dodatkiem orzechów. Jest pyszny, delikatny, a czekoladowa skorupka rozpływa się w ustach. Jest to mój pierwszy sernik, który lekko popękał przy pieczeniu, ale roztopiona czekolada zakryła jego wszelkie niedoskonałości. Przepis na tradycyjny sernik z polewą czekoladową znalazłam na blogu Moje Wypieki . Składniki na spód 200g herbatników pokruszonych na spód (u mnie kakaowe) 125g masła na masę serową(...)miękkiego masła 160g cukru pudru 4 jajka – oddzielnie żółtka i białka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Dodatkowo 200 g czekolady (u mnie mleczna) orzechy włoskie Sposób przygotowania Herbatniki pokruszyć drobno, dodać do nich roztopione masło. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki nasmarować tłuszczem. Pokruszone ciasteczka wysypać i wcisnąć
Pink EnvelopeSkładniki na 2-3 porcje: 200 g śmietany 30% 200 g sera do serników 30 g gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru 100-120 g czekoladowych ciasteczek (użyłam owsianych) Śmietanę 30% ubić na sztywno. Dodać ser, cukier puder. Zmiksować na małych obrotach do połączenia składników. Dodać startą gorzką czekoladę, delikatnie wymieszać. Ciasteczka rozdrobnić malakserem. W dwóch wysokich szklankach ułożyć warstwowo
Moja Galeria Smakucałego ciasta, tak jak przy Pani Walewskiej A najpopularniejszym zastosowaniem ciasta kruchego są: TARTY. Czyli niskie ciasto kruche w okrągłej foremce z dowolnym nadzieniem tak jak tarta z białą czekoladą lub tarta jabłkowa Pochodną ciasta kruchego jest ciasto półkruche, do którego dodaje się najczęściej całe jajka oraz śmietanę czy mleko. Tarta z jabłkami Ciasto kruche piecze się zazwyczaj około(...) (do kupienia w wiaderku). Jeżeli by dobrze przeszukać internet to znajdziemy pewnie z milion różnych przepisów na serniki: w każdej możliwej wariacji smakowej, z owocami, bakaliami, czekoladą, rodzynkami itd. Serniki można też podzielić na te pieczone na spodzie oraz bez spodu. Kolejny podział to serniki klasyczne, gotowane lub te na zimno. Sernik gotowany to taki
Relaxtimeszklanka śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 2 - 3 łyżki kakao 1 łyżeczka żelatyny niewielka ilość gorącej wody Dodatkowo: około 10 dag herbatników 5 dag białej czekolady 5 dag mlecznej czekolady cukrowa posypka według uznania Wykonanie: 1. Masa serowa: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wlewamy śmietankę kremówkę i chwilę miksujemy, wsypujemy budynie(...)sztywno, dodajemy płynną żelatynę, kakao i cukier puder według uznania dokładnie ubijamy. 5. Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie na pokrojonym serniku wyciskamy rozetki według uznania. 6. Czekolady ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nimi sernik, dekorujemy również cukrową posypką. 7. Sernik jest gotowy do podania. Życzę smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania
IzabelawkuchniNajlepszy sero-makowiec, jaki robiłam. Sernik ma magiczny składnik - słodzony jest sporą ilością białej czekolady, dzięki czemu jest niezwykle kremowy, mleczny i delikatny. Rozpływa się w ustach! Warstwa makowa koniecznie zrobiona własnoręcznie, słodka, miodowa i pełna bakalii. Idealne ciasto na Nowy Rok! A ja, korzystając z okazji życzę wszystkim samych wspaniałych dni w nadchodzącym 2017 roku! Składniki Masa makowa(...)makową. Wyłożyć na przygotowany spód. Masa serowa 300 g białej czekolady 75 g cukru z wanilią 6 żółtek + 3 białka 900 g tłustego sera na serniki łyżka mąki ziemniaczanej Biała czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia. Cukier i żółtka utrzeć mikserem do białości na kogel-mogel. Dodać ser, ostudzoną czekoladę i mąkę, dokładnie zmiksować. Białka
Słodkie inspiracjeserników znów wkracza do akcji! Co tym razem? Sernik z białą czekoladą i malinami. Mistrzowskie połączenie, które sprawia, że nie sposób skończyć na jednym kawałku. Idealnie kremowy, idealnie delikatny … Słodycz sera i białej czekolady połączona z lekko kwaśnym smakiem malin komponuje się idealnie. Ten sernik to TOP 3 wśród moich ukochanych serników! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 20 cm ) SPÓD
Ostra na SłodkoWarstwowy sernik na biszkoptach z mrożonymi malinami i grubą warstwą galaretki. Warstwy czekoladowe są z dodatkiem dwóch tabliczek rozpuszczonej czekolady, dosłownie rozpuszczają się w ustach. Sernik jest obłędny w smaku i wcale nie wymaga długiego przygotowania. Składniki: ( blacha: 28cm średnica, 7cm wysoka) 100g biszkoptów (do wyłożenia dna tortownicy) 1kg sera białego śmietankowego (trzykrotnie zmielonego, nie polecam wiaderek(...)pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 200g serka waniliowego homogenizowanego 200g czekolady mlecznej (dwie tabliczki) 40g żelatyny 100ml wody 400g malin 2 opakowania galaretki malinowej 2 opakowania galaretki owoce leśne (opcjonalnie) Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy biszkopty. Żelatynę rozpuszczamy w 100ml wody, odstawiamy do ostudzenia. Czekolady rozkruszamy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystudzenia. Galaretki owoce leśne
Gotowanie i blogowanieDzisiaj mamy dla Was propozycje na przepyszny sernik na zimno z borówkami. Ciasto ma bardzo fajny oryginalny kształt, który przyciąga wzrok, a do tego wyśmienicie smakuje. W naszej lodówce wyglądał tak apetycznie, że nie mogłyśmy doczekać się całkowitego zastygnięcia czekolady i zaczęłyśmy kroić go wcześniej… mniam! Czas przygotowania: 20 minut + czas na ochłodzenie Ilość porcji: 8 dużych Składniki: 400g(...)całość odwracamy do góry nogami. Ściągamy miskę, folię i otrzymujemy piękną serową półkule. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę wraz z pozostałą śmietaną kremówką i polewamy sernik. Odstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła. Smacznego
Kolizje Smakówgruszek - 30 g masła - 40 g cukru trzcinowego - 400 g twarogu - 2 żółtka - 80 g cukru - 1 łyżeczka przyprawy do sernika Delecta - 75 g gorzkiej czekolady - masło do posmarowania - cukier puder Przygotowanie: Mąkę, kakao, i sól mieszamy i przesiewamy do miski. Mleko mieszamy z wodą o temperaturze pokojowej lub lekko letniej. Dodajemy(...)patelnię, dodajemy masło i brązowy cukier. Smażymy do momentu odparowania płynu i lekkiej karmelizacji gruszek. Ser przekładamy do miski, dodajemy biały cukier, żółtka, przyprawę do sernika i drobno posiekaną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Na stół wykładamy ściereczkę i posypujemy ją lekko mąką. Przekładamy rozwałkowane ciasto na ściereczkę i smarujemy wierzch olejem. Zostawiamy
Kulinarne życiewzbogaciłam o rodzynki w czekoladzie i nutę aromatycznej kawy. Takie połączenie niezwykle kusi! (U mnie forma 28 x 28 cm) Masa: 1 kg zmielonego twarogu 2 jajka 1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml) 250g masła/margaryny 2 budynie waniliowe 2 łyżki cukru waniliowego (polecam domowy - klik) 100g rodzynek w czekoladzie Polewa: 150g czekolady mlecznej 2 łyżki świeżo(...)środka wmieszać rodzynki w czekoladzie. Formę wyłożyć papierem do pieczenia oraz herbatnikami. Na ciastka przelać ciepłą masę, a na jej wierzchu ułożyć kolejną ich warstwę. Ciasto ostudzić i schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem kawy i masła. Gotową polewą posmarować wierzch schłodzonego sernika oraz opcjonalnie całość obsypać wiórkami kokosowymi. (*) Jeśli lubicie
Di gotujeMocno czekoladowy z kawałkami czekolady i na orzechowo-orkiszowym spodzie sernik na zimno. Przygotowanie: 60 minut Koszt: Tanie Nie wiem jak u Was, ale u mnie serniki pod każdą postacią są numerem 1. Czy to na zimno, czy pieczone, zawsze są przy większych i mniejszych okazjach, a nawet i bez okazji. Jako że jestem miłośniczką gorzkiej czekolady(...)koniec do masy dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy już tylko łyżką. Powstałą masę przelewamy na stężały spód. Wstawiamy do lodówki. 5. Gdy sernik już stężeje (tak po ok 2 h) rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i ostudzoną rozsmarowujemy na wierzchu, posypując na koniec wiórkami kokosowymi. Całość do lodówki najlepiej na całą noc. Przepis możecie pobrać w formacie PDF, który
Zdrowie i pysznie na talerzucudowny aromat, smak i kolor, szkoda, że sezon na nie jest taki krótki. Składniki: (foremka o średnicy 28 cm) Spód do sernika: 150 g herbatników kakaowych 100 g masła 100 g czekolady deserowej z co najmniej 50% kakao Masa serowa: 500 g serka mascarpone 330 ml śmietany 30% (schłodzić) 3/4 szklanki cukru pudru(...)galaretki malinowej Dodatkowo: 2 galaretki malinowe Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml. Jak zrobić sernik z mascarpone bez pieczenia? Spód do sernika na zimno: Czekoladę i masło roztopić w misce na garnku z wrzącą wodą, dno miski nie może dotykać wody. Podczas roztapiania masę ciągle mieszać, aż powstanie jednolita konsystencja. Herbatniki rozdrobnić
Kuchcik gotujebiałej czekolady: Białą czekoladę drobniutko posiekać, wysypać na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 150 st.C przez około 13-15 minut do zezłocenia. W ciągu tego czasu dwukrotnie wyjąć blaszkę z piekarnika i przemieszać czekoladę, by uniknąć przypalenia. Czekolada powinna zbrązowieć, ale nie może się spalić. Po tym czasie przełożyć paloną gorącą białą czekoladę(...)palonej białej czekolady. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać ją do mascarpone z paloną czekoladą, zmiksować. Na koniec do kremu wlać przestudzoną żelatynę (polecam najpierw ją zahartować kilkoma łyżkami kremu, by uniknąć zwarzenia). Gotowy krem wyłożyć na stężały sernik z lodówki, wyrównać szpatułką. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi i udekorować kokosowymi pralinkami. Sernik schłodzić kilka godzin
Nastoletnie Wypiekanieprzystało na sernik bez pieczenia, został tradycyjnie przygotowany z serków homogenizowanych (serków homo) ale w wersji bardzo uproszczonej. Ale samo wykończenie sernika jest bardziej wypasione, kruchy spód, zostały też wykorzystane wiśnie i tarta czekolada. Masa i galaretki szybko tężeją, więc po ok. 2-3 godzinach można już sernik kroić i wcinać, ale ja przygotowywałam go pod wieczór, więc(...)czekamy aż cały sernik dokładnie stężeje, można zostawić na noc w lodówce, a następnego dnia udekorować pozostałą galaretką (drapiąc widelcem cienkie paski), oraz posypać tartą czekoladą. Przed konsumpcją wyjmujemy sernik z lodówki, odpinamy rant tortownicy, możemy też pomóc sobie ostrym nożem aby nie uszkodzić brzegów sernika. Sernik kroimy w trójkąty i przekładamy na talerzyki. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKonsystencja sernika idealnie mokra, ciężka, nawet P. powiedział, że lepszego nie jadł, a pochwały P. są przeze mnie traktowane jako odnośnik. Muszę przyznać, że mój mężczyzna ma na prawdę dobry smak i gust Ja również zajadałam się tym sernikiem bez opamiętania, a dzieci ciągle prosiły o jeszcze kawałek. Miałam w lodówce puszkę mleka skondensowanego, które wykorzystałam w tym serniku, połączenie(...)skondensowanego słodzonego; - opakowanie cukru wanilinowego; - 1 łyżka mąki ziemniaczanej; - 80 g mlecznej czekolady; Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić wszystkie składniki (poza czekoladą), zmiksować tylko do połączenia się składników. Z powstałej masy odlać 1/2 szklanki. Zmiksować ją z roztopioną i lekko przestudzoną czekoladą na gładką masę. Na upieczony spód brownie przelać białą masę serową. Łyżką
dom-agi.pl