Dziś zapraszam na puchate, delikatne bułki drożdżowe, z aksamitnym, kremowym, serowym nadzieniem. Mówię Wam, niebo w buzi :) Jeśli macie ochotę, zapraszam! Składniki na
Rozpustne gotowanieW lodówce od kilku dni zalegał twaróg, aż żal było go nie wykorzystać, więc wykonałam szybkie i proste serniczki z odżywką białkową. :) Składniki: 500g twarogu półtłustego
Truskawkowa FiestaPyszna, smaczna, niezbyt słodka bomba kaloryczna, czyli ciasto czekoladowe z kremem budyniowym. Ciasto udało się na prawdę dobre! Biszkopt był bardzo pulchny i czekoladowy, a
Kuchnia Łukaszajest to tradycyjny sernik, ponieważ nie piecze się go w piekarniku, ale gotuje w garnku, więc na pewno nam nie opadnie :) SKŁADNIKI Ciasto kakaowe: 4 jajka, 3/4 szkl. cukru, 1 op. cukru waniliowego, 1/2 szkl. oleju, 2 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki(...)pieczenia, 100 g wiórek kokosowych, 2 łyżki kisielu truskawkowego. Masa serowa: 1 kg sera twarogowego, 5 żółtek, ok.3/4 szkl. cukru (słodkość wg uznania), ½ szkl. mleka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, olejek pomarańczowy, 15 dag margaryny Polewa kakaowa: 2 łyżki margaryny, 2 łyżki mleka + 1 łyżka śmietany, 2 łyżki cukru, 2 łyżki
słodki bratekinne wynalazki, tyko „Piękny Jaś” . Ciasto jest kremowe, lekkie, rozpływające się ustach. Moi domownicy byli święcie przekonani, że przeszłam na ciemna stronę mocy i zrobiłam prawdziwy sernik z sera cyt. no, nareszcie przestałaś się wygłupiać. Jakież było ich zdziwienie, gdy wciągnęli swój przydział i zostali poinformowani, że właśnie zjedli białą fasolę z daktylami (teraz powinniście oczyma wyobraźni(...)suchej fasoli „Piękny Jaś” ugotowanej do miękkości 300 g daktyli namoczonych w 300 ml gorącej wody 300 ml wegańskiego jogurtu naturalnego (około 250 g) * można zastąpić mlekiem kokosowym z puszki 200 g wiórków kokosowym (wykorzystałam wiórki po „dojeniu” z nich mleka) 100 g masła kokosowego lub innego oleju roślinnego łyżka esencji waniliowej 50 g karobu
greenscarfsprawdzi się na święta. Pierniczkowy spód i delikatny sernik z pomarańczą i ziarenkami wanilii. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a efekt jest po prostu... pyszny ;) Świąteczny sernik na korzennym spodzie z nutą pomarańczy Spód: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka domowego masła orzechowego (lub trochę więcej(...)twarogu (u mnie 500 g półtłustego i 500 g chudego) 6 jajek 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki ksylitolu około 1/3 łyżeczki czystego ekstraktu ze stewii (można pominąć) 2 szklanki mleka ziarenka z 1 laski wanilii skórka otarta z 1 pomarańczy niewoskowanej (bio) Wszystkie składniki na spód zagnieść, ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić
FitKotpieczeniu ciast dopiero ,,raczkuję”. Sernik wyszedł przepyszny, a jego smaki chodziły za mną od dawna. Maślany spód o kokosowym smaku, ciasto z kawałkami batoników i gęsta czekoladowa polewa – palce lizać. Spód: 200 g ciasteczek maślanych Bonitki 100 g masła 2 łyżki wiórków kokosowych Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka (ja użyłam Tesco) 250 g śmietany 18% (gęstej(...)szklanki cukru 64 g budyniu śmietankowego 5 jajek 1 mars, twix oraz bounty Polewa: 125 g margaryny 0,5 szklanki cukru 4 łyżki ciemnego kakao 3 łyżeczki mleka Spód: Ciasteczka umieszczamy w woreczku i rozbijamy tłuczkiem. Masło rozpuszczamy w rondelku. Łączymy pokruszone ciasteczka, wiórki kokosowe i masło. Wykładamy je na wyłożone papierem do pieczenia dno blaszki o wymiarach 24x29
VioletoweKucharzenieSmaczne, słodkie, lekko kruche, pulchniutkie obwarzanki! Udają się takie bo są pieczone w bardzo ciekawy sposób: najpierw należy je lekko ugotować lub inaczej obwarzyć (stąd
Kuchnia ŁukaszaKrople Rosy" Przepis na ten sernik przeleżał na dnie szuflady kilka lat zanim wypróbowałam go po raz pierwszy. Ale od dnia w którym upiekłam go stał się ulubionym sernikiem w naszym domu. Co ważne robi się go szybko i chyba nie ma osoby która nie lubiłaby tego delikatnego smaku. Spód: 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 3 szklanki mąki(...)margarynę. Szybko zagnieść kruche ciasto, wyłożyć nim spód oraz boki blaszki. Masa Serowa: 1 kg twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego "z wiaderka") 1 szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mleka 1 p. cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy 1/2 szklanki oleju Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodać olej, mleko i po łyżce twarogu. Na koniec dodać budyń
Słodka Kraina Wypiekówmojego Męża ulubiony dodatek do naleśników. Ja zjem, nawet lubię, ale wolę z dżemem :) W lodówce stało akurat pół wiaderka sera (nie zużyłam całego do sernika). Miałam inaczej go spożytkować, ale Mąż był w domu i poprosił o naleśniki "ze srem" :P na deser po obiedzie - zgodziłam się, bo szybko się je robi (na pewno szybciej niż to co planowałam(...)kolację miałam z głowy :) no same plusy :D Naleśniki znikały w trybie ekspresowym, a jak zwykle zrobiłam dużo (nigdy nie robię tak na jeden kęs;)). Składniki: Naleśniki: 1 litr mleka 4 szkl. mąki (+/- w zależności od typu) 2 jajka 3-4 płaskie łyżki cukru 2 łyżki oleju Nadzienie: 500 g twarogu 2 żółtka 4-5 łyżek cukru 1 cukier wanilinowy
Kolorowy PrzepisownikSernika gotowanego nie robiłam już ... noo ładnych parę lat. Jakoś tak mi się o nim zapomniało i nie wiem czemu, bo sernik jest bardzo dobry w smaku, szybki do zrobienia, no i zawsze się udaje. Zero ryzyka, że opadnie czy popęka :)) Można go robić na zwykłych biszkoptach, herbatnikach, można przekładać nim biszkopt czy miodowe placki. Myślę(...)białego zmielonego sera (ja użyłam już zmielonego z wiaderka) 4 całe jajka 1 szklanka cukru 1 kostka masła 1 budyń śmietankowy 40g bez cukru 1/2 szklanki mleka herbatniki, biszkopty lub biszkopt na spód aromat cytrynowy bakalie Wykonanie: Do garnka wbijamy jajka, dodajemy zmielony ser i masło. Podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy składniki się rozpuszczą dodajemy cukier i aromat cytrynowy
Walijskie PichcenieUwielbiam wszystkie dania i wypieki z cynamonem! A najbardziej to chyba drożdżówki cynamonowe polane lukrem, są na prawdę pyszne, mięciutkie, pulchniutkie no po prostu ,,niebo
Kuchnia ŁukaszaSkładniki: Mus truskawkowy: 2 szkl z górką truskawek (świeżych lub mrożonych) 3 łyżki cukru brązowego lub białego Brownie (spód): 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła
Blondynka GotujePancake lub częściej nazywane w Polsce pankejki, to bardzo puszyste i smaczne placuszki, najczęściej podawane z syropem klonowym lub miodem i masłem. Ja bardzo lubię
Kuchnia ŁukaszaPancake lub częściej nazywane w Polsce pankejki, to bardzo puszyste i smaczne placuszki, najczęściej podawane z syropem klonowym lub miodem i masłem. Ja bardzo lubię
Kuchnia Łukasza