Uwielbiam serniki! No nie ma takiego ciasta, które byłoby lepsze, z każdym rokiem coraz bardziej się o tym przekonuje. A jeszcze gdy wychodzi mi tak pyszny sernik, wybór jest prosty. Każdy kawałek smakuje wyśmienicie, więc sięgam po kolejne, nie zastanawiając się nad kaloriami. W święta i w sylwestra mogę jeść go bez wyrzutów sumienia, latem z sosem owocowym(...)dodajemy partiami do ciasta. Na koniec ubijamy na najwyższych obrotach białka, które łączymy z resztą masy.Gotowe ciasto przekładamy do dużej tortownicy i pieczemy około 70 minut w 170`C.Studzimy w piekarniku. Sernik lekko opadnie, dlatego gdy przestygnie boki możemy wyrównać łyżeczką.Ostudzone ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy migdałami.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościWzorki na serniku miały wyjść inne, miała być zebra, a wyszło nie wiem co;p może następnym razem będzie lepiej dziś spędziłam dzień na świeżym powietrzu, wygrzewając się na ławce w parku, a potem grabiąc liście w ogródku babci, uwielbiam wolny spacer w taką pogodę oczywiście jeśli jestem otulona ciepłym swetrem ;) Składniki: 1kg sera chudego Emilka 3 jajka(...)potem znów po brzegach jasną masę potem drewnianym patyczkiem od szaszłyka porobiłam wzorki w serze wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 70 minut mniej więcej w połowie pieczenia górę sernika przykrywamy papierem do pieczenia żeby nam się za mocno nie spiekł pozostawiamy w piekarniku (przy uchylonych drzwiczkach) do wystygnięcia najlepiej smakuję na zimno! ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjaką tylko macie ochotę. Sernik jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Na klasycznym cisteczkowym spodzie, z kleksami konfitury, która nadaje całości barw, jak i przełamuje smak klasycznego sernika. Bardzo polecam. Składniki na spód: 250 g ciastek owsianych 100 g masła Ciasta kruszymy w blenderze, zostawiając gdzieniegdzie większe kawałki. Masło rozpuszczamy, wlewamy je do ciasteczek i mieszamy. Tortownicę(...)masie serowej konfiturę, powinna nam wsiąknąć w głąb masy serowej. Całość wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy około 50 minut. Po 20 minutach posypujemy migdałami i pieczemy do końca. Sernik zostawiamy do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku. Następnie studzimy na zewnątrz, w chłodnym miejscu, najlepiej całą noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. The post Sernik
Made By Mom And Sonmasło. Ręką łączymy składniki. Przekładamy do tortownicy, ugniatamy tworząc równy spód ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekamy przez 10 minut. Tortownicę wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie tortownicę zabezpieczamy, gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Można to zrobić używając folii aluminiowej, ale ja polecam worek foliowy do pieczenia indyka. Twaróg domowy nie wymagał mielenia(...)minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120°C i pieczemy przez 90 minut. Upieczony pozostawiamy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do przestudzenia (u mnie 2 godziny). Następnie wierzch polewamy lukrem ananasowym (cukier puder utarty z częścią zalewy, w której były ananasy w puszce oraz łyżką soku z cytryny). Gdy lukier lekko zastygnie brzegi sernika ozdabiamy uprażonymi
mojewypiekiinietylkoTrwająca jesień natchnęła mnie, by upiec sernik z masłem orzechowym, który od sierpnia pojawia się na różnych blogach. Ci, którzy zaglądają tu od czasu do czasu wiedzą, że nie lubię serników ze spodami, ale w przypadku tego wypieku postanowiłam zaryzykować. Nie byłabym sobą, gdybym tego spodu nie zrobiła według własnych upodobań, czyli bardziej słono niż słodko. To był strzał(...)Twaróg zmiksować z masłem orzechowym i mlekiem. Do masy dodać cukier waniliowy i cukier trzcinowy oraz jajka. Ponownie zmiksować. Masę przełożyć do tortownicy. Piec 90 minut. Następnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do ostudzenia. Przed podaniem schłodzić w lodówce lub nocą na balkonie
Weekendy w domu i ogrodzieKolejny świąteczny wypiek, jeden z ostatnich w tym roku. Pyszny słodki sernik na piernikowym spodzie z dodatkiem kwaśne i smacznej galaretki żurawinowej. Słodki, kruchy i kwaśny. Ma się ochotę go jeść i jeść. Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): Piernikowy spód: 300 gram ulubionych pierniczków 60 gram rozpuszczonego masła 1 łyżka przyprawy do piernika Masa serowa(...)formy. Całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę przez 45 minut. Następnie studzę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Żurawinę smażę z dodatkiem cukru przez kilka minut. Galaretkę rozpuszczam w 200 ml gorącej wody. Odstawiam na kilkanaście minut, następnie mieszam z żurawiną. Na ostudzony sernik nakładam galaretkę i całe ciasto umieszczam w lodówce na kilka godzin. Tuż przed
Mango PapajaSernik ten zrobiłam na imieniny mężusia. W szafce znalazłam jeszcze słoiczek cukinii więc postanowiłam dodać go do masy serowej. Nikt nie zgadł, że to cukinia. składniki: 1 kg sera, u mnie z wiaderka 8 jajek 3/4 kostki masła 1/2 szklanki cukru 3 łyżki cukru waniliowego szczypta soli 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 słoiczek cukinii a`la ananas o pojemności(...)cukinię i delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową wyłożyć na herbatniki i ładnie wyrównać. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut, funkcja góra-dól. Po upieczeniu sernik zostawić do całkowitego wystudzenia w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu sernik dowolnie udekorować. Ja polałam polewą czekoladową i posypałam ekspandowanymi nasionami amarantusa. Przed podaniem najlepiej dobrze
Monia miesza i gotujePrzepis na ten sernik czekał, czekał, aż w końcu doczekał się publikacji ;) Lubię eksperymentować, gotować, piec. Gorzej już idzie mi zebranie się w sobie, spisanie i opublikowanie przepisu. Składniki (blaszka o wymiarach 16 cm x 21 cm): Orange curd: sok z 2,5-3 pomarańczy (w zależności jak będą soczyste) skórka starta z 1 pomarańczy 1 żółtko(...)lodówki Masa serowa: Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez 15 minut w 180 stopni, następnie zmniejszamy temp. do 150 stopni i pieczemy 100 minut studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika kiedy sernik wystygnie rozsmarowujemy na górze wcześniej przygotowany orange curd tak przygotowany sernik wstawiamy do lodówki SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwiększych okazjach staram się wymyślać nowe przepisy, żeby nam się nie znudziło. Ten to szybki do zrobienia i pyszny sernik w optymistycznym wiosennym kolorze. Wielbicielom lekkich piankowych serników na pewno będzie smakował, jest puszysty jak chmurka. Do jego zrobienia użyłam moich ulubionych małych biszkopcików. Przed Wielkanocą w sklepach pojawiają się różne ciekawe dodatki do ciast i deserów, dlatego(...)wmieszać ubitą pianę z białek. Tak przygotowaną masę serową wylać na biszkopty, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 45 minut. Wystudzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Kiedy sernik wystygnie przygotować piankę na wierzch. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku. Odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać tężejącą galaretkę i zmiksować. Odstawić na chwilę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaserową masą i gęstą polewą z sosu toffee. Udekorowany świeżymi figami ( myślę, że równie dobrze sprawdzą się też maliny). Łatwy do zrobienia, choć nieco pracochłonny. Zachwycił wszystkich bez wyjątku. Sernik jest dosyć krótko pieczony i powinien być wyjęty z piekarnika, gdy jego środek jest jeszcze sprężysty i nie do końca ścięty. Dzięki temu po wystygnięciu pozostanie wilgotny(...)piekarnika. Pieczemy 40 minut. SOS TOFFEE: Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i gotujemy 30 minut, na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje i zmieni kolor na jasnobrązowy (dodatkowo zgęstnieje jeszcze po ostygnięciu). Zostawimy na 5-10 minut, do lekkiego przestygnięcia. Wykładamy na upieczony sernik, wygładzamy wierzch. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy świeżymi
cool and mintybabuni. Uwielbiam wszystkie serniki. Pieczone, gotowane i te na zimno. Jednak ten jest moim numerem jeden. Zawsze szybko znika i zawsze jest za mało. Więcej przepisów na serniki znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA. Jeśli skorzystaliście z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Ciasto 300 g mąki(...)serową delikatnie mieszając . Gotową masę wlać na blaszkę z ciastem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1h Ja piekłam 50 minut . Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do wystudzenia. Po wyjęciu oprószyć cukrem pudrem. sernik babuni
O kuchni z uczuciemsernik jest wilgotny, czekoladowy, pachnący korzennymi przyprawami z dodatkiem bitej śmietany. To moja propozycja na zastąpienie tradycyjnego sernika na świątecznym stole. Z pewnością zaskoczycie gości. Składniki: Spód: 250 g herbatników korzennych 120 g masła Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka 1 szkl cukru 5 jajek 1 budyń czekoladowy 150 ml kremówki 30% 150 g czekolady gorzkiej 1 płaska(...)połączenia się składników. Nie miksować zbyt długo by nie napowietrzać masy. Masę serową wylać na spód z herbatników i piec w 180 stopniach około 80 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Bitą śmietanę rozsmarować na zimnym serniku i udekorować
Ala piecze i gotujesłodzony nie cukrem a prawdziwym miodem o wyraźnym zapachu prawdziwej wanilii, pieczony na kruchym , zmrożonym i startym cieście, wykwintności dodaje mu biała polewa i pokrojone trufle. Arystokracja wśród serników. Mój ulubiony. Idealny na święta Bożego Narodzenia. Składniki: Tortownica 22 cm Ciasto: ½ szklanki mąki pszennej 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa(...)starty spód, wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika pieczemy 30 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 160 *c i pieczemy jeszcze 15 minut, studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Zimny sernik dekorujemy białą mleczną polewą, posypujemy posypką Lion i pokrojonymi truflami. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonbardzo ostrożnie pomieszaj do połączenia składników. *** PRZEŁÓŻ MASĘ SEROWĄ DO BLACHY*** *** PIECZ PRZEZ GODZINĘ *** *** PO CZASIE NIE OTWIERAJ PIEKARNIKA PRZEZ KOLEJNE 20 MINUT*** *** PO 80 MINUTACH UCHYL DRZWICZKI PIEKARNIKA I POZWÓL OSTYGNĄĆ SERNIKOWI*** SMACZNEGO! CAŁOŚĆ MA: 1170 kcal B103 W120 T31 KAWAŁEK ze zdjęcia (1/10) MA 117kcal
fitolarun.blogspot.com