owszem Chyba każdy, kto wychowywał się w latach 80 i wczesnych 90, pamięta karpatkę, bo wtedy nie było tak szerokiego wyboru ciast. W naszym domu była to zebra, sernik, karpatka, murzynek i pewnie kilka innych o których teraz nie pamiętam, ale spokojnie, nie było ich więcej niż 10 Przepis pochodzi ze zrywanego kalendarza, które to chyba też gościły(...)trochu mąkę, intensywnie mieszając, aby nie było grudek. Odstawiamy do ostygnięcia Do zimnego ciasta dodajemy po jajku i miksujemy na gładką masę. Masę dzielimy na dwie części i pieczemy w postaci rozsmarowanych na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, placków Pieczemy w 180 stopniach, aż placki się lekko zazłocą. Krem Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawimy do ostygnięcia
Mieszam w Garnkupodania sernika w wersji mini. Dzięki takiej formie łatwiej zaserwować je na przyjęciu lub spotkaniu ze znajomymi, a i prezentują się ładniej niż nie zawsze równej wielkości kawałki klasycznego sernika. Serniczki należy upiec w formie na muffiny bez użycia papilotek. "Miseczką" dla masy serowej jest ciasto kruche. Smak serniczków to klasyk - waniliowa masa serowa wzbogacona o kawałki kwaskowatego rabarbaru. Całość(...)wylepić wgłębienie w formie na muffiny - formę z ciastem schłodzić przez 30 minut w lodówce - piekarnik rozgrzać do temperatury 180-190 stopni - schłodzone kruche babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 15-20 minut lub do zrumienienia - upieczone babeczki pozostawić do ostygnięcia, nie wyjmować z formy MASA SEROWA - składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej - piekarnik rozgrzać do temperatury
Smakołyki BerenikiSłodki serniczek do kawy w dwukolorowej wersji. Sernik jest delikatny i wilgotny, natomiast jego spód bardzo chrupiący. Ciasto podałam na porcelanie JESIEŃ PORCELANA BOGUCICE Spód: 100 g orzechów laskowych 130 g orzechów włoskich 100 g masła Masa serowa: 5 jajek 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie) 0,5 szklanki cukru pudru 250 g chudego twarogu w kostce(...)jednej dodajemy krem czekoladowo orzechowy i miksujemy do połączenia się składników. Na orzechowy spód wylewamy kolejno 2-3 łyżki białej masy oraz 6 łyżek czekoladowej (aż do wyczerpania). Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160*C, przykrywamy ciasto folią aluminiową i pieczemy przez 70 minut. Pod koniec pieczenia (około 10 minut
VioletoweKucharzenieLukier królewski, to lukier na bazie białka z jaja , który jest idealny do dekoracji pierniczków i innych ciasteczek. Jest bardzo prosty do zrobienia, ale jeżeli nie
Kuchnia Łukaszajuż zmiękła, dorzuciłam margarynę i również podgrzałam. Następnie dorzucam mielone orzechy i mieszam razem z żółtkami. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić na nim ciasto. Piec ok 15-20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Wyjąć i odstawić całą blaszkę na kratkę studzącą. Jogurty miksujemy razem z żółtkami, dynią i cukrem. Następnie kolejno dodajemy budyń w proszku(...)już zacznie gęstnieć i matowieć, dolewamy odrobinę śmietanki, by sos był płynny. Trudno określić ilość. Mieszamy i gotujemy dopóki nie z ciemnieje do koloru toffi. Ciepłym polewamy nasz sernik i gotowe
Karczma HonoriettyNie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam przygotowywać jedzenie albo słodkości dla kogoś. Nie musi być mój mężczyzna, bo równie wiele radości sprawia mi pichcenie dla
Cynamonowe szczęścieJak minęły Wam Święta? Mam nadzieję, że odpoczęliście w przyjemnej, rodzinnej atmosferze, zjedliście mnóstwo pyszności, śmialiście się dużo i macie teraz mnóstwo energii do stawienia czoła
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWszystkim maluszkom życzę dzisiaj udanego dnia i mnóstwo uśmiechu i słońca!! A w prezencie ode mnie malutkie serniczki z truskawkami, bo dzieci lubią dania, które
Z miłości do słodkościCiasto cielak , sernik Isaura, ciasto kakaowe z serem, murzynek z serem, murzynek z sernikiem, czy sernik z murzynkiem nazw jest wiele, a dotyczą jednego z najlepszych ciast z dodatkiem twarogu. Jest smaczne, wilgotne i można je jeść i jeść, po prostu je upieczcie, nie będziecie żałować 🙂 Tego kakaowego murzynka z serem upiekłam na Wielkanoc, ale w zwykły dzień(...)szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 3/4 szklanka oleju 1 szklanka mleka 3 łyżki kakao 3 łyżki dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Suche składniki przesiewamy do miski. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy do nich mleko i dżem, dosypujemy suche składniki i wlewamy olej, miksujemy na jednolitą masę. Ciasto na murzynek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmacie ochotę na ciasto, które rozpłynie Wam się w ustach, to nie pozostaje Wam nic innego jak zerknąć na ten przepis i wygospodarować sobie chwilkę na przygotowanie pysznego, puszystego sernika. Będzie on dość mocno czekoladowy, i na pewno szybko zniknie z blaszki:) Składniki: spód: opakowanie okrągłych biszkoptów (125 g) 2 łyżki stopionego masła łyżka wody łyżeczka zapachu cytrynowego masa sernikowa(...)serowej i wymieszać ją z roztopioną czekoladą. Ubitą pianę połączyć z resztą masy serowej i dokładnie wymieszać. Na masę ciasteczkową wyłożyć masę czekoladową, a na wierzch masę serową białą. Piec w piekarniku, w temperaturze 180 stopni, przez 45 minut, następnie podwyższyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 10 minut. Wyłączyć piekarnik i otworzyć na chwilę drzwiczki
na moim stole...Masz ochotę na coś słodkiego. Ale nie na głupiego batonika, cukierka czy ciasteczko. Nie na domowy sernik ani na kawałek ciasta marchewkowego. Nie na zwykły biszkopt z galaretką.. Ale na coś zupełnie innego. Co szybko i łatwo przygotować, a jest królewską, pyszną, błogą, rozkoszną chwilą słodkiego zapomnienia. Taki właśnie jest ten tort. Banalne składniki, w miarę(...)połączyły. Mąki mieszam ze sobą i przesiewam przez sito do powstałej masy. Delikatnie łączę wszystko za pomocą drewnianej kopystki/szpatułki/łyżki. Dno tortownicy 23cm średnicy wykładam papierem do pieczenia, pozostawiając boki niczym nie okryte, nie wysmarowane. Wylewam delikatnie ciasto do blachy. Wstawiam do pieca nagrzanego do 160-170 stopni, ok. 40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiam
W kuchni Karmel-itkihttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Serniczki posiadają zwartą konsystencję, są wilgotne i... mocno czekoladowe. Smakują rewelacyjnie i nie wymagają wielkiego
Di gotujedrożdżówki Jamiego Olivera Tarta z borówką amerykańską Sernik na zimno w kolorach lata Jogurtowy sernik na zimno z borówką Sernik na zimno z borówką amerykańską Bazyliowy sernik na zimno z borówką Domowe lody jogurtowo-borówkowe bez jajek Lody rabarbarowe z borówką amerykańską Jogurtowe lody z borówką amerykańską Lody z borówką amerykańską Domowe lody borówkowe Dżemowy deser(...)czasie ciasto wykładamy na omączony blat, zagniatamy i wałkujemy na prostokąt grubości 1 cm. Kubkiem o średnicy 9 cm wykrawamy koła i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym kole robimy wgłębienie przy pomocy dna małej szklaneczki i układamy w nim borówki. Bułeczki zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Składniki kruszonki dokładanie wyrabiamy, możemy sobie pomóc mikserem
Kulinarne przygody Gatityfajnego i wrzuci do koszyka, przez co czas się wydłuża.😃 No, ale mamy na szczęście poniedziałek, spokój, praca i trochę relaksu w porównaniu do weekendu😊 Tak jak obiecałam, przygotowałam sernik, dodatkowo z niespodziankami w środku, czyli mieszanką żurawinowo-wiśniową. Żałuję tylko jednej rzeczy przy tym przepisie..że nie dałam więcej tych małych suszonych słodkości do środka.😀 Oczywiście te ciasto(...)twaróg, masło, budyń i wstępnie miksujemy. Następnie białko i miksujemy na małych obrotach. Na koniec wrzucamy owoce i przemieszajcie łyżką. 5. Powstałą masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 1 godzinę do wybicia zapachu w temperaturze 170 stopni. (oczywiście wcześniej rozgrzewamy piekarnik). Po upieczeniu wyłączamy, ale NIE OTWIERAMY najlepiej przez 30 min. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze
Zdrowie i pysznie na talerzuLubicie szarlotki? Jak dla mnie jedno z najlepszych ciast na świecie! Równie smaczny jest tylko sernik. Cóż się więc dziwić, że niezależnie od pory roku mogę go jeść na kilogramy. No dobra aż tyle to i ja nie zjem. Ale z pomocą rodziny to bardzo możliwe :) Aby urozmaicić smak tego wypieku tym razem do jabłek dodałam również sezonowe porzeczki(...)tarce (duże oczka) dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy. Pozostawiamy, pod przykryciem.Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, rozwałkowujemy na około 0,5 cm i przekładamy do dużej, wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i dokładnie wyrównujemy. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 20 minut.Przygotowujemy kruszonkę : do niewielkiego naczynia wrzucamy miękkie masło, wsypujemy mąkę i cukier
Słodkie PrzyjemnościTarta kokosowa z czereśniami to kolejny wypiek po serniku z czereśniami, w którym wykorzystałam te czerwone, soczyste owoce. Z czereśni przygotowałam galaretkę, która pokrywa wierzch tarty, natomiast wnętrze, jak i spód z ciasta kruchego są zdominowane przez smak kokosu. Masa, która wypełnia tartę, to połączenie jogurtu greckiego i wiórków kokosowych, po upieczeniu ma zwartą konsystencję i zachwyca mocno kokosowym smakiem(...)jogurtową wyjąć wcześniej z lodówki, aby przyjęły temperaturę pokojową - formę o średnicy 21cm wysmarować masłem, ciastem wylepić dno i boki formy, nakłuć widelcem- ciasto ponownie krótko schłodzić w lodówce - piec przez 20-25 minut w 190-200 stopniach do zrumienienia się ciasta- po upieczeniu spód z ciasta ostudzić- temperaturę piekarnika zmniejszyć do 175 stopni- jogurt wymieszać z cukrem, wiórkami kokosowymi
Smakołyki Bereniki