przygotowuję z największą przyjemnością! „Królowa serników” – żartują ze mnie znajomi od czasów mojego występu w programie MasterChef. Dziś mam dla Was kolejny pyszny Sernik, który mam nadzieję zagości niebawem na Waszych stołach. A może stanie się też „popisówką” w czasie nadchodzących Świąt? Połączenie delikatnego ciasta z fantastycznym czekoladowym kremem budyniowym i delikatną masą serową(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Zagniatamy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukrem, jajkami i masłem na gładkie ciasto. Wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy. MASA BUDYNIOWA: W rondelku gotujemy 3/4 mleka z cukrem, w pozostałym rozrabiamy 2 budynie. Budynie wlewamy do gorącego mleka i energicznie mieszamy przez ok. 2 minuty. Gorące wylewamy na ciasto. MASA SEROWA: Białka ubijamy
Ostra na SłodkoPyszny, kremowy, aksamitny, leciutki i bardzo smaczny budyń domowy , to idealny deser , który uwielbiają chyba wszyscy (oprócz mnie w dzieciństwie :D). Przygotowanie takiego deseru jest naprawdę
Kuchnia Łukaszamojej babci. W rodzinie pieczemy je często, najczęściej z truskawkami, próbowałam też z brzoskwiniami a teraz nadeszła kolej na maliny. Można by rzec, że z wyglądu to zwyczajny sernik na zimno. Jednak ser, z którego powstało przełożenie robimy sami na bazie mleka, śmietany i jajek. Jest obłędnie delikatny, a w połączeniu z masłem i cukrem pudrem naprawdę rozpływa(...)wymieszać, przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem od pieczenia i piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty. Mleko zagotować. Śmietanę rozmieszać z jajkami, wlać na gotujące się mleko i zostawić na wolnym ogniu na kilka minut żeby oddzieliły się ser i serwatka. Kiedy już ser się wytworzy odlać serwatkę przez bardzo gęste sitko a ser pozostawić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPyszne ciasto składające się z miękkich miodowych blatów i masy serowej, uwieńczone rozpuszczoną czekoladą, czego można chcieć więcej. Ciasto: 4 szklanki mąki 3/4 margaryny
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaDzisiaj podzielę się z Wami przepisem na deser lekko przypominający mini sernik na zimno albo panna cottę. Wymyśliłam go na szybko na jeden z konkursów (nagroda II stopnia). Jest bardzo delikatny i kremowy. Z opisu może wynikać, że wymaga wiele pracy, ale tak naprawdę samo przygotowanie (bez czasu oczekiwania) nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Zatem do dzieła(...)Przelewamy do dwóch miseczki ustawionych pod kątem ok.45 stopni. Wstawiamy do lodówki, aby mus stężał p ijany karmel: Cukier trzcinowy wsypujemy do garnka z grubym dnem zalewamy wodą i gotujemy mieszając do momentu rozpuszczenia cukru. Dalej podgrzewamy, aż na powierzchni płynu pojawią się bąbelki i zacznie lekko dymić. W tym momencie zdejmujemy karmel z ognia dodajemy śmietanę (50 ml) mieszamy
Bon appetit mon amierevolucjawkuchni . Sernik mnie zafascynował i musiałam zrobić i ja ;) W przepisie Ewa podała , żeby użyć sera białego . Masę serową zrobiłam z sera z wiaderka . Ilość żelatyny nieco zwiększyłam . Sernik był i to dość ważna uwaga , mięciutki , rozpływający się w ustach. Na początku bałam się , że masa mi się nie zsiądzie , ale byłam w wielkim błędzie :) uffff na szczęście(...)cukrem waniliowym . Do sera dodajemy ubita śmietankę , dodajemy startą na tarce czekoladę . Mieszamy. Żelatynę mieszamy w zimnej wodzie , po czym podgrzewamy i mieszamy aby dobrze się rozpuściła ( nie gotujmy żelatyny ) Łączymy rozpuszczoną żelatynę z masą serową . Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę . Mieszamy do zgęstnienia . Serniczek Stracciatella: Biszkopt kroimy wzdłuż
Różne smaki w kuchnidoświadczeniem, spisałam listę przedświątecznych smakołyków na przyszły rok. Przez długie miesiące nie będę do niej zaglądać, ale pod koniec listopada (mam nadzieję) zmotywuje mnie do podjęcia odpowiednich działań. Upiekę sernik i muffiny z choinkami, zrobię piernikowe makaroniki i nastawię ciasto na piernik staropolski, w domu będzie pachnieć cynamonem przez cały grudzień. I nie, nie zwariowałam - myśli o przyszłych Świętach(...)grubym dnem, zredukować do 65 ml - około 10-15 minut na średnim ogniu. Odrobinę wina wlać do śmietanki, żeby ją zahartować. Do wina wlać śmietankę, dodać cukier i masło. Gotować bez mieszania, aż płyn osiągnie temperaturę 125 st. C. Zdjąć z palnika, dobrze wymieszać, przelać do wyłożonej folią spożywczą formy 8x13 cm. Ostudzić, zostawić do zastygnięcia - można wstawić do lodówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzedynie wyszukuję te najsmaczniejsze, których nie można kupić poza sezonem, zapiekam w kawałkach, obieram ze skóry i mrożę. Potem wystarczy tylko rozmrozić i mamy bazę do deseru, do sernika, do zupy, do… to już zależy od naszej wyobraźni. Składniki MUS Z DYNI I POMARAŃCZY 500 g purée z pieczonej dyni* ( w tym przypadku dynia Nelson, ale może być(...)wysokości i chłodzimy w lodówce. JEŻYNOWY KISIEL Skrobię ziemniaczaną mieszamy w kubeczku z 50 ml soku z pomarańczy. Jeżyny, cukier, cynamon, pozostały sok z pomarańczy podgrzewamy gotujemy 2 – 3 minuty. Dodajemy rozpuszczoną w soku skrobię ziemniaczaną, mieszamy, kiedy masa zmieni się w kisiel zdejmujemy z palnika i studzimy. Na przestudzony mus dyniowo pomarańczowy wykładamy jeżynowy kisiel
Tajemnice SmakuBrownie sernikowe – DomoweTorty.com Mieliście kiedyś dylemat – czy upiec coś mocno czekoladowego, czy może ukręcić sernik? Ten przepis powstał właśnie z myślą o takich dylematach, a raczej po to, byśmy już więcej nie musieli takich dylematów rozstrzygać! Ciężkie, wręcz ociekające czekoladą, wilgotne Brownie, przełamane smakiem puszystej serowej, śmietankowej masy, daje niepowtarzalnie pyszny smak. Wykończenie polewą czekoladą i świeżymi truskawkami sprawia(...)masłem (dno oraz boki), następnie opruszamy bułką tartą lub kaszą manną. Czarną czekoladę oraz masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, tzn. umieszczamy składniki w misce, którą stawiamy na garnku z gotująca się wodą, tak – aby dno miski nie dotykało wody. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy czekolada i masło się rozpuszczą, tworząc jednolita masę, zdejmujemy miskę z garnka i odstawiamy
Domowe TortyPuszysty biszkopt i niebanalna masa: serowo ryżowa tworzą wyśmienite ciasto na różne okazje a owoce są kropką nad "i "Deser na ciepłe dni. Składniki: Ciasto: 3
Wanilia i KardamonKruche ciasteczka to pyszny deser, który wyczarujemy w kilka chwil. Jakie produkty wchodzą w skład ciasta kruchego stanowiącego ich bazę i o czym pamiętać przy jego
Kuchcik gotujemojprzepisna.pl | Pasztet z ciecierzycy Ostatnio nie mam zbyt wielkiej ochoty na mięso, za to chętnie sięgam po warzywa czy ryby. Powoli wprowadzam do swojej kuchni więcej
moj przepis namojprzepisna.pl | Pasztet z ciecierzycy Ostatnio nie mam zbyt wielkiej ochoty na mięso, za to chętnie sięgam po warzywa czy ryby. Powoli wprowadzam do swojej kuchni więcej
moj przepis namojprzepisna.pl | Pasztet z ciecierzycy Ostatnio nie mam zbyt wielkiej ochoty na mięso, za to chętnie sięgam po warzywa czy ryby. Powoli wprowadzam do swojej kuchni więcej
moj przepis namojprzepisna.pl | Pasztet z ciecierzycy Ostatnio nie mam zbyt wielkiej ochoty na mięso, za to chętnie sięgam po warzywa czy ryby. Powoli wprowadzam do swojej kuchni więcej
moj przepis na