Przepis pochodzi z super książki "Domowe wypieki" autorstwa Joanny Niedobeckiej. Znajdziesz tu przepisy na wszelkie słodkości, całoroczne i sezonowe: torty malinowe, karmelowe i czekoladowe, w kształcie pociągu czy ula, serniki orzechowe, kajmakowe i dyniowe, ciasta straciatella, makowce i szarlotki, florentynki, muffinki i ptysie, bezy i zapiekany deser lodowy. A jeśli jesteś wielbicielem pralinek, koniecznie przestudiuj ostatni rozdział. Piecz, smakuj(...)ziemniaczanej lub skrobi 2 łyżki wody 1 szklanka cukru 100 g czekolady gorzkiej Składniki na krem 500 g serka mascarpone 250 g twarogu z wiaderka (naturalnego) 2 łyżeczki cukru waniliowego 80 g cukru 4 łyżki zimnego mocnego naparu z herbaty ( niecałe pół szklanki i 2 torebki) u mnie Teekanne 300 g słodkiej śmietany 30-36% 100 g gorzkiej czekolady
Z Kuchni Do KuchniTruskawki to bardzo popularny owoc, przede wszystkim ze względu na swój niepowtarzalny smak i aromat. Oprócz walorów smakowych, truskawki kryją w sobie całe bogactwo wartości odżywczych
mojewypiekiinietylkowypowiadane słowa. Ale wróćmy do ciast mojej mamy. Firmówka- niby nie taka spektakularna jak ze sklepu, ale uwielbiałam to ciemne ciasto i domowy krem na wierzchu posypany kakao. Jogurtowy sernik- wiecie, taki w stylu jogurt plus galaretka, biszkopty na spód i owoce na wierzch. No i biszkopt z galaretką. Klasyk nad klasykami. Z kremem budyniowym. I owocami- latem głównie(...)GALARETKĄ I KREMEM BUDYNIOWYM Na ciasto 8 jajek (żółtka i biała osobno) szczypta soli 2 szklanki cukru 6 łyżek gorącej wody 2 budynie (przepis mówi 'żółte'- śmietankowe albo waniliowe) 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem 2 budynie waniliowe 400g masła w temperaturze pokojowej 6-10 łyżek cukru około 1kg ładnych truskawek niewielki pęczek listków mięty
les mirabellesmojprzepisna.pl | Domowe wafelki Kinder Bueno Pyszne wafelki przypominające w smaku wafelki Kinder Bueno. Dla mnie smakują wyśmienicie, sam krem bardzo mi smakował, a jak jeszcze doszły
moj przepis nadrożdżami. Dodać mąkę i cukier. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W dużej misce zmiksować jajka z cukrem. Dodać połowę mąki, mleko i masło. Dodać skórkę z cytryny, cukier waniliowy, sól. Dodać resztę mąki (ciasto będzie dość gęste). Na koniec dodać wyrośnięty zaczyn i delikatnie wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić objętość). Pamiętajcie(...)stopni przez około 60-90 minut (duży rozstrzał zależy od piekarnika), do suchego patyczka. Ciasto drożdżowe ze śliwkami studzić przy uchylonych drzwiach. Podobne przepisy Aromatyczne ciasto marchewkowe z frostingiem Sernik nowojorski – sernik New Yorker Tarta grejpfrutowa Rogale marcińskie .yuzo_related_post img{width:170px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color
Pociąg Do Kuchniłyżek cukru pudru 100 g miekkiego masła 2 żółtka szczypta soli masa serowa 1 kg zmielonego sera 5 jajek 100 g miekkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 budyń waniliowy skórka otarta z dwóch cytryn sok wyciśnięty z jednej cytryny polewa kajmakowa 200 g masy kajmakowej Helio 50 g gorzkiej czekolady oraz skórka cytrynowa Helio do posypania Wszystkie składniki na kruche(...)składniki się połączyły. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut. Sernik zostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masę kajmakową i dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Gotową polewą posmarować wystudzony sernik. Na wierzchu posypać
Monia miesza i gotujeświęta Bożego Narodzenia robi się zazwyczaj makowce, pierniki i serniki, ale w tym roku u mnie było nieco inaczej. Moja mama zażyczyła sobie tartę z owocami i galaretką. I na tylu składnikach można było poprzestać, ale mnie kusiło żeby zrobić tartę niestandardową, wielowarstwową. Wizualnie i smakowo wyszła wspaniale. Był tylko jeden problem, a dokładniej sposób jedzenia. Pod sam koniec(...)warstwę z owocami: około 1/2 dżemu brzoskwiniowego 2 galaretki brzoskwiniowe 1 duża puszka brzoskwiń Na białą i pomarańczową warstwę: 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 500 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 1 duża puszka brzoskwiń 1 opakowanie żelatyny-fix deserowej Dr Oetkera Na dekorację: około 5 rurek dekoracyjnych do deserów kilka migdałów WYKONANIE Uwaga: Niektóre składniki muszą zdążyć stężeć
Passions hobbies lifeByło serników wiele, a każdy wyjątkowy i każdy pyszny. Zbliżające się święta skłoniły mnie do upieczenia kolejnego, oczywiście takiego jakiego jeszcze na blogu nie było. Bo wiadomo sernik na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa. Tym razem jednak postawiłam na klasyczny kremowy ser na kruchym spodzie, a do tego wszystkiego dodałam lekką jak chmurka kokosową bezę. Wyszło niebiańsko pysznie(...)kolor. Ser: 1 kg dobrego sera 3/4 szklanki cukru 7 żółtek 3 białka 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 budyń (śmietankowy lub waniliowy) Ser mielimy (ja użyłam gotowego mielonego sera w tzw. kiełbaskach, więc ominęło mnie to). Żółtka ucieramy z cukrami, a następnie dodajemy ser, mleko, olej i całość dokładnie mieszamy. Białka
Cynamonowe szczęścieBabka majonezowa to nasza ulubiona babka wielkanocna, gdyż jest lekka, puszysta i do tego wilgotna, a to że jest bardzo smaczna to tylko mały szczegół. Na Wielkanoc obok sernika ( tutaj sobie wybierzcie ) obowiązkowo piekę dwa rodzaje babek majonezowych: babkę jasną z cytrynowym lukrem i babkę kakaową z majonezem i polewą czekoladową, obie znikają zaraz po rozkrojeniu. Te ciasta pełnią też(...)włączonym termoobiegiem. Jeśli nie mamy funkcji termoobiegu to włączamy piekarnik na 175 stopni C. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy cukier i cukier waniliowy , miksujemy aż cukier się rozpuści. Dodajemy żółtka i łączymy. Oba rodzaje mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo sypkie składniki i delikatnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędużo lepiej …;) Udało mi się jednak stworzyć kilka – w miarę dobrych mam nadzieję – przepisów jak ten Sernik jabłkowo-gruszkowy z karmelizowaną gruszką czy ten Jeżynowy sernik na zimno. Dzisiaj kolejna moja propozycja to ciasto czekoladowe z masą kokosową z dodatkiem wiśni w alkoholu :)! Zdecydowanie są to moje smaki! Ciasto czekoladowe jest dość zwarte i bardzo(...)kokosowe połączyć. Odlać 1 szklankę płynu i połączyć z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i żółtkami na gładką masę bez grudek. Pozostałe mleko wlać do rondela, dodać cukier i cukier waniliowy i doprowadzić do wrzenia. Ostawić z ognia i dodać mleko z mąką i żółtkami. Wymieszać i wstawić z powrotem na palnik do zagotowania. Ciągle mieszać, żeby masa się nie przypaliła
UgotujmyTo.plPrzepis na ten serniczek znalazłam na blogu Feria Smaków. Jeśli lubicie ciasta bez pieczenia, serniczki na zimno, być może przypadnie on Wam do gustu. Nie nastawiajcie
Smaki Na TalerzuDostałam ten przepis od mojej siostrzenicy Luizki, już następna młoda osoba założyła własną rodzinę i zaczyna smodzielnie gotować i piec. Brawo Przepis na Thermomix na dole
Kuchnia PokoleńOd dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia drożdżówki. Jedna nie chciałam by była to taka zwykła, oklepana drożdżówka... Gdy okazało się, że muszę koniecznie zużyć
Z miłości do słodkościpieczenia 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki bakalii (ja dałam orzechy nerkowca, rodzynki i żurawinę) 2 szklanki startej marchewki Składniki na polewę: 70 g masła 70 g sera na sernik (może być z wiaderka) 2 łyżeczki cukru pudru Jak zrobić babeczki marchewkowe? W misce mieszamy razem startą marchewkę, olej, jajka i cukier. Dodajemy bakalie i mieszamy do połączenia składników. Mąkę(...)surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić “do góry nogami” albo poukładać na kratce, żeby ostygły. Wszystkie składniki na polewę: twarożek, masło i cukier waniliowy, przekładamy do garnka i mieszamy na małym ogniu tak długo aż masa zrobi się gładka i jednolita (ok. 1-2 minuty). Gotowa polewa ma konsystencję i kolor rozpuszczonej białej czekolady
Ciastkozercyczubata łyżeczka cukru waniliowego pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ok. 75 dag śliwek łyżeczka cynamonu szczypta mielonego kardamonu cukier puder do posypania Mąkę wymieszać z jajkiem, cukrem waniliowym, solą i proszkiem do pieczenia. Margarynę pokroić na drobno. Dodać do mąki. Szybko zarobić gładkie ciasto. Włożyć ciasto do zamrażarki. W czasie chłodzenia ciasta przygotować śliwki: podzielić na połówki(...)temp. 200 stopni C. Podawać lekko schłodzone i posypane cukrem pudrem. To ciasto świetnie pasuje do jedzenia na dworze, ale pogoda nie zachęca :( ----------- Podobne: Wegańskie ciasto ze śliwkami Sernik z rosą Kruche ciasto z nadzieniem
Weekendy w domu i ogrodzie