Oczywiście, że poplamiona książka kucharska. III. Blogi nominowane przeze mnie:http://pocztowkizirlandii.wordpress.com/http://kulinarnyblogsamanthy.me/http://mlodagotuje.blogspot.ie/http://dancia.bloog.pl/http://olivciowepasje.blogspot.ie/http://czoch.com.pl/http://mojeprzepisy-ania.blogspot.ie/http://kuchnia-moni.zgora.pl/ http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.ie/http://slodkieniebo.blogspot.ie/http://kuchniazwyrakiem.blogspot.ie/ Pytania do nominowanych: Produkty, które zawsze masz w lodówce (nie chodzi o przechowywanie).Sernik, czy napoleonka, a może coś innego?Ulubione owoce.Z czym Ci kojarzy się lato?Potrawa pewniak, czy eksperyment.Czy robisz domowe przetwory?Co Ci najbardziej przeszkadza w kuchni?Bazylia, tymianek(...)jest Twoim ulubionym? -Smażona ryba z frytkami.3. Który deser najbardziej lubisz?- Z mrożoną cytryną. 4. Jaki jest Twój ulubiony produkt z którego często korzystasz w kuchni?- Olej kokosowy i mleko kokosowe.5. Jaki jest Twój smak dzieciństwa (danie, deser). - Racuszki.6. Jaki jest Twój ulubiony fast food? - Hamburger… domowy. 7. Jaka jest Twoja ulubiona przekąska? - Nie mam ulubionej.8. Jakie danie mączne
mojewypiekiinietylkoKokosowy sernik* gotowany z truskawkami i chipsami kokosowymi(potem jeszcze waniliowym serkiem homogenizowanym) * z mąką kokosową i budyniem waniliowym, z serka "emilki" i z kostkiTaa, logika jeść ser z serem xdKiedyś robiłam go w wersji na ciepło i jakoś mnie nie przekonał, ale wersja na zimno jak najbardziej mnie kupiła :PBałam się, że wyjdzie za rzadki(...)mleka/mleczka kokosowegocoś do posłodzenia, aromat waniliowyTwaróg rozdrabniam widelcem, mieszam z twarożkiem, jajkiem, słodzidłem i aromatem. Gotuję, aż masa zacznie bulgotać i stanie się rzadsza. Mąkę i proszek mieszam z mlekiem i wlewam do garnuszka energicznie mieszając, gotuję kilka minut do zgęstnienia masy. Pozostawiam na trochę w garnuszku, aż lekko ostygnie następnie przelewam do miseczki/słoiczka i gdy ostygnie wsadzam
More food, love and dreamsŚwięta zbliżają się wielkimi krokami. Zapewne planujecie już świąteczne menu. Ja dziś proponuję Wam wspaniały tort pachnący piernikiem i pomarańczą. Gwarantuję Wam, że zachwyci on swym
Smakołyki AsiDelikatny, kremowy sernik o lekko pomarańczowym i cynamonowym posmaku prosty i łatwy w przygotowaniu, bez udziwnień, uda się nawet początkującym,ciasto upiekłam w formie ze sklepu Bazylia.pl którą wygrałam jakiś czas temu w konkursie dla blogerów kulinarnych, co więcej mogłam ją sama sobie wybrać, czemu padło na taką? otóż bardzo nie lubię smarowania zwykłych blaszanych form(...)pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 80 g cukru Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu 3/4 szklanki cukru 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 6 jaj 60 g masła 3/4 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy olejek pomarańczowy do ciasta Sposób przygotowania Kruszonka: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, cynamonem oraz proszkiem do pieczenia, dodać zimne z lodówki masło, wyrobić palcami-składniki
Wanilia i KardamonDziś króciutki wpisik, a to z powodu moich ostatnich odkryć i serii nieszczęść... Otóż... Ostatni sernik jaki robiłam na szybko był usłany przeszkodami i to od samego początku. Jednak najważniejsza rzecz jakiej się nauczyłam to - NIE WPADAĆ W PANIKĘ ! Każdy chyba chociaż raz w życiu robił polewę czekoladową. Za pewne większości chociaż raz się polewa zwarzyła (i tu uwaga(...)stracone! Gdy polewa nam się zwarzy (będzie na górze pływała warstwa tłuszczu, zaś pod nią gęsta, grudkowata papka czekoladowa) to nic prostrzego jak dodać 2 łyżki GORĄCEJ WODY lub MLEKA, wstawić to następnie na lekki gaz i przez chwilę podgrzewać cały czas mieszając. Po chwili nasza czekolada odzyska wspaniałą, gładką konsystencje :) Proste? Wręcz banalnie proste! :) Osobiście polecam gorącą wodę, może
Jedzeniomaniadynię? Podsyłajcie linki do do waszych propozycji, jeszcze kawałek dyni mi zostało, więc może uda mi się coś upichcić :) Dzisiaj zapraszam Was na serniczek dyniowy. Pierwszy raz robiłam sernik z tym warzywem. Jest wilgotny, puszysty, rozpływający się w ustach. Ma piękny żołciótki kolor i lekki posmak banan. Pycha! Składniki: - 250 g twarogu półtłustego - 1 mały, dojrzały banan(...)następnie blendujemy. W misce umieszczamy banana i jabłko - blendujemy. Dodajemy pozostałe składniki, oprócz białka z jajka, które ubite dodamy na sam koniec, i również blendujemy. Ciasteczka namaczamy w mleku i układamy w keksówkę (20 x 7) wyłożonej papierem do pieczenia. Wylewamy masę, wstawiamy do piekarnika na 60 minut
Zdrowie na języku :PCiasto idealne na upały, szybkie, bez udziału piekarnika ;) Podobne do tych, które możecie znaleźć już na blogu, wyróżnia je jednak mus truskawkowy na wierzchu jogurtowca. Smakuje
Domowa cukiernia Ewysamodzielnie wyprodukowany w domu lub kupnego jogurtu typu greckiego - bałkańskiego. Kupując jogurt zwróć uwagę, by w składzie było wyłącznie mleko ewentualnie mleko z dodatkiem śmietanki i szczepy bakterii zakwaszające mleko. Składniki: jogurt grecki - 500 g sól - około 1/2 łyżeczki majeranek, tymianek, czerwony pieprz, kolendra olej kujawski - rzepakowy tłoczony na zimno Wykonanie: wylać cały jogurt z opakowania na sitko wyłożone gęstą(...)twarożek o konsystencji serka homogenizowanego po 2-ch dniach idealny twarożek do smarowania pieczywa po 3-ch dniach twaróg i da się kroić. Idealny na kanapki i do upieczenia sernika po 5-ciu dniach dalej będzie gęstniał i dojrzewał. Stanie się kwaśny i ostry w smaku. Teraz jest najlepszy czas, by zakonserwować go w oleju, łatwo ulepić z niego kulki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zima za oknem, jutro rozpoczynamy zimowy miesiąc. Czas więc też na zimowe ciasto, przynajmniej z nazwy - śnieżny puch. Jest to kolejne proste i szybkie w wykonaniu
Pani domowadlatego, że składa się aż z czterech warstw, z których każda sama w sobie jest wyśmienita. Warstwa najniższa, to delikatne ciasto piaskowe, na niej jest jeszcze delikatniejsza cienka warstwa sernika z cytrynową nutką, później jagody amerykańskie i na samej górze chrupiąca lekko cynamonowa kruszonka. Ciasto doskonałe do mocnej, niesłodzonej kawy. Polecam! Ciasto jest dość słodkie (jak to zwykle bywa(...)mąki 1 łyżeczka proszku 1/8 łyżeczki soli 56 g miękkiego masła 100 g cukru (drobny cukier do wypieków) 1 jajko 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 80 ml mleka w temp. pokojowej 1 szkl. jagód amerykańskich, czarnych porzeczek lub malin (albo 1/2 szkl. konfitury malinowej) Wykonanie: Piekarnik nastawić na 175°C . Kruszonka: W misce wymieszać mąkę, cukier i cynamon. Dodać zimne
Posadzone i zjedzonetrzeba chodzić opatulonym w puszyste kurtki, szaliki, czapki i rękawiczki. Za dziecka czekało się na pierwszy płatek śniegu, chyba się starzeję..! Dzisiaj jeden z moich ulubionych deserów - tofurnik, czyli sernik z tofu, tym razem w bardzo czekoladowej odsłonie. Jest wyśmienity, świetnie smakuje lekko schłodzony i rozpuszcza się w ustach. Czego chcieć więcej? To czysty raj dla kubeczków smakowych(...)folią osobno dno i boki.) Otrzymaną masą równomiernie wykładamy spód tortownicy i umieszczamy w lodówce. Składniki na masę: - 3 kostki tofu naturalnego POLSOJA (180gx3 lub 200gx3) - 250ml + 2 łyżki mleka sojowego - 150g gorzkiej czekolady - 50g kakao bez cukru - 2 łyżki ksylitolu - 10g agaru - kilka kropel aromatu waniliowego Tofu miksujemy z aromatem i z 2 łyżkami mleka sojowego. W rondelku
Be Fit Be StrongPyszne ciasto wielkanocne, z włoskim rodowodem - Torta di Riso . Zrobiłam z ciastem filo, tak jak było pokazane w przepisie na stronie Proud Italian Cook
Stare GarySernik to klasyk. Trudno jednak o jedyny, słuszny przepis na to ciasto. Pewny jest jeden składnik - biały ser! Mój sernik ma trzy poziomy: kruche ciasto na spodzie, śmietankowo-serowe wnętrze i kokosową bezę na wierzchu. Całość tworzy lekką kompozycję przenikających się smaków. Polecam! Dla mnie to kawałek nieba:) Składniki do wykonania kruchego spodu: 150g masła lub margaryny 150g(...)blachę i równomiernie je rozprowadzamy. Następnie przechodzimy do przygotowania serowej masy. Aby ją wykonać będziemy potrzebować: 1kg białego, półtłustego twarogu 4 żółtka 1 szklankę cukru pudru 3 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju roślinnego 2 opakowania budyniu śmietankowego Do miski wkładamy twaróg i żółtka, wsypujemy cukier puder i dwa opakowania budyniu w proszku, wlewamy olej i trzy szklanki mleka. Wszystkie składniki
Kuchnia Pani WiosnyPyszny, lekko kokosowy sernik. Polecam:) Forma do pieczenia: 35 cm x 25 cm. Składniki na ciasto kruche: 250 g mąki pszennej; 120 g zimnego masła; 100 g cukru pudru; 1 łyżka smalcu (można pominąć, smalec jednak nadaje ciastu kruchości); 1 żółtko; 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% lub 18%; 1,5 łyżki kakao; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)masę serową: 1,20 kg tłustego lub półtłustego sera białego (zmielonego dwukrotnie); 6 jajek; 120 g masła; 1,5 szklanki cukru pudru; 300 ml śmietanki kokosowej (lub tłustego mleka kokosowego); 120 g wiórków kokosowych; 2,5 łyżki mąki pszennej; 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej; 1,5 łyżki likieru kokosowego lub 1 łyżeczka aromatu kokosowego; Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
In my kitchenDalszy ciąg moich zmagań z wypiekami w słoiczkach ( kliknij tutaj , aby sprawdzić przepis na sernik w słoiku), tym razem postawiłam na ciasto czekoladowe - murzynek, który jest pyszny, cudownie czekoladowy i wilgotny, mówię Wam dosłownie rozpływa się w ustach. Podany z moim niedawnym odkryciem, czyli ubitym mleczkiem kokosowym. Całość tworzy genialną kompozycję. W końcu w domu. Połowa wakacji minęła(...)czubatych łyżek mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka czubata kakao naturalnego łyżka cukru lub coś innego do posłodzenia łyżka stopionego i ostudzonego masła lub oleju 4 łyżki zimnego mleka średnie jajko opcjonalnie: posiekana czekolada mleczna lub gorzka, suszone owoce, posiekane orzechy itp. jak zrobić? Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Mąkę, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia wymieszać
tost z dżemem