Wprawdzie kuchnia działa dopiero na pół gwizdka, ale już coś tam udaje się powoli wyczarować. Po dość długiej przerwie witam więc Was pysznym
To co kochamZa oknem mnóstwo barw... kwiaty kwitną całą paletą tęczy. Pięknie :) Nawiązując do trendów przyrody, postanowiłam upiec coś równie kolorowego. Znalazłam ostatnio bardzo ciekawy przepis, który łączy
Świat Ciastasera „Sernik” jaglany to nie tylko pyszny ale i zdrowy deser. Po nocy spędzonej w lodówce masa „sernikowa” swoją konsystencją do złudzenia będzie przypominać klasyczny sernik. Faworki bez śmietany i alkoholu Takie faworki możecie spokojnie podać małemu alergikowi. Nie znajdziecie w nich ani śmietany, ani alkoholu. Faworki wychodzą przepyszne. Są delikatne i kruche. Ciasto pleśniak Pleśniak(...)Ciasto to robi się na bazie oleju, dlatego jest idealne w diecie bezmlecznej. W zależności od upodobań brzoskwinie możemy ułożyć na wierzchu bardzo ściśle, lub luźno. Wykorzystując owoce z puszki, można cieszyć się tym ciastem nawet w środku zimy. Biszkoptowa zebra Niech was nie zwiedzie fenomenalny wygląd, który zrobi wrażenie na rodzinie i znajomych! Biszkoptowa zebra jest wbrew pozorom
Dieta bez mlekaRozgrzewająca zupa z soczewicy i pomidorów to idealne danie na chłodne dni. Nie dość, że nas rozgrzeje to jest tak bardzo sycąca, że zastąpi nam cały
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!znanego jagielnika - bo zamiast kaszy jaglanej jest... ryż. Wiecie, taki ugotowany na mleku, z wiórkami i olejem kokosowym, zblendowany na mleczno-ryżową "ciapkę", upieczony. Przyznam szczerze, że nieźle udaje sernik. Z kakaowym spodem i żurawinowym wnętrzem przełamującym smaki stanowi wypiek wyjątkowy. Dzielę się z Wami tym przepisem, ponieważ efekt końcowy miło mnie zaskoczył. Następnym razem dodam również mleczko kokosowe(...)szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka mleka w proszku 1 szklanka cukru (lub jakiegoś zdrowego zamiennika) 1 łyżka oleju kokosowego 1 białko jaja kurzego cukier wanilinowy 1/2 puszki żurawiny* *może być też dżem lub inne owoce czerwone-chodzi o przełamanie smaków Ryż gotujemy zgodnie z przepisemy na opakowaniu, dolewając dodatkowo dwie szklanki mleka i lekko rozgotowując
Kuchnia EllieNazwa robocza: Bananowy jest … Ciasto powstało w mojej głowie po przejrzeniu zawartości lodówki Jest to biszkopt przekładany masą kajmakową, bananami, bitą śmietanką i kremówką kajmakową
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort gruszkowy dla alergika Tort, który powstał z myślą o moich synkach, którzy mają nietolerancję białka krowiego. Tort gruszkowy z kremem na bazie śmietanki kokosowej
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort gruszkowy dla alergika Tort, który powstał z myślą o moich synkach, którzy mają nietolerancję białka krowiego. Tort gruszkowy z kremem na bazie śmietanki kokosowej
moj przepis naKolejna modyfikacja przepisu na Leśny Mech przed Wami. Tym razem to połączenie szpinakowego ciacha z sernikiem o smaku mango. Całość zwieńczona galaretką z owocami mango z zalewy. Kto lubi Leśny Mech, polubi także tą wersję. Tutaj pierwsze skrzypce gra owoc, serniczek na zimno jest smacznym dopełnieniem ( standardowe nadzienie „Mchu” czyli śmietana 30% byłaby tutaj zbyt „muląca”). „Polana Mango” nie jest(...)być lekko ciepła, by przy łączeniu z serem nie powstały grudki) Ser przekładamy do miski. Miksując, dodajemy powoli galaretki.. ( Uwaga masa szybko tężeje). Dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe puszka mango w zalewie Mango kroimy w plastry. Galaretki rozrabiamy na 600 ml gorącej wody. WYKONANIE: blat ½ masy blat ½ masy mango galaretka Smacznego
Domowe ciastaMakaroniki to pomysł na wykorzystanie białek jajek, które w okresie przedświątecznym zostają po pieczeniu bab lub serników. Te delikatne francuskie ciasteczka z białek, migdałów i cukru pudru z pewnością przypadną do gustu każdemu łasuchowi. Wymagają nieco większego nakładu pracy niż tradycyjne bezy, ale smak z pewnością to zrekompensuje. Są wprost idealne do popołudniowej kawy, a jeśli dodamy do masy kolorowe(...)termoobiegiem), piec 30-40 minut. Makaroniki są gotowe, gdy od dołu utworzy się charakterystyczna stopka. Wyjąć z piekarnika, zostawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie przełożyć je i zamknąć w metalowej puszce na dzień lub dwa. Krem maślany: Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, dodać rum, zmiksować. Wykonanie Krem maślany włożyć do rękawa cukierniczego. Na migdałowy krążek wyciskać porcję kremu
niecodziennikparyParę dni strajkowałam i nie było ciasta w domu,więc mąż tak mi miętolił dziurę w brzuchu, aż w końcu uległam hi hi hi i zrobiłam.Może to nie sernik,jabłecznik czy makowiec lecz ciasto wyszło pyszne. Oceńcie sami. Biszkopt: 4 jajka 2 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej typ 450 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)lodówki. 3. Rozpuszczamy w gorącej szklane wody galaretkę i zostawiamy do schłodzenia. Ubijamy śmietanę i wlewamy ostudzoną galaretkę ciurkiem nadal miksując. Przekładamy śmietanę na krem marchewkowy. 4. Kajmak pół puszki rozpuszczamy w garnuszku z masłem i polewamy krem śmietankowy i do lodówki do stężenia. Po 2 godzinach śmiało można jeść
Różowa kuchniakroku Do przygotowania sałatki będziecie potrzebować: 2 piersi z kurczaka 1/2 główki sałaty lodowej 6 dużych ogórków konserwowych (8-9 średnich lub 12 małych) 2 średnie czerwone cebule 1 puszki kukurydzy ketchupu majonezu przyprawy typu kebab/gyros (ja korzystam z gotowej mieszanki, ale możecie stworzyć ją sami) 5-6 łyżek oleju Wykonanie krok po kroku: 1. Piersi z kurczaka myjemy(...)również zdarza się przygotowywać w domu takie sałatki. Na jakie okazje najczęściej je serwujecie? Smacznego! P.S. Jeśli szukacie przepisu na ciasto, koniecznie zajrzyjcie do moich propozycji na sernik , brownie lub szarlotkę – oczywiście wszystkie bez glutenu Artykuł Sałatka Gyros z kurczakiem – prosty przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondisłodkości w domu są głównie z udziałem tych kwaśnych łodyg, a czasem i do obiadu je przemycę. Nie potrafię oprzeć się tej różowej barwie i wrodzonej kwaśnej nucie. Lody, serniki, ciasta ucierane, drożdżówki, desery - co tylko chcecie. Jeśli macie jakieś oryginalne pomysły na wykorzystanie rabarbaru - podzielcie się nimi koniecznie! Sezon w końcu nie trwa wiecznie, i trzeba go wykorzystać(...)formę do tarty 34x9 cm) spód: 140 g mąki pszennej 20 g kakao 30 g cukru pudru 60 g zimnego masła 1 jajko krem: 100 g kajmaku z puszki 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 listki żelatyny wierzch: 400 g rabarbaru 400 ml wody 50 g cukru sok z 1/2 cytryny Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z cukrem pudrem
Pożeraczka, czyli raz adobrzegalaretką powstało z okazji Walentynek, dlatego jest w formie serca. Jest to pyszne ciasto na zimno z niewielu składników. Jest tak puszyste, lekkie, delikatne i piankowe, że nazwałam je puszek. Ciasto zrobiłam na bazie mleczka skondensowanego i galaretek. Ciastem zachwyciły się zarówno dzieci jak i dorośli. Warto więc zrobić je w większej formie. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)stężeniu zdjęłam ostrożnie obręcz i odkleiłam folię, a ciasto pokroiłam na kawałki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na ciasta na zimno z galaretkami, np.: sernik na zimno margaretka (link do przepisu:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/sernik-na-zimno-margaretka.html), warstwowiec jogurtowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowiec-jogurtowy.html), serowo - wiśniowa fantazja (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/serowo-wisniowa-fantazja.html), kolorowy warstwowiec
Waniliowe Improwizacjejuż półtora tygodnia jestem w szkole, a do domu wracam dopiero po południu dwudziestego drugiego grudnia; mam ogromną ochotę upiec pierniczki, jakieś pachnąc korzennymi przyprawami ciasto, czy choćby przygotować sernik na zimno z musem żurawinowym. Nic z tego; po prostu nie ma mnie w domu. A weekendy albo w pracy, albo w innym zabieganiu. Poprzedni spędziłam na zakupach (brakuje(...)mięciutkie, ale lekko klejące i rozpływające się w ustach, wprost od naszych zachodnich sąsiadów. Lebkuchen , bo o nich mowa, są po prostu wspaniałe. Po kilku dniach leżakowania w puszce (lub na kratce na kuchennym blacie, jeśli klimat jest odpowiednio wilgotny; a bardziej wilgotny niż w Danii to już chyba być nie może) są absolutnie idealne. Korzenno-cytrusowe, z cienką warstwą
Pożeraczka, czyli raz adobrze