lubi kotlety mielone , ser żółty..to na pewno takie kotlety posmakują.Najlepsze na ciepło..wtedy ser tak przyjemnie się ciągnie ..na zimno ponoć też niektórzy lubią..ale wg to już nie to..70 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 czerstwa bułka 1 szkl.bulionu2 jajasól, pieprzwegetaszczypta imbiruser żółtyBułkę namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka(...)dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Mięso podzielić części, każdą rozpłaszczyć, na środek dać kawałek sera żółtego, uformować kotlet .Następnie lekko spłaszczyć,układać na gorący olej i smażyć z każdej strony
Moje domowe kucharzenieIzaura To pyszne ciasto kakaowe ze serem składniki ; 1 kostka margaryny Kasi 1,5 szkl cukru 1 cukier wanilinowy Dr Oetkera 3 łyżki kakao 2 szkl mąki tortowej 5 jajek 3 łyżki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr Oetkera 0,5 kg sera mielonego półtłustego 4 jajka 1/2 szkl cukru 1 cukier wanilinowy Dr Oetkera Wykonanie ; Do garnka wlać(...)wodę , dodać margarynę , cukier , cukier wanilinowy i kakao , wszystko rozpuścić i gotować około 5 minut. Ser utrzeć z żółtkami i cukrem wanilinowym , dodać ubite białka z 4 jajek. Do zimnej polewy dodać żółtka i wymieszać , dodać mąkę z proszkiem i jeszcze raz wymieszać . Na końcu dodać białka z 5 jajek i wymieszać łyżką. Blaszkę o wym 30/ 30 wyłożyć papierem
Sama słodycz i szczypta chilipół puszki- ananas - pół puszki- pędy bambusa - pół puszki- kiełki fasoli mung - 1/3 słoika- papryka czerwona - jedna mała- papryka żółta - jedna mała- cebula - 5-6- tuńczyk - w oleju, puszka- ser żółty - 500g- przyprawy: oregano, pieprz czarny, pieprz ziołowy - opakowanie, vegeta, sos sojowy (bg bez sosu! Sos zawiera śladowe ilości glutenu)Ser ścieramy, paprykę, cebulę i ananasa kroimy, wszystko razem dokładnie(...)mieszamy w garnku, przyprawiamy na bogato i staramy się nie podjadać. 1/3 startego sera zostaw do posypania na końcu.Dodatkowo:- przecier pomidorowy, słoiczek- ketchup- słonecznik pestki - spora garść- sezam - 2 spore garści- dynia pestki - spora garśćO niesamowitych właściwościach pestek (bo mogą się one pochwalić nie tylko smakowymi walorami) możesz poczytać tutaj: kliknij (w tym miejscu możesz także złożyć
Wypisz Wymalujzaczynamy rozrabiać ciasto.- Wszystkie wskazówki dotyczące ciasta bezglutenowego i zwykłego: TUTAJ (w przepisie na pierogi ruskie)DODATKOWO:- Mieszanka Bezglutenowa "EUFORIA"- Mieszanka - Pomidory z Czarnuszką i Czosnkiem Niedźwiedzim.- tarty ser żółtyMIESZANKA EUFORIA OD ZIARENKOWO:Prażone ziarna: słonecznik, dynia, konopie siewne - PRODUKT BEZGLUTENOWY:"to prawdziwa rozkosz dla ciała i ducha – tę mieszankę prażonych ziaren można dodać praktycznie do każdej potrawy lub jeść(...)papryki i chilli i oczywiście z charakterystycznym smakiem czarnuszki. Dodałyśmy dość dużo do farszu, ale ponieważ smakowało bosko, to postanowiłyśmy również posypać po górze (razem ze startym, żółtym serem), podkreślić to, co w środku tak otulało zmysły i... móc też cieszyć oczy barwnym obrazem na pierogowym "ciele".Mieszankę kupicie tutaj.Wyszło rewelacyjnie. Smak, wygląd, delikatność i odpowiednia grubość ciasta
Wypisz Wymalujdomu, na polu kulinarnej bitwy pozostajemy całkowicie zgodni. No, może prawie całkowicie.MUSZLE MAKARONOWE NADZIEWANE SZPINAKIEM I FETĄ.4 porcjeok. 20-25 mniejszych muszli makaronowych żytnich450g mrożonego szpinaku150-200g sera typu feta1 mała cebula 2-3 ząbki czosnkupieprz świeżo mielonygałka muszkatołowasłodka mielona papryka ulubione zioła: oregano, bazylia, itd. olej do smażeniaMakaron gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż będzie(...)odcedzamy i zostawiamy na boku.Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na niewielkiej ilości tłuszczu.Wrzucamy szpinak i czekamy aż się rozmrozi oraz w następstwie wyparujepraktycznie cały płyn. Ser feta kroimy w kostkę i wrzucamy do szpinaku,dokładnie mieszamy - częściowo się rozpuści. Na samym końcu doprawiamypieprzem, gałką muszkatołową, papryką słodką mieloną i ulubionymi ziołami. Przygotowaną masę wkładamy do muszelek
W kuchni Karmel-itkimocno słodki, orzeźwiający od zimnej galaretki i truskawek (polskich! - zdobycie graniczyło z ... cudem)Serniczek można przygotować na biszkopcie, na herbatnikach, albo bez spodu - jeśli tak lubimySkładniki:1kg białego sera 3 galaretki o dowolnym smaku150 g masła 5 łyżek cukruNa wierz:1 galaretka truskawkowatruskawki(...)Wykonanie:Ser zmielić. Masło utrzeć z cukrem. Dodać do niego zmielony ser i wszystko wymieszać. Podzielić na trzy części. Każdą z galaretek rozpuścić w 1 szklance wody - ostudzić. Tężącą galaretkę dodać do jednej części sera i wymieszać mikserem. Wylać do tortownicy ( ja wlewałam na 1/3 biszkoptu wcześniej upieczonego) i wstawić do lodówki, aż stężeje. W taki sam sposób przygotować pozostałe
Walijskie Pichcenieczasów, kiedy po szkole szło się na taki pyszny fast food. Właściwie to nawet szczegółowy przepis jest zbędny :) Chyba nie ma nic prostszego niż domowa zapiekanka z pieczarkami i serem ... ale dla niewtajemniczonych (jeśli takowi tu trafią) - podaję :)) Składniki: długie bułki (u mnie tzw. paluchy) kilka pieczarek żółty ser kilka plastrów szynki 1 cebula odrobina masła ząbek czosnku sól pieprz(...)minut, po czym pieczarki odcedzamy z wody, którą puściły i przekładamy do miseczki. Bułki kroimy wzdłuż na pół, smarujemy cienko masłem,na to układamy farsz pieczarkowy, posypujemy grubo serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. Zapiekamy, aż ser się rozpuści. Podstawową wersję zapiekanek możemy wzbogacić o kolorową paprykę, pomidory, mozzarellę lub inne ulubione dodatki
Walijskie PichcenieTradycyjny kotlet schabowy pokryty pierzynką z cebuli i sera :)) Miliony kalorii! :) Ale smacznie. Czasem ... i tak być musi :)) Składniki: 4 kotlety schabowe 2 jajka bułka tarta olej sól pieprz 2 cebule starty żółty ser Wykonanie: Kotlety rozbijamy, posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Panierujemy w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na złoty(...)złoty kolor (na sklarowanym maśle lub oleju wg upodobania i możliwości). Blachę wykładamy folią aluminiową, układamy na niej kotlety, a na nich warstwę usmażonej cebuli i warstwę startego sera. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 10 min - do momentu, aż ser się rozpuści
Walijskie Pichceniejajko (użyłam kaczego) sól, pieprz 10 szt truskawek (kaszubskich) borówki w słoiczku 100 g wypestkowanych wiśni nadwiślankich ChNP kieliszek porto ;) Podkarpacki miód spadziowy ChNP do smaku sałata 100 g sera ementaler startego. Wykonanie:Dzień wcześniej zalewamy fasolę wodą. Następnego dnia zlewamy wodę, dolewamy świeżej i gotujemy fasolę do miękkości. Odsączamy na sicie i czekamy, aby wystygła.Pozbawione kości mięso oprószamy(...)wrzenia. Ewentualnie dosładzamy do smaku miodem i miksujemy blenderem.Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy nasze drobiowe steki po kilka min z każdej ze stron. Na drugiej patelni wysypujemy połowę startego sera (na kształt naleśnika) podpalamy gaz i na środek układamy 1 porcję steka (ja zrobiłam po 2 mniejsze) i czekamy, aż ser nam się ładnie rozpuści i delikatnie zapiecze.Wyłączamy
Malinowe Pocałunkimożemy użyć jest nieograniczony. Najpopularniejsze z nich to kiełbasa (boczek, wędzona szynka), cebula oraz szczypiorek. Przykłady możemy mnożyć, poniżej przedstawiam kilka dla inspiracji: - grzyby leśne, można je zastąpić pieczarkami - ser żółty - pomidory bez skórki, cukinia, szparagi, młody groszek, opieczona i pozbawiona skórki papryka - pietruszka, koper, kolendra, bazylia - jako alternatywa dla popularnego szczypiorku - krewetki, czosnek - ser feta Jako ciekawostkę powiem(...)gdyż przypomina ona wówczas omlet, zamiast jajecznicy. Podajemy tak jak lubimy najbardziej - ja tradycyjnie z pomidorem :) Smacznego! 2. Jajecznica a'la śródziemnomorska jajka cukinia pieczarki oliwki pomidory suszone ser feta opcjonalnie: papryczka chilli, szparagi marynowane tłuszcz Warzywa kroimy tak jak lubimy, ja w jajecznicy preferuję niewielkie kawałki dodatków, dlatego pokroiłam je w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną
Taste Of My DayKorzystamy z dobrodziejstw jakie podarowała nam jesień i dziś po raz kolejny u nas w roli głównej dynia. Tym razem w towarzystwie słodko- kwaśnych buraków i słonego sera z dużą ilością ziół. Kruchutka tarta z takim farszem smakuje o każdej porze dnia (i niestety nocy!) i jest idealna jako przekąska lub obiad, ponieważ jest dość syta. Posypana prażonymi ziarnami "Euforia(...)następnie zagniatamy jak najkrócej rękami aby ciasto było gładkie, elastyczne i jednolite. Odkładamy w folii do lodówki. Składniki na farsz ok. 300 g obranej dyni ok.150 g białego sera solankowego, sera feta lub innego ulubionego, słonego ok. 150-200 g buraczków marynowanych w occie balsamicznym (u nas z Wootwórni) kilka plastrów wędzonego boczku 1 jajo + białko, które zostało
Symfonia Smakówmanna do podsypania lub po prostu mąka pszenna1 łyżeczka cukru brązowego ( może być zwykły)300 ml wodyNadzienie:Słoiczek Ostry zielony pomidor do posypania i do wkładu w ciasto ser żółty 1-2 sera mozzarella 100g oliwki czarne10 plastrów szynkicebulapół pomidoraprzyprawa do pizzy kamis lub oregano z bazylią1. Ciepła wodą zalewamy drożdże aby sie rozpuściły mieszamy i dodajemy(...)zrobiła się skórka, przykrywamy miskę i odstawiamy.6. Podsypujemy kaszą manną( lub mąką), dzielimy na 2 części i wałkujemy chyba, że potrafimy robić to rękami:) robimy troszeczkę większe wkładamy tam sera startego i zawijamy tym samym nigdy nie zostawimy boczków po pizzy lub nasi goście.7. Rozgrzewamy piekarnik na maxa u mnie to było 250 stopni z obydwoch stron8
pichcisztoprosta, szybka…doskonała na święta, imieniny itd. Za przepis dziękuję mojej koleżance ze studiów Biedronie, która swego czasu podzieliła się ze mną tym przepisem… Składniki: 8 jajek 20 dag sera żółtego puszka tuńczyka puszka kukurydzy majonez Wykonanie : Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, rozdzielić białka od żółtek. Białko drobno pokroić. Żółtko (w oddzielnym naczyniu) zetrzeć na drobnych oczkach. Odsączyć tuńczyka(...)kukurydzę z zalewy. Zetrzeć ser żółty na grubych oczkach. Układać składniki warstwami w misce w następującej kolejności (zaczynając od dołu): ½ białka ½ kukurydzy cały tuńczyk ½ sera żółtego majonez ½ białka II ½ kukurydzy II ½ sera żółtego II majonez Wierzch posypujemy żółtkiem Smacznego
Anioły w kuchniDzień dobry,Z Toskanii, oprócz kilku butelek wina, oliwy, sera pecorino i ciasteczek cantuccini, przywiozłam także paczuszkę wyjątkowego produktu, pszenicy farro.Pszenica farro, zwana u nas również płaskurką, to bardzo stara odmiana pszenicy, uprawiana ponoć już od neolitu na terenie Mezopotamii, Syrii, Egiptu i Palestyny. Spokrewniona z pszenicą orkisz, czasem jest z nią mylona. W czasach starożytnych używano jej do wypieku(...)płaskurką to idealna na jesień pożywna sałatka z pieczonymi warzywami i fetą. Buraczki, marchewka i dynia po upieczeniu nabierają niezwykle pociągającego smaku, który świetnie komponuje się ze słonym serem i sosem na bazie octu balsamicznego. Sałatkę możecie śmiało zabrać do szkoły lub pracy, a pszenicę farro zastąpić inną kaszą - pęczakiem, bulgurem, komosą ryżową a nawet kuskusem.Pisząc informacje
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki : ser biały 750g 2 jajka około 1 szklanka mąki - zależy od konsystencji sera i wielkości jajek cukier waniliowy 2 łyżki cukru szczypta soli Wykonanie : Ser mielimy 1 - 2 razy - zależy od konsystencji sera Wbijamy jajka Mieszamy Dodajemy resztę składników - jeśli masa jest za lepka dodajemy mąki Kształtujemy kule którą dzielimy na 4 części Nastawiamy garnek z wodą
Od kuchni czyli o wszystkim po trochę