sernik na mleku - 2000 przepisów (strona:104/134)

Najlepsza masa makowa do makowca i solo 158

Moja mama i jej mama nigdy nie piekły makowców. Świątecznym ciastem był piernik z torebki, sernik wiedeński (najlepszy na świecie) i kruche ciasteczka z lukrem. Mama mego ojca też nie piekła strucli robiła za to MAK.  Gęsty, ciągnący się, z rodzynkami, migdałami i cała masą cytrusowej skórki. Był niesamowity! pamiętam, że mimo obfitej wigilijnej uczty(...)sobie deser! polecam Wam nie tylko z okazji Świąt! Najlepsza masa makowa do makowca i solo 400 g maku 150 g mielonych lub siekanych migdałów 1 l mleka 400 g cukru 4 łyżki miodu ziarenka z 1 laski wanilii 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cykaty 160 g masła 2 łyżki likieru amaretto 2 łyżki soku z cytryny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bananowiec 347

powiedział, że na zimno można robić tylko serniki? Ciasto to nie wymaga dużego wysiłku i kunsztu kulinarnego a jednocześnie jest pyszne i zaskakuje ciekawym smakiem. Jest to idealny dodatek do niedzielnej kawy :) Składniki - 2 galaretki cytrynowe - 1 galaretka bananowa - 6 dojrzałych bananów - 15 dag masła - 20 dag cukru pudru - 1 żółtko - 25 – 30 dag biszkoptów ( okrągłych ) Drogi internauto - jeżeli(...)push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Galaretki cytrynowe rozpuścić w  połowie zalecanej w przepisie ilości wody, pozostawić do wystygnięcia. Na dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć namoczone w mleku biszkopty. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkiem. Cztery banany rozgnieść widelcem na miazgę. Do utartego masła dodać miazgę bananową i tężejącą galaretkę. Całość wymieszać i wylać na biszkopty. Tortownicę

Świat Smaku
Herbata Matcha z Limonką 157

Herbata Matcha moja miłość od dawna. Stali obserwatorzy zauważyli, że używam jej często, dodając do koktajli, serników, kremów, ciast, a nawet do ciasta drożdżowego. Według mnie deserom nadaje wyjątkowego smaku. Więcej o herbacie napiszę innym razem, dziś tak tylko w skrócie, abyście i Wy dostrzegli jej wyjątkowość.  Matcha powstaje z herbaty Tencha, która jest wysoko gatunkowo herbatą, uprawiana(...)herbata kojarzona jest z ceremonią parzenia kawy. Czy więc możemy zaparzyć ją w warunkach domowych, bez oryginalnych przyrządów? Owszem. Wystarczy, że zaopatrzymy się w szeroką miseczkę, ręczny spieniacz do mleka, termometr. Jak ją zaparzyć? O tym piszę już troszeczkę niżej :) Do swojej Matcha dodałam plasterek limonki w syropie, co okazało się dosyć dobrym posunięciem, w efekcie otrzymałam dosyć smaczne połączenie

Blondynka Gotuje
Nietypowy deser czyli mortadela serowa z bakaliami ;) 157

Oj już dawno miałam dodać ten przepis, ledwo pamiętam czego ile dawałam, bo mam zły zwyczaj który muszę zwalczyć,a mianowicie nie spisuję sobie przepisów które

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Litewskie kibiny. 403

Składniki na 15-25 kibinów: 1 kg wieprzowiny 3 cebule 1 łyżka Vegety 450+50 g margaryny 1 kg mąki 4 jajka 200 g śmietany

Kuchnia Łukasza
Ciasto serowe z rabarbarem 172

Sezon na rabarbar w pełni, nie może więc zabraknąć go i u mnie;)) W tym roku sezon rabarbarowy rozpoczęłam od przygotowania ciasta serowego z dodatkiem kwaśnego

Z miłości do słodkości
FITLOVEBOX i moje przepisy 185

  Witajcie moi kochani! Dzisiaj przedstawiam wam FITLOVEBOX, czyli pudełko z niespodzianką! Prezenty uwielbiam, a szczególnie te jedzeniowe, wiec szybko wzięłam się za moje ulubione zdrowe

fitolarun.blogspot.com
Zapach świąt... STRUCLA MAKOWA. 299

Jedni mają kapustę z grochem, inni kutię, pierogi z makiem, z kapustą i grzybami. Ktoś znów woli zupę rybną od barszczu, gdzieś nie można się obejść bez makiełek, śwątecznego sernika, ryby w galarecie, po grecku. Wielu nie lubi karpia, więc jada inne ryby.  Reasumując, w każdym domu święta są inne, wyjątkowe.  W moim domu jest mieszanka regionów. Pomimo(...)Ciasta i desery" Biblioteczka Poradnika Domowego 7(17)10" / składniki na jedną, dorodną struclę ciasto: 3 szklanki mąki szklanka cukru 170g masła 2 łyżki oleju jajko 2 żółtka szklanka mleka aromat waniliowy 50g świeżych drożdży Masa makowa: 300g maku 3/4 szklanki cukru 3 łyżki miodu' 2 białka szczypta soli 50g rodzynków  50g skórki pomarańczowej kandyzowanej 50g mielonych migdałów Ciasto

W kuchni Karmel-itki
Drożdżowe pierogi z soczewicą 175

mojprzepisna.pl | Drożdżowe pierogi z soczewicą Długo, długo za mną chodziły pierogi, ale wiadomo pół dnia trzeba poświęcić na robienie, więc pomyślałam, że jak już robić pierogi

moj przepis na
Tarta serowo-pomarańczowa 214

Delikatna serowa tarta na kruchym cieście połączona z mocno pomarańczowym musem, rozpływa się w ustach tworząc wspaniałą rozkosz dla podniebienia.Wierzch tarty powstał z pysznego dżemiku pomarańczowego

Wanilia i Kardamon
Liebster Blog Award 160

Oczywiście, że poplamiona książka kucharska. III. Blogi nominowane przeze mnie:http://pocztowkizirlandii.wordpress.com/http://kulinarnyblogsamanthy.me/http://mlodagotuje.blogspot.ie/http://dancia.bloog.pl/http://olivciowepasje.blogspot.ie/http://czoch.com.pl/http://mojeprzepisy-ania.blogspot.ie/http://kuchnia-moni.zgora.pl/ http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.ie/http://slodkieniebo.blogspot.ie/http://kuchniazwyrakiem.blogspot.ie/  Pytania do nominowanych: Produkty, które zawsze masz w lodówce (nie chodzi o przechowywanie).Sernik, czy napoleonka, a może coś innego?Ulubione owoce.Z czym Ci kojarzy się lato?Potrawa pewniak, czy eksperyment.Czy robisz domowe przetwory?Co Ci najbardziej przeszkadza w kuchni?Bazylia, tymianek(...)jest Twoim ulubionym?  -Smażona ryba z frytkami.3. Który deser najbardziej lubisz?- Z mrożoną cytryną.                                                                                           4. Jaki jest Twój ulubiony produkt z którego często korzystasz w kuchni?- Olej kokosowy i mleko kokosowe.5. Jaki jest Twój smak dzieciństwa (danie, deser). - Racuszki.6. Jaki jest Twój ulubiony fast food? - Hamburger… domowy. 7. Jaka jest Twoja ulubiona przekąska? - Nie mam ulubionej.8. Jakie danie mączne

mojewypiekiinietylko
624. Gotowany sernik na raz. 192

Kokosowy sernik* gotowany z truskawkami i chipsami kokosowymi(potem jeszcze waniliowym serkiem homogenizowanym) * z mąką kokosową i budyniem waniliowym, z serka "emilki" i z kostkiTaa, logika jeść ser z serem xdKiedyś robiłam go w wersji na ciepło i jakoś mnie nie przekonał, ale wersja na zimno jak najbardziej mnie kupiła :PBałam się, że wyjdzie za rzadki(...)mleka/mleczka kokosowegocoś do posłodzenia, aromat waniliowyTwaróg rozdrabniam widelcem, mieszam z twarożkiem, jajkiem, słodzidłem i aromatem. Gotuję, aż masa zacznie bulgotać i stanie się rzadsza. Mąkę i proszek mieszam z mlekiem i wlewam do garnuszka energicznie mieszając, gotuję kilka minut do zgęstnienia masy. Pozostawiam na trochę w garnuszku, aż lekko ostygnie następnie przelewam do miseczki/słoiczka i gdy ostygnie wsadzam

More food, love and dreams
Tort piernikowy z masą serowo-pomarańczową 158

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Zapewne planujecie już świąteczne menu. Ja dziś proponuję Wam wspaniały tort pachnący piernikiem i pomarańczą. Gwarantuję Wam, że zachwyci on swym

Smakołyki Asi
Sernik na cynamonowej kruszonce 185

Delikatny, kremowy sernik o lekko pomarańczowym i cynamonowym posmaku prosty i łatwy w przygotowaniu, bez udziwnień, uda się nawet początkującym,ciasto upiekłam w formie ze sklepu  Bazylia.pl  którą wygrałam jakiś czas temu w konkursie dla blogerów kulinarnych,  co więcej mogłam ją sama sobie wybrać, czemu padło na taką? otóż bardzo nie lubię smarowania zwykłych blaszanych form(...)pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 80 g cukru Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu 3/4 szklanki cukru 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 6 jaj 60 g masła 3/4 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy olejek pomarańczowy do ciasta Sposób przygotowania Kruszonka: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, cynamonem oraz proszkiem do pieczenia, dodać zimne z lodówki masło, wyrobić palcami-składniki

Wanilia i Kardamon
Co zrobić gdy zwarzy się polewa czekoladowa? 2739

Dziś króciutki wpisik, a to z powodu moich ostatnich odkryć i serii nieszczęść... Otóż... Ostatni sernik jaki robiłam na szybko był usłany przeszkodami i to od samego początku. Jednak najważniejsza rzecz jakiej się nauczyłam to - NIE WPADAĆ W PANIKĘ ! Każdy chyba chociaż raz w życiu robił polewę czekoladową. Za pewne większości chociaż raz się polewa zwarzyła (i tu uwaga(...)stracone! Gdy polewa nam się zwarzy (będzie na górze pływała warstwa tłuszczu, zaś pod nią gęsta, grudkowata papka czekoladowa) to nic prostrzego jak dodać 2 łyżki GORĄCEJ WODY lub MLEKA, wstawić to następnie na lekki gaz i przez chwilę podgrzewać cały czas mieszając. Po chwili nasza czekolada odzyska wspaniałą, gładką konsystencje :) Proste? Wręcz banalnie proste! :) Osobiście polecam gorącą wodę, może

Jedzeniomania

Proponowane wyszukiwania