robiłam je już ze trzy razy. Za każdym razem wychodziło przepyszne i szybko znikało. Bez pieczenia, bez babrania, bardzo proste w wykonaniu. Rozpływa się w ustach i to dosłownie, a na jednym kawałku raczej nie skończycie. Ciasto wychodzi kremowe, ale nie jest to sernik. W smaku czuć śmietanę, więc jeśli lubicie lody śmietankowe, to zróbcie to ciasto(...)jeśli go nie mamy, to podziałamy wałkiem Podstawą smaku tego ciasta jest śmietana. Musi być dobra, bez żadnych dodatków. Wbrew pozorom nie jest łatwo o taką śmietanę. Ja użyłam śmietany w wiaderku z Bierunia. Ta marka to moje ostatnie odkrycie. Mają pyszny ser, śmietanę, jogurt i wszystko w dobrych cenach. W przepisie co prawda jest śmietana
Mieszam w Garnkudżemem porzeczkowym . Dlaczego rodzinne? Bo doskonale sprawdza się na rodzinne spotkania. Ciasto piekę w dość dużej blaszce, łączę w nim ulubione smaki moich najbliższych – czekoladowy murzynek i pyszny sernik, a do tego słodycz przełamuję lekko kwaskowatym dżemem porzeczkowym. Spróbujcie i Wy, polecam. Składniki: (na prostokątną blaszkę – u mnie 30×25) Na czekoladowe ciasto: 4 jajka M 1 szklanka(...)pamiętajcie o rabacie*) Na warstwę serową: 4 jajka M 230 g cukru 500 g białego sera z wiaderka (nie może być wodnisty) 125 g masła 3 łyżki mąki ziemniaczanej mała szczypta soli Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki z kardamonem bez dodatku cukru – polecam od Owocowy Dom Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (piekę na opcji grzanie
Słodkie okruszkiSernika gotowanego nie robiłam od dawna. Mając spory zapas herbatników postanowiłam je wykorzystać w tym oto cieście. Jest pyszne, kremowe a do tego łatwe i bez pieczenia. Polecam :) SKŁADNIKI: ok. 500 g herbatników 1 kg zmielonego twarogu 4 jajka 200 g masła 200 ml mleka 3/4 szklanki cukru 2 budynie śmietankowe po 40 g skórka z cytryny(...)trzeba docinamy. Masło i cukier rozpuszczamy, dodajemy ser, rozpuszczone w mleku budynie oraz jajka. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszamy. Gdy masa się zagotuje i zgęstnieje dodajemy sok oraz skórkę z cytryny. Teraz dwie możliwości, jeśli nasze herbatniki są z rodzaju tych które szybko miękną, należy poczekać aż ser trochę przestygnie. Jeśli mamy herbatniki z tych twardych
Pani na deserSezon jagodowy mija tak szybko, więc trzeba go wykorzystać maksymalnie. Dzisiaj zechęcam do wykonania sernika na zimno z dużą ilością jagód i twarogu. Ciasto jest orzeźwiające
Świat Ciastakogel mogel, następnie dodajemy ser , ser ricotta, budyń, mąkę ziemniaczaną i olejek.Mieszamy mikserem na średnich obrotach.Następnie partiami dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy łyżką.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i następnie ściśle obok siebie herbatniki. Wykładamy masę serową. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175/180 stopni i pieczemy około 60 minut. W moim piekarniku sernik się tyle piekł a Wasz(...)się upiekł. Następnie wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i polewamy sernik, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi lub czym wolicie, mogą być płatki migdałów. A jeśli nie lubicie żadnych dodatków na serniku to może pozostać taki bez niczego :) Jak już pisałam ja swój sernik upiekłam
Sama słodycz i szczypta chiliktóry jest połączeniem tych dwóch, niezwykłych składników. Czekolada w wypiekach i deserach jest niezastąpiona. Ale któż wyobraża sobie dobry deser bez aromatycznej kawy? W moim serniku ten aromat kawy jest delikatny, nie przeszkadza w delektowaniu się ciastem. Polecam Sernik kawowy na czekoladowym spodzie składniki na spód: 250 g czekoladowych ciastek owsianych 50 g gorzkiej czekolady 70 g masła(...)drobno kruszymy. zalewamy je roztopioną czekoladą i masłem. Dokładnie mieszamy. Ciastka wykładamy na dno tortownicy i dokładnie wygładzamy. Jajka ubijamy mikserem aż podwoją swoją objętość. Dodajemy do nich ser i ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy kawę i jeszcze raz miksujemy przez chwilę. Gotową masę serową wykładamy na spód z ciastek. Pieczemy sernik przez 1 godzinę w temperaturze
Przysmaki KarolkiUdało mi się przygotować ostatni przepis przed świętami na pyszne, lekkie ciasto, które na pewno posmakuje większości osób :) Od razu też chciałam Wam życzyć Wesołych i
Gotowanie...to proste !Sernik królewski Sernik. który króluje na szczycie listy serników. Kruche kakaowe ciasto, połączone z aksamitnym sernikiem zadowoli nie jednego smakosza. Szczególne względy zyskał
My sweet a lifesera. I wiecie co? Moje receptory na kubkach smakowych nigdy czegoś takiego nie doświadczyły, a sernik od pierwszej łyżeczki baaaardzo polubiłam. Jeśli lubicie takie eksperymenty na swojej otwartości na smaki – naprawdę polecam wypróbować ten przepis i wprowadzić swoje kubki smakowe w stan obłędu z nadmiaru nowych doznań :D! Wykonanie SPÓD Wyjmij wszystkie składniki na sernik(...)dekoracji. Resztę liści rozdrobnij w blenderze lub bardzo dokładnie posiekaj nożem. Zajmij się teraz masą serową – zmiel twaróg trzykrotnie w maszynce albo rozmiksuj w melakserze. Jeśli masz gotowy, zmielony ser to po prostu przełóż odpowiednią ilość do miski. Dodaj mascarpone, a potem cukier i mąkę i zmiksuj do połączenia się składników w jednolitą masę. W innej misce (wysokiej
Eat me! Fit me!sernik japoński - delikatny biszkopt serowy. Sernik japoński najlepszy przepis na delikatny, puszysty sernik, który bardziej przypomina biszkopt serowy, niż klasyczny sernik wiedeński z rodzynkam i . Lekki jak puch, rozpływający się w ustach jest idealnym ciastem na każdą okazję. Sernik japoński, ze względu na swoją strukturę często określa się jako sernik biszkoptowy lub sernik(...)kremem, tak jak przekładamy biszkopt. Japoński sernik bawełniany podaję zazwyczaj z takimi dodatkami jak świeże owoce, frużelina owocowa , sos czekoladowy albo posypany cukrem pudrem. Najlepszy przepis na delikatny i puszysty sernik japoński Sernik japoński Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej; proporcje na formę 22-24 cm 250 g sera serka kanapkowego typu Philadelphia
Cztery FajeryPrzepyszny sernik na zimno z puszystym i rozpływającym się w ustach musem porzeczkowym :) Choć nie przepadam za czarną porzeczką jedzoną prosto z krzaczka, to
Opowieści z piekarnikaSernik pistacjowy, to sernik który zachwyci Was swoim smakiem i obłędnie kremową konsystencją. Za smak odpowiada tutaj pasta pistacjowa - nie krem pistacjowy! - czyli 100 procent zmielonych pistacji, bez innych dodatków takich jak cukier czy sól. Na szczęście obecnie bez problemu można dostać taką pastę, ja swoją zakupiłam przez Internet. Za konsystencję natomiast odpowiada pieczenie w kąpieli(...)dzięki niej sernik jest taki kremowy, a dodatkowo dzięki tej metodzie pieczenia nie pęka i pozostaje równy jak stół. Sernik można upiec również tradycyjnie, ale gorąco zachęcam do wykorzystania tutaj metody kąpieli wodnej. Wierzch sernika, to polewa z kwaśnej śmietany, która świetnie komponuje się z pistacjową masą serową. Chyba nie przesadzę jeśli powiem, że sernik pistacjowy
Opowieści z piekarnikaŚwięta wielkanocne nie mogą się obejść bez sernika. Taka już nasza piękna kulinarna tradycja. Na stole pojawiają się różnego rodzaju serniki, i te pieczone i te na zimno, no i oczywiście pascha. Dziś mam dla Was przepis na delikatny i mega kremowy sernik na zimno z jeżynami. Powiem Wam, że wyszedł obłędny . Zrobiłam go ma spodzie(...)polecam zrobić go dzień wcześniej żeby porządnie zatężał. . Sernik na zimno z jeżynami Sernik na zimno z jeżynami Proporcje na formę o średnicy 18-19 cm Składniki: Spód 150 g ciastek owsianych 50 g rozpuszczonego masła olej do formy Masa owocowa 50 g jeżyn z syropu 500 g tłustego sera na sernik z wiaderka
Kulinarne przygody GatityDziś przepis dla wielbicieli serników oraz połączenia orzeźwiającej pomara ń czy i gorzkiego smaku czekolady. Zapraszam Was na kremowy sernik, kt ó rego baz
La grande e la piccola cuocałyżeczki mąki ziemniaczanej i ser (najlepiej porcjami) miksując. Kolejno dodajemy ubite białka i krótko miksujemy na najmniejszych obrotach miksera. Z drugiego opakowania markizów odkładamy 3 sztuki, resztę łamiemy/kroimy na 4 części. Połamane markizy przekładamy do serowej masy, lekko mieszamy drewnianą łyżką. Tak przygotowaną masę serowo-markizową przelewamy na zimny spód (formę wyciągamy z lodówki). Sernik pieczemy na środkowym(...)mnie gazowy) przez około 45 minut (sernik powinien odejść od boków formy). Po tym czasie zostawiamy go przez kilka minut w wyłączonym lekko uchylonym piekarniku. Uwaga sernik może popękać, ale taki jego urok. Gdy sernik przestygnie posypujemy go rozdrobnionymi markizami (3 odłożone sztuki). Dodatkowo można go udekorować kawałkami markizów bez masy i ulubionymi dodatkami
Słodkie okruszkiOstatnio wymyśliłam sobie mały remont w domu. " Fejsbukowicze " i " Instagramowicze " w tym temacie są na bieżąco, wiedzą już jak poradziłam sobie ze starą farbą na
Blondynka Gotuje