sernikiem z polewa czekoladową i (najgorzej!) z rodzynkami, a z drugiej strony mamy sernik toffie, sernik Oreo, sernik Snickers, sernik z suszonymi śliwkami w czekoladzie, sernik z Nutellą, sernik z białą czekoladą, i mnóstwo innych serników, które powodują, że na samą myśl o nich cieknie mi ślinka. Przepis na sernik kajmakowy znalazlam(...)kilka lat temu na blogu White Plate i był to jeden z najlepszych serników, jakie jadłam. W mojej rodzinie wzbudził kontrowersje ze względu na słony spód, który niestety nie posmakował domownikom. Zmodyfikowałam więc trochę przepis i tak powstał pyszny, dosyć "ciężki" kremowy sernik na kruchym, mocno orzechowym spodzie ze słodką kajmakową polewą i chrupiącymi płatkami migdałów
Zawsze głodna!Moje najulubieńsze czekoladowe ciasto kruche, jest naprawdę kruche*, pyszne, czekoladowe, przepyszny słodki krem na bazie śmietany i białej czekolady, a do tego świeże porzeczki lub inne
moj przepis naspód wykładamy i wyrównujemy na tortownicy o średnicy 25 cm. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez 10 minut w temp. 180*C następnie wyciągamy i studzimy. Twaróg miksujemy z cukrem i nadal miksując po kolei dodajemy: budyń, śmietankę (płynną, bez ubijania jej wcześniej), następnie po jednym jajku. Następnie zajmiemy się czekoladą i tą chwilę uważam za najtrudniejszą całej czekoladowej zabawy(...)sera i blenderem miksujemy całość aż składniki się nam całkowicie połączą. Serową masę wylewamy na nasz wcześniej podpieczony spód, wkładamy do rozgrzanego piekarnika 160*C i pieczemy od 45-60 minut. Studzimy przy otwartym piekarniku, Następnie chłodzimy w lodówce, ponieważ sernik będzie mocno "kremowy" Kremowy sernik jeszcze bardziej smakuje wraz z mleczną kawą :) PS: Korzystając z okazji, chciałabym
W Moim Magicznym Domuurok. W tym roku postanowiłam skorzystać z nowych przepisów. Wypróbowałam kilka z nich i urzekł mnie przepis na sernik piernikowy według Pawła Małeckiego. Zawsze wychodzi i jest naprawdę pyszny. Polecam nie tylko w święta :) Składniki: Na spód piernikowy: 180g margaryny 140g czekolady deserowej 125g mąki pszennej 100g miodu 40g cukru trzcinowego 30g cukru waniliowego (albo 20g domowego cukru waniliowego(...)jednym jajku. Mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Masę rozprowadzamy na piernikowym spodzie. Kruche ciasto wyjmujemy z zamrażalnik i ścieramy na tarce, posypujemy nim wierzch sernika. Następnie nakładamy pokruszone ciastem piernikowe. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez około pół godziny. Na końcu posypujemy ciasto cukrem pudrem. Smacznego
Kolizje SmakówChocolate cheesecake cold Składniki. Spód. 20 dag pierników korzennych 2 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka spirytusu Masa serowa. 20 dag czekolady gorzkiej 25 dag serka homogenizowanego waniliowego 200 ml śmietany kremówki 1 opakowanie Śmietan-fix 2 łyżki płatków czekolady do dekoracji Wykonanie. Pierniki korzenne pokruszyć i wymieszać z powidłami i spirytusem. Masą wyłożyć dno tortownicy - 18 cm. Do rondelka(...)Ubić kremówkę i połączyć z serkiem. Do masy serowej wmieszać czekoladę niezbyt dokładnie, zostawiając grudki. Wstawić do zamrażalnika na 1 h. Wyjąć ,wierzch polać czekoladą i ozdobić płatkami czekoladowymi. Sernik można wstawić do lodówki ,jeżeli nie spieszy się nam i mamy mały apetyt
Kulinarny karnet ChristopheraPodobno dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Sernika! Z tej okazji mam dla Was przepis na pyszny i bardzo łatwy w wykonaniu sernik na zimno. To sernik
Z miłości do słodkościprzepisu Kasia bo to twoje ciasto. Sernik jest bardzo puszysty i pyszny. Składniki: ciasto kruche: 100 g margaryny, 100 g cukru pudru, 225 g mąki, 1 jajko, masa serowa: 1 kg sera twarogowego, 150 g margaryny, 200 g cukru, 7 jajek, 1 budyń waniliowy, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, szczypta soli, dekoracja: polewa czekoladowa, płatki migdałowe. Przygotowanie: 1. Przygotuj kruche(...)dodaj do masy serowej. Wciąż miksując dodawaj budyń i mąkę ziemniaczaną. 3. Z białek ubij pianę i delikatnie wymieszaj z masą. Przełóż na kruchy spód, piecz przez godzinę i 10 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik wystudź i polej polewą z czekolady (możesz posypać posiekanymi bakaliami
Aga w kuchniSernik na bogato. Idealny na święta lub uroczystości rodzinne. Z pewnością zaskoczycie nim gości zarówno smakiem jak i wyglądem. Mój sernik zrobił duże wrażenie na gościach. Szybko znikał, można by powiedzieć, że za szybko:). Składniki: Spód 250 g herbatników - petitki 120 g margaryny 2 łyżki płaskie kakao Masa serowa 1,2 kg twarogu 250 g cukru trzcinowego(...)masy serowej. Połowę masy serowej wyłożyć na spodzie z herbatników, ułożyć gęsto pierniki i wyłożyć resztę masy serowej. Wyrównać powierzchnię. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Dodać do odłożonego sera i wymieszać. Przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką i lekko zatapiając końcówkę w masie serowej wycisnąć czekoladowe kropki. Tortownicę szczelnie owinąć od dołu folią
Ala piecze i gotujemleka Dekoracja niebieska posypka srebrne gwiazdki czekoladowe Wykonanie: 1. Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, następnie partiami dodawać ser cały czas ucierając aby masa serowa stała się puszysta i gładka. Pod koniec ucierania dodać budyń, olejek pomarańczowy i ubitą pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać. 2. Spód tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożyć(...)pierniczkami i wlać wcześniej przygotowaną masę serową. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia. 3. Czekoladę i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Następnie wierzch wystudzonego sernika polać polewą i posypać kolorową posypką, a następnie udekorować srebrnymi gwiazdkami
Szalona Kuchnia Ewelinyśmietanki 30% * zamiast ciastek maślanych można użyć ciastek Hitów czekoladowych - wtedy nie dodajemy już masła ** można zmieszać z innymi orzechami SPÓD: 1. Ciastka zmielić w malakserze, zblendować lub bardzo drobno skruszyć np. wałkiem. Masło rozpuścić, wymieszać z okruchami ciastek (powinny mieć konsystencję mokrego piasku. W ysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i lekko ugnieść. Wstawić do lodówki(...)jednym jajku, następnie mąkę i na końcu masę kajmakową ze śmietanką - cały czas miksując. 4. Całość wylać na spód z ciastek, piec ok 60 min w 180*C, przy czym tak jak przy innych sernikach polecam na spodzie piekarnika położyć blachę wypełnioną do połowy wodą a na środkowej półce blachę z sernikiem (po prostu w piekarniku "gdzieś
Kto ugości moich gości?zgadza, aby składniki miały temperaturę pokojową- czyli były wyciągnięte z lodówki na 3 godziny przed robieniem sernika, z lodówki. Raz sobie opadnie, raz sobie nie opadnie...ale co ciekawe, w obydwu przypadkach zostaje zjedzony bez problemu! Składniki na spód 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru, ja mielę w młynku do kawy zwykły cukier kryształ 200 g masła(...)podpieczony wcześniej spód. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 15 minut,następnie obniż temperaturę do 150 stopni i piecz około godzinę lub więcej, musisz obserwować. Po czasie wyłącz piekarnik i nie otwieraj go. A po pół godzinie uchyl drzwiczki i zostaw do wychłodzenia. Rozpuść czekoladę deserową lub mleczną , pokryj zygzakami sernik. Gotowe. Serniki lubią
Z Kuchni Do Kuchnigroszkami czekoladowymi. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy kakao. Mieszamy. Dodajemy po jajku, ubijając na niskich obrotach miksera. Dodajemy stopniowo cukier i ekstrakt z wanilii. Ubijamy krótką chwilę. Na sam koniec dodajemy mąkę i ubijamy do połączenia. Formę okrągłą o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki smarujemy masłem. Wylewamy brownie na spód i wygładzamy. Odstawiamy(...)cukru kryształu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Ubijamy krótką chwilę do połączenia. Wlewamy na spód brownie, rozsmarowujemy. Wkładamy całość do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Środek sernika będzie lekko luźny. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika. Posypujemy przygotowanymi jabłkami, karmelem i na wierzch kruszonką (patrz niżej). Pieczmy kolejne
Made By Mom And Sondodawałam najpierw 2x po 2 łyżki masy twarogowej do czekolady , dokładnie wymieszałam, a następnie otrzymaną masę serowo- czekoladową przełożyłam do masy serowej i bardzo dokładnie jeszcze raz wymieszałam. To samo powtórzyć z drugą czekoladą i z drugą częścią masy twarogowej. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować zimnym masłem. Na środek tortownicy wykładamy na przemian: 2 łyżki masy białej(...)ciemnej. Tak aż do wyczerpania ciasta. Tortownica będzie prawie pełna, ale nie ma obaw nic nie wypłynie, bowiem ciasto gwałtownie nie rośnie. I teraz chyba najważniejsze, czas pieczenia: sernik wkładamy do nagrzanego do 100*C piekarnika i pieczemy 80 minut, na termoobiegu. Następnie zwiększamy temperaturę do 125*C i dopiekamy jeszcze 50 minut( też termoobieg). W drugim etapie
Smaczne Zdrowełyżki cukru pudru, jeśli lubicie słodsze masy. Taką ciemną masę wylać na schłodzony spód z ciastek. Schłodzić do stężenia. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Gdy czekolada będzie letnia zmiksować ją z drugą częścią masy serowej. Średnio czekoladową masę wylać na stężoną ciemną. Ponownie schłodzić w lodówce. Białą(...)czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Gdy czekolada będzie letnia zmiksować ją z ostatnią- trzecią częścią masy serowej. Taką białą masę wylać na stężoną średnio-czekoladową. Sernik umieścić w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc, aż poszczególne warstwy stężeją). Przed podaniem oprószyć przesianym kakao. Ja posłużyłam się wyciętym z kartki szablonem, co dało
Nastoletnie WypiekanieSłodki serniczek do kawy w dwukolorowej wersji. Sernik jest delikatny i wilgotny, natomiast jego spód bardzo chrupiący. Ciasto podałam na porcelanie JESIEŃ PORCELANA BOGUCICE Spód: 100 g orzechów laskowych 130 g orzechów włoskich 100 g masła Masa serowa: 5 jajek 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie) 0,5 szklanki cukru pudru 250 g chudego twarogu w kostce(...)twarogu z wiaderka 40 g budyniu waniliowego 230 g kremu czekoladowo-orzechowego (typu nutella) Cukier puder do posypania Spód: Orzechy mielimy na strukturę bułki tartej. Masło roztapiamy w rondelku. Przelewamy do orzechów, wszystko mieszamy ze sobą. Wilgotną masą wylepiamy tortownicę o średnicy 24 cm. Formę wstawiamy na 30 minut do lodówki. Masa serowa: Jajka ubijamy na żółtą pianę. Stopniowo dosypujemy
VioletoweKucharzenie