jakiegoś czasu zastanawiałam się nad wykorzystaniem mascarpone do mas sernikach na zimno czy do musów. Wpadł mi w oczy ten przepis na Kwestii Smaku , musiałam go wypróbować. Jest pyszny i znika w oka mgnieniu! Dosłownie! Udało mi się tylko dwa zdjęcia zrobić zanim zostały okruszki ;) Poniżej przepis z moimi zmianami. Spód: 80 g biszkoptów lady(...)kremówki, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżeczki żelatyny, 1/4 szklanki wody + 3-4 łyżki Galaretka: 5 łodyg rabarbaru, 1/3 szklanki cukru, 1 galaretka (35g) malinowa lub truskawkowa, 1 łyżeczka wody różanej - opcjonalnie Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy biszkopty. Możemy je zwilżyć przy pomocy herbaty, rumu czy soku
Plate of Joyznajomi już się nie dziwią, że nagle o godzinie 3 nad ranem mam ochotę na lody/bułkę słodką/pączka/kanapkę z Nutellą...). Dzisiaj nie mogłam wybrać smaku sernika, więc zamiast robić jeden duży - zrobiłam 4 mniejsze, każdy inny (a pamiętacie 12 smaków babeczek? klik ). Dobry patent, szczególnie dla kogoś, kto nie umie podejmować decyzji (a jak podejmuje(...)dodać ser, zmiksować. Białka ubić na sztywno, dodać do masy, podzielić ją na 4 części. Do każdej dodać ulubione dodatki, u mnie: 1) ziarenka z 1/3 laski wanilii, dżem malinowy, wiórki kokosowe (brak na zdjęciu) 2) chałwa, płatki migdałów 3) pasek mlecznej czekolady, cukierek "Śliwka w czekoladzie" w środku, płatki migdałów 4) biała czekolada, suszona żurawina, wiórki kokosowe Przełożyć
Słodkie inspiracjeEton mess czyli bałagan w Eton :) Czemu "mój" ? ponieważ w oryginalnym przepisie jest tylko bita śmietana i bezy a ja wzbogaciłam krem o serek. Ponieważ samego
Bon Appetit MałgorzatyJakiś czas temu, dzięki uprzejmości sklepu internetowego Emako dostałam możliwość przetestowania ich asortymentu. Nie byłabym sobą gdybym wybrała coś, co nie było w
Malinowe PocałunkiNie będę przed Wami ukrywać, faktu, że całe życie uciekałam od wszelakiego rodzaju kasz. Nie pamiętam abym kiedykolwiek jadła jaglaną, może gdy byłam mała, ale już
Blondynka Gotujeswoim smaku i konsystencji. Można nimi przekładać biszkopty, kruche ciasta, a nawet herbatniki. Można dodawać różne owoce. Wielkanocny sernik gotowany podbił już niejedno serce. A może mój sernik zagości na Waszym stole wielkanocnym? Wpis powstał w ramach akcji konkursowej "Wielkanocne wypieki z Delectą". Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku(...)Masa śmietankowa: 0,5 litra śmietany tortowej 1 galaretka brzoskwiniowa Delecta Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa Delecta Wykonanie: Pieczemy biszkopt. Gdy ostygnie ponczujemy go i smarujemy dżemem malinowym. Następnie wykładamy ciepłą jeszcze masę serową i schładzamy. Schłodzony ser posypujemy drobno pokrojonymi brzoskwiniami z puszki i zalewamy je tężejącą galaretką brzoskwiniową (przygotowujemy ją według przepisu na opakowaniu). Śmietanę ubijamy
Salonik smakówmojprzepisna.pl | Deser ptasie mleczko z niespodzianką Na przyjazd siostrzyczki postanowiłam zrobić coś pysznego i lekkiego. Deser w smaku podobny do wedlowskiego ptasiego mleczka, jest jednak z
moj przepis nakokosowy: ● 1 op śmietanki kremówki (30/36%) ● 1 łyżka żelatyny ● cukier ● laska wanilii ● likier kokosowy ● 1 puszka mleka kokosowego Oraz: ● 50 g suszonej żurawiny ● 0,5 kubka soku malinowego/ żurawinowego ● 2 łyżki mąki ● 1 budyń z białą czekoladą Przygotowanie: ● piekarnik ustawiamy na 180° C; tortownicę wykładamy papierem ● białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z odrobiną cukru na pianę, dosypujemy wiórki(...)ubijamy z cukrem, wanilia i likierem. Mleko kokosowe z żelatyną podgrzewamy, nie gotujemy! Dolewamy do śmietany, mieszamy. ● żurawinę wysypujemy na patelnie i lekko podgrzewamy z sokiem. Przekładamy na sernik. Na ostudzone ciasto wykładamy mus kokosowy i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny P.S ● możemy użyć mąki kokosowej lub kukurydzianej wtedy ciasto będzie bezglutenowe 😉 ● likier możemy pominąć, zastąpić
Luźna Kuchniamojprzepisna.pl | Jak zrobić tort na 1 urodziny lub chrzciny Chciałbym podzielić się moim pomysłem jak zrobić tort, udekorowany masą cukrową. Miesiąc temu sama borykałam się z
moj przepis naŚwiatowe Dni Młodzieży trwają w najlepsze, ja podobnie jak większość Krakowa uciekłam w Polskę, byle z dala od tego tłumu, hałasu i zgiełku. Na ten czas
psgotujemyprzy czym już ich nie ma :P Co więcej - od dziś taki oszukany sernik jest u mnie numerem 1! Nie tylko smakuje mi o wiele bardziej (a uwielbiam serniki), ale też jest o połowę tańszy! Sera na taką blaszkę potrzebujemy 1 kg. Za wiaderko dobrego sera (100% naturalnego) zapłacimy około 13-14 zł. Plus niemal te same dodatki(...)pieczenia opcjonalnie 1 łyżka kwaśnej śmietany Masa jogurtowa: 1200g jogurtu naturalnego typu greckiego 5 białek 3/4 szkl. cukru drobnego do wypieków (kryształu jw. można więcej) 2 budynie o smaku malinowym Dodatkowo: 1 słoik żurawiny (260g) Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy kawałki masła, cukier i żółtka. Całość siekamy nożem na kruszonkę następnie szybko zagniatamy ciasto. Jeśli zachodzi taka
Kolorowy Przepisownikkażdym stoliku. Nawet sporadyczny klient nieobeznany z tym wydarzeniem, mógł łatwo zapoznać się z festiwalową ofertą . To się chwali! Na gości festiwalowych czekał jeden z dwóch zestawów . 1). Sernik szefa lub torcik pączkowy z małą kawą za 12 PLN oraz 2). Dowolny pączek z kawą dużą za 10 PLN . Wszystko oczywiście solo lub w duecie :) Pączkarnia zachęcała zwłaszcza(...)bojący się eksperymentów cukierniczych mogli z kolei popróbować ananasa z kokosem, rafaello czy kawy . Swoistą wizytówką lokalu są smakowe lukry , którymi pączki się oblewa - chociażby ten uroczo różowy o malinowym posmaku . Ja osobiście skusiłam się na torcik pączkowy z bitą śmietaną i świeżymi owocami . Do tego filiżanka białej kawy . Torcik pączkowy mnie zachwycił! Co za oryginalny pomysł na pączka! Okazał
Grunt to przepis!Nie należę do osób, które kształtują trendy kulinarne w polskiej blogosferze, nie wstydzę się przyznać, że uwielbiam wszystko co słodkie, dobrej jakości ceramikę i książki kucharskie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNie należę do osób, które kształtują trendy kulinarne w polskiej blogosferze, nie wstydzę się przyznać, że uwielbiam wszystko co słodkie, dobrej jakości ceramikę i książki kucharskie
Cztery Fajery