zdecydujecie się na twarogowy ser warto go nieco „rozbić” w mikserze przed dodaniem pozostałych składników. W gotowym serniku dalej będą wyczuwalne malutkie grudki sera, jeśli Wam to przeszkadza, ser na tym etapie należy jeszcze raz zmielić lub zmiksować w blenderze. Białka oddzielamy od żółtek i odstawiamy – będą potrzebne do przygotowania bezy. Ocieramy skórkę z pomarańczy(...)godzinę i 15 minut w piekarniku rozgrzanym na 160 stopni. Niech Was nie zrazi fakt, że środek sernika będzie wyglądał po tym czasie na lekko surowy – tak ma być, sernik zetnie się jeszcze podczas dopiekania bezy i chłodzenia. Na 15 minut przed końcem pieczenia sernika (czyli po ok. 1 godzinie pieczenia) ubijamy białka z cukrem na bezę. Ubita
Ciastkozercywyjątkowo wysoki sernik tak jak ja – w tortownicy ok. 23-24 cm (wtedy trzeba zrobić przedłużkę z papieru do pieczenia) lub po prostu upiec niższy sernik w tortownicy nawet 28 cm. Można go piec z ciasteczkowym spodem lub bez – jak lubicie. Sernik leśny: 1 kg mielonego twarogu (lub bardzo gęstego sera wiaderkowego(...)łyżeczki żelatyny owoce lub/i rozmaryn do przybrania Jeśli chcemy, aby sernik miał spód, to ciasteczka (u mnie digestive) rozdrabniamy w malakserze (lub mikserze z hakiem) wraz z trzema łyżkami miękkiego masła. Okruchami wylepiamy spód tortownicy i mocno dociskamy. Podpiekamy przez ok. 12 minut w 180°C (góra-dół, bez termoobiegu). Zostawiamy do przestudzenia. Jeśli używamy tortownicy
Poezja smakuDelikatny i wilgotny sernik wiedeński z polewą to jeden z częściej przygotowywanych serników w moim domu. Łatwy do zrobienia deser na święta i nie tylko, który bardzo lubią zarówno domownicy, jak i moi goście. Składniki na sernik tworzą prosty przepis na ciasto. Podstawowy przepis na sernik wiedeński składa się z dużej liczby jajek i masła. Najczęściej jest(...)dodałam 100 g masła, jeśli jednak ser zawiera inną zawartość tłuszczu, to masła dodać więcej lub mniej. Nie używajcie chudego sera, gdyż z niego nie wyjdzie smaczny sernik. Im więcej w serze tłuszczu, tym sernik po upieczeniu jest bardziej kremowy i wilgotny. Przepis na najlepszy sernik bez spodu . Tradycyjny sernik wiedeński
Kuchcik gotujeSernik wiedeński to sernik przygotowany bez spodu, z dużą ilością jajek i z dobrej jakości twarogu. Jeśli chcecie użyć gotowego, zmielonego już sera to polecam Wieluń "Mój ulubiony" Sernik wiedeński można posypać cukrem pudrem, ale ja najbardziej lubię z polewą czekoladową. Kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy babcia kupowała
Agusiowe smakołykiPrzepis na pyszny sernik bez pieczenia. Sernik z truskawkami i białą czekoladą. Idealny na upalne dni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik na zimno z truskawkami i białą czekoladą. Składniki Składniki na spód: 180 g ciasteczek owsianych ja użyłam ciasteczek Digestive 60 g masła rozpuszczone Składniki na sernik: 300 g białego sera (chudego) zmielony (może być blenderem) lub śmietankowy 300 g truskawek + kilka truskawek do dekoracji 200 ml śmietanki 30 % lub 36 % schłodzona 240 g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny Instrukcje Ciasteczka miksujemy lub rozgruszamy wałkiem dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy
To co lubię - gotuję i polecamjeśli pachnie cytryną ;) Zazwyczaj ser mielę sama. Dziś jednak serwuję ciasto z gotowego twarogu mielonego (twaróg bez dodatków). Mea culpa. Wybaczcie. Na blogu umieściłam już przepisy na sernik z bakaliami lub oszukany sernik na jogurtach greckich . Dziś kolej na sernik z brzoskwiniami z dodatkiem świeżej melisy cytrynowej z mojego zielnika :) Składniki : 1 kg twarogu mielonego(...)cytryny 5 połówek brzoskwiń z puszki Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z solą, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać ser, cały czas ucierając. Dodać budyń i dobrze wymieszać. Do masy serowej dodać skórkę z cytryny i posiekaną melisę. Wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawać pianę z białek
Weekendy w domu i ogrodzieNiepowtarzalny smak, wilgotny ser, słodka orzechowa beza, do tego kawałki brzoskwiń i kruchy, ale nie twardy orzechowy spód. To nie Prima Aprilis! ;) Wyjątkowy przepis na wyjątkowy sernik, który z powodzeniem może zagościć na Waszym świątecznym stole. Piekłam go w kwadratowej blaszce 24x24 cm, ale spokojnie można zrobić go w tradycyjnej prostokątnej formie (35x25 cm), gdyż sernik
Nastoletnie Wypiekaniechociaż na zdjęcie popatrzę i się poślinię. To dość prosty przepis, z gotowego twarożku do serników. Zazwyczaj wolę robić sernik z niemielonego sera, ale z braku czasu można się czasem posiłkować gotowcem. Tylko czytajcie etykiety i kupujcie ser z serem, bez mąki i miliona konserwantów. No to Voilà Czytaj więcej
Farmażonysłodkie pychotki . Robi się go na prawdę bardzo szybko i jest przepyszny. Polecam. Składniki potrzebne do przygotowania sernika pod kokosem: 50 dag sera twarogowego (ja użyłam półtłusty), 1 szklanka i 3 łyżki cukru pudru, 1 budyń waniliowy bez cukru (mały), 12 dag + 4 łyżki masła, 4 jajka, szczypta soli, 100g wiórek kokosowych. Sposób przygotowania sernika(...)masłem tortownicy (średnica 22 cm). Roztapiam pozostałe masło, dodaję 3 łyżki cukru pudru oraz wiórki kokosowe i wykładam powstałą w ten sposób masę kokosową na wierzch sernika. Sernik piekę w rozgrzanym do temperatury 180 o C piekarniku przez 15 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 130 o C i piekę przez 40 minut. Po zakończeniu pieczenia
Gotuj Się Kto Możetestowania. Zawsze raczej używałam go do smarowania bułeczki na śniadanie, odkąd użyłam go do wypieków już nie kupuję innego...;-) Jest kremowy bez zbędnych dodatków jakie czasem zawierają sery innych marek. Doskonale spisze się do serników. Polecam ten wypiek na zimowy deser do filiżanki małej czarnej. Składniki Tortownica o śr 28 cm Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki(...)krótko zmiksować aby nie napowietrzać zbytnio masy.Wylać na kruchy spód, wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika -na półce niżej ustawić małą blaszkę z wodą -dzięki takiemu pieczeniu sernik będzie wilgotny, piec 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Całkiem zimny udekorować polewą czekoladową i posypać orzechami. Przepis bierze udział w czekoladowym konkursie trzymajcie kciuki! http://tortadellafiglia.com
Wanilia i KardamonPierwszy w tym roku przepis ze świeżymi truskawkami, które jak wiecie są moimi ulubionymi owocami!!! Postanowiłam, że udoskonalę swoje umiejętności w pieczeniu serników i stąd pomysł
Ania i Marcin gotująserniczek ze śliwkami na zimno z dodatkiem orzechowej bezy. Po prostu pycha. Składniki na śliwkowy sernik na zimno Kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g margaryny 250 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka z jajek wielkości L 3 łyżki wody Śliwkowy sernik: 750 g białego sera 2 kg śliwek węgierek(...)przestudzenia i lekkiego stężenia. Ser trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa, dodać kremówkę i ubić na puszystą masę. Powoli, miksując na niskich obrotach, wlewać tężejącą galaretkę śliwkową. Wykonanie Na kruche ciasto wylać śliwkowy sernik, wstawić na 2 godziny do lodówki, aby masa stężała. Gdy wierzch śliwowego sernika będzie sztywny, położyć orzechową bezę i ponownie wstawić ciasto do lodówki
niecodziennikparySERNIK z czekoladą i bananami – Nowy wspaniały sernik w Małej Cukierence. Jest bardzo smaczny, kremowy, waniliowy, dobrze smakuje połączenie czekolady z bananami. Spód jest z uprażonymi orzechami włoskimi. Sernik wygląda wspaniale i jest prosty w przygotowaniu. Podczas pieczenia mało rośnie. Polecam! (inspiracja z książki Yotama Ottolenghi „Słodko”, przepis bardzo zmodyfikowany). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SERNIK z czekoladą i bananami Składniki: Spód: 50g orzechów włoskich 200g herbatników 2 łyżki kakao bez cukru 80g masła – roztopionego Dodatkowo: 2-3 duże dojrzałe banany Masa serowa: 1kg gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 5 łyżek kwaśnej śmietany 12% lub 18% 180g cukru 45g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Mała CukierenkaPyszny i bardzo elegancki sernik z chrupiącą bezą na wierzchu. Pięknie wyglądający sernik który sprawdzi się na wyjątkowe okazje. Czas przygotowania: 45 min Czas pieczenia: 110 min Składniki: (na tortownicę 21 cm) Ciasto kruche: 150 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g cukru pudru 75 g miękkiego masła 2 żółtka Masa serowa: 2 jajka(...)cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 kg sera twarogowego z wiaderka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (35 g) 125 ml mleka (1/2 szklanki) 40 g oleju * Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej Beza: 2 białka 120 g drobnego cukru Tutaj znajdziesz proporcje składników na inne wielkości blaszek Tutaj znajdziesz proporcje składników
Słodki BlogDziś zapraszam Was na dietetyczny jogurtowiec (sernik) na zimno z czarną porzeczką. Deser został przygotowany z jogurtu naturalnego, bez dodatku sera ani tłuszczu. Jest bardzo lekki, zawiera niewiele cukru. Można go jeść bez wyrzutów sumienia, że pójdzie nam w boczki. Czarna porzeczka, lekko kwaskowa, fajnie kontrastuje z masą jogurtową. Łasuchy(...)pewno będą musiały użyć więcej cukru do jego przygotowania, bo jest mało słodki. Dietetyczny sernik na zimno z czarną porzeczką Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm Czas przygotowania: 60 minut + czas chlodzenia Składniki Masa jogurtowa: 750 g jogurtu typu greckiego 5 łyżek cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny Masa porzeczkowa
Kulinarne przygody Gatity