Sernik tradycyjny, na kruchym cieście. Obowiązkowo z rodzynkami i skórką pomarańczową. Dodatkowo truskawki i galaretka, co dodaje mu lekkości. Nam będzie smakował na pewno, a S uwielbia truskawki! Składniki :Ciasto :* 100 g masła* 100 g cukru pudru* 225 g mąki pszennej* 1 jajkoMasa :* kg sera wiaderkowego* 150 g masła* 1,5 szklanki cukru* 7 jajek* budyń waniliowy* szczypta soli(...)masy twarogowej. Dodać proszek budyniowy oraz ubite na sztywną pianę białka. Rodzynki sparzyć, przesypać mąką i dodać do masy serowej wraz ze skórką. Delikatnie wymieszać, przelać na podpieczony spód. Piec godzinę i 20 minut w 190 stopniach. Zostawić do wystygnięcia. Truskawki pokroić w grubsze plastry. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, zostawić do wystudzenia. Tężejącą wylać na truskawki. Zostawić w lodówce
Magiczne Życie MartyTrudno skojarzyć święta bez smaku i zapachu pierniczków. Są uwielbiane przez każdego, nikt, po prostu nikt nie może im się oprzeć. Sam bardzo lubię pierniczki
Kuchnia ŁukaszaSkladniki na 4 osoby: Kaczka (ok. 1-2,5 kg) 4 pomarańcze 5 ząbków czosnku Odrobinę rozmaryny 2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki mąki kukurydzianej Sól
Kuchnia ŁukaszaWitajcie :) Nie macie pomysłu na ciasto? to dzisiaj mam dla Was proste i pyszne ciasto ze składników które akurat miałam w domu. Biszkopt przełożyłam dwoma
Sama słodycz i szczypta chilijego sekret polega na tym, że nie używamy miksera przy jego robieniu, a do zrobienia używamy najlepszych składników – bardzo dobrego sera, świetnego masła i wiejskich jajek. Najlepszy sernik na świecie – podano do stołu! Koniecznie zróbcie! SKŁADNIKI: * ser biały tłusty 3 x mielony – 1 kg * masło min. 82% – 100 g * drobny cukier – 200 g * wiejskie jajka(...)gładką masę – robimy to również drewnianą łyżką. Kiedy masa będzie gładka dodajemy ubite białka i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Wylewamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika – pieczemy ok. 50 minut w 170C a następnie zmniejszamy do 150C ( bez termoobiegu ) i dopiekamy ok. 15 minut. Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia! Posypujemy cukrem pudrem lub prażonym kokosem. Smacznego
Ostra na Słodkopozostały, a że wyszło tego nie za wiele, aby "schować" na zimę, postanowiłam coś upiec. Podobno potrzeba jest matką wynalazków, więc spróbowałam upiec jabłka jako sernik (skoro sernik z makiem z puszki wychodzi to czemu by nie spróbować z jabłkami). I tak oto powstał, jak się okazało, pyszny serniko jabłecznik z wiśniami :D Jeśli jesteś "znudzona" tradycyjną(...)potrzeby dodaj 1-2 łyżki wody). Następnie ciasto schłodź przez około 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i wylep nim spód oraz boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Schowaj do lodówki na czas przygotowania masy. MASA SEROWO-JABŁKOWO-WIŚNIOWA 5 jajek (osobno żółtka i białko + białko z ciasta) 2 łyżki cukru pudru (1 do żółtek, 1 do białek
Kulinarna (nie)codziennośćjabłecznika! To tak jakby wziąć wszystko co najlepsze z tych trzech ciast i połączyć w jednym wypieku! Koniecznie wypróbujcie! Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi z książki Dr Oetker "Wyborne serniki". Składniki: Na ciasto drożdżowe: 50 g masła lub margaryny 375 g mąki pszennej 7 g (torebka) suszonych drożdży 50 g cukru Szczypta soli 200 ml mleka Na masę serową(...)odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na stolnicę lekko posypaną mąką i ponownie zagniatamy. Rozwałkowujemy na wielkość formy, w której będziemy je piec (ok. 25x35 cm). Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (lub 180 w przypadku, gdy pieczemy w termoobiegu). Jabłka obieramy ze skórek i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy je w wąskie cząstki
MyCookBook.plKocham maliny. Z niecierpliwością czekam na sezon malinowy i kiedy już nastąpi, mogę jeść te małe, niepozorne owoce na śniadanie, obiad i kolację. W zanadrzu mam
Cakes By KejtDosyć długo się zastanawiałam co dzisiaj upiec i ostatecznie padło na śmietanowiec na kruchym cieście z malinami:) Autorka podaje z wiśniami. Prócz tego wprowadziłam jeszcze kilka
Smaczne ZdroweKochani wiecie, że u mnie w domu na święta nigdy nie robiło się pierników? Pisałam Wam już o tym, bo kompletnie nie pamiętam...? W każdym bądź razie tak było! Sernik i makowiec stanowiły obowiązkową pozycję, do tego dochodziło z 10 innych ciast (w tym z 2 takie typowe "do kawy") i ciastka. Dużo ciastek! Ale nie przypominam sobie(...)nieszczęsnego piernika, o których ja zaczęłam mieć pojęcie dopiero jak poszłam "na swoje" to powiem Wam, że pierwsza przygoda z nimi nie była fajna... Uwielbiam ich zapach jak się pieką, ale w ciąży absolutnie mi nie służył. Mało tego, piekąc je nie wiedziałam że jestem w ciąży i dziwiłam się czemu mi ich zapach tak strasznie przeszkadza... Byłam nawet skłonna
Kuchnia w czekoladziepodsypywania ciasta 150 g zimnego masła 100 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 50 g cukru Masa serowa (składniki w temperaturze pokojowej): 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego (jak do serników) 2 jajka 50 g masła 100 g cukru cukier waniliowy (16 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej Kruszonka: 100 g mąki 60 g cukru 60 g masła Dodatkowo: 500 g truskawek, cukier(...)składników. Kruszonka: Masło, cukier i mąkę wyrobić i uformować w kulę (która łatwo się rozpada). Odstawić do lodówki. Dno foremki o wymiarach 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować podsypując mąką, aby nie przywierało do blatu. Wyłożyć nim blachę i wyrównać kształt do brzegów formy. Ciasto nakłuć równomiernie widelcem. Piec 30 minut w temperaturze
Bulliopodsypywania ciasta 150 g zimnego masła 100 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 50 g cukru Masa serowa (składniki w temperaturze pokojowej): 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego (jak do serników) 2 jajka 50 g masła 100 g cukru cukier waniliowy (16 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej Kruszonka: 100 g mąki 60 g cukru 60 g masła Dodatkowo: 500 g truskawek, cukier(...)składników. Kruszonka: Masło, cukier i mąkę wyrobić i uformować w kulę (która łatwo się rozpada). Odstawić do lodówki. Dno foremki o wymiarach 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować podsypując mąką, aby nie przywierało do blatu. Wyłożyć nim blachę i wyrównać kształt do brzegów formy. Ciasto nakłuć równomiernie widelcem. Piec 30 minut w temperaturze
Bulliopodsypywania ciasta 150 g zimnego masła 100 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 50 g cukru Masa serowa (składniki w temperaturze pokojowej): 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego (jak do serników) 2 jajka 50 g masła 100 g cukru cukier waniliowy (16 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej Kruszonka: 100 g mąki 60 g cukru 60 g masła Dodatkowo: 500 g truskawek, cukier(...)składników. Kruszonka: Masło, cukier i mąkę wyrobić i uformować w kulę (która łatwo się rozpada). Odstawić do lodówki. Dno foremki o wymiarach 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować podsypując mąką, aby nie przywierało do blatu. Wyłożyć nim blachę i wyrównać kształt do brzegów formy. Ciasto nakłuć równomiernie widelcem. Piec 30 minut w temperaturze
BullioPozycja obowiązkowa na święta!Zamiast typowego sernika lub piernika, nowoczesne i zdrowe rozwiązanie.Składniki:200 g kaszy jaglanej 0,5 l mleka roślinnego100 g margaryny PALMA firmy Bielmar1/2 puszki mleka kokosowego1 szkl. skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej1/3 szkl. stewii w proszku + 2 łyżki cukru brązowego lub 1/2 szkl. brązowego cukru + 2 łyżki cukru brązowego2 łyżki kakao naturalnego2(...)resztą margaryny, jogurtem i 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej. Ostygniętą masę blenderujemy z cukrem, resztą mąki i przyprawami. Mieszamy z kakaem oraz orzechami. Ciasteczka wykładamy na formę. Pieczemy ok. 15 minut. Po upływie czasu przelewamy masę jaglaną i pieczemy ok. 45 minut. Ciasto należy porządnie wystudzić i podawać polane lub posypane czekoladą, wysmarowane masłem orzechowym lub posypane cukrem pudrem.Dziel
Czarnawisienkasernikami. Co w takim razie robię gdy nie mam pod ręką sera? Robię takie oszukane serniki:) Ciasto to jest lekkie i puszyste polecam dodać do niego rodzynki, kandyzowaną skórę z pomarańczy lub inne rzeczy które lubicie w serniku, na pewno będzie wam jeszcze bardziej smakował. Zostawiam was z moim wyrobem "seropodobnym" i uciekam wygrzewać się(...)łyżce śmietany. Gdy mamy jednolitą masę wsypujemy mieszając dalej mikserem budyń i dowolny aromat. Masę serową wylewamy na podpieczony spód i wkładamy do piekarnika na 50 minut.Po 15 minutach pieczenia gdy wierzch będzie twardy, wyciągamy ciasto z piekarnika i trzemy na wierzch pozostałą część ciasta kruchego. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzie