sernik najlepszy - 876 przepisów (strona:43/59)

Naleśniki tradycyjne - przepis 360

Naleśniki   Naleśniki tradycyjne, to jest idealne śniadanie, lub podstawa do obiadu, lub kolacji. Naleśniki są zaliczane do dań trudnych w przygotowaniu, ponieważ często wychodzą

Kuchnia Łukasza
Jak zrobić najlepszą kawę z tygielka? 110

Zrobienie dobrej kawy to cała sztuka. Zaczynając od wyboru dobrych ziaren kawy, kończą metodą jej przygotowania i podania, wszystko to odgrywa dużą rolę w jej smaku

Kuchnia Łukasza
Syrniki – placuszki twarogowe 339

serniczki „, czy w Małopolsce jako „ małdrzyki krakowskie „. Te urocze i puszyste placuszki składają się głównie z twarogu, dlatego smakiem przypominają sernik. A kto oparłby się sernikowi? Najlepiej smakują z kwaśną śmietaną i miodem. Warto podać do nich także świeże, sezonowe owoce – wtedy to już pełnia smaku na talerzu. Przepis na ok. 12 sztuk. Syrniki(...)Syrniki będą rosnąć na patelni i staną się puszyste. Odkładamy na ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub polewamy miodem, czy syropem klonowym. Najlepsze są jeszcze ciepłe. Ja podałam je z cukrem pudrem i owocami (borówki i brzoskwinie – zerwałam też ostatnią, wrześniową poziomkę z mojej balkonowej hodowli), lecz są tak dobre, że można

Poezja smaku
SERNIK JAGODOWY NA ZIMNO Z PIANKĄ MALINOWĄ 172

Szybki w przyrządzeniu orzeźwiający sernik na zimno w sam raz na letnie upały. Składniki na tortownicę 22 cm Jako podkład do ciasta posłużył mi biszkopt2 jajka 2 łyżki mąki pszennej2 łyżki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno, żółtka wymieszać z 2 łyżkami cukru i miskowaci do czasu uzyskania puszystej masy, następnie dodać  dwie(...)wody)Białka ubić na sztywno do tego wlać tężejącą galaretkę malinową, delikatnie połączyć i wyłożyć na masę jagodową. Ciasto należy  schłodzić w lodówce przez 2 godziny ale najlepsze jest na następny dzień. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Cebulka a la chutney do śledzi i nie tylko – prosty przepis krok po kroku 134

się sprawdzi w tym jesiennym okresie wzmożonych zachorowań na przeziębienia, czy grypę . Jest to przepis, którym dawno temu podzieliła się ze mną moja Babcia, a przecież babcie wiedzą, co najlepsze!   Cebulka a la chutney do śledzi i nie tylko – prosty przepis krok po kroku Do przygotowania cebulki będziecie potrzebować: 1 kg cebuli 1 mały koncentrat pomidorowy(...)dodatek do domowego, świeżo upieczonego chleba (przepis na domowy chleb bezglutenowy znajdziecie TUTAJ ) Smacznego!   A jeśli szukacie inspiracji na pyszne ciasto, którym można uraczyć swoich gości, polecam mój sernik ! Artykuł Cebulka a la chutney do śledzi i nie tylko – prosty przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
Mięsna uczta w warszawskim Bydło i poidło 189

również dania, z których słyną. Wejdź na stronę http://special.groupon.pl/exclusive i korzystaj! Tydzień Restauracji ma na celu szerzenie idei jedzenia w restauracjach jako sposobu spędzania wolnego czasu, promocji najlepszych restauracji w mieści, a także próbowanie najsmaczniejszych dań w  cenach nie do pobicia. A wracając do "Bydła i poidła", najpierw przykuła moją uwagę nazwa restauracji... odważna i zarazem intrygująca(...)jeden wybrany dodatek do steka (frytki domowe, cukinia  w tempurze, sałatka domowa, szpinak blanszowany, ziemniaki pieczone pod sezamem, plastry pomidorów i cebuli pod powidłem domowym); a na deser sernik z powidłem. Sashimi Cukinia w tempurze, z tyłu blanszowany szpinak Do steków wybraliśmy cukinię smażoną w tempurze, była chrupiąca, delikatna, a co najważniejsze nie ociekała tłuszczem. Drugim dodatkiem był

Kulinarne przygody Gatity
Serowiec zasmażany 156

Jako tradycjonalistka na święta musiał być u mnie sernik. Postawiłam tym razem na inny niż zwykle, ale bardzo smaczny serowiec zasmażany. Przepis poleciła mi Teściowa, ma go już od lat. Składniki: Na blaszkę 24x36cm: Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 25 dkg cukru pudru 2 jajka 3/4 szklanki śmietany 18% 1 łyżeczka amoniaku lub sody oczyszczonej Masa serowa(...)zagotowujemy. Odstawiamy, dodajemy bakalie i przekładamy letnią masą wszystkie placki.   5. Wierzch: Czekolady rozpuszczamy wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto, dekorujemy.   Ps. Serowiec najlepszy jest na drugi dzień, kiedy placki lekko nawilgną. Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Kołacz (kołocz) śląski z serem 312

Kołocz (kołacz) śląski to słodki placek, popularny na Górnym Śląsku i Śląsku Opolskim. Wyróżnia go wyborny maślany smak i pracochłonna, złocista posypka w typie kruszonki, z

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Prosta szarlotka orkiszowa z korzenną nutą 216

Szarlotka to ciasto, które chyba nie może się znudzić (obok sernika oczywiście ;)). W moim domu najcześciej używamy jednego, sprawdzonego przepisu. Tym razem bazowałam właśnie na tym przepisie, ale dodałam kilka składników. W efekcie powstała szarlotka o nieco korzennym aromacie i innym wyglądzie, niż ta tradycyjna (zazwyczaj składa się z dwóch rozwałkowanych blatów na spodzie i wierzchu). Zrobienie tego ciasta(...)jabłkach, aby powstała kruszonka (można zetrzeć na tarce po schłodzeniu). Piec w 180 stopniach przez około godzinę. Ciasto na drugi dzień będzie lepiej się kroiło, ale oczywiście świeże najlepsze

FitKot
Tarta ze śliwkami pod kruszonką. 200

niemowlaka i czy w słodkościach można ukryć witaminy? Złocista tarta z masą budyniową i frużeliną owocową. i tu: Tarta z jogurtem greckim i truskawkami a’la sernik. Miękkie i zdrowe ciasto dla niemowlaka.   Tarta ze śliwkami i kruszonką Ciasto – składniki 250 gramów mąki pszennej typ 450 150 gramów zimnego masła z lodówki ( /tłuszcz minimum(...)śliwki, tak żeby były skierowane rozcięciem do góry i nachodziły na siebie. Posypać kruszonką i wstawić z powrotem do piekarnika na 20 minut. Efektowne ciasto, nie musi być skomplikowane. Najlepsze do ciasta są śliwki węgierki. Kwaśno-słodki posmak śliwek i karmelowy zapach cukru kokosowego są dla siebie stworzone! Dobrze jest podjeść sobie kilka śliwek w trakcie oczekiwania na nasze ciacho

Krupeczki
Poza sezonem: konfitura z czerwonych pomarańczy 135

jest szaro i buro, a wieczna chlapa nie oszczędzi żadnych butów przed przemoknięciem.  Póki co jednak postanowiłam zamknąć w słoiczkach coś jeszcze. Pomarańcze! Przecież właśnie teraz są najlepsze! A już niedługo rozpocznie się sezon na moje ulubione: czerwone. Są nieco słodsze, ale przede wszystkim chodzi o ich niemal krwawą, niezwykle intensywną barwę. Uwielbiam je!  Przepis podpatrzyłam u Małgosi(...)konfitura).  Pod koniec gotowania dodać utłuczony w moździerzu pieprz. Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć, ostudzić, ewentualnie zapasteryzować. Smacznego! Mojej używam namiętnie do naleśników, a także do ostatniego sernika dyniowo-pomarańczowego . Pasowała tam idealnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
OXY2 171

Witajcie moi Najmilsi! Dzisiaj kolejne 7 dni z planem od oxy! To był naprawdę udany tydzień! Udało mi się zrobić 4 treningi siłowe, 3 treningi biegowe

fitolarun.blogspot.com
SZPINAKOWY RAJ POD BZEM. 237

masę do tortownicy.3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.4. Pieczemy - termoobieg, góra - dół.5. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni.6. Pieczemy kolejne 20 minut.7. Studzimy jak sernik - wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, po 15 minutach wyciągamy./Reasumując: pieczemy 50 minut - pierwsze 30 w 180 stopniach, następne 20 w 160 /SKŁADANIE W CAŁOŚĆ:1. Wystudzony biszkopt(...)wersji lekko słodkiej i puka się w czoło na myśl o takim zestawieniu - cóż, kto nie spróbuje ten nie zrozumie. To jest po prostu bajeczny smak i chyba najlepszy biszkopt z jakim miałyśmy do czynienia. Szpinak kochałyśmy prawie od zawsze (i często go serwowałyśmy tu i tam), ale... od dziś będzie on lądował regularnie także w naszym osobistym, domowym cukiernictwie

Wypisz Wymaluj
Sernik na zimno na kruchym pełnoziarnistym spodzie 168

Pyszny i domowy sernik na zimno.Przygotowałam go na pełnoziarnistym spodzie. Składniki: ciasto: 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 100 g masła 2 łyżki cukru masa: 200 g masła 500 g sera twarogowego z wiaderka 1/2 szkl cukru 1 op. bitej śmietany w proszku 1 galaretka wiśniowa blaszka 24x24 Przygotowanie: Zagotowujemy w garnuszku 1/2 l wody, wsypujemy galaretkę(...)jeszcze chwilę ubijamy mikserem. Masę przekładamy na wystudzone ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto do lodówki aby stężało. Galaretkę wylewamy na ciasto gdy zacznie tężeć. Wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepsze jest na 2 dzień

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Sernik z brzoskwiniami - klasyk! 278

Mój pierwszy pieczony sernik, przygotowany na wzór tradycyjnego przepisu  - na kruchym spodzie z intensywnie brzoskwiniową masą serową i resztą kruchego ciasta. Szybki w przygotowaniu i pyszny - nie może się nie udać! Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm.) :  kruche ciasto  - 400 g mąki (u mnie pół na pół krupczatka z pszenną pełnoziarnistą) - 200 g masła(...)wierzch na tarce o grubych oczkach. Ciasto piec przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni. Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce. Najlepsze następnego dnia. Smacznego

Kuchnia Ellie