Ciasto Makowa Fantazja czyli aksamitny sernik gotowany na puszystym biszkopcie z dodatkiem maku to pyszny przepis na fantastyczne ciasto, które można przygotować nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Może zasmakować nawet osobom, które nie przepadają za makiem, gdyż nie dominuje od smaku ciasta, na pierwszym miejscu jest ser. Składniki na ciasto Makowa Fantazja: Biszkopt: 6 jajek rozmiar M szklanka(...)trzykrotnie twarogu (może też być z wiaderka) 4 jajka 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (takie na 0,5 l mleka) można również dać łyżkę cukru z pomarańczą, cukru waniliowego lub ekstraktu migdałowego, pomarańczowego, a także skórkę otartą z pomarańczy – wybieracie, co lubicie Ponadto: tabliczka czekolady o dużej zawartości kakao, 3 łyżki śmietany 30%, 50 g migdałów w płatkach
e-PrzepisyKulinarnepewno macie dość słodkości i ten sernik też wiele osób już robiło, ale wrzucam przepis, bo jest rewelacyjny. Ja go wprost uwielbiam, nawet mój mąż, który fanem serników nie jest twierdzi, że ten jest pyszny. Przepis znalazłam na blogu moje wypieki , jak widać ciasto wyszło super. Polecam Wam go bardzo i życzę miłego piątku :-) Blaszka: 24x34 cm Składniki ciasto(...)podpiekamy około 15-17 minut. Ciasto ma się lekko ze złocić. Masa serowa: 1,2 kg twarogu półtłustego lub tłustego (3-krotnie zmielonego) 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 40 g każdy, bez cukru 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2,5 szklanki mleka 2 jajka 4 żółtka (białka odłożyć do piany) Dodatkowo: 6 białek (nasze
kruche babeczkiZapraszam na rewelacyjny sernik na herbatnikach, który robi się ekspresowo. Żeby ciacho urozmaicić drugą warstwę herbatników posmarowałam masą krówkową o smaku kukułki. To połączenie świetnie się tutaj sprawdziło. Polecam jest przepyszny :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/35 CM 3 opakowania herbatników maślanych (ok. 500 g) opakowanie okrągłych biszkoptów (150 g) masa krówkowa o smaku kukułki 400 g (Helio(...)szklanki posłodzonej kawy kakao do posypania owoce do dekoracji SER: 20 dag masła 3/4 szklanki cukru 1 kg sera w wiaderku 200 ml mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka sok z połowy cytryny WYKONANIE: SER: Masło, cukier rozpuszczamy. Dodajemy ser, rozpuszczone w mleku budynie z mąkę ziemniaczaną oraz jajka. Podgrzewamy na średnim ogniu cały
Pani na deserDzisiaj podzielę się z Wami przepisem na deser lekko przypominający mini sernik na zimno albo panna cottę. Wymyśliłam go na szybko na jeden z konkursów (nagroda II stopnia). Jest bardzo delikatny i kremowy. Z opisu może wynikać, że wymaga wiele pracy, ale tak naprawdę samo przygotowanie (bez czasu oczekiwania) nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Zatem do dzieła(...)śmietany 30% 3 łyżki żelatyny 3/4 szklanki gorącej wody ½ tabliczki białej czekolady 5 herbatników typu petit warstwa czekoladowa: ½ tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka rumu pijany karmel : 100 g cukru trzcinowego 50 ml wody 50 ml śmietany 3 łyżki rumu Przygotowanie: podstawa do 3 musów: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem
Bon appetit mon amieobłędnie pomarańczowy. Spód jest mięciutki, maślany, idealny. Natomiast dodatek dyni w masie serowej nadaje mu pięknego koloru i soczystości. Oto mój numer 1 wśród serników! Polecam!!! Składniki na pomarańczowy sernik dyniowy: na tortownicę o śr. 28 cm SPÓD: 150 g miękkiego masła 100 g przesianego cukru pudru 1 jajko 250 g mąki Masło miksujemy(...)minut. MASA SEROWA: 600 g dwu, trzykrotnie mielonego twarogu 400 g puree z dyni 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy (taki na 750 ml mleka) bez cukru 1,5 szklanki mleka 2 łyżki skórki pomarańczowej (startej z ekologicznej pomarańczy lub drobno pokrojonej kandyzowanej) 2 jajka Piekarnik nagrzewamy
Rozpustne gotowaniedomieszką kakao. Całkowita inspiracja pochodzi od Kwestii smaku. Marzę o tym, żeby kiedyś mój blog osiągnął taki status. Uwielbiam tę stronę i śledzę ją na okrągło. Sernik robiłam pierwszy raz i od razu taki sukces. Polecam wszystkim laikom, wbrew pozorom jest to bardzo prosty i do ogarnięcia temat. Uwierzcie mi, ja raczej nie jestem ciastkowa, zdecydowanie wolę(...)kakao 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g zimnego masła 1 jajko Masa: 500 g białego sera 125 serka waniliowego 1 laska wanilii 1 budyń waniliowy w proszku 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko Rabarbar: 3 łodygi rabarbaru 4 łyżki cukru pudru
pieprzny smaczekwymieszać z dwiema łyżkami soku z cytryny. Resztę jabłek pokroić w cienkie plastry i wymieszać z dwiema łyżkami soku z cytryny. 3 .Dwa jajka, 200 g cukru, torebka cukru waniliowego oraz szczyptę soli utrzeć na bardzo puszystą masę. 4 . Masę jajeczną wymieszać ze skórką cytrynową, czterema łyżkami soku z cytryny, torebką budyniu, czterema łyżkami kaszy manny, proszkiem do pieczenia(...)wierzchu ułożyć koliście plastry jabłka. Piec: 70-80 minut w temperaturze 180 stopni. Uwaga: Jeśli pieczesz serniczek po raz pierwszy musisz wiedzieć, że: po upieczeniu nie rozkrawa się serników. Należy je odstawić do ostygnięcia na kilka godzin. Nie kroić ciasta do momentu całkowitego ostudzenia sernika. Smacznego
KreatywnePinyprogramie "Ewa gotuje":) Przepis na sernik odziedziczyłam po babci, jednak udoskonaliłam go dodając nasze ulubione śliwki węgierki. Spód jest dość nietypowy, ponieważ nie zawiera jajek. A sernik po prostu rozpływa się w ustach... Ciasto:150 g mąki pszennej, 80 g margaryny, 50 g cukru pudru, 2 łyżki śmietany 18%. Mąkę przesiać, dodać cukier puder, posiekaną margarynę(...)być mniejsza, bo ciasto wyszło dość niskie), nakłuć widelcem i piec 10-15 min w temp. 200st. Masa serowa: 750 g twarogu półtłustego, 4 jajka, 200 g cukru, cukier waniliowy, 2 łyżki sproszkowanego budyniu waniliowego, 1/2 kg śliwek węgierek. Twaróg zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać do twarogu, krótko zmiksować. Delikatnie wmieszać białka
Z miłości do słodkościSkładniki na 12 babeczek: 1,5 kubka mąki pszennej125g masła100g jogurtu naturalnego2 jajka3/4 kubka cukru0.5 kubka mleka1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaaromat waniliowy3 łyżeczki kakao w
Kuchnia ŁukaszaPyszny sernik autorstwa Mistrza Pawła Małeckiego z książki "Cukiernia Lidla". Smak sernika pozostanie Wam długo w pamięci, gdyż jest wyjątkowy i niepowtarzalny. Udało mi się uratować te dwa kawałki ,aby Wam pokazać na zdjęciu jak wygląda. Miłośnicy piernika i sernika będą zachwyceni takim połączeniem smaków! Podaję składniki na blachę o wymiarach 24 x 34 cm czyli na jedną porcję(...)tarki ścieramy ze zmrożonego ciasta paski, którymi stopniowo posypujemy wierzch sernika. Ostatnią część startego czekoladowego ciasta łączymy ze startymi okruchami spodu piernikowego, mieszamy i również posypujemy nimi wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (bez termoobiegu) i pieczemy około 50 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika około 20-25 minut. Przestudzony sernik
Z Kuchni Do Kuchnidoskonale pamiętam z dzieciństwa, choć z reguły była to szarlotka, czasem inne owoce, ale moja mama to zdecydowanie królowa serników, szczególnie takiego z kakaowym ciastem. Powiem Wam, że jej sernik na cieście kakaowym nie ma sobie równych! Przepis na kruche ciasto jest nieco inny niż zawsze, bo tym razem dodałam do niego tapiokę. W razie, gdybyście nie dostali(...)kruche przepis: 160 g mąki pszennej 90 g tapioki nawodnionej Koala lub mąki ziemniaczanej 50 g cukru 150 g zimnego masła 1 jajko Masa serowa: 550 g serka homogenizowanego waniliowego 1 budyń waniliowy 2 jajka Owoce: 4 gruszki 1 garść malin Kruszonka: 110 g mąki pszennej 90 g tapioki nawodnionej lub mąki ziemniaczanej/ryżowej 50 g płatków migdałowych
MamaOskarkaMój pierwszy z przepisów świątecznych to połączenia sernika i makowca, dla wszystkich, którzy nie mogą się zdecydować, który z nich wybrać :) Składniki: ciasto - 125 g cukru pudru - 125 g margaryny - 3 żółtka - 140 g mąki pszennej- 1 i 1/2 łyżki mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia mak - 300g maku ( dwukrotnie mielimy) - 1/2 olejku migdałowego - 1 łyżka wódki(...)margaryny ser - 750 g sera białego (dwukrotnie zmielonego) - 6 jajek ( białka ubijamy na sztywno) - 125 g margaryny - 150 g cukru pudru - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 budyń waniliowy - 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego Przygotowanie: W pierwszej kolejności zabieramy się za ciasto. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka, mleko, mąkę oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno
Zainspirowana w kuchnipołączenia dwóch rodzajów ciast : sernika i makowca powstał przepyszny seromakowiec, który oczywiście, posiadam w swoich zbiorach, ale tym razem korzystałam z przepisu s. Anastazji, która łączy 1 część sera z masą makową, a resztę pozostawia białą. Dlatego tym razem na tapetę rzucam ten przepis, następny na pewno będzie mój. Składniki na kruche ciasto: 300 g maki pszennej(...)cukru 3-4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowo-makowa: 1 1/4 kg twarogu 200 g masła 8 jajek 250 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g maku 2-3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 średniej wielkości jabłka Wykonanie: Mąkę z cukrem i proszkiem mieszam, dodaję wiórki zimnego masła i sikam
Ciasteczkowy PotwórPrzygotowanie: Mleko lekko podgrzewamy, by następnie w nim rozpuścić masło i ser. Wymieszać aż do powstania bąbelków, na jednolitą masę. Żółtka oddzielić od białek, dodać do nich ekstrakt waniliowy, sok z limetki oraz cukier wanilinowy. Ubijać mikserem do momentu dobrego napowietrzenia i gdy masa jajeczna zmieni kolor na jaśniejszy. Będzie to sygnał, że cukier się rozpuścił. Do jajek wlać(...)ciągle mieszając trzepaczką. Bąbelki są? Okey, to odstawiamy. Piekarnik włączamy na 160 stopni w opcji góra - dół i ustawiamy wkładamy kratkę na najniższą półkę. Przygotowujemy dwie blaszki - tortownice. Nasz sernik będzie się piekł w kąpieli wodnej, czyli blaszki o większej średnicy wlewamy wodę. Następnie mniejszą wykładamy papierem do pieczenia i od spodu zabezpieczamy folią aluminiową. Jeśli mniejsza tortownica
Karczma Honoriettyzdarza się każdej z nas, grunt to to jaki jest finał końcowy. Ma być smacznie i to co robimy ma nam dać satysfakcję i innym sprawiać dużą radość. Kocham sernik wiedeński, ale czasem cała brytfanka to dla mnie za dużo, i kiedy nie ma gości, robię małe wiedeńskie kureczki. Wiedeńskie bo to nic innego tylko mini serniczki wiedeńskie, kurki(...)zajadamy się co roku w kurkowym sezonie. składniki (na 6 sztuk) 150 g sera białego-twarogowego-mielonego 50 g miękkiego masła 1 jajko 70 g cukru 1/3 opakowania cukru waniliowego pół opakowania budyniu śmietankowego łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka śmietany 18% suszona żurawina 10-20 g cukier puder do posypania Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, nadal
KreatywnePiny