Sernik: 1 kg zmielonego białego sera 2 szklanki słodkiego mleka 2 budynie śmietankowe ( mogą być waniliowe) 2 całe jajka 4 żółtka ½ szklanki oleju 1 szklanka cukru Wszystko razem zmiksować i wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą fajansowej, podłużnej blaszki ( może być zwykła, ale wtedy należy ją wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia). Piec w 180 stopniach
kuchcikowniakakao. Gdy składniki się wymieszają przelewamy je do miski z pokruszonymi herbatnikami. Wszystko razem mieszamy. Masę wykładamy na przygotowaną formę. Równo rozkładamy ją na spód i brzegi tortownicy. Ser i masę krówkową dodajemy do miski i ucieramy mikserem. Dodajemy po jednym jajku a następnie po łyżce śmietany. Na koniec wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy
ciastkarnia na kruchym spodziejest naprawdę warte zrobienia - nie za słodkie, delikatne. Warto je upiec nawet bez specjalnej okazji. Bardzo polecam! składniki 1 szklanka ryżu arborio 1 l mleka farsz 500 g sera ricotta 90 g serka mascarpone 1/2 szklanki ksylitolu lub 3/4 szklanki cukru pudru plus dodatkowo do posypania 5 jajek 1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu arborio 3/4 szklanki rodzynek
Stare Garyłasny;/ dla 3-4 osób pierogi: 250g białego twarogu 1 jajko ok. 1 szklanka mąki sól, pieprz do smaku Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ser dokładnie zmiażdżyć widelcem, dodać żółtko, sól, pieprz, pianę z białek i mąkę. Dosypać jej tyle, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję, a jednocześnie im mniej jej wsypiemy, tym kluseczki będą delikatniejsze. Wyrabiamy
W kuchni Karmel-itkikawy bez alkoholu o tej samej nazwie bądź inny mocny alkohol oraz do pół tubki niebieskiego barwnika w żelu można użyć dodatkowo barwnik gdy chcemy intensywniejszy odcień sera lub gdy nie mamy bądź nie chcemy użyć alkoholu do pół tubki barwnika w żelu. Masa śmietankowa 150 g śmietany 30% 150 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru Dekoracja
KreatywnePinylodówce musi być ciągle dostępny. Jedna porcja się kończy a druga już się robi. Sos nadaje się do jajek, wędlin czy własnie mięs na zimno a nawet żółtego sera. A zrobienie go nie zajmuje dużo czasu. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnilodówki. Masa orzechowa: 250 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 75 g cukru 100 g gęstej śmietany 1 duże jajko 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej + masa kajmakowa orzechy do dekoracji Ser zmiksować z cukrem, dodać śmietanę, jajko i mąkę, dokładnie połączyć. Masę serową wylać do przygotowanych foremek. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 25-30 minut. Wystudzić, udekorować masą kajmakową. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyopakowania serka homogenizowanego, 3 ugotowane ziemniaki, 9-10 łyżek mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, jajko, sól, masło, bułka tarta, cukier. Wykonanie: Ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy ser, jajko, mąki i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy wałki o około 3 cm średnicy i kroimy ukośne paski. Pierogi leniwe wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy kilka minut
paapilotkaaRozpoczynam sezon na szparagi! Pierwsze w tym sezonie szparagi były podane w formie sałatki. Proste i pyszne. Polecam. pęczek szparag ser feta suszone pomidory orzechy włoskie sos ze zredukowany octem balsamicznym Zagotować wodę w dużym garnku. od szparag odłamać końcówki. Wrzucić je do wrzątku. W naczyniu obok przygotować wodę z dużą ilością lodu. Kiedy
Polska ZupaPomidorki wrzucamy na sito i naciskamy by pękły. Pozbywamy się soku i nasionek. Pomidorku wrzucamy do ciecierzycy. Mieszając smażymy 3 minuty. Dosmaczamy sokiem z cytryny. Dorzucamy listki bazylii. Posypujemy serem przed podaniem
Dzieje kuchennej Wiewiórydobry, sprawdzony przepis z suszoną żurawiną! Pracę rozpoczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury około 180C. Gdy piec nabiera ciepła zajmujemy się przygotowaniem farszu, w tym celu do miski dodajemy ser, jajka, cukier. Wszystko razem miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę. Dodajemy płatki owsiane i jogurt naturalny. Delikatnie mieszamy łyżką! Otrzymaną masę wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy owoce, które lekko
Jedz zdrowo żyj zdrowo!mielonego mięsa z udźca indyka -> Garść roszponki/rukoli -> 1 paprykę czerwoną -> Sól, pieprz, chilli, -> Natkę pietruszki -> 1 łyżkę musztardy francuskiej -> 1/3 opakowania sera feta Wykonanie: Mięso dokładnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz chilli. Siekamy natkę pietruszki. Dodajemy do mięsa i wszystko ze sobą łączymy. Nie potrzebujemy jajka gdyż ten rodzaj mięsa jest wystarczająco „kleisty
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Jakiś czas temu znalazłam na Pinterest foto, na którym makaron rigatoni był poukładany w tortownicy, zalany sosem mięsnym i posypany żółtym serem – wszystko to zapiekane. Bardzo mi się spodobał ten pomysł, więc dziś na obiad podałam taki wymysł. Autorowi bardzo dziękuję za urozmaicenie gotowania ;) Składniki450 g mięsa mielonego500 g makaronu rigatoni4 ząbki
Pink Envelopepieczarek i papryki. Ciekawie prezentował się na naszym stole, a jeszcze lepiej na talerzu :) Taki omlet jest prosty w przygotowaniu, a najlepiej smakuje na drugi dzień. Składniki omlet250 g sera salami4 jajka3 łyżki majonezu farsz700 g mięsa mielonego1 ząbek
Pink Envelopesię wyspać i zaserwować sobie inne śniadanie niż płatki z mlekiem. Przy dzisiejszej analizie „co mogę znaleźć w mojej lodówce” powstały śniadaniowe pancakes z papryką, cebulą i serem feta. Sam pomysł takich placków na słono, zaczerpnęłam od Kaś, u której
Pink Envelope