Dziś zapraszam na puchate, delikatne bułki drożdżowe, z aksamitnym, kremowym, serowym nadzieniem. Mówię Wam, niebo w buzi :) Jeśli macie ochotę, zapraszam! Składniki na
Rozpustne gotowanieTroszkę przerobiłam serniczki z tego przepisu dodając na górę mrożonkę, którą otrzymałam z firmy Owoce dżungli , to była moja przekąska podczas kilkugodzinnej nauki, jak ja tego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćW moich ustach się rozpływał:) I jestem pewna, że w przyszłym sezonie śliwkowym pojawi się na moim stole jeszcze raz i jeszcze raz... Przepis znalazłam w
In my kitchenodłożony i czekał cierpliwie na swoje 5 minut. Żałuje, że od razu go nie wypróbowałam. Ciasto może być bazą również dla tortów, ciast z owocami i galaretką czy nawet serników. Na pewno jeszcze nie raz je wykorzystam. Oczywiście kolor też można modyfikować, albo w ogóle zrezygnować z barwników. Ja akurat nie miałam czerwonego więc użyłam fioletu i wyszedł równie fajnie(...)łyżeczka sody oczyszczonej · 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia · 1/2łyżeczki ekstraktu lub aromatu waniliowego Krem: · 250g serka mascarpone · 60 g cukru pudru · 70 g bardzo miękkiego masła
Mania Gotowaniałyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 250g zimnego masła Pianka 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 1 opakowan ie (16g) cukru wanilinowego 2 opakowania (40g) budyniu waniliowego lub śmietankowego (u nas jeden taki drugi taki) 1/2 szklanki oleju 500g świeżych truskawek lub innych owoców Z mąki, cukru pudru i proszku do pieczenia robimy kopczyk. W kopczyku(...)pianę. Na wierzch ucieramy resztę zamrożonego ciasta. Pieczemy w 190*C około 30-40 minut. Jemy (smutek) po wystudzeniu. Muszę przyznać, że to bardzo przyjemne ciasto. Trochę przypomina sernik, ale jest znacznie lżejsze, a budyniowa pianka bardzo ładnie wygląda. I wszystkim smakuje
les mirabellessię przytrafić. Wtedy głowa do góry, polewa czekoladowa zrobi swoje;) A jeżeli równie mocno lubicie orzechowe smaki, polecam Wam również inne przepisy z orzechami w roli głównej: Łącki przekładaniec Sernik orzechowo-kajmakowy z jabłkami Orzechowe choinki z ciasta francuskiego Ciasto kawowo-orzechowe z kawową galaretką Ciasto orzechowo-miodowe siostry Anastazji Tort orzechowo-migdałowo-czekoladowy Ciasto kruche : 370 g mąki(...)łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mąki pszennej Biszkopt jasny : 4 jajka 3/4 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżki oleju Masa : 750 ml mleka 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru 1 op. cukru wanilinowego 4 łyżki cukru 1 łyżki mąki pszennej 1 jajko + 1 żółtko 200 g masła
Smaki Na Talerzustopniowo naciskając wykrawamy z galaretek słupki serduszkowe. Odstawiamy z powrotem do lodówki. 5. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostudzenia. 6. Śmietankę kremówkę ubijamy. Dodajemy cukier waniliowy, cukier puder i ostudzoną żelatynę. Chwilkę jeszcze miksujemy do połączenia się składników. 7. Spód ciasta w keksówce smarujemy 2 centymetrową warstwą kremu i układamy na nim słupki serduszkowe (szpicem(...)ciasto się schłodzi wyjmujemy je z keksówki , wykładamy na talerz i delikatnie ściągamy papier. Ciasto polewamy wystudzoną polewą i dekorujemy serduszkami cukrowymi. Proponuję Wam też zobaczyć przepis na sernik chia z mango , lub jak jesteście ciekawi innych fajnych przepisów na ciasta to zapraszam do zakładki SŁODKOŚCI . Moja inspiracja: gotujmy.p l POZDRAWIAM WAS SERDECZNIE I ŻYCZĘ UDANYCH WYPIEKÓW
Rita creativedziała na mnie ciasto cukiniowe ! Dlatego aby zażyć podwójnej dozy szczęścia upiekłam ciasto marchewkowo cukiniowe. Zazwyczaj ciasto marchewkowe pokrywam kremem z serka philadephia. Tym razem użyłam zmielonego twarogu na sernik. Smak kremu niewiele się różnił od tradycyjnego ale rozpłynął się. Zamiast kremu praktycznie wyszedł gęsty sos…I wiecie co, fajnie było polać nim ciasto i dodatkowo posypać pistacjami(...)łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody spożywczej ½ łyżeczki soli 125 ml stopionego masła 3 jajka, medium 100 ml syropu klonowego 1 łyżka waniliowego cukru, prawdziwego 180 g muscovado cukru 70 g cukru 120 g marchewki, grubo pokrojonej 130 cukini, utartej 35 g obranych pistacji + 4 łyżki do posypania Sos serowy 300 g twarogu
codojedzeniaMoja dzisiejsza propozycja jest równie smaczna co zdrowa. Przyznam, że jest to jedno z lepszych crumble jakie jadłam, a crumble obok sernika to moja wielka miłość i słabość. W końcu crumble to esencja wszystkiego, co w cieście najlepsze, czyli owoców i kruszonki. W wypadku tego przepisu kruszonka jest chrupka i wyśmienita, jabłka natomiast są delikatne i leciutko skarmelizowane. Idealny sposób(...)wody 2 łyżki cukru 75 g mąki 75 g zmielonych na mąkę migdałów 30 g płatków owsianych 2 łyżeczki cynamonu 75 g cukru 75 g zimnego masła lody waniliowe bądź śmietankowe Jabłuszka obrać i wykroić gniazda nasienne, pokroić je w plasterki i wrzucić do garnka razem z łyżką wody i dwiema łyżkami cukru (bardzo dobrze sprawdza się brązowy). Gotować
Przepysznik - BLW i nie tylkoMini pascha z migdałami i morelami to taka wielkanocna odsłona innej wersji sernika na zimno, tylko że bez dodatku żelatyny. Moja mini pascha to uproszczona wersja tradycyjnej paschy, po pierwsze każdy dostaje dla siebie porcję, gdyż przygotowałam paschy w małych, ozdobnych foremkach. Po drugie pascha jest przygotowana bez masła, bez mleka i śmietany. Można powiedzieć, że jest to pascha(...)półtłustego twarogu 2 żółtka kilka pokrojonych w paseczki suszonych moreli 2 łyżki grubo posiekanych migdałów 6 łyżek cukru pudru 1 łyżka – domowy cukier waniliowy lub 16 g cukru wanilinowego Winiary do ozdoby: migdały i paseczki moreli Żółtka ucieramy na kogel mogel z dwoma łyżkami cukru pudru i cukrem wanilinowym. Twaróg wraz resztą cukru pudru miksujemy w blenderze albo mielimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwymieszanym z kakao.Czas przygotowania:40 minutPorcje: 5 Składniki:500 g zmielonego twarogu,1/4 szklanki cukru,2 jaja,1 łyżeczka ekstraktu wanilii,4 łyżki kakao,1 łyżka budyniu waniliowego,4 łyżki zmielonych herbatników czekoladowych,masło.Kandyzowana skórka pomarańczy do dekoracji:1 duża pomarańcza,1/2 szkl. cukru,1/2 szkl. wody,sok wyciśnięty z pomarańczy(...)wanilią, skórką otartą z pomarańczy, cukrem, budyniem i jajami.Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę wylać do foremek, wstawić do większej formy napełnionej wodą (do wysokości 2/3 foremki z sernikiem), piec 25-30 minut, wystudzić.Przybrać skórką pomarańczy
SzczyptaSmaQWczoraj był przepis na smaczne i szybkie mięsko do chlebka , a dzisiaj pora na świąteczny deser delikatne, lekkie ciasto którego przygotowanie nie zajmie nam wiele
Gotowanie...to proste !Uwielbiam smak truskawek w połączeniu ze śmietanką, więc postanowiłam trochę urozmaicić sprawę i zrobić z tego delikatny śmietankowy serniczek, który może i Wam przypadnie do gustu
Smakowy RajJeżeli lubicie sernik i makowiec a macie dylemat, które ciasto upiec, to ta propozycja będzie dla Was. Takim kompromisem jest seromakowiec. Może to ciasto jest pracochłonne i czasochłonne, ale efekt i smak bez wątpienia ten trud wynagrodzi. Kruche i delikatne ciasto w połączeniu z wilgotną masą makową i serową to bogactwo smaków, które zadowoli każdego łasucha(...)seromakowiec jest połączeniem kilku przepisów. Ciasto kruche upiekłam takie, jak na kruchy placek morelowo budyniowy . Masę serową wykorzystałam, z niewielkimi zmianami, z sernika wiedeńskiego . Masę makową – tu się wykpiłam, bo tym razem „uszlachetniłam” gotowca. Serniki (górną warstwą seromakowca jest sernik) przeważnie dekorowane są czekoladą lub posypwane cukrem pudrem. Tym razem skorzystałam z „podpowiedzi” Doroty i seromakowiec ozdobiłam
mojewypiekiinietylkoSernik zrobiony na resztkach z domku z piernika :) Idealnie czekoladowy, przełamany pomarańczą, wanilią i nutą alkoholu. Możecie do niego użyć dowolnych ciasteczek, jednak wersja pierniczkowa jest idealna. Twaróg mieliłam sama, jednak możecie użyć też takiego z wiaderka. Dekoracja to Wasza inwencja twórcza. U mnie jest pół na pół jadalna (suszone pomarańcze wylądują w herbacie) :) Składniki: Spód(...)białego (zmielonego) 9 łyżek ksylitolu/erytrolu 2 łyżki żelatyny 6 łyżek gorącej wody 200 g czekolady (u mnie 150 g gorzkiej i 50 g mlecznej) Kilka kropel aromatu waniliowego Opcjonalnie: sok z pomarańczy, Baileys lub inny likier Przygotowanie : Masło rozpuszczamy i mieszamy z pokruszonymi pierniczkami. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę ciasteczkową. Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną mleka
Czarnawisienka