rozpływająca się w ustach. Do tego spód ciasta stanowi uwielbiane przed wielu brownies. Zwieńczeniem tego eleganckiego, wytwornego deseru jest czekoladowa polewa - rewelacja. Rewelacyjny Czekoladowy Sernik ze spodem Brownies - Składniki:Spód Brownies:50 g masła50 g czekolady mlecznej50 czekolady gorzkiej1 jajko1/3 szklanki cukrucukier waniliowy1/4 szklanki mąki pszennejszczypta soli Masa serowa:350 g zmielonego dwukrotnie(...)pszennejłyżeczka mąki ziemniaczanej2 jajka1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% (ok. 100 ml)50 g czekolady mlecznej50 g czekolady gorzkiej2 łyżki kakaocukier waniliowy Polewa:60 g czekolady40 g masła Rewelacyjny Czekoladowy Sernik ze spodem Brownies - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Spod Brownies:Czekoladę mleczną, gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy.Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym
Słodka Stronawmieszać je do masy serowej. Masę wylać na uprzednio podpieczony spód i wyrównać szpatułką.Z pozostałego kruchego ciasta wyciąć paski za pomocą radełka i ułożyć z nich kratkę na serniku. Paski z ciasta można posmarować również żółtkiem, wtedy ładnie się zarumienią. Ciasto piec w 180°C przez 1,5-2h, aż ser się zetnie. Upieczony sernik wystudzić(...)piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.Jeśli sernik za mocno Wam wyrośnie, nie martwcie się, po wystudzeniu nieco opadnie, a paski z ciasta nie powinny się naruszyć.Lukier:sok z 1 cytryny1 białko200 g cukru pudruWszystkie składniki na lukier utrzeć i posmarować nimi wystudzony już sernik. Ciasto można udekorować z wierzchu również skórką pomarańczową
Food Squarepokryj ją dwukrotnie od spodu aluminiową folią do pieczenia, ponieważ ciasto będziemy piec w kąpieli wodnej. Następnie wylej serową masę na ciasteczkowy spód. Piekarnik nagrzej do 150ºC. Formę z sernikiem umieść w drugiej większej formie, najlepiej prostokątnej i wlej do niej wrzątek. Wstaw wszystko do piekarnika i piecz powoli 45-60 minut aż masa się zetnie. Wyjmij z piekarnika(...)dodawaj partiami żurawinowy mus i miksuj delikatnie aż do połączenia się składników. Gotowy krem wyłóż na schłodzony sernik i wstaw do lodówki na całą noc, aż mus zastygnie. Sernik ozdób żurawiną (możesz obtoczyć ją w cukrze by udawała ośnieżoną). Smacznego!*Przepisem na ten sernik oczarowała mnie Dorota z Moje Wypieki
Food Squareułożyć na biszkoptach na dnie blaszki masę serową przełożyć do blaszki i piec w 200C około 45-50 minut po upieczeniu zostawić ciut uchylone drzwi piekarnika i zostawić sernik na 30 minut - sernik nie opadnie i jest równy blat sernik z blaszki wyjąć najlepiej po kilku godzinach jak dobrze się wystudzi polać rozpuszczoną polewą czekoladową i posypać(...)posypką kolorową - odstawić w chłodne miejsce aby polewa zastygła sernik jest po prostu pyszny........polecam......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięłyżką tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować niczym do blaszki na dno porozkładać biszkopty, wylać masę serową i piec w 200C około 40-45 minut sernik zostawić do dobrego wystudzenia na zimny sernik rozłożyć dynię z mojego przepisu "TUTAJ" - na dynię tężejącą galaretkę wiśniową i galaretkę leśne owoce sernik schować na kilka godzin(...)lodówki sernik jest aromatycznie cytrynowy, nie za słodki a dzięki dyni z galaretką jest jeszcze bardziej wilgotny..........SMACZNEGO!!! cukier cytrynowy Royal Brand: produkt naturalny - skład: cukier, aromat naturalny - opakowanie: 250 gram
W Mojej Kuchni Lubięmama powtarzała, że ser opada w serniku, bo pęka, bo to i tamto. W pierwszym serniku świątecznym nie dodałam białek. Sernik w piekarniku, a białko na blacie. Chociaż sernik był całkiem dobry. Ostatnimi czasy wypróbowałam kilka, a może już kilkanaście serników. Jeden z moich ulubionych, który pojawia się chociaż raz w miesiącu jest Sernik nowojorski (New York(...)rozgrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy przez 30 min po czym zmniejszamy temperaturę na 160 stopni. Przykrywamy wierzch folią aluminiową . (Nie zapominajmy, że temperatura pieczenia może się wydłużyć ) Górę sernika można pokryć polewą, lukrem lub sosem
Wypieki Uliserowej mąkę ziemniaczaną oraz proszek budyniowy – dokładnie wymieszać.Ubić białka na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z masą serową. Wyłoży na ciasteczkowy spód.Na dno piekarnika wstawić blachę z wodą.Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec 90 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Śliwki umyć(...)wypestkować, pokroić w półplastry. Na patelni rozpuścić cukier, dodać śliwki – smażyć chwilę, aż lekko zmiękną.Śliwki wyłożyć na ostudzony sernik. Smacznego
kolorowotorcikowoOstatnio mogłabym na okrągło jeść sernik:))) Dlatego też często u nas goszczą. Niedawno mieliście okazję poznać przepis na pyszny kawowy Sernik Tiramisu, dziś proponuję sernik z dodatkiem czerwonej porzeczki. Oczywiście najlepiej użyć świeżych owoców, ale ja wykorzystałam mrożone zapasy:) Sernik jest bardzo łatwy w przygotowaniu i delikatny w smaku. Porzeczki nadają mu bardzo fajnego smaku:)) Spód(...)przestudzoną czekoladę. Krótko zmiksować. Połowę masy przełożyć do formy. Następnie rozłożyć porzeczki (mrożone rozmrozić i odsączyć), przykryć resztą ciasta. Piec około 90 minut w temp. 150st. Ostudzić i polukrować. Sernik przechowywać w lodówce. Źródło: Przepisy.net
Z miłości do słodkościPowiedzmy, że mój jest… prawie krakowski; a kratki nie posiada, z tej prostej przyczyny, iż masy serowej zrobiło mi się tak dużo, że obawiając się kataklizmu w postaci “ucieknięcia” sernika w trakcie pieczenia, zrezygnowałam z jej ułożenia…. Ku mojemu zdziwieniu, żadne trzęsienie ziemi nie nawiedziło mojego piekarnika, a serniczek piekł się równo: troszkę urósł, aby po upieczeniu równie ładnie opaść(...)Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy godzinę w temp 170°C. Można na spód piekarnika wstawić brytfankę z wrzącą wodą. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozwalamy wystygnąć sernikowi w piekarniku. Po ostudzeniu możemy polukrować. Przechowujemy w lodówce
Mia Cucina Sofietadzieje się z tym, czego nie wykupią klienci...Pomimo, że surowca jest dużo, "sernik" wychodzi mały, gdyż jest bez spodu. A wiadomo, że jak spód, to i "sernik" będzie większy i wyższy. "SERNIK" BEZ SPODU PODWÓJNIE BRZOSKWINIOWY. /autorski;/ na mała blaszkę kwadratową ok. 13 serków homogenizowanych brzoskwiniowych (u mnie Danio) 4 jajka 2/3 szklaki cukru(...)mieszając, wsypuję kolejno opakowania budyniu. Dokładnie miksuję. Formę wysmarowuję tłuszczem, wysypuję obficie lnem. Wylewam masę. Na wierzchu łyżeczką nakładam kleksy z konfitury. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni. Wkładam przygotowany "sernik". Przez pierwsze 30 minut piekę go w 200 stopniach, po czym zmniejszam temperaturę do 170 i piekę kolejne pół godziny. Upieczony "sernik" zostawiam na kwadrans w piecu
W kuchni Karmel-itkidanie nie powtórzyło się w moim domu, ani jedno ciastonie smakowało tak samo, chociaż posługiwałam się tym samym przepisem.Tak samo jest i tym razem. Posługując się starym przepisem na SERNIK, pozmieniałam nieco. Zamiast kruchego spodu, dałam petitki.Aby masa serowa nie była lejąca, zredukowałam ilość mleka do minimum, pominęłam też olej. Wprowadziłam też podział na kolory.Znowu wyszło coś pysznego, nieoczekiwanego(...)powstało na podstawie spontanicznego odruchu, w ogóle nie przemyślanegow żaden racjonalny sposób. Dodatkowo piekłam sernik długo, acz w niskiej temperaturze. Dzięki temu spękania są niewielkie. SERNIK DWUKOLOROWY NA HERBATNIKACH. / całkiem nowy przepis na podstawie TEGO;/ na blaszkę 20x 25 cm 1 kg białego twarogu 4 jajka szklanka cukru kryształu szklanka cukru pudru 1/2 szklanki mleka 2 opakowania budyniu
W kuchni Karmel-itkiTęczowy sernik na zimno to idealna propozycja na przyjęcia dla dzieci, kinderbale lub inne imprezy okolicznościowe. Efektowny deser, który z pewnością wzbudzi zainteresowanie każdego domownika i gościa. Tęczowy Sernik na Zimno - Składniki:600 g zmielonego dwukrotnie twarogu200 g śmietany 36%250 ml śmietanki 30%7 łyżek cukru pudru2 łyżki żelatyny + ok. 50 ml wody barwniki spożywcze w proszku(...)fioletowygranatowyniebieskizielonyżółtypomarańczowy biszkoptygalaretka truskawkowa/malinowa/wiśniowa Tęczowy Sernik na Zimno - Sposób przygotowania:Galaretkę przygotowujemy według opisu na opakowaniu - studzimy.Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Ser miksujemy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, powoli wlewamy rozpuszczoną i dokładnie mieszamy. W osobnej miseczce ubijamy śmietanki i dodajemy do twarogu. Masę serową dzielimy na 6 części. Do każdej z nich dodajemy
Słodka StronaDzisiaj przepis na przepyszne potrójnie czekoladowy sernik na zimno. Przepis zaczerpnięty z tej strony, jednak jego wykonanie nieco odmienne. Sernik jest niezwykle prosty w wykonaniu choć wymaga sporo pracy, głównie przez oczekiwanie na schłodzenie się poszczególnych warstw. Jednak warto go zrobić, bo jest pyszny i mega słodki :) Ilość porcji: mała tortownica Składniki Masa serowo-czekoladowa(...)wiaderkowego twarogu do sernika 200 g białej czekolady dobrej jakości 200 g mlecznej czekolady dobrej jakości 200 g gorzkiej czekolady (najlepiej dużej zawartości kakao) 150 g cukru pudru (lub więcej w zależności od upodobań smakowych) 6 łyżeczek żelatyny w proszku 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki Polewa: 100 g gorzkiej czekolady ( najlepiej dużej zawartości kakao) 100 ml śmietanki kremówki
Kolizje SmakówSerwus! Dziś proponujemy Wam coś na deser! Umiarkowanie słodki, z kwaskowatą nutą limonki i cytryn oraz lekko ziołowego smaku herbaty! Ja osobiście przepadam za sernikami z galaretką. A jej kolor? Jest fenomenalny! Wypiek sporządzany był jakiś czas temu na konkurs zorganizowanym przez Magdę z bloga PiernikowaChata oraz Kasię z bloga Gotuj z cukiereczkiem. Fundatorem nagród była firma Teekane(...)przelewamy np. do miski i zostawiamy do takiego stopnia zestalenia, aby nie było możliwości jej rozlania się po bokach wypieku. Gdy osiągniemy pożądany stopień zastygnięcia galaretki na wierzchu sernika układamy pokrojone plasterki limonki i zalewamy nią sernik, który odstawiamy do lodówki na 0,5-1h w celu uzyskania gładkiej powierzchni i zwartej konsystencji górnej warstwy deseru. Następnie
Symfonia Smakówkawałkami czekolady, puszystym biszkoptem i galaretką z kawałkami truskawek. Wyjątkowy smak, który urzeknie niejednego fana truskawek.Sernik przygotujemy jeszcze szybciej, gdy zamiast pieczenia biszkoptu użyjemy gotowych małych biszkopcików.Kremowy Sernik na Zimno Straciatella z Truskawkami i Galaretką - Składniki:Biszkopt:2 jajka4 łyżki cukru1/2 łyżki mąki tortowej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniapolowa cukru waniliowegoMasa:350 ml śmietanki(...)serka mascarponefix do ubijania śmietany3-4 łyżki cukru pudrucukier waniliowy2,5 łyżki wiórków kokosowych50 g gorzkiej czekoladygalaretka truskawkowaok. 300 g truskawekKremowy Sernik na Zimno Straciatella z Truskawkami i Galaretką - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Tortownice ze ściąganym pierścieniem (20 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera
Słodka StronaSernik na murzynku Kochani dzisiaj zapraszam na pyszny sernik z murzynkiem . Połączenie sera z ciastem kakaowy to rozkosz dla podniebienia :) Składniki na ciasto kakaowe;4 jajka1 szkl mąki tortowej2 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 kostki miękkiej margaryny Kasi 1/2 szkl cukru.1 cukier wanilinowy Dr OetkeraWykonanie ciasta :Margarynę utrzeć na puch z cukrem(...)ciasta i mieszać łyżką.Blaszkę o wymiarach 30/ 30 wyłożyć papierem do pieczenia .Przelać ciasto .Piec w temp. 180 st do suchego patyczka około 25 minut.Składniki na sernik :800 g sera białego półtłustego mielonego1 szkl cukru1 cukier wanilinowy1 budyń waniliowy z cukrem Dr . Oetkera6 jajek 1 łyżka masłaWykonanie masy serowej;Ser utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym
Sama słodycz i szczypta chiliSernik z wiśniami Zapraszam dzisiaj na pyszny sernik z wiśniami . Przepis znalazłam w książce Dr Oetkera jednak troszkę go zmieniłam . Sernik jest mięciutki , rozpływający się w ustach :) przygotowany na spodzie herbatnikowym .Jeśli wam się podoba to zapraszam po przepis :) Składniki :250g serka mascarpone500 g sera białego śmietankowego150 g cukru5 jajek 1 cukier wanilinowy Dr . Oetkera(...)garnka przełożyć wiśnie , dodać 1 szkl wody, 1 /2 szkl cukru i cukier wanilinowy , gotować około 10 minut , następnie wsypać dżemix i wymieszać. Letnią masę wiśniową wyłożyć na zimny sernik. Odstawić na 1 godzinę do stężenia. SMACZNEGO
Sama słodycz i szczypta chiliblendera to wystarczy zwykły mikser z ostrą nakładka do rozdrabniania, aby dobrze rozdrobnić ser. 2. Gotową masę serową przelewamy na przygotowane ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy sernik przez 40 minut, następnie na wierzch wylewamy bezowo - kokosowa polewę i pieczemy jeszcze ok 10-15 minut. Po upieczeniu sernik odstawić do wystudzenia.Składniki na warstwę bezowo - kokosową(...)kokosu Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i łączymy razem z masą z białek. Masę bezową rozsmarowujemy na podpieczony sernik
Apetyczna babeczkaDzisiaj chciałabym Wam pokazać jak w bardzo szybki i prosty sposób możecie przygotować sernik z dyni. Ciasto prezentuje się wspaniale i okazale, ma wyrafinowany i subtelny smak(...)Czas przygotowania nie zajmie Wam więcej niż 15 minut, później już tylko czekamy aż się upiecze ;-).Jest to dobry przepis na niespodziewaną wizytę gości, czy to rodziny czy znajomych. Sernik jest przepyszny podawany na ciepło (nie tak jak standardowe serniki, które najlepiej jeść na drugi dzień).Zapraszam!SKŁADNIKI:- 2 słoiczki puree z dyni piżmowej
SMYKWKUCHNIsztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Wykładamy całość na wcześniej przygotowaną formę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni grzanie góra dół. Tak pieczemy sernik 15 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy go 90 min. Po upływie tego czasu uchylamy delikatnie wyłączony piekarnik na 15 min i wyjmujemy sernik. Studzimy(...)Należy pilnować aby nie przypalić karmelu. Następnie od razu dodajemy masło i śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy. Czekamy aż ostygnie i polewamy nim kawałki naszego sernika. Dekorujemy zgodnie z naszymi upodobaniami. Taki sos można przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce ok 2 tygodni. Tylko przed podaniem należy go odgrzać, ponieważ robi się bardzo gęsty
Malinowe Pocałunkidrobne kawałki pianę z 4-ech jajek ubić na sztywno żółtka, cukier, skórkę z 1 cytryny i sok utrzeć mikserem na kogel-mogel do masy jajecznej dodać twaróg na sernik, budynie, olej i dobrze mikserem utrzeć dodać ubitą pianę i posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką ciasto wlać do blaszki na markizy i piec w 200C około 40 minut(...)galaretki razem rozpuścić w 800ml gorącej wody na wystudzony sernik poukładać cząstki mandarynek i zalać tężejącą galaretką od razu posypać na galaretkę posypkę czekoladową i schować do lodówki na kilka godzin polecam pyszny sernik z galaretką........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękoniec dać ubitą pianę i delikatnie łyżką wymieszać tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować masłem i tartą bułką na dnie blaszki porozkładać biszkopty i wlać sernik piec w 200C około 50 minut i zostawić w blaszce do wystudzenia na wystudzony sernik dać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 400 ml gorącej wody i powkładać do niej(...)kandyzowane owoce schować do lodówki na kilka godzin sernik jest pyszny i szybko się zjada......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępieczenia w trakcie mieszania i z 2 minuty mieszać wlać wystudzone roztopione masło i mieszać z 1 minutę tortownica 20 cm - wysmarować tylko masłem i wsypać herbatniki połowę sernika dać na herbatniki do reszty wsypać obrany agrest i łyżką wymieszać i dać na ciasto piec w 200C około 45 minut, sernik z blaszki wyjąć jak wystygnie sernik jest(...)smaczny, wilgotny a agrest delikatnie łamie słodycz sernika.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięZapomniany przepis na pyszny sernik... Wczoraj koleżanka córki poprosiła o przepis właśnie na ten sernik.., który robiłam jakiś temu ..Pamiętam , że przed wyjściem do pracy była cała blaszka -tortownica..a po powrocie zostało tylko tyle co na zdjęciu....Sernik był tak pyszny..i o mały włos nie zdążyłabym zrobić zdjęcia...córka wzięła na imprezkę z koleżankami.Przepis(...)oczywiście też.. Spód 200 g mąki pszennej 75 g cukru 75 g masła o temperaturze pokojowej 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie 500 g sera na sernik (chudego) 150 g cukru 2 łyżeczki aromatu waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku 100 ml oleju roślinnego 3 jajka 125 ml mleka skórki owocowe -mix Rozgrzać piekarnik
Moje domowe kucharzenie