Półkruche ciasto i słodka masa serowa z dodatkiem zielonej herbaty matcha to propozycja na słodki poczęstunek. Małe słodkie i niepozorne. Zawsze chętnie do nich wracam gdy
Wanilia i KardamonMałe serniczki + gęsty malinowy sos tworzą wspaniałe zestawienie :) i są pysznym dodatkiem do popołudniowej kawy ... Składniki na spód: 100 g. herbatników maślanych 50 g. masła 1
Walijskie PichcenieBrownie, to ciasto czekoladowe o dekadenckiej i bardzo wilgotnej, a jednocześnie lekko kruchej, maślanej konsystencji. Brownie według mnie ma zawierać dużo, dużo czekolady i to takiej
Kuchnia Łukaszalatin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Cześć! Dziś przepis na delikatne bułeczki serowe- co by trochę nawiązać do serników, których ostatnio coś mało tutaj 😊 Ale obiecuję poprawę! Te drożdżówki na pewno umilą Wam jesienne, nastrojowe spotkania ze znajomymi i długie wieczory pod kocykiem przed ekranem komputera(...)szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru Pozostałe składniki: 2 jaja 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli Mąkę przesiewamy, robimy małe wgłębienie. Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem i wlewamy do mąki mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy
Domowe ciastawyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez makowca i sernika. Czasami łączę oba te ciasta w jedno. Jedno jest pewne: ciasto jest tak pyszne, że na jednym kawałku się nie skończy ;) Ciasto kruche: 150g mąki pszennej 60g masła 40 g cukru pudru 1 żółtko łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mak: 250 g suchego mielonego maku 1,5 szkl(...)ananasów Ser: (składniki z temp. pokojowej) 650 g sera białego 200 g cukru pudru 75 g masła 3 jajka + 1 białko szczypta soli 3 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka ekstraktu waniliowego Polewa: 100 g czekolady 100 g śmietanki 30% Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. Foremkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić spód ciastem. Nakłuć widelcem i podpiec
Smakołyki Asiminut. Masa serowa: - 1300 dag sera, może być z wiadereczka lub biały twaróg dwukrotnie mielony - 500 ml śmietany kremówki - 12 łyżek cukru pudru - 3 łyżki esencji waniliowej - 3 łyżki żelatyny - 1/2 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny Dodatkowo: - 2 do 3 szklanek jagód - 1 galaretka 1. Galaretkę przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu, odstawiamy do wystudzenia. 2. Żelatynę rozpuszczamy(...)połączenia się składników. 4. Na wystudzony biszkopt dajemy połowę masy serowej, wsypujemy część jagód i przykrywamy resztą twarogu, pozostałą część owoców wysypujemy na wierzch i zalewamy tężejącą galaretką. Sernik odstawiamy na kilka godzin do lodówki
Apetyczna babeczkaSerniki praktycznie lubią wszyscy tak jak u mnie w rodzinie dlatego często gości on na naszym stole. Kiedyś miałam okazję przeglądnąć książeczkę Margaryny Kasi gdzie właśnie znalazłam ten przepis i który trafił w moje podniebienie. Przepis jest prosty ale trochę czasochłonny. Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki ( ja daję 1,5 szklanki mąki pszennej lub tortowej i ½ szklanki mąki(...)masę serową - 1 kg sera białego mielonego, można kupić już gotowy - 2 szklanki mleka - 1 szklanka cukru - ½ szklanki oleju - 4 żółtka - 2 jajka - 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego Składniki na pianę - 4 białka - 1 szklanka cukru Najpierw przygotowujemy ciasto. Ja osobiście wyrabiam go w robocie kuchennym ale można też ręcznie na stolnicy. Jajka i żółtka razem miksuję
Kuchenne WariacjeBlogerzy słodzą kaszę” i blogowej akcji na blogu u Klaudyny Hebdy „Kasza jaglana na słodko”. Nie wzorowałam się na żadnym przepisie, wykorzystałam jedynie moje wieloletnie doświadczenie przygotowywania serników na zimno i sposoby przygotowywania potraw z kaszą jaglaną, doszły do tego też wspomnienia słodkich deserów z kaszą z mojego dzieciństwa. A akcji bierze wielu blogerów i w tym tygodniu(...)kaszy jaglanej 1 szklanka wrzącego mleka 1 szklanka wrzącej wody szczypta soli 150 ml śmietanki 30% 150 ml jogurtu greckiego 6 łyżek drobnego cukru do wypieków 3 łyżki ekstraktu waniliowego 2,5 łyżki żelatyny 1/4 szklanki wody 2 owoce granatu sok z limonki 50 g czekolady do dekoracji Do rondelka z wrzącym mlekiem i wodą wsypujemy kaszę, dodajemy szczyptę soli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCoś słodkiego na niedzielne popołudnie. Kremowe połączenie kawy, czekolady i aksamitnej śmietanki. Po prostu pycha. TORCIK A'LA TRIAMISU Składniki: (forma 24 cm) spód: 300 g
Bon appetit mon amieMoje ulubione połączenie smaków: kruchutkie ciasto francuskie, serowo-budyniowe nadzienie i owoce. Całość posypana chrupiącymi migdałami. To doskonały jesienny deser do kawy. Tartę zrobicie w
Smakołyki AsiDziś zapraszam Was na jeden z moich ulubionych wypieków (poza oczywiście sernikami ). Pyszne kruche ciasto z budyniem i marmoladą . Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty, doskonałe również na różne rodzinne spotkania. Dziś przedstawię Wam mniej tradycyjną wersję, bo przygotowałam je z pyszną marmoladą o smaku pigwowym. Jak dla mnie połączenie smaków idealne. Dlaczego? No cóż… po cieście zostały już(...)jogurtu naturalnego* lub kwaśnej gęstej śmietany 18% 3 żółtka 1/3 szklanki cukru 200 g ziemnej margaryny lub masła *ja używam głównie jogurt naturalny przeważnie Zott Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe 2×45 g 3 szklanki mleka niespełna 1/2 szklanki cukru (można dać mniej) 2 spore łyżki masła kilka łyżeczek marmolady o smaku pigwowym Stovit Przygotowanie: Do większej miski wsypujemy
Słodkie okruszkimiałam kremówki, więc mi się przygotowanie deseru przeciągnęło w czasie), a efekt jest naprawdę rewelacyjny. Pieczenie zajmuje sporo czasu, pod koniec trzeba puddingu pilnować - powinien mieć konsystencję sernika - ścięty wierzch, ale przy poruszeniu blaszką powinien lekko drżeć. Ostudzony i dobrze schłodzony, z dodatkiem bitej śmietany smakuje rewelacyjnie - bardzo czekoladowy, choć czekolady jest tam niewiele, trochę słodki, w dużych ilościach mógłby(...)kokilek.Piec w 120 st. C. 60-75 minut, aż masa zgęstnieje. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce przez przynajmniej 2 godziny.Kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywną masę.Pudding podawać z kleksem śmietany.Smacznego!Książkę będę testować dalej - po jednym przepisie ciężko powiedzieć, czy reszta również będzie udana. Póki co jednak jestem zadowolona
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciepłego piekarnika, aby lukier zastygł. Pierniki będą wilgotniejsze , jeżeli połowę tłuszczu zastąpimy oliwą z oliwek. 2. Sekret udanego ciasta kruchego Ciasto kruche to doskonała podstawa ciast owocowych, serników, mazurków, tart i ciasteczek. Jest sporządzane bez dodatków środków spulchniających. Jego cechą charakterystyczną jest kruchość, uzyskana dzięki dużej ilości tłuszczu. Podstawowymi składnikami ciasta kruchego są: maka, tłuszcz, cukier, żółtka(...)jednak ciasta takie jak tarty owocowe, szarlotki lub mazurki będą smaczniejsze jeśli przyrządzi się je z mąki krupczatki. Jako dodatki podnoszące smak i aromat wypieku wzbogaci dodanie cukru waniliowego, soku z cytryny lub z pomarańczy, a także esencji waniliowej, rumowej lub arakowej. Dodać można także drobno posiekane lub z mielone orzechy, migdały, łyżeczkę cynamonu, czy szczyptę imbiru. Również można
Ciastka - domowe słodkościCiasto kruche to doskonała podstawa ciast owocowych, serników, mazurków, tart i ciasteczek. Jest sporządzane bez dodatków środków spulchniających. Jego cechą charakterystyczną jest kruchość, uzyskana dzięki dużej ilości tłuszczu. Podstawowymi składnikami ciasta kruchego są: maka, tłuszcz, cukier, żółtka i czasami śmietana. Przygotowując kruche ciasto, powinno się zachować następujące proporcje wagowe: jedna część cukru, dwie części tłuszczu i trzy części mąki(...)jednak ciasta takie jak tarty owocowe, szarlotki lub mazurki będą smaczniejsze jeśli przyrządzi się je z mąki krupczatki. Jako dodatki podnoszące smak i aromat wypieku wzbogaci dodanie cukru waniliowego, soku z cytryny lub z pomarańczy, a także esencji waniliowej, rumowej lub arakowej. Dodać można także drobno posiekane lub z mielone orzechy, migdały, łyżeczkę cynamonu, czy szczyptę imbiru. Również można
Ciastka - domowe słodkościCOTTA MANGO: Żelatynę mieszamy z 50 g zimnej wody, odstawiamy. Śmietanę gotujemy z cukrem, lekko przestudzoną mieszamy z masą żelatynową i pulpą mango. Lekko chłodzimy, wylewamy na upieczony, przestudzony sernik, zostawiamy na noc w lodówce. Warto poczekać! Jest przepyszny! CIEKAWOSTKA! Nie wiem czy wiecie, ale KSYLITOL to substancja słodząca naturalnego pochodzenia. Ten prawdziwy, oryginalny otrzymywany jest z kory drzew(...)mniejszych ilości. Marka Dr.Oetker w serii ZE ŚWIATA NATURY posiada także wiele innych produktów naturalnego pochodzenia. Są to m.in. Cukier kokosowy z Indonezji, Laska Wanilii z Wysp Pacyfiku, Pasta waniliowa z wanilii Bourbon z Madagaskaru czy też Cukier trzcinowy z cynamonem z Cejlonu. Sprawdźcie, bo warto! https://e-oetker.pl/ Wpis powstał we współpracy z marką Dr. Oetker
Ostra na Słodko