dwa/bardzo dojrzałe, wręcz brązowe, a jeden ładny reprezentatywny:) ) 0,5 szklanki mleka 0,4 szklanki wrzątku 3 łyżeczki żelatyny odrobina soku z cytryny kilka kropel stewii firmy SteviGold wg. smaku Sposób przygotowania: Dwa banany rozduszamy widelcem na miazgę dodajemy serki wiejskie (razem ze "śmietanką"), twaróg, mleko i wszystko miksujemy (nie przejmujcie się jak zostaną grudki serka wiejskiego(...)lekko przestygnie, a następnie dodajemy do masy serowej przekładamy do tortownicy wyłożonej szczelnie folią spożywczą pozostałego banana kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny na wierzchu sernika układamy plasterki banana lekko wciskając go w ser wstawiamy sernik do lodówki, aż stężeje SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwolnych obrotach, dodajemy olej i na końcu mleko, masa jest rzadka, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (góra/dół) na 30 min., białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, wykładamy łyżkami pianę tworząc falistą powierzchnię, ciasto wraca do piekarnika na kolejne 30 min., po czym wyłączamy piec, trzymamy sernik jeszcze 10 min., w tym czasie robimy polewę
Kuchnia Beatyjest bardzo smaczny, szybki w przygotowaniu, puszysty, no po prostu idealny sernik na zimno. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 750 g twarogu sernikowego 4 łyżki cukru (jeżeli lubimy słodsze, możemy dać 6-8 łyżek) opakowanie budyniu śmietankowego Dr. Oetker ,,Słodka chwila" (43 g) 3/4 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny 200 g śmietanki kremówki 2 łyżeczki cukru wanilinowego(...)pokryły całe dno. Na rureczki wlewamy masę sernikową, wierzch równamy i wstawiamy do lodówki na 5-6 godz, a najlepiej na noc lub całą dobę. Po stężeniu sernik dekorujemy według własnego uznania. Ja udekorowałem sernik kremem na bazie bezy szwajcarskiej ( przepis tu ). Smacznego
Kuchnia Łukaszajuż. Dajemy ostygnąć i posypujemy lekko cukrem pudrem. W tej wersji clafoutis smakuje jak leciutki sernik z migdałami – kwaskowa w smaku maślanka użyta jest tutaj zamiast śmietany (Francuzi swoje clafoutis najczęściej robią na tłustej, 30% słodkiej śmietanie lub na tłustym mleku). Mąka migdałowa może być użyta zamiennie z inną mąką bezglutenową, np. jęczmienną, lub mąką klasyczną – pszenną. SKŁADNIKI
Karo in the KitchenCiąg dalszy sernikowych wariacji- tym razem sernik na drożdżach. Składniki: 1 kg twarogu 30 dag cukru pudru 10 dag masła 8 jaja 10 dag kandyzowanej skórki 3 dag drożdży 25 ml mleka 1 aromat pomarańczowy tłuszcz do formy wiórki do formy Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać kolejno żółtka, połączyć z drożdżami roztartymi z ciepłym mlekiem, aromatem
Tradycyjna Kuchniaprzepis na ciasto jaglane, które smakiem przypomina trochę sernik!Tak, tak sernik!Dodatek soczystych mandarynek sprawia, że delikatnie orzeźwia i jest świetnym , zdrowym pomysłem do popołudniowej kawki!Polecam!SKŁADNIKI:* kasza jaglana – 200 g* woda – 350 ml* mleko – 110 ml* cukier – ok. 130 g* olej – 20 ml* jajko – 2 szt* soda
Ostra na SłodkoWrzucamy do piekarnika na 40 minut w temperaturze 160 stopni. Konsumujemy jeszcze parujące, w towarzystwie mleka i osoby, którą kochacie :) Uda się każdemu, nawet posiadaczom dwóch lewych kuchennych rączek, zapewniam! Jako że jeden nicpoń miał urodziny (ten sam, który dostał sernik z nutellą) dziś piosenka, która mi się wybitnie z nim kojarzy. Z tego miejsca chciałam
sama złodyczJako baza posłużył przepis na nasz ulubiony bardzo puszysty sernik z rodzynkami, ale zamiast twarogu użyłem 6 dniowego labnehu. Składniki - proporcje na blachę o wymiarach 31 na 21 cm Masa serowa 1 kg tłustego twarogu lub 1 kg twarogu sernikowego lub 1 kg 5-6 dniowego labnehu 300 ml mleka (250 ml jeśli używamy labnehu) 150 ml śmietany(...)serową wylać na lekko podpieczony spód lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 70-80 minut w temperaturze 160ºC Jeśli wierzch sernika zbyt szybko się rumieni przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu pozostawić sernik w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia Przestudzony sernik można ozdobić lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Przed podaniem schłodzić przez kilka godzin
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSernik to ciasto bardzo lubiane, wprawdzie można go upiec z różnymi dodatkami i owocami. Dzisiaj wersja bardziej dietetyczna, ponieważ upiekłam ciasto bez dodatku tłuszczy i z mała ilością cukru(...)SKŁADNIKI : 1 kg twarogu chudego w kostce ( 4 kostki po 250 g ) 6 dużych jajek 1 szklanka mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju kasza manna do wysypania formy 500 g moreli
Kulinarne Fantazje MarioliOto najslodsze wspomnienie PRL-u, torcik W-Z-etka.Warszawskie ciasto wymyslone pol wieku temu na czesc powstania super nowoczesnej na owczesne czasy trasy W-Z nic nie stracilo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gotowe - sernik gotowany musi swoje odstać. Składniki: Kruche ciasto: 600 g mąki pszennej 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru 1 jajko + 3 żółtka 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa 1300 g mielonego białego sera 200 g cukru pudru 200 g margaryny lub masła 2 jajka 1/2 szklanki mleka 2 budynie(...)rozpuści i masa zacznie wrzeć. W mleku rozrobić proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Wlać do gotującej się masy serowej. Gotować, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, wsypać wiórki kokosowe, zamieszać i zdjąć z ognia. Ciepłą masą przełożyć kruche blaty. Na wierzch ciasta również wyłożyć cienką warstwę masy serowej i posypać wiórkami kokosowymi. Sernik odstawić na kilka godzin. Smacznego
kolorowotorcikowosernik bardzo często gości w moim domu, domownicy wręcz go uwielbiają. Jest bardzo puszysty i wilgotny, dzięki czemu długo zachowuje świeżość, polecam spróbować bo jest przepyszny. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej luksusowej Szymanowskiej 0,5 szklanki cukru 1 jajko 1 żółtko (białko do piany) 100 gram masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kilogram tłustego sera(...)cukrem, ucierając stopniowo dodajemy zmielony ser, wlewamy olej oraz mleko, miksujemy, na końcu dodajemy sok z cytryny oraz skórkę pomarańczową. Masę wylewamy na cieście, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Z białek bijamy pianę , ucierając dodajemy cukier, masę wykładamy na gorący sernik, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy
Bajeczna Kuchniaczegoś nowego. Dodam, że to świetny przepis aby zaskoczyć innych - w koncu jak to? sernik bez sera? Czas udowodnić, że nie ma rzeczy niemożliwych ;) TORTOWNICA 26 CM Składniki na spód : 12 łyżek otrąb 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 6 łyżek mleka Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. (masa(...)wiem jak wam, ale mi ten serniczek się niesamowicie podoba. Smakowo też pycha :) trochę inny niż te tradycyjne, ponieważ w konsystencji przypomina raczej piankę/ptasie mleczko niż typowy sernik, ale szczerze polecam bo warto spróbować, a co ważniejsze... samemu eksperymentować
Jedzeniomaniatwarogu 200 gram waniliowego serka homogenizowanego 2 żółtka 1/2 opakowania przyprawy do sernika marki Delecta skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1/2 pomarańczy 3 łyżki cukru pudru Polewa z masła orzechowego: 2 czubate łyżki masła orzechowego 50 gram masła 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki mleka Ponadto: karmelizowane orzechy włoskie i migdały do dekoracji posypka karmelowa marki Delecta posypka(...)serkiem homogenizowanym, żółtkami, skórką oraz sokiem z pomarańczy, cukrem pudrem, masłem orzechowym oraz przyprawą do sernika na jednolitą, gładką masę. Przygotowaną masę wylewam na kruchy spód i umieszczam ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Serniczki w obręczach cukierniczych piekę 30 minut, natomiast sernik w tortownicy piekę przez 40 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i studzę sernik
Mango PapajaLepszy niż ptasie mleczko"- tak ocenia ten sernik mój mąż, który dosłownie go pochłania:) Rzeczywiście sernik jest przepyszny, delikatny jak chmurka i aż rozpływa się w ustach. Złote kropelki "rosy" na wierzchu wyglądają przepięknie. Zawsze piekę z tego przepisu. Lekko zmodyfikowałam tylko sposób przygotowania masy serowej. Polecam bardzo:) Składniki ( blaszka 25x36(...)ciągle miksując wsypać proszek budyniowy, wlać olej i mleko. Białka ubić na sztywno i lekko wymieszać z masą serową. Wylać masę na podpieczony spód ( masa jest dość rzadka). Piec godzinę w temp. 180 stopni C. 10 minut przed końcem pieczenia ( czyli po ok. 50 min- gdy sernik się zarumieni), ubić pianę z białek, dodać cukier i ubijać
Maślane ciasteczko