piernika. Sernik jest delikatny i bardzo kremowy z wyczuwalną nutą piernika. Wypiek idealny na świąteczny stół, polecam :)) Sernik piernikowy Drukuj przepis Czas gotowania: 60 Składniki Spód piernikowy: -200 g pierników w czekoladzie z nadzieniem -2 łyżki masła rozpuszczonego Masa serowa: -1 kg zmielonego twarogu (może być z wiaderka) -200 ml śmietany kremówki 30 % -4 całe(...)małego rondelka przelewamy śmietankę, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, mieszamy. --> Wierzch zimnego sernika polewamy polewą czekoladową ganache. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia polewy. --> Smacznego Notatki Ja dodatkowo pokruszyłam na polewę czekoladową kruche pierniczki. Post Sernik piernikowy pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje
Marta Gotujesernik wszechczasów! Delikatna masa serowa z masłem orzechowym na krakersowym kruchym spodzie, oblana solonym karmelem z orzechami ziemnymi i mleczną czekoladą z precelkami. Czy to nie brzmi obłędnie? Ja uważam, że to kwintesencja rozpusty! Przygotowując ten sernik, inspirowałem się moim ulubionym batonem Snickers i stworzyłem prawdziwą bombę kaloryczną! Jednakże wartą grzechu! No chyba, że nie lubicie orzeszków(...)dodaj sól morską i orzeszki. (Możesz również wykorzystać prażone i solone orzeszki. Wtedy pomiń dodatek soli do karmelu). Wymieszaj i natychmiast wylej na upieczony i wystudzony sernik. Wyrównaj szpatułką. Polewa czekoladowa Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej i wylej ją na masę karmelową. Sernik wstaw do lodówki na 2-3 h aby polewa stężała. Gdy stanie się
Food Squarewielką przyjemnością prezentuję dziś sernik, który jest połączeniem tych dwóch, niezwykłych składników. Czekolada w wypiekach i deserach jest niezastąpiona. Ale któż wyobraża sobie dobry deser bez aromatycznej kawy? W moim serniku ten aromat kawy jest delikatny, nie przeszkadza w delektowaniu się ciastem. Polecam Sernik kawowy na czekoladowym spodzie składniki na spód: 250 g czekoladowych ciastek(...)owsianych 50 g gorzkiej czekolady 70 g masła składniki na masę serową: 600 g twarogu śmietankowego 5 jajek 150 g brązowego cukru 6 łyżek mocnej czarnej kawy składniki na polewę: 150 ml śmietany 18% 100 g gorzkiej czekolady wykonanie: Czekoladę i masła topimy w kąpieli wodnej. Ciasteczka mielimy lub drobno kruszymy. zalewamy je roztopioną czekoladą i masłem. Dokładnie mieszamy. Ciastka
Przysmaki Karolkibiałego cukru500 g twarogu sernikowego400 ml śmietany 18%1 łyżeczka cukru waniliowego40 g budyniu (waniliowego)1 limonka3 łyżeczki kandyzowanej skórki z pomarańczyPOLEWA:1/2 ciemnej czekolady (70% cocoa)opcjonalnie 1/3 białej czekolady dla akcentuPRZYGOTOWANIE spodu sernika:Herbatniki kruszymy za pomocą blendera lub tłuczka do mięsa i woreczka foliowego. Margarynę roztapiamy i dodajemy do pokruszonych herbatników. Wszystko razem dokładnie łączymy. Uzyskaną masę(...)drzwiczkami na ok. 60 min. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.Sernik dekorujemy polewą czekoladową po całkowitym ostygnięciu ciasta. Najlepiej wstawić sernik do lodówki na całą noc.Czekoladę rozpuszczamy za pomocą kąpieli wodnej. Czekoladę przekładamy do szklanej miski, którą ustawiamy na garnku z gotującą się wodą.Polewę rozprowadzamy na serniku za pomocą pędzelka, wedle własnych upodobań
kulinarnyJaMoja Mama w okolicy Bożego Narodzenia oglądała telewizję śniadaniową, gdzie przygotowywany był sernik z białą czekoladą i smażoną konfiturą z pomarańczy. Nie mogłam znaleźć tego przepisu w internecie, więc postanowiłam sama odtworzyć takie ciasto. Przyjechałam niedawno do domu na weekend, miałam trochę czasu i poeksperymentowałam... Wyszedł jeden z najlepszych serników, jaki jadłam! Cudownie kremowy i delikatny, lekko słodki, rozpływający(...)rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić (czekolada ma być płynna, ale chłodna). Całe jajka ubić przy pomocy miksera, aż staną się puszyste. Dodać biały ser i dokładnie zmiksować. Wlać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszać całość. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez 35-40 min. Wystudzić. Wstawić
Słodkie inspiracjemiejsce do zastygnięcia. Po ostygnięciu tortownicy najlepiej wstawić sernik do lodówki. Gdy sernik zastygł a zajmie to na pewno kilka godzin wyjąć sernik z tortownicy i owinąć go dekoracyjnym pasem z czekolady. Powinien być wyższy od torcika o jakieś 1,5 do 2 cm tworząc wyższy rant. Tam rozsmarować następnie po powierzchni torcika schłodzoną bitą śmietanę, uważając(...)była już twarda, ale wciąż na tyle elastyczna by nie popękała przy owijaniu wokół torcika. Docisnąć pasek papieru delikatnie do torcika i wraz z nim wstawić sernik do lodówki by czekolada stwardniała. Gdy tak się stanie można usunąć wtedy delikatnie pasek papieru. Dalej j/w czyli rozsmarować bitą śmietanę i posypać kakao z cukrem pudrem
Sztuka gotowania w/g Samiryporzeczek, które jeszcze latem zamknęłam w słoiczkach. Wyszedł bajeczny, i choć może nie wygląda specjalnie widowiskowo, po pierwszym kęsie nikt już o tym pamiętał nie będzie. Sernik z mascarpone i białą czekoladą Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 80 g ciastek digestive 45 g mielonych migdałów 40 g masła masa serowa: 500 g serka mascarpone(...)ciasteczka, przyduszając dłonią lub spodem łyżki. Podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Kremówkę podgrzać. Czekoladę drobno posiekać, zalać bardzo ciepłą kremówką, wymieszać, aż do rozpuszczenia czekolady. Ostudzić. Serek zmiksować z jajkami, mąką i ekstraktem. Dodać ostudzoną czekoladę, połączyć. Masę przelać na podpieczony spód. Piec w 150 st. C. przez 60-75 minut. Ostudzić w zamkniętym piekarniku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSerniki kocham miłością pierwszą i nic nie jest w stanie mnie powstrzymać przed zjedzeniem choćby kawałeczka. Cóż, tak mam, dlatego piekę je często a także
Moje Małe CzarowanieOstatnio chęć na kokos i czekoladę nie daje mi spokoju. Do tego stopnia, że zachciało mi się nawet sernika z kokosem. Upiekłam więc sernik bez spodu a na wierzch wylałam gęstą masę kokosową i czekoladę. Smakowało trochę jak batoniki bounty. Wizualnie prawie nie widać, że to ciasto składa się z dwóch warstw, mają one też podobną konsystencję więc(...)reszcie mleka rozrobić budyń i cukier, wlać do kokosu i ugotować. Dodać masło i powoli gotować cały czas mieszając aż się połączą. Gorącą masę wylać na sernik i odstawić do wystudzenia. Czekoladę połamać i zalać mlekiem , rozpuścić nad garnkiem z gorącą wodą. Polać ciasto a wierzch posypać kokosem. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDelikatny, puszysty, miękki, rozpływający się w ustach sernik z dodatkiem serka mascarpone na wafelkowym spodzie posypany po wierzchu startą czekoladą to idealny pomysł na stół wielkanocny. Przepis i przygotowanie ciasta jest wyjątkowo proste z pewnością uda się każdemu miłośnikowi słodkości. składniki na tortownicę(...)spód z ciasteczek i dokładnie ją rozprowadzamy. Sernik pieczemy przez około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st.C po upieczeniu studzimy w piekarniku. Wystudzony sernik posypujemy startą czekoladą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki
Smakowite DaniaCZEKOLADĄ NA SPODZIE BROWNIE lekko zmodyfikowany przepis z książki Moje Wypieki i Desery na Każdą Okazję // tortownica 22-26cm wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej ~50g mąki pszennej ~50g masła ~1/3 szklanki cukru ~1 duże jajko ~40g gorzkiej czekolady (uzyłam 70% kakao) ~łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie, nie zastępujcie aromatem) W garnuszku topimy masło i czekoladę cały czas(...)duże jajka ~100g gorzkiej czekolady, roztopionej i przestudzonej (użyłam 70% kakao) ~szklanka cukru ~łyżka proszku budyniowego śmietankowego lub waniliowego ~łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie, nie zastępujcie aromatem) Wszystkie składniki oprócz czekolady zmiksować lub utrzeć ręcznie - tylko do połączenia się składników, aby nie napowietrzać masy serowej. Z powstałej masy odlać szklankę i zmiksować ją z czekoladą. Na upieczony spód (nie trzeba
chili & sugarmierze zależy od zastosowanego sera (w przepisie podałam dokładne nazwy serów jakich użyłam). I polewa czekoladowa..... Ta polewa jest pyszna! Zrobiłam ją na bazie czekolady gorzkiej, dosłodziłam łyżką cukru pudru bo chciałam przełamać gorzki smak czekolady (można też nie dodawać cukru; wszystko zależy od tego na co mamy ochotę). Dodałam również łyżkę śmietany. Polewa wyszła rewelacyjna, jest mleczna, aksamitna, miękka(...)ukazaniu się pierwszego wpisu na blogu, a był to przepis na chleb orkiszowy. :) Całkiem ładnie się złożyło. ;) Sernik z polewą czekoladowąPRZEPIS(tortownica: ø22 cm) Kakaowy spód sernika (źródło: "Czekolada", Jacqueline Bellefontaine) Temperatura: 180oC | Czas pieczenia: ~25 min. 5,5 łyżek mąki pszennej 1 czubata łyżka kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 1 jajko
coolinarnastrefa.blogspot.comznów królowa serników wkracza do akcji! Co tym razem dla Was przygotowała?! Sernikobrownie z jeżynami! Połączenie czekoladowego ciasta ze słodką masą serową i kwaśnymi jeżynami idealnie się komponuje i tworzy fantastyczną całość, która z całą pewnością podbije serca wszystkich łasuchów! Ciasto smakuje fenomenalnie! Jeżyny śmiało możemy zastąpić np. mrożonymi borówkami albo malinami – będzie równie pysznie! Polecam! SKŁADNIKI: ( forma ok.22(...)większą podwajamy porcje) WARSTWA SEROWA: * twaróg mielony 3x – 250 g * jajko – 1 szt * wanilia – 0,5 laski * drobny cukier – 50 g * mąka ziemniaczana – 1 płaska łyżka WARSTWA CZEKOLADOWA: * czekolada mleczna – 125 g * kakao – 1 łyżka * masło 82% – 100 g * cukier – 60 g * jajko – 1 szt * mąka pszenna – 50 g * jeżyny – ok. 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: WARSTWA SEROWA: Wszystkie składniki
Ostra na Słodkojest przepyszny, szczególnie dla wielbicieli kawy! Bardzo kremowy smak kawy czekoladowej ze śmietanką, którego dopełnia polewa z gorzkiej czekolady i wiśnie zanurzone w czekoladzie białej. Niebo w gębie! Chyba na ten weekend też upiekę :) A do upieczenia tego sernika wykorzystałam otrzymany ser "Mój Ulubiony" z Wielunia. Już używałam go w sernikach, zachęcona wpisem koleżanki z forum kulinarnego(...) zbytnio się przypiekł w ciągu godziny wstawiamy nad niego pustą brytfannę. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 1 łyżką śmietanki 30%, oblewamy górę sernika. Dookoła brzegów robimy kleksy z rozpuszczonej białej czekolady, układamy na nich wiśnie odsączone z soku
Kolorowy PrzepisownikDokładnie mieszamy, a następnie powstałą masą wykładamy spód tortownicy. Masę ciasteczkową dociskamy do dna (ja robię to dłonią). Tortownicę wstawiamy do lodówki na 20 minut. Orzeszki bardzo drobno siekamy, a czekoladę ścieramy na najgrubszych oczkach tarki (lub rozdrabniamy w blenderze kielichowym/robocie kuchennym). Wszystkie składniki masy serowej (które powinny mieć temperaturę pokojową) łączymy w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia się(...)schłodzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 40-45 minut. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy do temperatury pokojowej. Puszkę z pozostałym kajmakiem umieszczamy w rondelku z wrzątkiem i mieszamy do chwili, aż będzie miał konsystencję polewy. Wylewamy go na schłodzony
Kocham Czekoladę