Seromakowiec to świetny przepis na ciasto świąteczne,ale i nie tylko. Super połączenie sernika i makowca w jedno smakuje przepysznie. Seromakowiec jest bardzo lekki i wilgotny. To mój sprawdzony przepis na smaczne i efektowne ciasto. Serdecznie zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Seromakowiec – składniki: Składniki na ciasto kruche: 1/3 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 żółtko(...)twarogu trzykrotnie mielonego półtłustego albo tłustego (najlepiej dobrej jakości) 100 g masła temperatury otoczenia (pokojowa) 4 jajka rozmiar M również temperatury pokojowej 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy bez cukru Składniki na polewę czekoladową: 50 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki 30% Seromakowiec – sposób wykonania: Przygotowanie kruchego spodu: Przygotować naczynie ,do którego wsypać przesianą mąkę
Olcia gotuje!był jeszcze smaczniejszy niż zwykle. Powiem więcej, zajadali się nim wszyscy z wielkim apetytem, nawet ci, których bym o to nigdy nie podejrzewała, bo są wielkimi tradycjonalistami i jak sernik, to tylko tradycyjny, bez "dziwnych" dodatków... a nad tym rozpływali się w zachwycie... :-) Piekłam w dużej formie, o wym.37,5x24,5cm Składniki: Kruche ciasto: - 550g mąki orkiszowej typ750(...)lodówki. Blaszkę możemy również odstawić do lodówki. Masa serowa: - 500g sera (dobrego, gęstego- u mnie najczęściej "Juliko" lub "Mój Ulubiony") - 125g masła - 1 jajko - 1 proszek budyniowy śmietankowy lub waniliowy (lub 40g mąki ziemniaczanej) - 1/2 szklanki mielonego ksylitolu (lub pudru) Miękkie masło umieścić w misie miskera i utrzeć z mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy partiami
Smaczne ZdroweChodziło za mną ciasto, sama nie wiedziałam co mam zrobić, czy ucierane, czy sernik, a może znowu szarlotka? Zobaczyłam co mam w lodówce i tak powstał pomysł na sernik na kruchym spodzie z duszonymi antonówkami z cynamonem i wanilią. I co ja będę się rozpisywać, wyszło mega, pyszne, lekko wilgotne, bardzo jesienne ciasto. Lubię eksperymentować w kuchni(...)jabłka. MASA SEROWA: - 400 g twarogu (nie z wiaderka) - 3 duże jajka - 4 łyżki śmietany powyżej 20% tłuszczu - 6 łyżek płaskich cukru pudru - 2 łyżeczki proszku budyniowego waniliowego - 2 łyżeczki cukru waniliowego W/w zmiksuj blenderem na gładką masę. JABŁKA: - 4-5 jabłek antonówek - 1 łyżeczka cynamonu - 4-6 łyżeczek cukru waniliowego - sok z 1/2 cytryny Jabłka obieramy i kroimy
SMYKWKUCHNItakże można sobie eksperymentować na różne sposoby. Ja dziś proponuję placuszki serowe z truskawkami w formie sosu. 200 g twarogu półtłustego 150 g serka (u mnie Bieluch) łyżka cukru waniliowego --//-- --//-- brzozowego jajko 2 łyżki many łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki sody Sos: kg truskawek 1 - 2 łyżki miodu Wszystkie składniki na packi miksujemy razem na gładkie ciasto(...)placuszki podajemy z zimnym sosem. Proste i smaczne, a do tego na czasie. Placuszki najlepiej smakują jak są ciepłe, później tracą na swojej atrakcyjności. Ja osobiście bardzo lubię ciepły sernik, a więc te placki są wprost stworzone dla takich smakoszy albo dziwaków
Dieta moja pasjaPrzepis znaleziony w starym zeszycie z przepisami. Ciasto pewnie znane wszystkim pod różnymi nazwami : Chatka Baby Jagi, Chatka Puchatka a w moim zeszycie pod nazwą Domek
słodki bratekCiasto Wuzetka, lub jeszcze inaczej zwane Ciasto W-Z, jest jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce i wcale się temu nie dziwię! Jest to pyszne
Kuchnia ŁukaszaOdkąd mój świat "podporządkowany" jest pod cyca, znaleźć czas na cokolwiek graniczy z cudem. Na przykład takie ciasto... Ktoś powie, cóż za problem zrobić. Ano, nie
bastalenamasło rozpuszczone, pół szklanki,- szpinak świeży rozdrobniony/poszatkowany, 200 gram,- mąka, 2 szklanki (my robiłyśmy bezglutenowy, więc - szklanka mąki owsianej bezglutenowej na ciastka i szklanka mąki bezglutenowej na ciastka)- cukier waniliowy domowej roboty - nie za dużo,- proszek do pieczenia (w przypadku diety - proszek bezglutenowy), 1 łyżeczkaDODATKI:- ser mascarpone,- miód,- dżem ŁOWICZ - CZARNY BEZ,- cynamon.WYKONANIE BISZKOPTA:/Przed rozpoczęciem przygotowujemy szpinak - myjemy, osuszamy(...)masę do tortownicy.3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.4. Pieczemy - termoobieg, góra - dół.5. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni.6. Pieczemy kolejne 20 minut.7. Studzimy jak sernik - wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, po 15 minutach wyciągamy./Reasumując: pieczemy 50 minut - pierwsze 30 w 180 stopniach, następne 20 w 160 /SKŁADANIE W CAŁOŚĆ:1. Wystudzony biszkopt
Wypisz Wymalujporcji, tj.z 1 kg sera. To jest porcja idealna na weekend dla takiej żarłocznej rodziny jak moja. Ciekawe spostrzeżenie odnośnie sernika pieczonego z ksylitolem , bez dodatku cukru: mianowicie taki sernik może być dłużej przechowywany, nie zmienia smaku, ksylitol po prostu nie fermentuje tak jak cukier, ja zauważam coraz więcej zalet stosowania cukru brzozowego, tak więc baaardzo gorąco polecam .Można(...)szklanki ksylitolu-olejek śmietankowy (kilka kropli)-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia-kostka masła (250g)-8 jaj-1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)Masło utrzeć z ksylitolem, cukrem waniliowym, olejkiem śmietankowym, dodać po jednym żółtku cały czas ucierając(można mikserem). Następnie dodać ser i budyń z proszkiem do pieczenia, a na samym końcu białka ubite na sztywno.Masę serową
Smaczne Zdrowezalać 60 ml mleka i pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać pozostałą ilość mleka, dodać napęczniałą żelatynę, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Twaróg zmiksować mikserem, dodać cukier, aromat waniliowy i żelatynę wymieszaną z mlekiem, energicznie i dokładnie wymieszać. 4. Składanie ciasta: Na dnie tortownicy o średnicy 26 cm ułożyć biszkopt, nasączyć kawą, posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, wyłożyć(...)większą delikatność, a przygotowanie masy sernikowej staje się bardzo proste i szybkie. Dzięki odpowiedniej kompozycji twarogu i Mascarpone, nie ma konieczności dodawania tłuszczu do masy sernikowej, a upieczony sernik jest zarówno kremowy, jak i lekko wilgotny. Twaróg sernikowy z Mascarpone Président to doskonała propozycja dla tych, którzy szukają kulinarnych inspiracji do przygotowania domowych słodkości. Jest idealny do deserów
Szalona Kuchnia Ewelinyskładniki na ciasto kruche: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g masła 2 żółtka 2 łyżki śmietany, kwaśnej 80 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku
Domowy Smak JedzeniaTo ciasto zdecydowanie kojarzy mi się z dzieciństwem. Mam piekła go bardzo często. Możecie spotkać je pod różnymi nazwami. Jest trochę podobne do "Izaury", jednak sera
Mania WypiekaniaOdliczanie trwa! Już tylko 1 dzień do Wigilii! W kuchni praca wre. Co i rusz z piekarnika wyciągany jest przepiękny makowiec , aromatyczny sernik , czy pachnący placek drożdżowy . Czas goni jak szalony. Do przygotowania pozostało jeszcze tak wiele! Moją propozycją na dziś jest połączenie wszystkiego co najlepsze w tradycyjnych, świątecznych wypiekach. Czyli nadzienia makowego z twarogiem , w ramówce pulchnego(...)100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 250g twarogu – u mnie półtłusty ½ puszki masy makowej 2 łyżki domowego cukru waniliowego – przepis do podejrzenia TU W garnuszku rozpuścić masło. Dolać mleko i chwilę pogotować do uzyskania letniej temperatury płynu. Zdjąć z palnika, wkruszyć drożdże, dodać po łyżeczce cukru i mąki - jako
Grunt to przepis!Sernik jak szybko zrobiłam tak szybko zniknął z mojego stołu i na weekend zostaliśmy bez ciasta do kawy. Nie wiele myśląc poszperałam po swojej księdze przepisów. Nawiasem mówiąc, brakuje mi już miejsca w moim przepastnym segregatorze, chyba za niedługo trzeba będzie założyć drugi. Moją cotygodniową ofiarą padł tym razem przepis na ciasto ucierane z śliwkami i migdałami(...)uchwał się jakiś słoik śliwek. Na szczęście znalazłam i to nie jeden:) Ciasto uratowane.Bardzo polecam przepis, zwłaszcza tym znudzonym suchymi biszkoptami, ciasto jest lekko mokre i ma delikatny waniliowy posmak, a cała słodycz schowana jest w owocach. Składniki:250 g masła4 szklanki mąki7 jajek1/2 szklanki cukru2 opakowania cukru waniliowegoolejek waniliowy2 łyżeczki proszku do pieczeniaśliwki mrożone lub z słowikadwie
ciastkarnia na kruchym spodzie