Sezon na truskawki ciągle trwa, dlatego wykorzystuje je, do czego tylko mogę. Dzisiaj przy sobocie padło na kruche ciasto z sernikiem w środku. Przepis jest niezwykle prosty, szybki w wykonaniu, a efekt końcowy cieszy oko. Jak to mówią u mnie, jest to ciasto „ obudowane ” coś podobnego do Kopca tylko proste.😄 Ci, którzy nie liczą się z nadmiarem kalorii(...)wedle uznania. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia i z połowy ciasta uklepujemy spód z brzegami. Na to wykładamy masę serową i na koniec posypujemy resztą kruszonki. Pieczemy 40 minut 180 stopni. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Zapraszam również po przepis na przepysznego KOPCA KRETA w wersji bezglutenowej LINK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzuDziś zapraszam Was na pyszny wiśniowy serniczek z ricotty z kawałkami białej czekolady . Taki deser smakiem i uroczo różowym kolorem zawsze wywołuje uśmiech na mojej twarzy
Słodkie okruszkiChociaż nie przepadam zbytnio za makowcami to jednak z dodatkiem sera bardzo mi zasmakował. Miałam zrobić z dodatkiem sera z wiaderka, ale nie dostałam takiego jak
Na słodko lub wytrawnieSernik kakaowy to ciasto, które od zawsze gościło w moim rodzinnym domu. Moja mama do dzisiaj bardzo często piecze właśnie to ciasto i zawsze smakuje tak samo dobrze. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu, więc z tego przygotowaniem powinien sobie poradzić praktycznie każdy łasuch. Nadaje się zarówno na święta jak i na zwykły podwieczorek lub do popołudniowej kawy(...)Następnie na to wylewamy wcześniej przygotowaną masę serową. Całość przykrywany drugą również startą częścią ciasta kakaowego. Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180-190 stopni przez około 50-55 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLsłodkości w domu są głównie z udziałem tych kwaśnych łodyg, a czasem i do obiadu je przemycę. Nie potrafię oprzeć się tej różowej barwie i wrodzonej kwaśnej nucie. Lody, serniki, ciasta ucierane, drożdżówki, desery - co tylko chcecie. Jeśli macie jakieś oryginalne pomysły na wykorzystanie rabarbaru - podzielcie się nimi koniecznie! Sezon w końcu nie trwa wiecznie, i trzeba go wykorzystać(...)pudrem. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy. Wyłożyć ciastem formę, formując brzegi. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać kamyszkami lub suchą fasolą. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBłyskawiczne, urzekające swym wyglądem i dosłownie powalające smakiem, tak w skrócie można określić te małe cuda. U nas były już dwukrotnie, w dwóch
Smaczne ZdroweCiasto ucierane idealnie sprawdza się pod makowiec, sernik, czy jabłecznik. Jest dość proste w przygotowaniu i wprost stworzone dla osób, które mają awersję do ciast ugniatanych ręcznie :) Przepis znalazłam w zeszycie z przepisami od Teściowej. Ciasto jest delikatne i pyszne, wprost rozpływa się w ustach. Masę makową zrobiłam bez dodatku tłuszczu, bo taką właśnie lubię :) Masa makowa: 2/3 szklanki(...)masę makową. Do pozostałej 1/3 ciasta dolewamy po trochu ¼ mleka i jeszcze raz miksujemy. Następnie ciasto rozsmarowujemy równomiernie na wierzchu makowca. Makowiec pieczemy w 180 ⁰ C, około 35 – 40 minut. Jeśli ciasto jest pieczone w mniejszej blasze, wydłużamy czas pieczenia. Zimne ciasto można posypać cukrem pudrem przed podaniem. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin
Smakowy Rajowoce. Podobnie jak dutch baby nadyma się podczas pieczenia, ale nieznacznie. Ciasto ma natomiast inną konsystencję: z dołu wyglada jak naleśnik, lecz wierzchnia warstwa przypomina lekki sernik. Ciasto można zaraz po zmiksowaniu wylać na owoce (można też zastosować odwrotną taktykę: najpierw wylać ciasto a na nim ułożyć owoce), ale warto, jak w przypadku każdego naleśnika, dać mu odpocząć(...)sól i zacznij miksować. Dodawaj stopniowo mąkę. Wlej powoli mleko i wanilię, dodaj stopione masło. Chwilę miksuj. Ciasto możesz przygotować używając rózgi do ubijania. Odstaw ciasto na 20-30 minut. Krok 2 Obierz gruszki, przekrój na płowy, łyżeczką wyjmij gniazda nasienne, następnie pokrój w cienkie plasterki. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 180 st. Do zapiekaniamożesz użyć patelni z metalową rączką
Niedzielny kucharzsię zarówno sok rabarbarowy , jak i borówka . Wprost delicje! :) Przepis bierze udział w weekendowej akcji organizowanej na fejsbuku przez Ciasto na niedzielę pt. Sernik . Może w tym przypadku "sernik" brzmi nazbyt dumnie, ale przyjmijmy, że na potrzeby wspólnego wypiekania deserek ten do takiej kategorii można zaliczyć :) Koniecznie chciałam z Wami wspólne cukiernictwo pouprawiać i powrócić po dłuższej przerwie(...)przepłukać zimną wodą. Wysypać na dno każdej z nich po pół garści borówek - lub więcej, w zależności od preferencji . Zalać większością warstwy sernikowej. Wstawić do lodówki na 10-15 minut. Następnie wylać po połowie warstwy rabarbarowej. Znowu do lodówki. Powtórzyć wylewkę reszty warstwy sernikowej. Schłodzić. Na to reszta warstwy rabarbarowej. Znowu schłodzić. Na wierzch wylać część borówkową. Wstawić do lodówki
Grunt to przepis!Dostałam ten przepis od mojej siostrzenicy Luizki, już następna młoda osoba założyła własną rodzinę i zaczyna smodzielnie gotować i piec. Brawo Przepis na Thermomix na dole
Kuchnia PokoleńPrzepyszne mini serniczki to świetna, wiosenna propozycja na lekki i niezbyt słodki deser. Kruchy, ciasteczkowy spód, delikatna jak chmurka masa serowa oraz galaretka z malinami i
Mango Papajamojprzepisna.pl | Bułeczki z pieczarkami Jako, że w lodówce pieczareczki aż prosiły o łaskę, przygotowałam z nich farsz do krokietów. Później jednak pomyślałam, że nie za bardzo
moj przepis naJak wiecie jestem ogromną wielbicielką kawy ! Latte … z karmelem … z bitą śmietaną … kokosowa z lodami … taka z malibu i oprószona czekoladą –
Ostra na Słodkomojprzepisna.pl | Maślane rogaliki Czasem spełniam kaprysy mojej rodzinki i piekę dla nich wypieki może nie najzdrowsze, ale smaczne, pełne zwykłej mąki pszennej, masła, jajek i mleka
moj przepis natakie desery, które o każdej porze roku smakują idealnie. Ukochany, kremowy sernik , szarlotka z kruszonką , tarta czekoladowa , no i lody. To właśnie lodom poświęcę dzisiejszy wpis, a Was zapraszam na przepyszną lodową ucztę. Gdy od marki UNOLD dostałam propozycję przetestowania kolejnego sprzętu ( pewnie pamiętacie, jak kilka miesięcy temu testowałam genialne urządzenie do robienia pancakes – tutaj ) – nie zastanawiałam(...)uruchamiamy program do mrożenia i mieszania – czyli do robienia lodów. Sprzęt ma jeszcze 2 inne funkcje – samo mieszanie albo samo chłodzenie. Odgórnie czas ustawiony jest na 60 minut – taki zostawiamy. W trakcie robienia lodów możemy zatrzymać urządzenie , by np. dodać składniki – potem uruchamiamy tym samym guzikiem. Kiedy masa jest już gęsta i kremowa dodajemy posiekane, kruche
Ostra na Słodkopieczenia, ale nie sernik na zimno. Masę serową zamiast piec gotuje się jak budyń, dzięki czemu jest bardzo delikatna i aksamitna. Ps. śmiało możecie zrobić swoją ulubioną wersję sernika gotowanego – z karmelem, orzechami, kokosową kruszonką, mleczną czekoladą, chrupiącymi prażynkami … i wszystkim tym, na co Wam tylko przyjdzie ochota! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 20-24 cm ) MASA SEROWA(...)sztywno białka pod koniec dodając resztę cukru. Do ubitych białej cieniutkim strumieniem wlewamy syrop cukrowy zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum. Miksujemy do całkowitego wystudzenia ( ok. 10-15 minut ), a następnie dekorujemy schłodzone ciasto. BEZĄ DEKORUJEMY ZAWSZE PRZED SAMYM PODANIEM
Ostra na Słodkoblogu przepisy pojawią się dopiero po Świętach (może komuś przydadzą się w przyszłym roku). Zresztą, na moim stole już od paru tygodni królują typowo wielkanocne wypieki - babki, mazurki, serniki. Tylko na paschę czasu zabrakło, niestety... Dzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego, trochę innego, nietradycyjnego. Zaczęło się od tego, że C. z szerokim uśmiechem wyręczył mi dwa granaty(...)dodaniu. Mąki przesiać do osobnej miski, wymieszać. Po łyżce dodawać do masy jajecznej. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do tortownicy, delikatnie wyrównać wierzch. Piec 25-35 minut w 160 st. C. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, zrzucić z wysokości 60 cm (w formie) na podłogę, wstawić z powrotem do lekko uchylonego piekarnika, wystudzić. Brzegi odkroić ostrym nożem
Pożeraczka, czyli raz adobrze