awokado i boczkiem. Świetna w smaku chrupiąca sałatka, która idealnie sprawdzi się na przyjęcie lub spotkanie w gronie znajomych. Oprócz wymienionych składników, w sałatce znajdziesz również czerwoną fasolę, kukurydzę, ser cheddar, sałatę lodową oraz czerwoną paprykę i pomidory. Natomiast sos składa się z jednej części majonezu i dwóch jogurtu greckiego oraz czosnku i sporej ilości soku z limonki. Aby przygotować(...)Sałatka meksykańska warstwowa Składniki: sałata lodowa: 1/2 główki fasola czerwona w zalewie: 360 – 400 g pomidory koktajlowe: 10 – 12 szt. boczek surowy wędzony: 5 – 7 plastrów ser cheddar lub inny żółty ser: 150 – 200 g papryka czerwona: 1/2 szt. awokado: 1 szt. nachosy: 1 op. jogurt grecki: 300 g majonez: 150 g sok z limonki
Kuchnia Na Wypasieorkiszowej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 3 łyżki ziaren słonecznika – 3 łyżki ziaren dyni – 2 łyżki orzechów pekan – 2 łyżki migdałów – 100 g sera mozzarella – sól, pieprz Orzechy posiekaj drobno. Ser zetrzyj na tarce jarzynowej. Na suchej patelni upraż dynie, słonecznik oraz orzechy. Do miski wbij jajka i je ubij, następnie wlej mleko(...)oraz olej. Kontynuując miksowanie. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sól i pieprz do smaku. Miksuj. Dodaj ser mozzarella oraz prażone ziarna i orzechy. Odłóż 2 łyżki nasion słonecznika i dyni do posypania muffinek. Foremkę do babeczek wyłóż papilotkami i spryskaj je olejem. Papilotki wypełnić do ¾ wysokości i posyp wierzch muffinek słonecznikiem i dynią. Piekarnik rozgrzej
Zdrowy Styl Joannypasują do kawki i herbatki , idealna uczta na deser. Te paczki są z ricottą , są miękkie, puszyste i obłędnie smaczne! Są one łatwe do zrobienia i składają się z sera ricotty i polane są glazurą pomarańczową . Pączki nie wymagają drożdży i smaży się je bardzo szybko. Pomarańcz jest owocem o właściwościach leczniczych i odżywczych. Jest bardzo popularny i cieszy się(...)błonnik pokarmowy, który poprawia funkcjonowanie jelit. Składniki jakie będą potrzebne: – 1 ¼ szklanki mąki – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli – 3 jajka – 250 g sera ricotta – 1 łyżeczka esencji z wanilii – ¼ szklanki erytrytolu – 2 łyżki spirytusu – olej do smażenia Lukier pomarańczowy: – ¼ szklanki soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego – 2 szklanki cukru
Zdrowy Styl Joannynaturalnego tofu 50 ml sosu sojowego 30 ml oleju lnianego 3 ząbki czosnku 250 ml makaronu risoni (może być też grecki orzo) 6 grzybków shitake 50 g żółtego sera typu gouda 8 pomidorków koktajlowych szczypiorek lub zielona część dymki sól pieprz łyżka masła Tofu pokroić na 3 plastry. Zalać olejem lnianym i sosem sojowym. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę(...)Rozprowadzić równomiernie po plastrach tofu. Grzybki shitake zalać wrzątkiem i odstawić do nasączenia. Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Makaron wymieszać z serem, pieprzem i grzybkami shitake pokrojonymi w plasterki. Masę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Plastry tofu wyłożyć na makaron i umościć je w nim, by powierzchnie makaronu i tofu zrównały się
Weekendy w domu i ogrodziechciałam życzyć Wam szampańskiej zabawy, ale może zmienimy to na przyjemny, spokojny wieczór? Warstwowa sałatka,, Ananas“ : Składniki : 5 jajek 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 150 g żółtego sera 150 g majonezu do dekoracji: około 12 połówek orzecha wloskiego kilka listkow sałaty masłowej lub najlepiej lodowej coś zielonego do dekoracji: koperek lub pietruszka *ewentualnie 1 por Wykonanie(...)twardo. Obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę, seler i ananasa odsączyć z zalewy. Kilka kawałków ananasa( np. 9) odłożyć do dekoracji, a resztę drobno pokroić. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 2. Na talerz położyć listki salaty, łodyżkami do wewnątrz. Na środek postawić metalową obręcz. Na talerzu lekko rozsmarować parę łyżek majonezu. Wysypać pierwszą warstwę
dolcevitainmykitchenSfogliatella frolla włoski placek na kruchym cieście jest wprost idealny na Święta. Pyszne, kremowe nadzienie z sera i kaszy manny oraz delikatna warstwa kruchego ciasta, które wprost rozpływa się w ustach. Ten smak jest zupełnie inny od znanych mi ciast, ale tak dobry, że placek został zjedzony już pierwszego dnia. A przepis na masę z kaszy manny i serka wykorzystałam(...)pieczenia 100 g cukru cukier waniliowy 40 ml wody 125 g masła 2 żółtka szczypta soli nadzienie: 400 ml mleka 120 g manna 100 g cukru 250 g białego sera a najlepiej ricotty 2 białka kandyzowana skórka pomarańczowa pokrojona w kosteczkę( u mnie bez ) szczypta cynamonu cukier puder do posypania Wykonanie : 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski
dolcevitainmykitchenciężka w zrobieniu. Składniki: 1 duza cukinia (zamiast cukinii możemy użyć kabaczka) 1 mała cebulka 2 jajka 3/4 szklanki maki sol/pieprz 1 łyżka oleju farsz: ok 400 g białego sera (twarogu) 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego 1 pęczek zieleniny (szczypiorek, koperek, natka pietruszki) 1-2 ząbki czosnku sol/pieprz Przygotowanie: 1. Cukinie myjemy, obieramy ze skorki. Zabieramy ze środka(...)lekko brązowieć. 9. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy, aż troszkę się ochłodzi i jeszcze ciepła przewracamy na druga stronę. 10. Faszerujemy w środku tym czym chcemy. Możemy wędliną, serem, warzywami itp Ja proponuje zrobić prosty farsz z białego sera: 1. Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy śmietanę, umyta i drobno pokrojona zieleń oraz przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Dokładnie mieszamy
Kulinarnie z Polką na KresachKeto empanady z kurczakiem Inspiracje rodem z kulinarnych warsztatów A dokładniej rzecz ujmując – keto empanady z kurczakiem , szpinakiem , serem feta i suszonymi pomidorami . Kojarzycie ten zestaw składników? Pojawił się on już przy okazji wpisu na temat warsztatów kulinarnych z Beatą Śniechowską i stanowił nadzienie przygotowywanych tam pierogów. W związku z tym, że bardzo mi ono zasmakowało, a obiecałam też(...)book’a i smażone sprawdziło się wyśmienicie. No ale zawsze można je odsmażyć na maśle lub smalcu … Tak też zrobiłam. I smakowały bardzo dobrze. 🙂 Nadzienie z kurczaka, szpinaku, sera feta i suszonych pomidorów Drugie wcielenie pierogowego nadzienia Dużym plusem tego przepisu jest także fakt, że zostaje spora ilość nadzienia. Na 24 sztuki zużyłam mniej więcej połowę. Druga połowa posłużyła
Modern Cave Girlaromatyczny i dobrze doprawiony, a przy tym nie wymaga dużo pracy i długiego czasu przygotowania. Składniki : polędwiczka wieprzowa (ok. 30 dg) 250 g małych pieczarek średnia cebula 50 g sera z niebieską pleśnią kopiasta łyżeczka ostrej papryki w proszku pół łyżeczki suszonego cząbru pół łyżeczki mielonego kminku szczypta soli natka pietruszki olej do smażenia Polędwiczkę pokroić wszerz na 8 kawałków(...)pieczarek, gdy te będą obsmażone i woda z patelni wyparuje. Cebula ma być zeszklona, a nie usmażona. Na patelnię wlać ok. 150 ml ciepłej wody, dodać przyprawy i ser pleśniowy pokrojony w kostkę. Podgrzewać całość do stopienia się sera i uzyskania pasującej nam konsystencji sosu (po odparowaniu wody). Na patelnię dodać kawałki polędwicy. Krótko je podgrzewać. Chodzi tylko
Weekendy w domu i ogrodziemleka 1 jajko mąka pszenna (ponad szklankę) szczypta soli olej Farsz 10 średniej wielkości pieczarek 1 szklanka mrożonego szpinaku 1 mała cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz smalec Dodatkowo: ser żółty zioła prowansalskie Przygotowanie farszu: Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w drobną kostkę. Smażymy na niewielkiej ilości smalcu. Dodajemy pieczarki starte na jarzynowej tartce i pokrojony szpinak. Doprawiamy solą(...)pieprzem. Smażymy ok. 15 minut. Gotowy farsz studzimy. Naleśniki smarujemy farszem i zawijamy w rulony. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierchu posypujemy startym serem żółtym i ziołami prowansalskimi. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp.+ 180 st.C ok. 10 minut (aż ser się zrumieni
tojestpyszne.blogspot.comolej z pestek dyni, który nadał im niepowtarzalnego aromatu. Podpłomyki podałem z moją ukochaną tapenadą z czarnych oliwek, którą kilka lat temu odkryłem w Hiszpanii oraz grillowanym fenkułem, pomidorkami, serem feta i świeżą bazylią. Wyszło niespodziewanie fajnie, dlatego gorąco polecam Wam ten przepis. Idealnie sprawdzi się na wszelkie imprezy i spotkania ze znajomymi, gdzie takie podpłomyki możemy podać w formie(...)duże filety anchois 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta płatków chili opcjonalnie sól do smaku Dodatkowo: 1 fenkuł (koper włoski) 10 pomidorów koktajlowych 1 opakowanie sera feta Arla Apetina Snack Pack garść listków świeżej bazylii * PRZYGOTOWANIE Podpłomyki Wszystkie suche składanki wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj. Wlej wodę oraz olej i zagnieć ciasto (najlepiej skorzystać
Food Squareciasto drożdżowe: 600 g mąki ok 360 ml ciepłej wody 24 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżki oleju - sos pomidorowy - ser 300 g - salami 100 g Do dużej miski wsypuję mąkę i sól. Do oddzielnej małej miseczki wrzucam rozkruszone drożdże, zasypuje je cukrem i mieszam aż będą w postaci płynnej. Następnie wlewam(...)doświadczenia wiem, że rozwałkowane ciasto też potrafi pięknie wyrosnąć podczas pieczenia. Przy pomocy pędzelka smaruję blachę cieniuteńko olejem. Po ułożeniu ciasta na blaszce rozprowadzam równomiernie sos, następnie starty ser ( ja zazwyczaj dodaje ser taki jaki mam akurat w lodówce morski, gouda. Choć wiadomo, że najlepiej smakuje mozzarella ) Kolejna warstwa to salami i jak ktoś lubi to szynkę
Kuchnia VikiDziś przedstawiam przepis na pyszne naleśniki zapiekane z serem i podane ze słodkim sosem z rabarbaru i truskawek. Korzystajmy z tych przyjemności dopóki mamy na nie sezon:) Tym bardziej, że danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu i na pewno posmakuje każdemu. Użyłam tutaj 2 rodzajów sera, ale spokojnie można dodać sam twaróg sernikowy, a po sezonie rabarbarowym można go zastąpić(...)większą ilością truskawek. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Naleśniki z serem i sosem rabarbarowo-truskawkowym (8 naleśników) Składniki na naleśniki: 1 szklanka mleka 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki roztopionego masła 1 szklanka mąki 1 łyżka cukru Składniki na nadzienie: 1 1/2 szklanki ricotty 1 1/2 szklanki serka twarogowego 2 żółtka 1/2 szklanki cukru
karmelowyPotrzebujemy na 12 sztuk 12 ciasteczek kokosowych (ciasteczka kokosowe z Jutrzenki ,idealnie pasuja rozmiarem do papilotek) 2 garście truskawek (mogą być mrożone) 1/2 kg sera białego mielonego 1 białko lub całe jajko 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru białego (do sera) 1 łyżka cukru białego lub brązowego do truskawek Na dno papilotki wkładamy po ciasteczku. Ser, białko, mąkę
WYSPA SZCZĘSLIWA