Wiosenna wersja pierożków. Co roku goszczą na naszym stole:) Pierogi z botwinką w sosie koperkowym SKŁADNIKI: botwinka ser biały ( lub ricotta) koperek jogurt grecki 1 ząbek czosnku sól, pieprz ciasto: 350 g mąki tortowej 1 łyżka oleju ciepła woda Botwinkę dokładnie umyć, posiekać. Podgotować w osolonej wodzie do miękkości. Wymieszać z rozgniecionym widelcem serek i posiekanym koperkiem (połowa porcji). Doprawić
MarciochaKucharzyzupy, wlewamy wino, wsypujemy przyprawy,dalej miksujemy. Zaprawiamy jogurtem greckim, mieszamy. Zupę podajemy posypaną prażonymi płatkami migdałów i dekorujemy posiekanym koperkiem. A dla koneserów można również dodać ser z pleśnią :) Pysznie
MarciochaKucharzypapryką chili. Sos na spód pizzy wykonać mieszając śmietanę, czosnek i przyprawę włoską. Gdy ciasto podwoi swoją objętość można formować łódeczki. Następnie nałożyć kolejno składniki farszu i posypać tartym serem. Piec w piekarniku nagrzanym ( na kamieniach do pizzy) na maxa przez ok 5-10 minut. Taki kształt pizzy jest bardzo wygodny w jedzeniu, idealny jeden kawałek:) Smacznego
MarciochaKucharzypulpety. Całość gotow ać około 3-5 minut. Porcje makaronu wyłożyć na talerze. Na jedną porcję makaronu na łożyć około kilka pulpetów , polać sosikiem, przystroić listkami bazylii. Całość posypujemy serem. Ah, jak my lubimy makaron
MarciochaKucharzypokrojona cebula pęczek natki pietruszki 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki świeża pietruszka olej do smażenia sól, kminek, kolendra,tymianek,czarny pieprz, chilli ziemniaki, roszpunka, pomidorki, ogórek, ser kozi sos ajvarowo-jogurtowo-czosnkowy Zmiksować cieciorkę, soczewicę i ugotowany groch wraz z cebulą, czosnkiem, natką pietruszki i mąką. Wszystkie przyprawy rozetrzeć w moździerzu. Dołożyć przyprawy do warzyw i wymieszać
MarciochaKucharzywinem.Dodać pokruszoną fetę, doprawić pieprzem i wymieszać. Na patelni rozgrzać masło, dodać rozmrożony szpinak i mieszać aż do czasu odparowania wody i uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy ser i 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Wymieszać. Farszami napełnić muszle. Makaron układać na sosie pomidorowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-35 minut. Oprószyć tartym
MarciochaKucharzyDodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić całość jeszcze około 15 minut. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, ziołami,chili. Na usmażonego placka nałożyć farsz mięsny. można posypać żółtym tartym serem. AHHHHHHHHHH!! Pyszne
MarciochaKucharzymasła 100 g czekolady mlecznej Masa serowa: 500 g twarogu mielonego przynajmniej 2 razy ps. pamiętaj, że jeśli nie posiadasz sprzętu do mielenia twarogu zawsze możesz użyć sera twarogowego- mielonego, sprzedawanego w sklepach w wiaderku :) 100 g malin 100 g jagód/borówki amerykańskiej 2 łyżki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny na 8 łyżek wody łyżka soku z cytryny Biała
KreatywnePinyNietypowe połączenie słodkiego karmelu ze słonym bekonem, cebulką, serem żółtym i popcornem :) Idealne jako przekąska lub drugie śniadanie. Przepis znalazłam na stronie ' Paleta Smaku '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 12 muffinów: 250 g mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli szczypta pieprzu do smaku 1 jajko
My Culinary Artjuż zawsze będziecie chwili do nich wracać! I przekonacie się, że domowe pieczywo wcale nie jest takie trudne jak niektórzy myślą. Ps. do tego świeża wędlinka … ser … albo np. mój pieczony boczek – mniam! Polecam! Aha! Bułeczki przyrządzone są na zaczynie zwanym biga ( ciasto wstępne ). Biga to zazwyczaj zaczyn składający się z proporcji ok. 100%mąki, 44% wody
Ostra na Słodkoupieczony dopiero jutro. Dlatego pomyślałam o upieczeniu bułek, które będą gotowe do zabrania jutro rano do pracy. Będę mogła pospać pół godzinki dłużej :) Nadzienie jest kwestią całkowitego eksperymentu. Planowałam ser z dodatkami. Okazało się, że dodałam do niego zbyt duże jajko i trzeba było całą masę czymś zagęścić. Stąd dodatek amarantusa. Do tego smakowite jagody goji i aromat posiekanej melisy
Weekendy w domu i ogrodzieneutralnej w smaku kaszy i przypraw. Całość jest wyrazista, dobrze doprawiona, lekko pikantna, ale przy tym smaki są świetnie zbalansowane. Generalnie - rewelacja! Super alternatywa dla innych dodatków kanapkowych (typu sery, serki itp) - szczególnie dla osób które tak jak ja nie jedzą wędlin (ja nie jem, ale wegetarianką nie jestem). Ja podałam ją na waflach ryżowych z dodatkiem szczypiorku. Równie pysznie
Kto ugości moich gości?smaży. Tym razem smażyłam na patelni teflonowej. A tutaj linki do przepisów na inne burgery Mini burgery wieprzowe Burgery wołowe z ostrym sosem pomidorowym Burger wołowy z bekonem, serem i szybkim sosem pomidorowym Burger wołowy III składniki na 6 burgerów ok 700 g mielonej wołowiny - najlepiej łopatki 2 łyżeczki startego czosnku 2 papryczki jalapeno, bez pestek, drobno pokrojone
Stare Garyplasterki. Naczynie żaroodporne wysmarować cienko masłem. Na dno ułożyć jedną warstwę plasterków cukinii, przylać połową pomidorów i ułożyć połowę mozzarelli. Wyłożyć pozostałą cukinię i wylać resztę pomidorów, przyłożyć resztą sera. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180*C, ok 20-25 minut. W międzyczasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron wymieszać z pesto w garnku. W misce ułożyć makaron
Chocolate Muffin Blogsoli i zamieszać. Garnek przykryć i gotować na malutkim palniku, do czasu aż kasza wchłonie wodę, ok.20 minut. Kaszę odstawić do lekkiego przestudzenia. Następnie kaszę przełożyć do malaksera, dodać ser i zblendować całość na dość gładką masę. Zmiksowaną masę przełożyć do miski dodać pozostałe składniki i zagnieść masę kluskową. Masa będzie dość klejąca, ale taka ma być, wówczas gotowe kluski
Smaczne Zdrowe