawie 3 tabliczki białej czekolady ;) Ale nie zraźcie się tym. Warto go spróbować, tym bardziej póki są jagody

CookYourself
Jamajski sernik z ryżem 210

Ostatnio zakupiłam sobie kilka ciekawych książek kucharskich ,  w jednej z nich znalazłam przepis na wyśmienity Sernik Jamajski z ryżem , trochę się zastanawiałam nad upieczeniem tego ciasta bo z ryżem jeszcze nie robiłam , ale nie żałuję że go wypróbowałam , serniczek w smaku wspaniały(...)Zapraszam :) Składniki na spód sernika : 60 g zmielonych herbatników pełnoziarnistych ( ja użyłam ciasteczek Sasanki ) 1 szklanka zmielonych migdałów 50 g roztopionego masła  Masa sernikowa: 2 szklanki ugotowanego ryżu 1 i 1/2 szklanki śmietany 500 g sera ricotta  500 g twarogu półtłustego 1 i 1/2 szklanki cukru 4 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Karmel  wiórki

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik potrójnie cytrynowy - najlepszy! 238

mną kwaśne. Mogłabym jeść cytryny prawie w całości. Nie wiem, czy to zasługa lata i temperatur za oknem, czy jest tego jakiś inny powód, ale... dobrze mi z tym ;) Sernik jest pyszny! Zwłaszcza jak jest dobrze schłodzony - zwarty, jednolity, kwaśny - rozpływa się w ustach i cudownie orzeźwia. Piecze się go długo, przy robieniu masy serowej ręka prawie odpada(...)połączyły. Ser przelewamy na podpieczony spód i pieczemy w temperaturze 100 stopni przez 3 godziny. Studzimy przy uchyonych drzwiczkach piekarnika. Krem cytrynowy, lemon curd (kremu wyszło mi sporo, do sernika zużyłam ok. 1/3 - resztę przechowuję w szczelnym pojemniku w lodówce) Rondelek umieszczamy na większym garnku z gotującą się wodą. Do rondelka wbijamy jajka i rozbełtujemy je widelcem. Dodajemy cukier

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sernik z jagodami na kruchym spodzie 190

Serniki - moja miłość w kuchni! :) Uwielbiam, uwielbiam i jako jedne z nielicznych - jadam! ;) Ten sernik czekał na zostanie bohaterem wpisu jakiś czas. Został skonsumowany już dawno, lecz ja o nim cały czas pamiętam. Zwłaszcza, że jakiś kilogram jagód leży zamrożony w lodówce i czeka na głęboką zimę, żeby wypełnić cały dom swoim zapachem... Ja to już czuję ;) Ciasto(...)jest pyszne! Kruchy spód, kremowy sernik, rozpływające się w ustach jagody... Ach! :) Składniki: Kruchy spód i kratka: 2,5 szklanki mąki pszennej kostka masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa serowa: 1 kg tłustego twarogu zmielonego dwukrotnie 5 jaj 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 200 ml śmietany kremówki

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sernik na zimno z jagodami i malinami 426

Sezon na owoce w pełni, więc korzystajmy z nich póki możemy. Dzisiaj proponuję Wam pyszny deser bez pieczenia – Sernik na zimno z jagodami i malinami. Idealny na lato. Wymaga tylko dłuższego chłodzenia w lodówce. Składniki: 700 g serka homogenizowanego (użyłam Danio o smaku waniliowym) 250 g śmietanki kremówki 30 % lub 36 % 4 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżki(...)opakowaniu zalecano 500 ml). Zostawić do ostudzenia. Gdy będzie zimna i zacznie tężeć (czyli będzie gęsta, ale nie jeszcze galaretowata) wylać delikatnie na ciasto posypane wcześniej jagodami. Sernik włożyć do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc). źródło: Na podstawie przepisu Dorotus The post Sernik na zimno z jagodami i malinami appeared first on Moja Delicja - Przepisy

Moja Delicja
Sernik cytrynowy 324

Kruchy pełnoziarnisty spód, słodka, puszysta masa serowa i warstwa kwaskowego, mocno cytrynowego kremu to moja wiosenna wersja tradycyjnego sernika - bo kto powiedział, że sernik nie może swym smakiem pobudzać do działania? Polecam! Składniki: Spód: 250 g mąki razowej (np. pszennej, orkiszowej) 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru Masło pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę wsypać do miski, dodać(...)cienko wylepić pozostałym ciastem.  Masę serową przełożyć do tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 150 ° C bez termoobiegu. Piec 1,5 godziny. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia. Wyjąć ciasto z piekarnika, schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Krem cytrynowy: 60 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny ( zwykle jest

maniapieczenia
Sernik jagodowo-malinowy 138

Dzisiaj mam coś dla wielbicieli serników i owoców leśnych. Pyszny, puszysty sernik o bajecznym kolorze jagód i malin. Mama się nim zachwyciła, bo to pierwszy smakosz serników u nas w domu, ale trzeba przyznać, żciasto warte jest zachwytów...polecam przepis. Składniki na ciasto: 200 g mąki, 140 g zimnego masła 70 g cukru pudru, 2 żółtka Składniki na masę(...)upieczeniu do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wstawić do lodówki na całą noc. Po tym czasie rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę ze śmietaną i polać nią sernik. Na lekko przestygniętej czekoladowej warstwie ułożyć owoce i listki melisy. Smacznego

Gosia gotuje
Sernik 210

minut w temp. 170 stopni. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. 3. W jednym garnuszku roztopić krówki z mlekiem tworząc płynną masę, a w drugim roztopić czekoladę z mlekiem. Polać sernik według upodobań. Smacznego   function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/sernik/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('89358cb59a7704ceeb70858a539f2c80').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); The post Sernik appeared first

dom-agi.pl
Sernik black forest 227

Witam, nie jestem specjalistka od ciast zdecydowanie wolę gotować, ale ten sernik wypróbowałam i polecam SERNIK BLACK FOREST. Wilgotny, z wiśniami i czekoladą. Spód: * 200 g herbatników w czekoladzie * 100 g masła Masa serowa: 700 g tłustego twarogu (mielonego trzykrotnie lub z wiaderka  3 jajka 3 żółtka  200 g cukru  2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej(...)używamy mrożonych, należy je wcześniej rozmrozić i dokładnie odsączyć z soku) i posypujemy połową utartej czekolady Na wiśnie wykładamy drugą część sera i na niej układamy pozostałe owoce.  Sernik pieczemy ok 80 min w 180 stopniach. Sernik pozostawiamy na noc w lodówce a przed podaniem posypujemy go pozostałą czekoladą

Kuchnia Beaty
Waniliowy sernik na zimno z truskawkami i galaretką 198

Robiłam już sernik na zimno z brzoskwiniami i borówkami , z serka naturalnego, a teraz sernik z truskawkami i galaretką. Tym razem z serka waniliowego. Wykonanie jest podobne, ale ten sernik jest smaczniejszy. Składniki: 1 kg serka waniliowego w wiaderku 1,5 szkl. cukru pudru 50 g żelatyny 2 galaretki truskawkowe 600 g truskawek Przygotować obie galaretki(...)serowej i chwilę wymieszać do momentu połączenia składników Masę serową przełożyć do prostokątnej brytfanki i włożyć do lodówki na 1h Truskawki umyć i pokroić w plasterki Po 1h wyjąć sernik z lodówki i ułożyć na nim truskawki w "dachówkę" - jeden plasterek na drugi Zalać gęstniejącą galaretką Smacznego :) Biorę udział w akcjach na zmiksowanych

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Słodkie środy - sernik kawowy ze złotą karmelową nitką 181

smak całości jest naprawdę rewelacyjny. Do tego przepis przedstawiamy krok po kroku również w zdjęciach, więc zachęcamy nawet tych którzy twierdzą że nie potrafią piec, do jego przygotowania. Sernik kawowy ze złotą karmelową nitką SKŁADNIKI : Na spód: 100 g herbatników 100 g płatków owsianych 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki cukru 120 g masła 50 g gorzkiej czekolady(...)mąkę i ostudzoną kawę.    Tak przygotowaną masę przelewamy na przygotowaną podstawę z herbatników.     Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i serkiem mascarpone.     Ubitą śmietaną przekładamy na ostudzony sernik i  smarujemy równomiernie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sernik Wiedeński 378

Według mojego krótkiego 'wywiadu' na FB i wśród znajomych, ulubionym Wielkanocnym ciastem nie jest Babka a... sernik! I wiecie co? Też tak uważam! Uwielbiam jeść serniki, choć przygotowywać już trochę mniej. Dlaczego? Chyba boję się po prostu, że nie wyjdzie. Coraz częściej przełamuję się do tych moich dziwnych przekonań. Podchodzę do pieczenia z dużo większym luzem niż(...)Bardzo rzadko trzymam się znalezionego wcześniej przepisu, nie szaleję jedynie przy ciastach drożdżowych - na razie ;) Serników też się przestałam już bać. Dziś na przykład mam dla Was przepis na Sernik Wiedeński i wiem, że tradycyjnie nie posiada on kruchego spodu, ja jednak uznałam, że powinna się znaleźć choć odrobina tej kruchości w moim przepisie. Zapraszam! Przekonajcie się sami :)"Składniki

Słodkie Przyjemności
Sernik na czekoladowym spodzie z posypką 363

dziś dla Was przygotowałam? Mmm.. Sernik! Na kruchutkim, czekoladowym spodzie i z kruchą posypką, mniam! Jak na razie nie ustaliłam co jest lepsze, szarlotka czy sernik. A jak Wy uważacie? Zapraszam na Sernik na czekoladowym spodzie z kruchą posypką."Składniki:Na kruche ciasto:200 g masła500 g maki3 żółtka180 g cukru100 g czekolady deserowejMasa serowa(...)koniec, do masy należy dodać ubitą na sztywno pianę z białek.Ciasto przelewamy na kruchy upieczony spód, ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut, następnie wierzch sernika posypujemy drugą częścią ciasta również startą na tarce o grubych oczkach. Pieczemy jeszcze przez około 20 minut. Studzimy w piekarniku, następnie wstawiamy do lodówki - najlepiej na noc.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Cynamonowy sernik 209

Niby już po Świętach, ale my jeszcze zostaniemy w tym świątecznym nastroju. Proponujemy Wam dzisiaj cynamonowy sernik na spodzie z pełnoziarnistych ciasteczek Petit Beurre.Dlaczego cynamonowy?? Uwielbiam cynamon:) Sernik jest kremowy i świetnie łączy się z ciasteczkowym spodem. Cynamon jest jedną z najpopularniejszych przypraw świata. Najcenniejsza jej odmiana rośnie na Ceylonie. Dlaczego jest tak cenny? Otóż(...)SKWORCUWykonanie;Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze lub ręcznie. Roztapiamy masło i mieszamy z okruchami. Wykładamy przygotowana formę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni 5 minut. Do sernika dokładamy śmietanę cukier, wanilię, cynamon i jajka. Wszystko dokładnie miksujemy. Wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie zostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku

Anioły w kuchni
Kremowy sernik cytrynowy (205 kcal / 100 g) 2390

nagrzanego do 180 stopni (grzałka: góra - dół), pieczemy 15 min, zmniejszamy temperaturę do ok. 110 stopni i pieczemy jeszcze ok. 50 min (ja piekłam 15 min dłużej). Cała powierzchnia sernika musi się ściąć. Poziom upieczenia sprawdzamy delikatnie poruszając tortownicą – sernik może delikatnie drgać na środku ale nie może drgać na całej powierzchni.7. Przestudzamy sernik w piekarniku. Wyjmujemy(...)sernik ostygnie, z podanych składników przygotowujemy polewę, wylewamy na wierzch ciasta, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzony. Forma:Forma o wymiarach 28 cm x  24 cm Kalorie:Kcal na 100 g schłodzonego sernika: 205 kcal / 100 gKawałek (zdjęcie - 152 g, 8,5 x 6 cm): 312 kcal

Malowane smakiem