serników * 2 śmietany kremówki * szklanka cukru pudru * pół kilograma malin * 2 galaretki malinowe Przygotowanie : Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną. Dodać pokruszone płatki i wylać masę na spód foremki. Odstawić do lodówki. Galaretki rozpuścić w jednej szklance wody. Zimne kremówki ubić z cukrem pudrem. Serek zmiksować z rozpuszczoną galaretką, dodać maliny i kremówkę. Zmiksować i wylać masę na czekoladowy
Magiczne Życie Martyprzypominały mokry piasek, dzięki czemu dobrze można je ugnieść i uformować boki, a potem po schłodzeniu podczas krojenia ciastka nie obsypują się mocno. Gotowy spód ciasteczkowy wyłożyłam do formy i ugniatając łyżką uformowałam z niego spód i boki i na czas przygotowywania masy serowej formę wstawiłam do lodówki. Masa serowa: 250 g sera białego chudego (1 kostka) 150 g domowego(...)doprowadziłam do wrzenia, zestawiłam z ognia, wrzuciłam czekoladę połamaną na kosteczki i rozpuściłam ją w śmietance. Lekko przestygniętą czekoladę wylałam na masę serową, posypałam drobinkami czekoladowymi i czekoladowymi kulkami z białej czekolady. Sernik robiłam wieczorem, więc do lodówki trafił na całą noc, ale myślę, że czas chłodzenia może być krótszy, na przykład ok 4- 6 godzin. SMACZNEGO życzy
Blondynka Gotujekiedyś przygotowywałam go na ciastkach tzw.petitkach, teraz przygotowałam go na kruchym spodzie. Wychodzi baaardzo lekki i mega puszysty, w końcu ilość jaj robi swoje. W kajeciku zapisałam go jako sernik rewelacja, więc i tak podaję. Składniki na przepis tak jak był w oryginale, poniżej taki jak ja przygotowałam. Składniki przepisu oryginalnego: - 1kg tłustego sera (przed dodaniem musimy go zmielić(...)serową, do połączenia składników. Gotową masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C , pieczemy ok. 80-90 minut. Po wyjęciu boki okroić nożem i pozostawić do wystygnięcia. Mój serniczek dodatkowo polukrowałam mielonym cukrem trzcinowym rozrobionym ze śmietaną i posypałam płatkami czekoladowymi bez cukru (z ksylitolem). Wyszedł pyszny, puszysty i wart powtórzenia
Smaczne Zdrowewięc pomyślałam, że będzie to idealne rozwiązanie. Dzieci też lubią sernik, więc wszyscy byli zadowoleni. Nie do końca miałam pomysł jak go stworzyć i nie mogłam znaleźć idealnej inspiracji, więc postanowiłam zdać się na wyczucie. Wyszedł pyszny. Wyjadany na ciepło i po wystygnięciu stał się idealnie mokry Składniki: Spód: - 25 dag ciastek ( u mnie 15 dag petit bure(...)śmietany 18%; - 5 jajek; - szklanka cukru; – dwa opakowania cukru wanilinowego; – łyżka mąki ziemniaczanej; Polewa krówkowa: – 3 większe mleczne krówki; - 1-2 łyżki mleka Polewa czekoladowa: - 80 g mlecznej czekolady; – łyżka mleka Wykonanie: 1. Herbatniki rozdrobnić za pomocą wałka, dodać rozpuszczone masło. Wyłożyć na dno tortownicy tworząc wyższy brzeg (Moja tortownica to około 26 cm). Wstawić
dom-agi.plSernikobrownie z musem truskawkowym to pomysł na upieczenie trzech ciast w jednym wypieku. Ciasto jest nieco czasochłonne w przygotowaniu, ale pomimo tego jest bardzo smaczne, ponieważ
Ugotowaćszklanki cukru 100 g masła otarta skórka z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 5 jaj 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka liści bazylii Ponadto: 150 g kuwetury czekoladowej 1 łyżka oleju arachidowego lub innego 300 g truskawek cukier puder WYKONANIE: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta(...)ucierając, dodać do masy serowej mąkę ziemniaczaną i posiekaną bazylię- dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z masą serową. Wyłoży na kakaowy spód. Na dno piekarnika wstawić blachę z wodą. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec 90 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku
kolorowotorcikowokażdego kto tylko go spróbował. Ciężkie, czekoladowe brownie w zestawieniu z masą serową to połączenie idealne, które zawsze sprawdzi się świetnie. Do tego orzeźwiający i lekki mus truskawkowy.. Obłęd. Do musu można wykorzystać również truskawki mrożone. Składniki (na tortownicę o średnicy 24-26 cm): Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Spód brownie: 150 gram masła 150 gram gorzkiej(...)Spód brownie Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W oddzielnej misce miksujemy jajka z cukrem. Następnie mieszamy masę jajeczną z masą czekoladą. Dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy. Gotową masę przelewamy do tortownicy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni na 20 minut. Po upieczeniu wyciągamy formę, nie wyłączamy piekarnika. Masa serowa Wszystkie składniki miksuję, gotową masę wylewam na spód
Mango Papajautwardzony spód ciasteczkowy 6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy sernik, pieczemy 15 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy ok 120 min, do czasu kiedy środek nie jest już płynny, masa powinna być lekko ścięta 7. Obręcz zdejmujemy dopiero kiedy sernik zupełnie wystygnie, następnie schładzamy w lodówce, najlepiej przez noc 8. Zimny sernik smarujemy przed podaniem kajmakiem i dekorujemy orzechami * czekoladowe choinki - ok 150 g białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali, zabarwiamy zielonym barwnikiem spożywczym. Na arkuszu papieru do pieczenia układamy patyczki, ok 6 szt. czekoladę przelewamy do woreczka strunowego, w którym po nalaniu czekolady odcinamy końcówkę, wyciskamy cienkim strumyczkiem kształt choinki tak żeby zalać patyczek mniej więcej
Słodki KompromisPiekąc sernik zawsze staram się coś zmienić. Choćby po to, żeby wypróbować rożne smaki. Dzisiaj sernik z brzoskwiniami i w polewie czekoladowo-orzechowej. Doskonałe wykończenie sernika nadaje mu zupełnie inny smak niż zwykle. SERNIK: 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego 1 kostka (200 g) masła 1 szklanka cukru 5 jajek 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki(...)ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół puszki brzoskwiń Na polewę: 1 duża tabliczka (220 g) czekolady 25 g masła 15 dag orzechów włoskich Na spód: 20 herbatników jasnych WYKONANIE: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na gładką masę. Ucierając dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. Ucierając dodajemy po łyżce twarogu. Następnie ubite na sztywno białka
W kuchennym oknie Ewyserników pieczonych z dodatkiem ubitej piany z białek, są dziwnie napowietrzone. Serniki w ogóle cieszą się dużym powodzeniem, zawsze jako pierwsze znikają ze stołu, ja nie wyobrażam sobie bez niego wielkanocnego podwieczorku, ale serwują sobie tą przyjemność w wersji mini również bez okazji. Mini serniczki na spodzie brownie w bardzo przyjemny sposób rozpoczną lub zwieńczą dzień pracy. Składanki(...)jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej laska wanilii 250 g cukru Czekoladowy spód 70 g ciemnej czekolady 70 g miękkiego masła 50 g drobnego cukru 1 jajko 40 g mąki Dodatkowo 250 g borówek amerykańskich Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 2. Spód - c zekoladę łamiemy w kostkę, roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Masło ucieramy z cukrem
Słodki Kompromisświeżymi truskawkami. Składniki na tortownicę o średnicy 21cm: z przepisu ze strony Kwestia Smaku Spód: 200 g ciasteczek kakaowych z dziurką 1 łyżka kakao 50 g masła 50 g gorzkiej czekolady Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło roztopić z czekoladą. Wlać do ciasteczek, dokładnie wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasteczkami, dokładnie je dociskając. Włożyć to lodówki(...)czekoladą. Masę czekoladową wyłożyć na ciasteczka. Na nią nałożyć warstwę białą, wyrównać powierzchnię. Ciasto włożyć do piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 45 minut. Ostudzić, włożyć do lodówki na 1 h, aż masa zgęstnieje. Wierzch: około 200 g truskawek 200 ml śmietanki 30% (schłodzonej) 200 g konfitury truskawkowej Śmietanę 30% ubić. Schłodzony sernik posmarować warstwą
Moja Galeria Smakutym razem na weekend proponuję prosty czekoladowy przepis. Ciasta typu Brawnie są mokre mocno czekoladowe i bardzo smaczne. Do tego nie jest ono trudne do wykonania
ciastkarnia na kruchym spodzieDzisiaj mam przyjemność przedstawić Wam pyszny przepis na serniczek na zimno. Składa się z 3 warstw, czekoladowej, malinowej i śmietanowej. Pyszna, kremowa konsystencja, polecam szczególnie na
Różne smaki w kuchniWieczorową porą mam dla Was przedostatni już walentynkowy przepis ( jutro jeszcze jeden i koniec tych serduszek ). Musicie wybaczyć jakość zdjęć, zmuszona byłam
kolorowotorcikowokolorze - masę serową przelać do tortownicy na ostudzony spód z ciasta kruchego, wyrównać i wstawić do piekarnika - piec 70-80 minut lub do momentu ścięcia się wierzchu sernika (środek może być lekko trzęsący się, lecz nie może być płynny) - sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku, studzić przy otwartych drzwiczkach - ostudzony sernik schłodzić w lodówce MUS POMARAŃCZOWY - pomarańcze umyć, obrać(...)ziarenka z 1/2 laski wanilii, wymieszać lub krótko zmiksować na najniższych obrotach - gotowy mus przełożyć na wierzch schłodzonego sernika, wyrównać - sernik z musem schłodzić w lodówce przez całą noc - podawać schłodzony, bezpośrednio przed podaniem dekorując kandyzowaną skórką pomarańczową Sernik czekoladowy z musem pomarańczowym jest bardzo sycący, dlatego mały trójkąt śmiało zaspokoi naszą ochotę na coś słodkiego. Jeśli
Smakołyki Bereniki