Kwestia Smaku. Reszta to biszkopt z mojego notesu rodzinnego, a masa serowa to jedna wielka improwizacja :) Wrzucałam do niej to co wpadło mi w ręce. I wiecie co? Sernik wyszedł delikatny, kremowy i pyszny! A do tego bajecznie prosty w wykonaniu! Biszkopt:Pieczemy biszkopt z dwóch jajek <-----z tego przepisu (klik). Pieczemy go w tortownicy o średnicy(...)serową. W galaretce pozanurzałam odsączone z syropu cytrynki z kwiatem czarnego bzu, jeden plasterek pomarańczy w syropie i listki melisy. Wstawiłam do lodówki do stężenia. Po około 2 godzinach sernik nadawał się podania. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeCzysty sernik. Bez bakalii, bez udziwnień, kruchych spodów, galaretek, no i oczywiście bez proszku do pieczenia. Ale co się działo w piekarniku, to moje. Zawsze, ale to zawsze wykorzystujcie przy tym serniku papier do pieczenia do podwyższenia boków foremki. Jeśli tego nie zrobicie, to czeka Was wieczór perfekcyjnej pani domu z głową w piecu. Będąc świeżo upieczoną mamą(...)zaśnie. Już chyba nigdy nie będzie "normalnie" dlatego trzeba mieć coś, co będzie trzymać taką mamę przy życiu. Mnie jak na razie trzymają słodkie kalorie. A dziś dokładnej sernik. Potrzebujesz: 1 kg sera białego (w kubełku taki aksamitny, lub zwykły przemielony przynajmniej 2 razy) półtłustego pół kostki masła 6-8 jajek 30 dag cukru 2 łyżki kaszy
Matka Żywicielkasię na blogu jest przeważnie na pierwszym miejscu listy najpopularniejszych przepisów, zwłaszcza przed Świętami. Sama zamierzam upiec go w tym roku, więc postaram się o lepsze zdjęcie :) Puszysty sernik na kruchym cieście 2. Sernik z orzechową bezą inspirowany przepisem Ewy Wachowicz. Sernik z orzechową bezą 3. Sernik "złota rosa" z puszystą słodką pianką(...)zawdzięcza kropelkom, jakie pojawiają się na wierzchu, gdy stygnie. Trzeba mieć do niego jednak odrobinę wyczucia - zbyt wcześniej wyjęty = rzeka zamiast kropelek, na zbyt wysuszonym się nie pojawią. Sernik "złota rosa" 4. Kremowy sernik według przepisu Davida Lebovitza, choć oczywiście lekko "odsłodzony", bo w oryginalnym przepisie było dla mnie zdecydowanie za dużo cukru. Sernik robiony
Kraina Tysiąca SmakówPolsce, no, i nie ukrywajmy, wywołała ogromne poruszenie. Czy ktoś z Was pamięta jeszcze tę historię? Historię słynnej Isaury? A nawet jeśli nie, to i tak zapraszam na pyszny sernik! Jednak w troszkę innej, przedwojennej wersji. Pochodzi od Prababki. SERNIK "ISAURA". /źródło: Prababka;/ ciasto: 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 3 czubate łyżki kakao 1 kostka(...)Masło utarłam z cukrem, dodałam jajka. Następnie połączyłam z białym serem (u mnie był to niemielony twaróg chudy), dodałam wiórki. Tak powstałą masę wylałam na surowe ciasto czekoladowe. Sernik wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piekłam przez 60 minut. Po wystudzeniu, posmarowałam go pozostała masą czekoladową i na min. 2 h wstawiłam do lodówki, aby polewa stwardniała
W kuchni Karmel-itkiPiekłam wiele serników i wiele jadłam. Ten sernik przebił wszystkie. Dla mnie idealny, wilgotny, kremowy .... idealny! Zniknął bardzo szybko. Nikt z degustujących nie miał żadnych uwag, tylko jedną.... kiedy go jeszcze upiekę? Dla mnie ma tylko jedną wadę, troszeczkę źle mi się go kroiło, ale to wszystko przez kawałki czekolady, których przy następnym razie też nie pominę, bo wszystko(...)czekoladę połamaną na kosteczki i wymieszałam w gorącej śmietance, w taki sposób też się rozpuściła, na koniec dodałam masło w temperaturze pokojowej i również wymieszałam. Lekko przestudzoną polewą polałam sernik. Tak jak już wspomniałam udekorowałam kandyzowanymi wiśniami. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujePozostając jeszcze w klimacie korzennych wypieków, dzisiaj przepis na lekko korzenny sernik (ciasto serowe) z ciastkami speculoos. Ciasto jest mega wilgotne i pyszne. Na spód można wykorzystać zarówno ciastka speculoos lub zwykłe herbatniki :) W święta piekłam go dwa razy, bo tak szybko znikał z blachy ;) Ciasto (niestety lub stety;)) potrzebuje nocy w lodówce. Ale uwierzcie mi, że warto. Pracy(...)piec je pod wieczór. Wtedy rano mamy pyszny kawałek ciasta do porannej kawki. Ciasto trochę rośnie, więc lepiej wykorzystać wysoka tortownicę lub jej boki wyłożyć wysoko papierem do pieczenia :) 'sernik speculoos' Składniki: (na blachę o średnicy do 22cm) * spód: - 150g pokruszonych ciastek speculoos (lub zwykłych herbatników) - 50g masła - 1 łyżeczka cynamonu i przyprawy korzennej (jeśli używamy herbatniki) * masa: - 500g
CookYourselfUwielbiam serniki gotowane. Są delikatne, wyśmienite w swoim smaku i konsystencji. Można nimi przekładać biszkopty, kruche ciasta, a nawet herbatniki. Można dodawać różne owoce. Wielkanocny sernik gotowany podbił już niejedno serce. A może mój sernik zagości na Waszym stole wielkanocnym? Wpis powstał w ramach akcji konkursowej "Wielkanocne wypieki z Delectą". Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki
Salonik smakówJakoś nie przepadam za sernikami – nie zawsze dobrze wychodzą. Zwykle robi się u nas sernik bez kruchego spodu, gdzie do masy serowej dodaje się m. in. budyń (postaram się wrzucić przepis w kolejnych dniach :)). Tym razem umieszczam serniczek od teściowej – ten konkretny skład na kruche ciasto sprawdza się w serniku znakomicie. Co do masy serowej
kuchcikowniaProsty sernik, który zawsze wychodzi idealnie, a przy tym niesamowicie puszysty i delikatny. Składniki: 8 jajek 7 łyżek mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 puszka mleka słodzonego 100 g masła 1 kg tłustego sera 200 gram wiórków kokosowych szczypta soli Polewa czekoladowa: 100 gram czekolady gorzkiej 5 łyżek mleka 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Oddzielamy żółtka(...)Składniki dokładnie mieszamy mikserem. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Białka oraz wiórki kokosowe łączymy z masą serową mieszając łyżką bardzo delikatnie. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C. Sernik przelewamy do wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy o średnicy 28 cm pieczemy ok 1h 20 minut. Wyłączamy piekarnik i studzimy w piekarniku ciasto. Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli dodajemy mleko
kgwjanczewoWielkanoc za chwilę, więc trzeba zacząć poszukiwać potraw ,ciast, aby zaskoczyć domowników i gości. Koleżanka zainspirowała mnie przepisem na sernik (wiem kolejny sernik, ale co zrobić), który znalazła w gazecie, serniczek jest z żurawiną, a ja ją uwielbiam. Więc... SKŁADNIKI: 1kg. mielonego sera szczypta soli 1 szkl. cukru pudru łyżka kaszki manny budyń waniliowy cukier waniliowy 2 łyżki(...)serową, wylać do tortownicy- moja 28cm i była za mała, więc mam jeszcze 3 serniczki w kokilkach, włożyć do piekarnika góra-dół nagrzanego do 180 stopni na 70 min., sernik powinien się ładnie zrumienić, zostawić jeszcze na 1 godz., następnie wyjąć można polać czekoladą, posypać płatkami migdałowymi i gotowe
Kuchnia BeatyPrzerabiałam wiele rodzai serników, ale zawsze były na słodko. Konkurs zmobilizował mnie do wymyślenia czegoś co nie będzie tendencyjne i takie jak zawsze. Czyli sernik wytrawny na spodzie z chleba Wasa przypadł nam bardzo do gustu. Składniki na spód: 150 g chleba Wasa (u mnie pomieszane Original i wieloziarniste ) 80 g roztopionego masła (Polskie Mlekovita) 1 małe jajko Składniki(...)podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy ok 50 min. Następnie doprawiamy delikatnie śmietanę solą i sokiem z cytryny i rozprowadzamy ją na górze sernika i pieczemy kolejne 10 min. Po upływie tego czasu sernik wyjmujemy, kiedy lekko przestygnie podajemy ciepły z ulubioną sałatką
Malinowe PocałunkiBANANOWY SERNIK Składniki: - 2kg bananów - 1 cytryna - 500g twarogu półtłustego - 150g cukru pudru - 6 łyżeczek żelatyny - 2 galaretki cytrynowe - 500ml wody Sposób przygotowania: Odkładamy na bok 4 banany, pozostałe obieramy i dokładnie blendujemy. Do musu bananowego dodajemy świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny. Do garnka wrzucamy 6 łyżeczek żelatyny, które zalewamy 6 łyżkami zimnej wody. Twaróg wkładamy do miski(...)bananowy. Podgrzewamy naszą napęczniałą w garnku żelatynę do osiągnięcia płynnej konsystencji. Powoli wlewamy płynną żelatynę do naszej masy sernikowej ciągle miksując. W kwadratowej formie 22x22cm przygotowujemy spód naszego sernika dokładnie wykładając go okrągłymi biszkoptami. Następnie wylewamy naszą masę sernikową. W wylaną masę wkładamy trzy całe banany, wyrównujemy górę sernika i umieszczamy na około 30minut w lodówce. Ostatniego banana kroimy
Mentor Smakutaki upał to tylko sernik na zimno z owocami i galaretką pomoże... Składniki: 1 kg sera w wiaderku (u mnie z Biedronki) 50 gramów żelatyny 3/4 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru pudru paczka okrągłych biszkoptów 2 galaretki brzoskwiniowe brzoskwinie w puszce borówki Tortownicę wyłożyć biszkoptami Żelatynę rozpuścić w mleku, wymieszać i odstawić Twaróg i cukier puder przełożyć do malaksera(...)galaretki w 750 ml wody (daje się mniej wody niż zazwyczaj, ponieważ jest gorąco i w jednym litrze dwie galaretki mogłyby nie zastygnąć) Po 30 minutach wyjąć z lodówki sernik i ułożyć na nim owoce Gdy galaretka zacznie zastygać polać nią sernik z owocami i włożyć do lodówki na ok. godzinę (lub do momentu zastygnięcia galaretki) Smacznego :) Biorę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comOstatni tydzień był tak upalny, że chyba nikt nawet nie myślał o włączeniu piekarnika i upieczeniu jakiegokolwiek ciasta. Dlatego wtedy najlepiej sprawdzają się serniki na zimno z owocami. Dzisiaj jest(...)chłodniej więc można trochę poeksperym entować. Postanowiłam udoskonalić sernik i upiec bezę na wierzch ciasta. Wygląda fajnie, może trochę źle się kroi, ale za to dobrze smakuje :) Sernik na zimno z borówkami i bezą 1 kg sera twarogowego 200 g herbatników 150 g masła 200 g śmietanki kremówki 36 % 2 galaretki porzeczkowe 125 g borówek amerykańskich
noteskulinarnyfigaSernik jest takim ciastem, które można również robić na wiele sposób. Polecam sernik na kruchym spodzie puszysty i smaczny.SKŁADNIKI:Na ciasto2 szkl. mąki pszennej1 jajko1 łyżka kwaśnej śmietanykostka masła1,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka cukru pudruMasa serowa:1 kg białego sera dwukrotnie zmielonego100 g masła250 g cukru pudru7 jaj2 łyżki mąki ziemniaczanej lub torebka budyniu śmietankowego1(...)pieczenia. Boki posypujemy bułką tartą. Na ciasto kruche wykładamy masę serową. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta kruchego. Pieczemy w 170 st. przez około 1,5 godz. Sernik zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia.Wyjęty od razu opadnie na środku.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej
W kuchennym oknie Ewy