Pizza z rukolą 341cienko rozwałkować (podsypywać mąką żeby nie przywarło do blatu) i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarować sos (brzegi pizzy zostawiamy nieposmarowane) a następnie całość posypać serem. Równomiernie rozłożyć pozostałe składniki: wędlinę, pomidory i oliwki. Piec około 10 minut w temperaturze 250°C. Pizzę należy wkładać do rozgrzanego piekarnika. Po upieczeniu posypać rukolą i posiekaną bazylią
Bullio
Pasta Kanapkowa z Jajkami i Papryką 213obieramy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Blendujemy. Dodajemy przyprawy. Mieszamy i kosztujemy! Taka pasta to dawka niezbędnego nabiału (w celu dodatkowego obniżenia wartości kalorycznej możemy dodać chudy ser twarogowy) oraz cennej wit. C pochodzącej z papryki. Smacznego! KALORYCZNOŚĆ 100g pasty = 80kcal KALORYCZNOŚĆ 1 porcji 10g = 8kcal Dla porównania 10g masła extra = 73,5kcal
IzaGotuje
Pasta Kanapkowa z Twarogiem i Ogórkiem 197Kolejna odsłona pasty kanapkowej. Tym razem w roli głównej jakże pełne zdrowia ogórki kiszone! Składniki: kostka sera twarogowego chudego 250g ogórki kiszone 100g jajo na twardo 2szt cebula czerwona 1/4 sztuki ok 30g czosnek 1 ząbek 5g opcjonalnie: papryka czerwona 50g przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól himalajska, papryka ostra Wszystkie produkty z wyjątkiem ogórka wrzucam do miski i blenduję
IzaGotuje
Sos do Pizzy 241zalewą, dodać resztę bazyli i oregano. Jako dodatek można dorzucić jedną posiekaną pieczarkę. Zagotować i dusić pod przykryciem aż zgęstnieje. Na koniec ja czasem dodaję część startego sera. Po ostygnięciu smarujemy nim spód pizzy. Gotowe! Smacznego
IzaGotuje
Jak Zrobić Pyszne Lody Czekoladowe. 3 Składniki. 10 minut. Czy grozi Ci Salmonella ? Prosty Przepis jak zrobić lody czekoladowe 229typowego kurczliwego bólu brzucha . Z czym zjadamy tą Salmonella? Zazwyczaj z zainfekowanymi jajami. Jako przykład podam: Na zainfekowane bakterią Salmonella pudełko na jaja położysz kawałek sera żółtego. Wystarczy aby został nosicielem i nawet dokładna higiena przyrzadzania takiej jajecznicy nic nie da... I tu warto podkreślić, że jaja wystarczy dokładnie umyć detergentem i wyparzyć wrzątkiem
IzaGotuje
Avocado zapiekane z jajkami 191sól, pieprz, szczypiorek, pietruszka do smaku Avocado przekrawamy na pół i wyrzucamy pestki. Otwory po pestce smarujemy pastą sambal oelek. Wbijamy w nie jajka. Polędwice kroimy na mniejsze kawałki, ser ścieramy. Posypujemy nimi avocado. Przyprawiamy solą i pierzem. Pieczemy w 180stopniach około 17-20 minut. Następnie posypujemy posiekaną pietruszką i szczypiorkiem. Smacznego :) function load(url, callback
Mienta blog
Ekspresowe calzone - bez wyrastania i pieczenia. Gotowe w 15 minut. 282kuchni śródziemnomorskiej płaskie chlebki (flatbready), które często smażę na patelni. Postanowiłam nafaszerować je kilkoma składnikami, zlepić jak pierogi i usmażyć na oliwie. Ciasto z zewnątrz jest lekko chrupiące, ser przyjemnie się ciągnie, a dodatek sosu pomidorowego i świeżej bazylii nadaje im smaku autentycznego włoskiego dania. Domowe calzone - bez wyrastania i pieczenia. Gotowe w 15 minut. przepis własny Składniki
Chilli Czosnek i Oliwa
Szybka zupa jarzynowa czyli Zupowy Wtorek odc.63 283minuty. Zalewamy bulionem i przecierem. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok 15 minut tak by warzywa stały się miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Nalewamy do miseczek. Posypujemy serem i podajemy. Moje dzieciaki zażyczyły sobie do tej zupy makaron
Dzieje kuchennej Wiewióry
Malinowy obłęd – czekoladowy sernik na zimno z malinami 461średnicy 22 cm smarujemy masłem i delikatnie obsypujemy bułką tartą. Masą wykładamy dno tortownicy i wstawiamy na 20 minut do zamrażalnika. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Ser miksujemy z cukrem pudrem i kakao. Wlewamy przestygniętą żelatynę i miksujemy do połączenia się z masą. Przelewamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku
VioletoweKucharzenie
Między Cezarem a Mussolinim, czyli kuchnia renesansu 403miasteczka i państewka. Gdyby szukać wspólnych płaszczyzn, można wskazać na elitarność zup, które bezwzględnie stanowiły pokarm klas wyższych. W zamożnych domach używało się przy tym dużo cukru, którym obtaczano sery i pieczenie. Sałatki natomiast, podawane po daniu mięsnym, miały ostatecznie zaspokoić głód. Dodawano do nich wszystko, co mogło się zmarnować i nie zostało wykorzystane do innych potraw, nie pomijając
Bon Ton Italia
Pajata – rzymski przysmak przyprawiający o dreszcze 452Polsce popularna jest kaszanka, we Francji spleśniałe sery, we Włoszech istnieje także całkiem pokaźny wybór dań przyprawiających nieobeznanych o dreszcze. Pagliata, nazywana w dialekcie rzymskim także pajata, to jelito cienkie młodego cielaka karmionego jeszcze mlekiem. Przysmak kuchni rzymskiej, który znajdziemy jednakże w niewielu trattoriach. Gusta turystów są wszakże dalekie od próbowania tak kontrowersyjnych, lokalnych specyfików. Zgodnie ze sztuką kulinarną, jelita
Bon Ton Italia
Co zrobić gdy zwarzy się polewa czekoladowa? 2796PANIKĘ ! Każdy chyba chociaż raz w życiu robił polewę czekoladową. Za pewne większości chociaż raz się polewa zwarzyła (i tu uwaga do osób mających uwagi co do ortografii - śmietana, ser, polewa się warzą czyli oddziela się tłuszcz od reszty, która robi się grudkowata. My natomiast te rzeczy możemy zważyć - czyli sprawdzić ich masę - one same się nie zważą, a jedynie
Jedzeniomania
Domowa Chałka 259robi furrorę i smakuje wszystkim :) Ten przepis można swobodnie modyfikować w zależności od potrzeb. Jeśli ktoś chciałby zrobić chałkę bardziej 'chlebową' tzn. lepiej pasującą do wędliny, sera i innych wytrawnych rzeczy, zastępującą normalny chleb to polecam zmniejszenie ilości cukru (lub w ogóle nie dodawanie go), a zwiększenie ilości soli (można dodać również inne przyprawy). Ja jako, że raczej mało słodzę
Jedzeniomania
Domowe pesto z rukoli 217Listki umieścić w blenderze kielichowym. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do rukoli i bazylii. Osolić (lepiej najpierw dodać mniejszą ilość soli, gdyż parmezan jest dość słonym serem; dosolić pesto można również na końcu), dodać nerkowce oraz oliwę (ilość oliwy można regulować, w zależności od upodobań, mniej oliwy da bardziej "zwarte" pesto, więcej - rzadsze), zblendować. Kiedy składniki się
Moje Qulinaria
Naleśniki z kaszy jaglanej 262łyżkę oleju, wlewamy ciasto i smażymy naleśniki. Olej dałam tylko przy smażeniu pierwszego, następne smażymy na suchej patelni. Naleśniki z kaszy jaglanej podajemy z ulubionym dżemem, owocami, musem jabłkowym, serem lub… z czym kto lubi. Najlepsze są świeże, podane zaraz po usmażeniu. Pomijając cukier lub stewię możemy przygotować naleśniki w wersji wytrawnej (np. ze szpinakiem). Smacznego. Wydrukuj przepis The post
mojewypiekiinietylko