Waszym stole? Jeżeli macie swoją ulubioną propozycję ciasta na Wielkanoc, podzielcie się nią w komentarzu. Zobaczcie też: Jajka sadzone na słodko Mazurek czekoladowy bez pieczenia BLOG: http://lawendowydom.com.pl/ Mazurek kajmakowy BLOG: http://smacznapyza.blogspot.com/ Sernik 3-składnikowy z białą czekoladą BLOG: http://slodkieinspiracje.blogspot.com/ Sernik na Wielkanoc BLOG: http://smakuje.blox.pl/ Ciasto kakaowe bez mleka BLOG: http://slodkiezapomnienie.blogspot.com/ Babka czekoladowo rumowa
Kuchnia Bazyliisernikiem, to pewnie macie podobną zagwozdkę... Nie pozostaje więc nic innego, jak upiec i spróbować. Smakuje dobrze. Jednym mniej, drugim bardziej ;) Mąż powiedział, że mało sernika w tym serniku. Bo na pewno nie jest klasycznym, ciężkim polskim wypiekiem. Jest lekki, puszysty, ani nie bardzo wilgotny, ani nie suchy. Trochę jak upieczona pianka, bardziej jak miks biszkopta z sernikiem. Ciekawa(...)jestem czy ktoś się skusi ;) Piekłam w kąpieli wodnej. Tak było podane w większości przepisów. Proporcje dopasowałam do wymiarów tortownicy (o średnicy 18 cm). Niestety, w jedynym sklepie po drodze do domu nie dostałam serka philadelphia. Kupiłam więc biały puszysty serek turek (coś jak almette ), choć przez moment wahałam się czy nie dodać ricotty. Składniki: 250 g kremowego serka (typu
bistro mamaciasto było hitem w mojej rodzinie jakieś 25 lat temu. Makowiec, sernik i orzechowe w jednym. Mama zawsze piekła je na każde święta czy imprezy rodzinne. Ciasto trzy w jednym, które długo nie miało nazwy, więc nazywaliśmy je trójkolorowym mazurkiem, chociaż z klasycznym mazurkiem nie miało nic współnego. Odgrzebałam stary przepis
To co kochamszczerze polecam ponieważ sernik z makiem to coś pysznego. Mogło by się wydawać że jest to bardzo pracochłonny deser, ale to nie prawda sernik robiłam może z 10 minut a piekł się on 70 minut w 180 stopniach dodam że w tortownicy o średnicy 24 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaaregionalnych. Nie zapominając, że Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów to ogólnopolski konkurs, jury wybrało jako numer jeden zupę jarzynową z jagnięciną i jagnię pieczone, faszerowane kaszą (Restauracja Nato, Stara Wieś). sernik nałęczowski tarta jagodowa z bezą produkty z róży pasztety, ciasta i pieczywo drożdżowe, wino z tarniny nalewki owocowe - o niebo lepsze od włoskiego limoncello
Right Behind The Kitchenpieczenia (znowu!) po ostatnim zakalcu ciasta maślankowego i pewnie bym się nie zabrała do pieczenia aż do Bożego Narodzenia, ale to ciasto z okładki czasopisma kulinarnego urzekło mnie tak, że postanowiłam jeszcze raz spróbować z wypiekami. I udało się, a jak na sernik to po prostu wspaniale - bo nie tylko urósł, nie pękł, nie oklapł, ale jeszcze wyszedł niesamowicie(...)pewno też się pysznie upiecze! :) Puszysty sernik śliwkowy Składniki: 500 g śliwek węgierek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki rumu lub wódki 125 g herbatników 50 g roztopionego masła 500 g chudego mielonego twarożku 120 g cukru 3 jajka 120 g słodkiej śmietanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 40 g mąki ziemniaczanej
Kuchnia Prezydentowejkoniec jeżeli chcemy dodajemy bakalie. Masę sernikową przelewamy do tortownicy wyłożonej raniej ciastem. Kawałek zamrożonego ciasta ścieramy na wierzch sernika lub kruszymy za pomocą rąk. Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 50-55 min. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaKolejny miesiąc minął..a ja ciągle mam za mało wolnego czasu...W miesiącu listopadzie opublikowałam tylko 24 wpisy..Obserwatorów bloga mam 202... ..Polubień" na FB przybyło
Moje domowe kucharzeniekorzystania z przepisów [ jeśli ktoś skorzystał, zrobił zdjęcia , niech się pochwali - w galerii ]..i wspólnego pieczenia ..A teraz najczęściej oglądana 10.. Pieczone ziemniaki Schabowy wg Magdy Gessler Szybki sernik Biszkopt dwukolorowy Syrop z pigwy Mięso wekowane Kotlety mięsne z kapusta pekińską Sałatka z ogórków,cebuli i papryki na zimę Paprykarz do słoików Biszkopt
Moje domowe kucharzeniejajkami wlać pomału w trakcie ucierania kawę następnie wsypać budyń z kaszą manną i chwilę wymieszać masę serową wlać do blaszki z ciastem piec w 200C około 45-50 minut, po upieczeniu sernik zostawić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika na 30 minut sernik na talerz przełożyć z blaszki jak jest dobrze wystudzony sernik jest pysznie kawowy z posmakiem
W Mojej Kuchni LubięMyślałam o serniku, bo już bardzo dawno żadnego nie piekłam. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyodsączoną żurawinę, kaszę manną i połączyć składniki na koniec dodać ubite na sztywno białka i delikatnie łyżką wmieszać w sernik(białka zawsze ubijam o temperaturze pokojowej ale powinny być świeże) tortownica 24 cm z papierem do pieczenia i forma silikonowa(...)keksówka 20 cm (dla męża do pracy), na dnie poukładać biszkopty piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, wstawić formy i piec około 50-60 minut, do suchego patyczka, w formach dobrze wystudzić serniki, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik na biszkoptach z żurawiną jest bardzo smaczny, delikatny i bardzo łatwy, szybki do upieczenia.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięminut,nastepnie zmniejszyc temperature do 140°C i piec 1 godzinew miedzyczasie przygotowac mase kokosowa.Pozostale resztki w puszce po mleku kokosowym wymieszac,odmierzyc 200 ml ,przelac do rondelka i podgrzac.Wiorki kokosowe wymieszac z cukrem.Jesli lubisz bardzo slodkie wypieki dodaj 3/4 szklanki cukru,wtedy sernik bardziej upodobni sie smakiem do raffaello,gdyz w orginale jest ono bardzo slodkie.Wiorki zalac goracym(...)drzacy) przygotowana mase kokosowa.Najlepiej wyrownac ja przy pomocy widelca.Wloz z powrotem do piekarnika ,podkrec temperature do 180°C i piecz jeszcze 20 minut..Po tym czasie wylacz piekarnik i studz przez pol godziny przy uchylonych drzwiczkach.Nastepnie studz na kratce.Gdy sernik ostygnie zdejmij obrecz.w kapieli wodnej rozpusc biala czekolade dodajac do polamanej czekolady 1-2 lyzki mleka kokosowego ( resztki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wielkanocne ciasta to przede wszystkim baby, mazurki i serniki oraz paschy. Według mnie nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Piekło się je w całej Polsce od stuleci. Baba Czy wiecie, że historycy sztuki kulinarnej są zgodni, że baba powstała w polskiej kuchni pod koniec XVII wieku za czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego i rozpowszechniły się w krajach europejskich(...)sernik królewski uchodzi za jedną ze specjalności kuchni polskiej. Przeróżne warianty serników spotyka się dość często w kuchni innych narodów. W kuchni polskiej serniki (serowce) należą obok mazurków do tradycyjnych specjałów wielkanocnych. Odmian serników jest wiele. Wypieka sieje na spodzie z ciasta kruchego i drożdżowego lub bez spodu. Masę serową przyrządza się również na wiele sposobów, najczęściej jednak
Ciastka - domowe słodkościsernik z ricotty z karobem i borówkami~ Mimo że w Święta dużo się napiekłam i nagotowałam nic nie odciągnęło mnie dzisiaj od piekarnika :D Uwielbiam śniadaniowe serniczki :) Ten był bardzo delikatny za sprawą ricotty i oczywiście zawierał w sobie mój ulubiony do niej dodatek - karob <3 PRZEPIS /1 porcja/ ~250g ricotty ~jajko ~łyżka budyniu czekoladowego lub mąki pszennej/ziemniaczanej(...)owoce lub inne wybrane dodatki. Pieczemy ok. 40 minut w 180*C. Zostawiamy w uchylonym piekarniku na ok. 10 minut. Można upiec sernik poprzedniego dnia wieczorem i zostawić go na noc w piekarniku (będzie lepszy :)). Wtedy pieczemy ok. 30 minut, wyłączamy piekarnik i nie otwieramy drzwiczek. Smacznego
breakfast of dreams