bułka tarta do posypania tortownicy Przepis 1 Ser mielimy 3 razy przez maszynkę, aby jego struktura była gładka, bez grudek. 2 Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka ze szczyptą soli na puszystą pianę. 3 Do naczynia władamy cukier, miękkie masło i żółtka. Miksujemy do powstania jednolitej konsystencji. 4 Następnie dodajemy śmietankę, ser, budyń, cukier wanilinowy. 5 Do rozrobionej masy(...)masy sernikowej. Masa ma być puszysta. 7 Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej masę. 8 Pieczemy około 1,5 godziny w 180 stopniach. Porady Jeżeli sernik po 1,5 godziny nie wyrośnie, zostawcie go jeszcze w piekarniku na tej samej temperaturze. Całość sernika musi się podnieść - także środek. Przepis dla robota Kohersen MyCook Artykuł Sernik
Kuchnia BazyliiKiedyś wydawało mi się, że bardzo trudne jest upieczenie sernika, na którym są kropelki rosy. Okazuje się jednak, że rosa pojawia się samoistnie, zaraz po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika. Ten sernik jest dziełem mojej córki Moniki. Trzeba przyznać, że jest obłędny! Jak dla mnie, najlepszy ze wszystkich serników, jakie jadłam. Ma kremową konsystencję, przypominającą w smaku ptasie mleczko(...)wstawić z powrotem do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. – Piec 45 minut, wyjąć z piekarnika aby położyć na wierzch bezę i zmniejszyć temperaturę na 150 st. C. Beza – 10 minut przed końcem pieczenia sernika zacząć przygotowywać bezę. – Białka pozostałe po kruchym cieście i masie serowej ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając
To co kochamjajko – 2 żółtka Masa serowa – 1 kg zmielonego białego sera, np. Piątnica – 2 jajka – 4 żółtka – 1 szklanka cukru – 2 cukry wanilinowe – 2 budynie śmietankowe – 3 szklanki mleka – 1/2 szklanki oleju roślinnego Beza -6 białek -1 szklanka cukru Wykonanie: Kruche ciasto – Do mąki dodać proszek(...)położyć na wierzch bezę i zmniejszyć temperaturę na 150 st. C. Beza – 10 minut przed końcem pieczenia sernika zacząć przygotowywać bezę. – Białka pozostałe po kruchym cieście i masie serowej ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. – Wyłożyć pianę na gorący sernik i wygładzić wierzch
To co kochamuwielbiam wolny spacer w taką pogodę oczywiście jeśli jestem otulona ciepłym swetrem ;) Składniki: 1kg sera chudego Emilka 3 jajka 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru 25-30 rozkruszonych tabletek stewii (próbujemy czy nam wystarczy) 1 czubata łyżeczka kakao aromat śmietankowy Sposób przygotowania: Ser, jajka, aromat, stewię, budyń miksujemy na jednolitą masę dzielimy ciasto na dwie części do jednej(...)wyłożyłam masę kakaową, a potem znów po brzegach jasną masę potem drewnianym patyczkiem od szaszłyka porobiłam wzorki w serze wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 70 minut mniej więcej w połowie pieczenia górę sernika przykrywamy papierem do pieczenia żeby nam się za mocno nie spiekł pozostawiamy w piekarniku (przy uchylonych drzwiczkach) do wystygnięcia
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKruche ciasto serowo – kokosowe to pyszne ciasto i proste do zrobienia. Nie jest wymagające jak tradycyjny sernik, wystarczy zagnieść, wymieszać i upiec bez
Pieprzyć z FantazjąBardzo łatwy i szybki do zrobienia sernik na zimno. Idealny na gorące dni :) SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR. 22 CM: SPÓD: 20 dag herbatników maślanych
Pani na deserdomownicy też. Lubimy i te na zimno bez pieczenia i te pieczone. I z owocami i bez nich – po prosu wszystkie J . Dziś zapraszam moich czytelników po kolejny smakowity i prosty przepis na sernik. Tym razem będzie to sernik z cytrynową nutką z dodatkiem pysznych czerwonych truskawek, upieczony na spodzie z ciasteczek zbożowych z dodatkiem(...)ciasta. Wtedy nasz sernik podczas pieczenia zbytnio nie urośnie, a potem przy studzeniu nie opadnie i będzie się pięknie prezentował na talerzu, czyli będzie równy jak stół. Pamiętajcie również, aby forma do tarty, w której będziecie piekli sernik miała wyjmowane dno. Zdecydowanie ułatwi to później wyjęcie wystudzonego ciasta na talerz czy paterę. Cytrynowy sernik z truskawkami Czas
Kulinarne przygody GatityDzisiaj polecam sernik z rosą Składniki na ciasto 300g maki pszennej 100g cukru pudru 130 g masła jajko 2 żółtka (białka zostawić ) łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie Z podanych składników zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Wykładamy formę (25x35cm) ciastem i pieczemy przez ok 15 minut w temperaturze 180 stopni. Masa serowa kg sera z wiaderka szklanka(...)piec jeszcze ok 15 minut w temperaturze 150 stopni. Po tym czasie piana się lekko zetnie, nie należy jednak wysuszać tak jak bezę. Poczekać do całkowitego wystudzenia, w czasie studzenia pojawia się kropelki rosy (skarmelizowany cukier). Artykuł Sernik z rosą pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniawiększą furorę ;-) A to moje było upieczone "z okazji", na przyjęcie emerytalne mojego taty :-) tyle, że bez żadnego pomysłu... Zadzwonił w ostatniej chwili, że potrzebuje dobrego ciasta. Rozejrzałam się więc po kuchni i po lodówce i stwierdziłam, że za mało na sernik, za mało na szarlotkę, zanim pójdę na zakupy to jak nic się nie wyrobię(...)masła 1 jako 1 żółtko 1 cukier wanilinowy 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ser: 250 g sera białego (typu klinek lub z kostki) 250 g mascarpone 2 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 budyń waniliowy bez cukru 1 cukier wanilinowy Jabłka: 8 antonówek 6 łyżek cukru cynamon (ilość wg uznania) 1/4 szklanki wody Suche
Czary - gary w kuchnibyło tak samo :-) Do kawałka sernika, a może dwóch, filiżanka pysznej kawy i ja się rozpływam... nie mogłabym żyć bez słodyczy. A Wy ? Składniki: ciasto: maka pszenna 30 dag, cukier drobny pół szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, masło 15 dag, żółtko jaja 1 szt, skorka pomarańczowa 1 łyżka, masa serowa: ser biały 1 kg, cukier drobny(...)pieczemy w temperaturze 170 stopni, następnie temperaturę obniżamy do 150 stopni. Kokosowa kruszonka: Składniki kruszonki łączymy opuszkami palców i posypujemy nią ciasto po 30 min pieczenia sernika. Upieczony sernik chłodzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na drugi dzień
kulinarne odsłony patiorzeźwiający, a w dodatku zdrowy, bo przygotowany bez dodatku cukru. Przygotowanie spodu także nie wymaga użycia piekarnika. Jako spod sernika usmażyłam klasyczny bananowy omlet z patelni :) Wychodzi jak biszkopt, więc w tej roli sprawdzi się idealnie. Na wierzch przygotowałam mus-galaretkę owocową. Całość więc więc bardzo lekka i letnia :) SERNIK NA ZIMNO NA BISZKOPTOWYM SPODZIE Składniki(...)Warstwa serowa Ser twarogowy delikatny President 350 g Dojrzały banan Brzoskwinia 5 łyżeczek żelatyny + pół szklanki gorącej wody Mus-galaretka 2 duże nektaryny 2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody Omlet Banana rozgnieść widelcem, połączyć z jajkami Dodać mąki oraz sodę, wymieszać dokładnie, jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste dodać trochę wody Smażyć omleta na małej patelni bez tłuszczu
HealthyCreationsDziś zapraszam Was na bananowe mini serniczki z ciasteczkiem. Proste w przygotowaniu i co najważniejsze pyszne. Posmakują zarówno wielbicielom małych słodkości, jak i bananowych smaków. Moja wersja dziś bez większych ozdób, ale Wy możecie tu puścić wodzę fantazji U nas bananowe mini serniczki z ciasteczkiem znikły w mgnieniu oka Polecam. Może przygotujecie z okazji Dnia Kobiet? W taki dzień(...)sztuk) 1 banan (najlepiej dojrzały) 1 jajko klasy M 8 łyżek sera na sernik z wiaderka 1 łyżka budyniu (proszek) waniliowego 1 łyżka cukru 6 herbatników regionalnych Cukry Nyskie Przygotowanie: Banana obieramy i przekładamy do miski. Do banan wbijamy jajko, całość miksujemy. Następnie dodajemy ser, znów miksujemy. Na koniec dodajemy budyń (proszek) i cukier. Krótko miksujemy
Słodkie okruszkiMaruda mąż w domu...ciepło, nie ma nic słodkiego...serniczki postały więc na potrzebe chwili:) Składniki około 350 g sera (wiaderkowego) około
Anioły w kuchniOd zawsze kocham serniki….:)! Dlatego jest ich najwięcej na blogu…. Możecie znaleźć tutaj serniki pieczone: dyniowy, nowojorski, limonkowo-miętowy, mokka, kajmakowy, z
UgotujmyTo.pldobrą kawę do Biłgoraja" tutaj zostawiam link (klik) Składniki: 1 kg sera z wiaderka 4 jajka 200 gram masła ¾ szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 150 g biszkoptów Przygotowanie: W misce mieszamy ser z wiaderka, jajka, roztopione i wystudzone masło, cukier, mąkę ziemniaczaną i kawę. Całość mieszamy(...)mikserem do połączenia składników. Biszkopty układamy na spód tortownicy, skrapiamy roztopionym masłem. Na ciastka wylewamy masę serową, wygładzamy powierzchnię. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni, pieczemy sernik 20 minut, ustawiając piekarnik góra-dół. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 150 stopni, pieczemy 30 minut. Następie obniżamy do 120 stopni, pieczemy 30 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy
Życie zaczyna się w kuchni