Jak wiecie jestem ogromną wielbicielką kawy ! Latte … z karmelem … z bitą śmietaną … kokosowa z lodami … taka z malibu i oprószona czekoladą –
Ostra na SłodkoPewnie każdy uwielbia smak kokosowych pralinek ,,Raffaello". Są cudowne w smaku i ja nie będąc wyjątkiem także je bardzo lubię! Dziś prezentuję Wam przepis na ciasto
Kuchnia Łukaszaprostu cudo! W życiu bym nie pomyślała, że ze śliwek można stworzyć coś tak pysznego jak ten mus :) A w połączeniu z ciasteczkowym spodem i warstwą sernika - czysta poezja! SKŁADNIKI: Spód ciasteczkowy: 250 g (1 op) ciastek Hitów lub 250 g ciastek kruchych kakaowych i 3 łyżki rozpuszczonego masła Masa serowa: 1 kg twarogu (zmielonego lub z wiaderka(...)szklanki cukru pudru 2-3 łyżki cukru z wanilią * można użyć mrożonych 1. Spód: ciastka zmiksować w malakserze lub rozkruszyć drobno wałkiem/tłuczkiem. (Ciastka kruche ewentualnie połączyć z rozpuszczonym masłem). Okruchy wsypać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dociskając je dłonią wypełnić cały spód, odstawić do lodówki. 2. Masa serowa: ser zmiksować (na średnich obrotach) z cukrem i mąką
Kto ugości moich gości?Tort przygotowany z okazji naszej 3 rocznicy ślubu Pamiętam, że jak byłam dzieckiem, Tort węgierski był specjalnością mojej babci i przygotowywany był wyłącznie przez nią. Przygotowywany
moj przepis naIdą już idą! Zbliżają się wielkimi krokami. Tak, tak – o świętach mówię! Na krakowskim rynku błyszczy przystrojona choinka, w głośnikach słychać świąteczne piosenki, w galeriach
Ostra na Słodkoskładniki na ciasto półkruche: 200 g mąki 80 g cukru pudru 80 g masła lub margaryny 1 żółtko 1-2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku
Domowy Smak JedzeniaPIECZENIE: Spód tortownicy (u nas kwadratowa, największa) wykładamy papierem do pieczenia, całą formę wraz z wyłożonym spodem smarujemy masłem i obsypujemy kaszą kukurydzianą. Wylewamy naszą serową masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około godziny (góra - dół, bez termoobiegu). Jeśli sernik na środku tortownicy nadal jest nie upieczony (nie jest ścięty) to przedłużamy czas pieczenia(...)powtórkę z rozrywki. Smaczną powtórkę. Konsystencja tego sernika jest taka, jaką kochamy najbardziej - jak chmurka. Nie jest ani "zbity" ani "budyniowy". Kaszka kukurydziana ma tu swoją zasługę. Jeśli o jej smak chodzi - genialnie zgrała się z cytrusową nutką. Wszystko to razem wzięte stworzyło coś pysznego! Do tego delikatna otulina czekoladowa i mamy raj. Raj dla podniebienia i dla oczu
Wypisz WymalujMiałam w domu strasznie kwaśne śliwki i nie było co z nimi zrobić, dżemy już porobiłam, na surowo nie dało się ich zjeść. Jedynym wyjściem było
moj przepis nakawałek ciasta na deser. Tarta była przepyszna- duży, dobrze przyprawiony kawałek z konkretną ilością porów na wierzchu. Ciasto swojskie i domowe, z tego co pamiętam jakaś krzyżówka murzynka z sernikiem- uczyniło mnie szczęśliwą. I kawa- kawę mają genialną- mocną, aromatyczną, nie jakieś wodniste bebły. I jakoś tak siedziałyśmy i gadałyśmy- tematy dyskusji niech pozostaną naszą mroczną tajemnicą;), a czas(...)sama! Przepis tu to moja wariacja, żeby spróbować oryginału, musicie wybrać się do Wrocławia:) ( fejsbukowy profil Dobrej Karmy ) Zdjęcie zrobione dziś- mało zimowe... TARTA Z PORAMI Na spód tarty 300g mąki 100g masła (w pokojowej temperaturze) szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 łyżki lodowatej wody Na nadzienie łyżka masła 1/2 średniej cebuli 3 dość duże pory
les mirabelleswiem jak u Was ale u mnie są takie ciast, których nie pieczemy przez cały rok, dzięki temu zyskują ten niepowtarzalny smak. Klasyką świątecznych wypieków oczywiście są pierniki i serniki, ale u mnie w domu zawsze na święta pojawia się ciasto z masą chałwową. Chałwa to jeden z tych produktów, który wbrew pozorom, bardzo kojarzy mi się ze świętami(...)must have” na święta. Dla mnie jest to właśnie ciasto z chałwą. Biszkopt z masą chałwową Biszkopt cappuccino: 5 jajek 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cappuccino o smaku czekoladowym 5 łyżki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest konieczny, ale dzięki niemu będziemy pewni, że biszkopt nam wyrośnie) opakowanie cukru wanilinowego Nasącz: 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka kawy
PatiGotujeSernik na zimno, który skradł serca zarówno małych gości na imprezie (wielkich wielbicieli nutelli) jak i tych starszych. Idealne połączenie smaków. Słodycz nutelli, chrupkość sucharów, dodatek owoców, różne smaki galaretek i polewa z gorzkiej czekolady- mniam, mniam, to musiało być pyszne... :-) Idealnie sprawdza się na letnich uroczystościach. Niezbyt słodkie, orzeźwiające- po prostu pyszne. Przygotowałam na blaszce 33x23cm. Składniki spodu(...)500ml gorącej wody, dodajemy 2 galaretki malinowe lub truskawkowe i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia. Suchary rozkruszyć (jak najdrobniej ), wymieszać dokładnie z nutellą i wyłożyć masą spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy galaretki już nam przestygły przystępujemy do przygotowania masy serowej. W tym celu ubijamy na sztywno kremówkę (uwaga by nie zrobić masła), którą dodajemy stopniowo
Smaczne ZdroweKolejna odsłona "sernika" na bazie kaszy jaglanej. Tym razem w wersji... marchewkowej. Pierwotnie miała pojawić się dynia, ale jakoś nieszczególnie spieszyło mi się do pobliskiego warzywniaka, więc wykorzystałam to, co akurat leżało w lodówce. Marchewkowe ciasto zapewne doskonale znacie, ale co powiecie na jego odnowioną, wegańską wersję? Z dużą dawką cynamonu, daktylowego karmelu i rodzynek.... Skłamałabym mówiąc(...)więcej musu lub innego słodzidła. U mnie był to cukier trzcinowy. Na podpieczony spód wylewamy masę "serową" i delikatnie rozprowadzamy łopatką. Wstawiamy na kolejne 30-40 minut do piekarnika. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Przed rozkrojeniem schładzamy przez kilka minut w lodówce. Obowiązkowo podajemy z polewą czekoladową - gorzka z orzechami nada się tutaj idealnie! Smacznego! ❤ ✩✩✩ Instagram
Kuchnia Elliejest już moim słodkim roczniakiem i postanowiłam, że na każde urodziny będę przygotowywała jej tort. W te miałam mnóstwo obowiązków, ale udało mi się zdążyć z obiadem, brownie, czy sernikiem na zimno. Uwierzcie, że Natalia nie ułatwia mi pracy w kuchni, lecz jestem dumna, że podołałam ze wszystkim, co zaplanowałam do zrobienia. Ze względu na wspomniany brak czasu - tort był(...)słoik kwaskowatego dżemu z czarnej porzeczki (około 280g) Nasączenie: sok z cytryny + woda Boki (opcjonalnie): około 22 podłużne biszkopty Moja dekoracja: opłatek na tort z obrazkiem krem czekoladowy srebrne kuleczki cukrowe białe kwiatuszki z opłatka kolorowe lentilki Upiec biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić".) Pod koniec ubijania powoli dodać cukier
Di gotujektoś, kto ze wszystkich słodyczy najbardziej lubi śledzie. Ciężko dogodzić wszystkim, ale seromak (seromakowiec) to ciasto, które na pewno przypadnie do gustu zarówno fanom sernika, jak i makowca. Mój makowiec z serem jest bez spodu – prosty, a jakże smaczny. Duża blacha świątecznej przyjemności! Warstwa makowa: 400 g zmielonego maku (kupuję już zmielony) 1 i 1/2 szklanki mleka 8 łyżek(...)pieczemy jeszcze 35-40 minut. Studzimy przy bardzo lekko uchylonych drzwiczkach. Potem w temperaturze pokojowej do całkowitego ostygnięcia. Gotowy seromak warto podać z polewą. Przykładowa polewa czekoladowa: 4 łyżki masła, 4 łyżki cukru, 3 łyżki przesianego kakao, 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka wody – podgrzewamy do rozpuszczenia składników, często mieszając. Post Seromak – makowiec z serem pochodzi z bloga
Poezja smaku