Mamy sezon na jagódki więc nie może zabraknąć jagodowego sernika na zimno. Sernik bardzo ciekawie się prezentuje bo jagody są doskonałym barwnikiem. składniki: 1 kg zmielonego sera 100 g masła 300 g jagód 6-7 łyżek cukru 4 łyzki żelatyny 1/2 szklanki mleka biszkopty do wyłożenia formy na wierzch ok 200 g jagód niebieska galaretka Składniki przygotować wcześniej
Monia miesza i gotujeSkładniki twaróg sernikowy, 1 kg jajka, 6 sztuk słodzik (zamiennie 2 szklanki cukru) skrobia ziemniaczana, 2 łyżki mleko, 3 szklanki aromat cytrynowy Przygotowanie Żółtka ucieramy
Gotowanie moimi oczamiMoim najczęstszym i lubianym ciastem jest sernik. Mogę go jeść pod każdą postacią: na zimno, pieczony i moim nowym odkryciem jest gotowany! Coś innego od wszystkich, a smakuje jak pozostałe. :) Składniki: 100g twarogu półtłustego 3 łyżki mleka 1 łyżeczka budyniu śmietankowego 1 jajko słodzidło Sposób przygotowania: W garnku mieszamy rozgnieciony twaróg i jajko. W szklance mieszamy mleko
Truskawkowa Fiestapieczenia za to z topionym masłem. Idealnie kakaowy, wspaniale komponuje się z waniliowym sernikiem na zimno. Składniki: Biszkopt: 3 duże jaja 1/4 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 30 g roztopionego i przestudzonego masła 8 kostek gorzkiej czekolady rozpuszczonych w 1 łyżce mleka, przestudzone 1 łyżka kakao szczypta soli Sos kakaowy: 30 g roztopionego masła 2 łyżki kakao
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!prosty w wykonaniu, dlatego polecam na deser w gorące dni, najlepiej smakuje podany prosto z lodówki. Sernik cynamonowy bez pieczeniaSkładniki:18-20 herbatników 0,5 kg serka waniliowego z wiaderka3/4 szklanki cukru pudrucukier wanilinowy2 łyżki żelatyny2 opakowania Śnieżki (każda na 200ml mleka)0,5 opakowania galaretki cytrynowej0,2 litra gorącej wody do przygotowania galaretki 0,4 litra schłodzonego mleka2
Smakołyki BerenikiBardzo puszysty sernik z ricottą, podany z sosem malinowo-wiśniowym. Przy tym jest to jedyny sernik, który wcale nie opada, bo jest pieczony w kąpieli wodnej, o której przeczytałem w internecie. Życzę wam radosnych, ciepłych i serdecznych świąt Wielkanocnych. Bardzo byłoby mi miłe, aby chociażby jeden mój przepis zagościł by na waszym stole Wielkanocnym. Składniki(...)misie za pomocą trzepaczki ubijamy ricottę z jednym jajkiem i dwoma żółtkami. W osobnej misie ubijamy białka z cukrem wanilinowym. Do masy serowej dodajemy roztopione masło z cukrem, mleko, mąki i dokładnie mieszamy na gładką masę. Po tym dodajemy ubite białka i dokładnie miksujemy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i zakręcamy boki formy z dnem
Kuchnia Łukaszamiałam ochotę na sernik. Wiecie, że do serników mam słabość i mogłabym je piec na okrągło. Chcąc sprostać zadaniu upiekłam ciasto, które zadowoliło wszystkich (Blaszka 25x40 cm) Składniki: 320 g mąki pszennej 170 g margaryny 2 żółtka 300 g cukru 4 łyżki mleka 2 kg jabłek 2 cytryny 6 jajek kubeczek ( 200 g) kwaśnej(...)piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzone ciasto mogłam pokroić i ... ....poczęstować moich łasuchów czekali, czekali i się doczekali Pyszne ciasto, które serdecznie polecam amatorom serników i tym którzy lubią szarlotki J Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysiblaszki, nakłuwamy widelcem. Teraz przechodzimy do przygotowania masy serowej. MASA : -1,5 kg sera białego -tłustego lub półtłustego -0,5 szkl oleju -1 szkl-1,5 szkl mleka (ilość mleka zależy od suchości sera , jeśli ser jest suchy to dajemy 1,5 szklanki a jeśli nie to około 1 szklankę) -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g -1 cukier waniliowy(...)miksujemy. Następnie dodajemy olej, budyń miksujemy Na końcu dodajemy mleko. Masę dokładnie miksujemy i wylewamy na ciasto. Pieczemy około 50 min w temp 170 stopni. PIANA: -0,5 szkl cukru -6 białek Białka ubijamy i dodajemy cukier, ubijamy do rozpuszczenia się cukru. Po 40 minutach pieczenia sie sernika (gdy widzimy zrumienione boki) wyciągamy go z piekarnika wykładamy pianę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusię lekko wilgotny. Dlatego trzeba wybierać te dobre jakościowo sery z wiaderka lub zwyczajnie mielić ser, żeby sernik z brzoskwiniami czy jakikolwiek który przygotowujemy zawsze dobrze wyszedł. Sernik z brzoskwiniami – składniki:Ciasto:3 szklanki mąki1 kostka margaryny 250g3 łyżki cukru5 żółtek2 łyżeczki proszku do pieczeniaBeza:5 białek1 szklanka cukru1 łyżka mąki ziemniaczanejMasa serowa:1 kg twarogu(...)przelać ją do rondelka i na bardzo małym ogniu ciągle mieszać aż do połączenia składników a następnie przelać do czystej miski. Następnie dalej miksować dodając twaróg i rozpuszczone w mleku budynie. Wylać na warstwę ciasta. Wyłożyć na wierzch odsączone kawałki brzoskwiń. 3. Ubijać białka aż zaczną się robić sztywne, a następnie po trochu dodawać cukru cały czas miksując aż cukru
UgotujmyTo.plmówi mądre przysłowie - co się odwlecze to nie uciecze, a tymczasem stwierdziłam, że najlepiej zawiesić swą działalność na słodkim akcencie. W związku z tym przedstawiam przepis na sernik na zimno, który kilka dni temu przygotowałam z jogurtu owocowego Składniki (na 2,5 litrowe naczynie żaroodporne): 460 ml jogurtu owocowego (ja użyłam brzoskwiniowo - waniliowego) 1 małe opakowanie serka homogenizowanego waniliowego(...)odmiany kaszę mannę ugotowaną na bardzo, bardzo gęsto z mlekiem i łyżką kakao. Zawsze układam biszkopty, ale po prostu mi ich zbrakło. I tu zainspirowała mnie lektura literatury fachowej . Na tak przygotowany spód naczynia przelałam lekko zgęstniałą masę jogurtową. Dlaczego do naczynia, żaroodpornego? Ładnie wygląda, a poza tym sernik nie przechodzi metalicznym smakiem tortownicy. Na wierzch wyłożyłam borówki
Kuchnia po mojemuMASA SEROWA: 1 kg sera na sernik – trzykrotnie mielonego (polecam Piątnicy tutaj w promocji ) 5 jajek (3 całe i 2 żółtka – 2 białka dodać do miseczki z białkami z ciasta) 1 szklanka cukru pół szklanki oleju 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 i 1/2 szklanki mleka DO MASY BIAŁKOWEJ: 4 odstawione wcześniej białka(...)termo obiegiem). Trzy całe jajka i dwa żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, porcjami (po łyżce) dodać ser, następnie wsypać budyń i wlać olej. Na sam koniec wlać mleko i dokładnie wymieszać. Bardzo płynną masę wylać na schłodzone surowy spód i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut do lekkiego zrumienienia. PIANA: Kilka minut przed końcem pieczenia przygotować
Kuchenne zapiski Edytydosyć rzadka.Teraz czas na masę serową. Ubić 2 jajka, 4 żółtka, cukier i cukier wanilinowy. Do ubijanej masy dodawać stopniowo po 1 łyżce sera i dalej ubijać. Następnie wlać mleko i wsypać budynie. Ciągle miksować. Masa będzie bardzo rzadka, ale taka właśnie ma być :). Dodać olej. Wymieszać. Opcjonalnie w tym momencie można dodać namoczone wcześniej rodzynki.Wszystko wymieszać.Ser delikatnie wylać(...)oblepioną ciastem formę (fot.2) i piec około 1 godziny w temperaturze 200°C (bez teroobiegu).Następnie ubić pianę z 4 białek + 6 łyżek cukru. Wyłożyć na upieczony gorący sernik (fot.3) i piec jeszcze 10-15 minut w temperaturze 210°C.Inspiracja: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl
Świat Ciastatrzeci – na Walentynki! Sernik z sosem malinowym: 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu lub gęstego sera wiaderkowego (np. Mój Ulubiony z Wielunia, Delfiko, Piątnica) 150 g miękkiego masła (3/4 kostki) 6 ekologicznych jaj 1/2 szklanki cukru pudru + 2 łyżki do polewy 1/2 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 laska wanilii 150 g malin(...)kostki) 6 ekologicznych jaj 1/2 szklanki cukru pudru + 2 łyżki do polewy 1/2 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 laska wanilii 150 g malin + do dekoracji'; document.write(" "); Uwaga: Wszystkie składniki (ser, masło, jajka, mleko – powinny być w temperaturze pokojowej – wyjęte z lodówki co najmniej 2 godziny przed pieczeniem). Masło ucieramy z cukrem
Poezja smakuświeżej żurawiny 1/2 szklanki cukru 2 łyżki wody 3 łyżeczki żelatyny 2 szklanki śmietanki 30% Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i zimne mleko. Szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować, podsypując lekko mąką. Nałożyć, bez rozciągania na tartę o średnicy 25cm i zrównać. Nakłuć widelcem i podpiec 10min w piekarniku nagrzanym(...)ubijać zbyt długo, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wlać rozpuszczoną w kąpieli wodnej, czekoladę. Masę sernikową przelać na podpieczony spód. Rozłożyć żurawinę, wciskając ją w sernik i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę na 160 *C i piec jeszcze przez ok 30min. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Krem. Żurawinę wsypać
https:KKuchniaMniamzbyt mocna ani intensywna. Ale wolę taką z mlekiem i cukrem. Mlekiem najlepiej spienionym - mmm... Rozkosz. Bardzo lubię kawy na zimno, takie bardziej desery - z bitą śmietaną, syropami, lodami. I tutaj właśnie przechodzimy do sedna, czyli kawowych deserów właśnie. Nie potrafię się takim słodyczom oprzeć - kawowy sernik, beza, czy kawowy mus pochłonę bez wahania i wyrzutów sumienia.Po torcie(...)moja Babcia (a Mama Tatusia). Otóż przepada ona za kawą, gdyby nie ograniczenia zdrowotne i zdrowy rozsądek, prawdopodobnie mogłaby żyć tylko kawą się posilając. Pije czarną, mocną, intensywnie pachnącą. Mleko i cukier nie dla niej. I kawowe słodycze też nie. Babcia nie tknie cukierków czy ciastek o smaku kawy - twierdzi, że jej nie smakują. A ja się zawsze
Pożeraczka, czyli raz adobrzezwarty i wilgotny oraz nie za słodki, w sam raz, żeby poczęstować się większym kawałkiem ;-). Ciasto delikatnie opada, ale serniki tak mają, choć pewnie nie wszystkie. Przepisem na sernik zainspirowałam się z gazety "Pyszne ciasta na koniec lata", sporo pozmieniałam składników, ale ciasto i tak wyszło pyszne. Polecam Wam wypróbować ten przepis! SERNICZEK Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI(...)twarożku śmietankowego 250 g serka mascarpone 200 g cukru 75 g gęstej śmietany 3 jajka 3 łyżki soku z cytryny szczypta soli 2 opakowania budyniu śmietankowego (na 1/2 l mleka) 250 g konfitury jagodowej 250 g borówek amerykańskich Sposób przyrządzania: Borówki amerykańskie umyć i osuszyć. Wszystkie składniki powinny mieć
Zakątek rozkoszy kulinarnych