sernik na czekoladowym spodzie - 1327 przepisów (strona:63/89)

Sernik orzechowy 321

pieczenia (papier na spodzie wyciągnąć poza obręcz, a boki wysmarować tłuszczem i przykleić osobny pasek z papieru) - piekarnik rozgrzać do temperatury 140-150 stopni - masę serową przełożyć do formy, wyrównać - sernik wstawić do piekarnika, piec przez około 70-80 minut do momentu ścięcia się masy na środku (po dotknięciu patyczkiem powierzchnia powinna być sprężysta) - sernik podczas pieczenia może(...)garnuszku z parującą wodą - czekoladę podgrzewać do rozpuszczenia się, zdjąć, lekko ostudzić - płynną polewę przełożyć do rękawa cukierniczego lub do rożka utworzonego z papieru do pieczenia - na wierzchu sernika wycisnąć czekoladową kratkę lub inną dekorację - orzechy do dekoracji przekroić na połówki, ułożyć je w odstępach od siebie na serniku, tak, aby na jednym kawałku znajdowała się jedna połówka - resztę orzechów

Smakołyki Bereniki
sernik czekoladowy 124

składniki: spód: 200 g kakaowych herbatników 100 g masła masa serowo-czekoladowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu 3 tabliczki czekolady ( u mnie pół na pół mleczna i gorzka) 300 ml śmietany kremówki 5 jaj 1/2 szkl cukru polewa: 1/2 tabliczki czekolady (moja z orzeszkami arachidowymi) odrobina mleka Spód tortownicy (moja 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić. Śmietankę doprowadzić(...)minut. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać pozostałe składniki, zmiksować krótko - tylko do połączenia składników. Masę wylać na podpieczony spód. Wierzch przykryć folią aluminiową. Do szerokiej, płaskiej blaszki nalać wody, wstawić na dno piekarnika. Włożyć sernik, po 10 minutach temperaturę obniżyć do 160 stopni, piec sernik ok 90 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć. Sernik

6niebo
Sernik czekoladowy 159

Coś dla fanów mocno czekoladowych smaków! Czekoladowy sernik z bitą śmietaną oraz dekoracją cukrową z pistacjami. Świetne połączenie gorzkiej czekolady, bitej śmietany i karmelu.  Zapraszam :)  Składniki: 120 g ciasteczek kakaowych, 30 g roztopionego masła Ciasteczka zmielić blenderem na pył, w miseczce wymieszać z masłem. Dno tortownicy o średnicy 20 – 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać(...)razy, po połowie. Dalej miksując dodać przestudzoną i roztopioną czekoladę, po chwili cukier i kakao. Na koniec dodając roztrzepane jajka. Tak przygotowaną masę wykładamy na lekko przestudzony ciasteczkowy spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15 minut.  Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez godzinę i 15 minut. Upieczony sernik

Plate of Joy
Babeczki do święconki lukrowane. Sernik "pokoleniowy". Życzenia. 191

delikatnie wmieszałam łyżką płatki czekoladowe.  Foremki (wedle już uznania piekącego, jakie duże) natłuściłam. Przełożyłam ciast, wypełniają foremki do 3/4 wysokości. Piekłam 20-25 minut w 175 stopniach. Cukier puder dokładnie utarłam z sokiem z cytryny tak, aby powstał gęsty lukier. Pokryłam wierzch całkowicie wystudzonych babeczek i posypałam posypką. Odstawiłam do stwardnienia lukru. *********************************************   "POKOLENIOWY" SERNIK WANILIOWY. (od niepamiętnych(...)lodówce, po czym wylepiłam suchą formę bardzo cienko. 1,2 kg sera białego (u mnie wiaderko + kostka zwykłego twarogu) 1,5 szklanki cukru 6 żółtek 6 białek + pozostałe od spodu 3 budynie waniliowe 3/4 szklanki oleju  2 pełne szklanki mleka kilka kropel ekstraktu z wanilii (lub kilka ziarenek ) Ser, żółtka, ekstrakt, budyń dobrze zmiksowałam. Następnie cienkim  strumieniem dodałam

W kuchni Karmel-itki
piernikowe serducho 156

Przed świętami wiadomo, dużo sprzątania dużo pieczenia i dużo zakupów. No ale czym byłby by święta bez rozpieszczania naszych bliskich. Wcześniejszą niespodzianką jaką zafundowałam swojemu łasuchowi

ciastkarnia na kruchym spodzie
SERNIK TRADYCYJNY NA KRUCHYM SPODZIE 101

masła * 1 żółtko * pół łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce. Dłonią zagnieść kruche ciasto. Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Spód blachy wylepić ciastem, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piekarnik nagrzać do 160'C, podpiec kruche ciasto około 10 minut. W między czasie przygotować masę serową. Składniki na masę serową(...)Masę serową wylać na podpieczone kruche ciasto, wyrównać wierzch.  Sernik wstawić do piekarnika i piec około 45-50 minut w 160'C. Upieczony sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku i studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.  Wierzch sernika można posmarować dowolnie, według upodobań. Może być to polewa czekoladowa, masa krówkowa, lukier z cukru pudru, biała czekolada rozpuszczona

Zrób to smacznie
Sernik na zimno z (nie) zwykłym ciastem 211

wyglądowi może nabrać wyjątkowego i niecodziennego charakteru. Wystarczy grawerowany wałek (fajne są tu - klik ) i mamy piękne blaty, a mając blaty - potrzeba kilka łatwo dostępnych składników i jest! Takiego sernika nie znajdziecie w żadnej cukierni! Dodatkowo jest bardzo smaczny, kremowy i idealnie komponuje się z kruchymi ciachami. A zapewniam, że taki mając taki wałek jeszcze nie raz go użyjecie. Popatrzcie(...)twarogu (użyłam z wiaderka) 90g śmietany 1/2 szklani cukru pudru 2 łyżki mleka w proszku 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki żelatyny (płaskie) Dodatkowo do dekoracji: beziki kulki czekoladowe owoce Przygotować ciasto.  Masło/margarynę utrzeć z cukrem, a następnie połączyć z jajkiem. Wsypać mąkę, sól i całość dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto rozwałkować gładkim wałkiem

Di gotuje
Sernik gotowany na herbatnikach 166

Kolejne ciasto z serii "bez pieczenia". Tym razem sernik w nieco innym wydaniu, ale równie pyszny co tradycyjny. Przekładany herbatnikami, polany polewą czekoladową, znakomity do kawki czy popołudniowej herbatki. No i oczywiście bardzo szybki do przygotowania! 1 kg sera (twaróg podwójnie zmielony - u mnie posiekany w malakserze) 4 jajka 1 szklanka mleka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru(...)mocno - ma przypominać rzadki budyń (jeśli za długo pogotujemy to masło nam się oddzieli od masy). Blachę ( u mnie 26x21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na spodzie warstwę herbatników, wylać na nie gorącą masę. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, wylać ponownie gorącą masę (jeśli mamy mniejszą blachę możemy zrobić 3 warstwy, przy większej wyjdzie nam 2 warstwy). Na wierzchu ułożyć

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto czekoladowe z serem i wiśniami 153

zmodyfikowałam jeden z przepisów i upiekłam pyszne ciasto. Do dziś gości na moim stole! To takie jakby brownie z sernikiem, którego smak podkreślają wiśnie. Pyszności! Koniecznie spróbujcie! (Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm)  Ciasto czekoladowe: 100g czekolady gorzkiej 120g masła 50g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 jajka 150 gramów mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)cukru  1 jajko Ponadto: około 250g wiśni (u mnie deserowe w syropie - Rolnik ; mogą być też wiśnie świeże, mrożone, z kompotu, czy z likieru)  Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i wraz z masłem umieścić w niewielkim rondelku. Całość rozpuścić (nie zagotować!) i pozostawić do ostudzenia. W międzyczasie należy utrzeć jajka z cukrami i szczyptą soli

Di gotuje
Sernik z rosą 271

przepis na bounty - stanowczo lepsza niż zwykła roztopiona czekolada jest polewa czekoladowa do ciast. Cenowo wychodzi tak samo a wynik jest o wiele lepszy! Wygodniej też się obtaczają, czekolada jest gęsta i strasznie twardnieje a polewa jest fajnie płynna i kulki rozpływają się w ustach! Przepis dzisiejszy to sernik z rosa. Kilka lat temu dostałam go od koleżanki(...)tamtej pory stał się obowiązkowym ciastem w każde święta u mnie w domu. Jest przepyszny, pachnący i cudownie wygląda! SERNIK Z ROSĄ średnie ok 2 h duża blacha Ciasto: * 3o dag mąki mąki * 10 dag cukru * 10 dag margaryny (miękkiej) * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 żółtka (białek zostawiamy) * 1 całe jajko Masa: * 1 kg sera białego 3 razy

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto z kaszą manną i truskawkami 1107

Ciasto z kaszą manną i truskawkami to kolejny smak lata. Delikatnie czekoladowa masa z kaszy manny plus galaretka z owocami to połączenie, które sprawdza się zawsze w ciepłe dni. Ciasto bez pieczenia, z którym poradzi sobie każdy. Tym razem, zamiast sernika na zimno , właśnie naszła mnie ochota na ten rodzaj placka, który pamiętam z dawnych czasów. Poza sezonem truskawkowym możemy(...)listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia w chłodnym miejscu (po wystygnięciu warto wstawić do lodówki). Spód tortownicy o średnicy ok. 24-26 cm wykładamy biszkoptami (aby się trzymały, można posmarować dno bardzo cienką warstwą masła). Do rondla wlewamy mleko, wsypujemy cukry, dodajemy masło oraz posiekaną czekoladę

Poezja smaku
Czekoladowy sernik z rumowymi śliwkami (oraz życzenia) 208

Mocno czekoladowy sernik z alkoholowym akcentem w postaci śliwek przez noc moczonych w rumie. Jest smaczny, aczkolwiek jego wykonanie może przysporzyć nieco problemu. Jak to sernik, sam w sobie nie jest trudny do wykonania, a najbardziej problematyczną rzeczą – w mojej opinii – jest wmieszanie do masy serowej roztopionej czekolady. Czekolada musi być przestudzona, ale wciąż płynna. Jeśli(...)masa się zwarzy. Samej masy nie powinno się również miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać sernika. Wszystko powinno zostać sprawnie wymieszane;) Co poza tym? Tak jak pisałam powyżej, serniczek nam smakował, ale…. no właśnie. Niestety jest jakieś „ALE”. Sernik wyszedł dosyć ciężki. Jest to też duża porcja, a co za tym idzie… dość szybko

Smaki Na Talerzu
Ciasto grysikowe z czarnymi porzeczkami 429

smaku grysikowa masa bardzo przypomina… sernik :) Wasi goście mogą być zaskoczeni, gdy okaże się, że w przepisie nie ma nawet grama twarogu :) Nadmienię też, że ciasto bardzo łatwo i przyjemnie się kroi :) Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 300 g cukru 200 g masła 2 opakowania budyniu czekoladowego (bez cukru) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta(...)jedno po drugim. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól oraz budynie czekoladowe i mieszamy. Następnie mąkę z dodatkami łączymy z masą jajeczną. Wyrabiamy ciasto. Powinno być zwarte, nie klejące się do rąk. Dzielimy je na 2 części. Jedną z nich wyklejamy spód formy wyłożonej papierem do pieczenia (o wymiarach ok. 25x35 cm). Formę wstawiamy do lodówki. Resztę

MyCookBook.pl
Tarta z budyniem i owocami 232

budyń na czekoladowy, dodać dowolne owoce, a w innej wersji nawet dodać galaretkę na wierch. Jest tu naprawdę dużo wariacji związanych z tą tartą. Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik(...)drobno pokrojone zimne masło, dodaj pozostałe składniki: cukier, sól, śmietanę, żółtko. Rozgnieć rękami aż stworzy się kruszonka a następnie ulep kulę. Ciastem wylep formę do tarty, tak aby pokryć spód i zrobić brzegi. Za pomocą widelca nakój spód tarty. Na tarcie połóż arkusz papieru do pieczenia. Na papier połóż coś co obciąży tartę. Ja do tego celu używam fasoli jaś

nietylkopasta.pl
Grecki sernik jogurtowy 117

pseudo – sernik jest bardzo zaskakujący, zarówno pod względem faktury, jak i smaku. Ma konsystencję aksamitnego, lekkiego klasycznego sernika. Jedyną różnicą jest użycie nie sera ale greckich, gęstych jogurtów. Ma orzeźwiający, lekko kwaskowy smak. Składniki: • 3 duże, gęste jogurty greckie po 440 g • 3/4 szkl. cukru • 2 cukry waniliowe • 4 budynie śmietankowe • 6 jajek(...)koniec wymieszać z olejem i z ubitą pianą z białek. • Okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. • Na spód pokruszyć herbatniki i wylać delikatnie masę jogurtową. • Pozostawić ok. 1/2 szklanki masy i zmiksować ją z espresso. • Kawową masę wylać na wierzch ciasta i przemieszać delikatnie

To co kocham
Poziomkowa pianka sernikowa 201

Jeden z najdelikatniejszych, lekkich i puszystych serników na zimno jakie jadłam. Połączenie serowej pianki, galaretki poziomkowej i czekolady jest po prostu genialne! Koniecznie spróbujcie :) SKŁADNIKI (tortownica 18 cm) masa: 250g twarogu (trzykrotnie mielonego) 300 ml śmietanki 30% (3-4 łyżki zostawiamy do polewy) 1 galaretka poziomkowa 250 ml wody 2-3 łyżki cukru spód: 80g herbatników 1 łyżka masła(...)serowej dodajemy stopniowo po 1 łyżce ubitą kremówkę cały czas miksując na niskich obrotach. Na końcu mała strużką wlewamy wystudzoną galaretkę i cały czas miksujemy. Gotową masę wylewamy na czekoladowo- herbatnikowy spód. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Tabliczkę czekolady topimy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Łączymy z kilkoma łyżkami kremówki i wylewamy na stężałą masę. Wstawiamy do lodówki

DefinicjaSmaku