Dr.Oetker – 1 łyżka * Pasta waniliowa z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr.Oetker – 1 łyżeczka * jajko M – 2 szt * mąka ( ja użyłam bezglutenowej kasztanowej ) – 60 g SERNIK: * twaróg sernikowy dobrej jakości – 400 g * czekolada mleczna – 100 g * cukier – 70 g * jajko M – 2 szt * Czarne Kakao Intense Dr.Oetker – 1 łyżka * maka(...)rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier, odrobinę pasty waniliowej, jajka i energicznie mieszamy. Wsypujemy mąkę, mieszamy i wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25 minut. SERNIK: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli. Ser ucieramy z cukrem, m ąką , ekstraktem pomarańczow ym , kakao i odrobin ą pasty waniliowej. Wbijamy jajka. Dodajemy rozpuszczon
Ostra na Słodkomiksera. Białka ubij i dodaj na koniec do masy, delikatnie wymieszaj. Wylej masę na spód, a za pomocą foremki wytnij gwiazdki i ułóż na wierzchu sernika. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180* i piecz 60 minut. Po upieczeniu odstaw do całkowitego ostygnięcia
Zdrowie na języku :Popisania :). Kruche ciasto samo w sobie mega pyszne :) Umilcie sobie zbliżającą się jesień takim oto ciastem. Pogoda zaczyna się niestety psuć :( Inspiracja : książka " Serniki, szarlotki. makowce" Wymiary foremki : średnica 26 cm Czas pieczenia : 30 minut + 30 minut Temp. pieczenia : 180 C ; 150 C Składniki: 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej 150 g masła 3 żółtka 5 łyżek cukru pudru
Różne smaki w kuchniAkcja Ciasto na Niedziele trwa , a ja nadal w niej uczestniczę . Na ten weekend będzie Ciasto bez pieczenia na herbatnikach Upał i jeszcze raz upał więc sernik na zimno jest idealny , a borówki takie zimne i soczyste , sama przyjemność kosztować tego cuda. Składniki: petitki około 16 szt ( nie wiem w jakiej tortownicy robicie ) tortownica największa
Różowa kuchniaAkcja Ciasto na Niedziele trwa , a ja nadal w niej uczestniczę . Na ten weekend będzie Ciasto bez pieczenia na herbatnikach Upał i jeszcze raz upał więc sernik na zimno jest idealny , a borówki takie zimne i soczyste , sama przyjemność kosztować tego cuda. Składniki: petitki około 16 szt ( nie wiem w jakiej tortownicy robicie ) tortownica największa
Różowa kuchniaSernik jest takim ciastem, które można również robić na wiele sposób. Polecam sernik na kruchym spodzie puszysty i smaczny.SKŁADNIKI:Na ciasto2 szkl. mąki pszennej1 jajko1 łyżka kwaśnej śmietanykostka masła1,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka cukru pudruMasa serowa:1 kg białego sera dwukrotnie zmielonego100 g masła250 g cukru pudru7 jaj2 łyżki mąki ziemniaczanej lub torebka budyniu śmietankowego1(...)Kruche ciasto (3/4) ścieramy na tarce o grubych oczkach na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki posypujemy bułką tartą. Na ciasto kruche wykładamy masę serową. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta kruchego. Pieczemy w 170 st. przez około 1,5 godz. Sernik zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia.Wyjęty od razu opadnie na środku.SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewyznaleźć zimą owoce w zamrażalce ! Tym razem były to jeżyny nazbierane latem z działkowych krzaczków. Tak też powstał sernik z musem jeżynowym składniki: spód: 210 g mąki 1 jajo 120 g masła 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl cukru 1 łyżka kakao Całość zagnieść , wyłożyć na posmarowanej blaszce i zapiec(...)Sernik: 550 g sera zmielonego 3-krotnie 150 g cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 3 jaja 250 ml śmietany 30% wanilia Wszystkie składniki zmiksować , wylać na podpieczony spód i piec w kąpieli wodnej 10 min w 180 st i 50 min w 150 st C ( na dolną półkę piecyka wstawić naczynie z gorącą wodą). Po upieczeniu wystudzić
Z Marcepanemtylko do połączenia składników, wylać masę na herbatniki i wstawić blaszkę z ciastem do blaszki z wodą, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 120 stopni i pieczemy godzinę, wyłączamy i uchylamy drzwiczki aby sernik się ostudził. Zimny sernik wstawiamy do lodówki na ok 2 godzin, po tym czasie mieszamy Mascarpone z cukrem i olejkiem waniliowym, ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę
Wypieki Reneponownie. Ale tym razem zrobiłam w dwóch tortownicach, bo tak chciałam. Zdjęcia też zrobiłam nowe. Skoro piszę ten post, to znaczy, że tym razem nie było niespodzianek. Sernik się udał. Jak wygląda, to widać, a jak smakuje? Zróbcie i oceńcie sami. Ja mogę Was zapewnić, że jest niesamowity. Wszystkie smaki przeplatają się ze sobą nie zagłuszając się wzajemnie(...)jego powierzchni. Następnie wyłożyłam masę serową. Wygładziłam i wstawiłam do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 150 °C i ciasto piekło się kolejne pół godziny. Jeśli wierzch sernika zacznie się za bardzo przypiekać, należy przykryć go srebrną folią. Po upieczeniu nie wyjmowałam z piekarnika, studziłam przy uchylonych drzwiczkach. Całkowicie wystudzony wstawiłam
Kuchnia u Krysidziś zapraszam na pyszny i łatwy sernik z dodatkiem mleka w proszku. jest bardzo lekki, kremowy i bardzo Wam go polecam :) SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę ok 25x35cm SPÓD -1 i 3/4 szkl mąki pszennej tortowej -2 jajka -łyżeczka cukru waniliowego -0,5 szkl cukru pudru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -2 łyżki śmietany 18% -120g masła(...)mleko i ubitą pianę delikatnie mieszając łyżką. Masa jest luźna, lejąca, ale taka ma być :) Gotową masę serową wylewamy na ciasto, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w temp 180 stopni. Sernik piękne podrośnie. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik przez około 30 minut, Wyciągamy z piekarnika i studzimy. W misce ucieramy lukier
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuserka mascarpone nie podwajałam, byłoby to samobójstwo kaloryczne;) Składniki: Na spód 65 g gorzkiej czekolady ( roztopionej ) 65 g miękkiego masła 50 g drobnego cukru 1 jajko 40 g mąki Sernik 500 g tłustego sera twarogowego zmielonego trzykrotnie 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki 1 i 1/2 szklanki cukru 5 jajek 80 ml gęstej śmietanki kremówki(...)malinowego. Wykałaczką zrobić esy- floresy. Wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 110 o C - nie otwierając piekarnika i piec dalej około 90 minut, aż wierzch sernika będzie ładnie ścięty (środek może być luźniejszy). Po tym czasie wyłączyć piekarnik, drzwiczki uchylić po ok. pół godzinie, po kolejnych kilkunastu minutach wyjąć. Całkowicie ostudzić. Wstawić
Kubki smakusmakują. Postanowiłam zrobić swój własny, a nóż widelec się uda? I wiecie co? Udało się! Tak długo chodził za mną taki prawdziwy wiejski sernik, taki weselny, jestem w szoku, że się udało! Podczas pieczenia skrupulatnie zapisywałam składniki. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje. Do tego te orzechy, tak miło się chrupie! Polecam :)"Składniki:Kruchy spód:150g masłajajkożółtko2 szklanki mąkiszklanka(...)kleić, dosypujemy jeszcze trochę mąki i ugniatamy, a następnie wkałdamy na 30 minut do lodówki.Po tym czasie ciasto szybko wałkujemy na dużej, podłużnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 185`CMasa serowa:Masło ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy żółtka i ubijamy do białości. Następnie dodajemy ser i mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach – tylko
Słodkie Przyjemnościmasła 150g cukru pudru 5 żółtek łyżka śmietany (12 lub 18%) opakowanie cukru waniliowego (16g) (przepis na domowy cukier waniliowy tutaj ) łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę serową: 1kg twarogu do serników 125g cukru kryształu 30g cukru waniliowego 15g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka słoik wiśni w kompocie (lub wiśni drylowanych) ok. 720ml(...)białek 150g cukru kryształu sok z połowy cytryny słoik wiśni w kompocie (lub wiśni drylowanych) ok. 720ml Wykonanie ciasta: Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Masło pokroić w kostkę i dodać do mącznej mieszanki. Wyrobić stopniowo dodając żółtka i kwaśną śmietanę (wyrabiać, aż masa stanie się jednolita). Ciasto podzielić w proporcjach
Mania Wypiekaniadlatego bez zbędnego gadania zapraszam na moim zdaniem najlepszy przepis na seromakowiec lub jak ktoś woli sernik z makiem ;) Spód: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 margaryny 2 żółtka 1 łyżka wódki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Masa makowa(...)ucieramy z cukrem i dodajemy do niej żółtka, a następnie cały czas ucierając dodajemy mak, starte jabłko, proszek do pieczenia, kaszę i bakalie. Na koniec całość delikatnie łączymy z pianą z białek. Masa serowa: 1 kg sera na serniki 1 szklanka cukru 5 jajek budyń waniliowy 100 g. masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta
Cynamonowe szczęście