również w wersjach wegetariańskich. Lasagne bolognese Składniki: - 13 płatów makaronu lasagne - 600 g mięsa mielonego wieprzowego - 1 puszka pokrojonych pomidorów - sos beszamelowy Winiary - 300 ml mleka - 250 g tartego sera mozzarella - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 1/2 op. fix spaghetti bolognese - sól - pieprz - oregano - oliwa - masło Przygotowanie: Na patelni szklimy na łyżce oliwy posiekaną w kostkę cebulę(...)talerz i kładziemy obok siebie żeby się nie posklejały. Sos beszamelowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy płaty makaronu, mięso, posypujemy serem, smarujemy sosem beszamelowym. Na sos kładziemy ponownie makaron, mięso, ser i sos, jeszcze raz wykonujemy tą samą kolejność. Na ostatnią warstwę sosu kładziemy makaron, smarujemy pozostałym sosem beszamelowym i posypujemy serem
Kulinarne życiemnie taka wielka na nie ochota że musiałam zrobić. Gdy pierwszy raz zrobiłam według tego przepisu, tak je polubiliśmy że już nie zmieniam. Puszyste leniwe pierogi Składniki: - 500 g sera białego - 200-250 g mąki - 2 łyżki masła - 3 jajka - masło i bułka tarta do polania - cukier do posypania - sól Przygotowanie: Ser mielimy w maszynce. Żółtka oddzielamy od białek. Masło(...)ucieramy w misce wbijając po jednym żółtku i stale ucierając dodajemy ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy na przemian z mąką do utartego sera. Całość lekko solimy i przekładamy na oprószoną mąką stolnicę. Masę dzielimy na części i toczymy wałek o średnicy ok. 2,5 cm. Spłaszczamy nożem a następnie kroimy ukośnie. Zagotowujemy wodę z solą
Kulinarne życieczasy gdy półki w sklepach świeciły pustkami, dlatego nieraz przygotowywało się dania proste i szybkie a zarazem z dostępnych składników. W pamięci najbardziej zapadł mi mój ulubiony makaron z serem który przygotowywałą moja mama. Z siostrą zawsze walczyłyśmy o to by mieć jak najwięcej górnej zrumienionej warstwy która była najlepsza. Zapiekany makaron z białym serem Składniki: - 350 g makaronu (najlepiej(...)świderki) - 500 g sera białego - 200 ml śmietany 18% - 2 żółtka - 1 op. cukru waniliowego - cukier - sól - masło - bułka tarta Przygotowanie: Makaron gotujemy w posolonej wodzie według opisu na opakowaniu. Ser mieszamy ze śmietaną, cukrem waniliowym(jeżeli lubimy bardziej słodkie dosypujemy cukru). Do masy dodajemy żółtka i wszystko mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ugotowany i lekko
Kulinarne życieprzejrzałam lodówkę i użyłam to co znalazłam. Ciasto chlebowe ala pizza Składniki: - 1 opakowanie ciasta chlebowego (ja kupiłam w Lidlu w tygodniu francuskim) - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 150 g sera mozzarella - 100 g polędwicy sopockiej - 125 g boczku wędzonego - 120 g sera gorgonzola Przygotowanie: Ciasto chlebowe rozwijamy, smarujemy koncentratem pomidorowym ( może być sos pomidorowy smakowy). Posypujemy serem mozzarellą, układamy(...)niego kawałki pokrojonej w plastry polędwicy. Posypujemy pokrojonym w cienki paski boczkiem o długości ok. 1,5 cm ( można kupić już pokrojony boczek. Na wierzch rozkładamy kawałki sera gorgonzola i pieczemy ok. 15 minut w 200 stopniach. Bardzo dobre na ciepło i zimno. Życzę smacznego
Kulinarne życieMakarony i wędzonego łososia uwielbiam , od razu wiedziałam że połączę te dwa składniki w swoim ulubionym daniu obiadowym, dodatek sera pleśniowego Lazur podkręca smak tego dania i dodaje wyrazistości. Niewielka porcja takiego obiadu skutecznie zaspokaja głód, a przy tym zajmuje 20 minut na zrobienie. Danie podałam na porcelanie Julia Gold-Bogucice Składniki: Na dwie porcje: 25 dag grubego(...)makaronu tagliatelle 20 dag wędzonego łososia 15 dag świeżego szpinaku baby 10 dag sera lazur z niebieską pleśnią 1 cebula 1 szklanka słodkiej śmietanki 22% 3 ząbki czosnku ½ cytryny Oliwa do podsmażenia Sól morska do smaku Pieprz biały do smaku Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku z łyżeczką oliwy, odcedzić, trzymać w cieple. Szpinak umyć, osuszyć
Wanilia i Kardamonformie można podać je do mięsnego obiadu, ale równie dobrze mogą stanowić samodzielne danie. Kubek maślanki będzie dla nich świetnym uzupełnieniem. 12 średniej wielkości ziemniaków 1/2 kostki sera feta 1 pęczek koperku 3 gałązki szczypiorku 50g żółtego sera pieprz 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy i obieramy. 2. Za pomocą łyżeczki wydrążamy środki ziemniaków. Wydrążone kawałki(...)przekładamy do miski, do której dodajemy pokruszony drobno ser feta, starty na tarce żółty ser, posiekany koperek i szczypiorek. Doprawiamy pieprzem, mieszamy. 3. Tak przygotowanym farszem napełniamy ziemniaki. Zapiekamy je w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut
Szefowa kuchniwędzenia nabiera delikatnego aromatu dymu, a jednocześnie staje się bardziej ostra od tradycyjnej papryki Jalapeno. Ja używam papryczek chipotle sprzedawanych w puszce ( takich ). Pikantność zupy meksykańskiej łagodzi dodatek awokado, sera Cheddar (w oryginale użyto ser Lancashire) oraz łyżka salsy ułożona na wierzchu zupy. Składniki zupy meksykańskiej: (4 porcje) 2 łyżki oliwy (używam olej rzepakowy) 1 duża czerwona cebula (dałam(...)wadze 560 g) 1 puszka 400 g krojonych pomidorów (daję większe puszki XXL o wadze 560 g, takie ) sól morska, świeżo mielony pieprz Do podania : 100 g sera Lancashire (użyłam Cheddara) – pominąć w wersji wegańskiej 1 dojrzałe awokado 1/2 pęczka kolendry Przygotowanie zupy meksykańskiej: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Obrany czosnek pokroić w plasterki. Odstawić. Ziarna kuminu
Moja Delicjawłasne podniebienie. Łącząc smaki wielokrotnie próbuję różnych połączeń smakowych w mini wersjach na jednej łyżce, i tak mięso kaczki wspaniale połączyło mi się z kwaśnym jabłkiem, orzechami, podwędzanym serem i obsmażoną pieczarką. Całość oprószyłam siekanym szczypiorem i skropiłam słodko ostrym sosem musztardowym. Pieczarki jak i orzechy są tylko podprażone, aby wydobyć ich smak. To pyszna propozycja nie tylko na elegancką(...)soli - 1 łyżka drobno siekanego szczypiorku Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej emulsji. Dodatki: - 5 średniej wielkości pieczarek - 1/4 główki sałaty lodowej - garść orzechów włoskich grubo siekanych - 15 dag sera twarogowego podwędzanego - 1 kwaśne jabłko ( np. szara reneta ) - 2 łyżki grubo siekanego szczypiorku - 0,5 płaskiej łyżki pieprzu mielonego 1. Każdą pieczarkę pokroić na 5-6 części. Tłuszcz spod kaczki
kawawszklanceszpinakiem jeść możecie jako danie samodzielne, lub podać z grillowanym fletem z kurczak/indyka i lekką sałatką. Składniki: 12-15 płatów makaronu do lazanii 1 opakowanie szpinaku mrożonego 250 g sera ricotta 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 150 g tartego sera żółtego gałka muszkatołowa pieprz sól sok z cytryny Na sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 płaska łyżka mąki pszennej(...)chwili dołożyć szpinak, smażyć całość kilka 3-4 minuty. Szpinak doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Odstawić do ostygnięcia. Do zimnego szpinaku dodać ser ricotta, wymieszać. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć pierwszą warstwę makaronu. Na makaron szpinak, znowu makaron, szpinak i makaron. Przygotować sos beszamelowy. W rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę, przesmażyć. Powoli wlewać
kolorowotorcikowoZapiekane naleśniki z serem to pomysł na piątkowy obiad. Naleśniki przygotowane w poniższy sposób wsiąkną sos waniliowy, a dzięki temu będą miękkie i delikatne w smaku. Upieczone naleśniki przed podaniem możecie posypać cukrem pudrem i ozdobić owocami. Składniki na porcję dla 4 osób: ciasto na naleśniki (12 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 0,5 szklanki wody mineralnej(...)łyżki cukru 2 jajka 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli odrobina oleju do smażenia farsz twarogowy 0,5 kg sera trzykrotnie zmielonego 5-6 łyżeczek jogurtu* 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego sos 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki śmietany 18% 4 łyżki cukru pudru 2 jajka 2 łyżeczki cukru wanilinowego Składniki
Ugotowaćmałych pieczarek 1/2 cebuli 1/4 żółtej papryki około 1 łyżki tłuszczu do smażenia Ketchup Markowy Łagodny Roleski około 1/2 łyżki soli ziołowej 5-6 plastrów żółtego sera lub mały kawałek sera w kostce sól i pieprz do smaku szczypiorek Przygotowanie: Ciabatty kroimy wzdłuż, tworząc spody 4 zapiekanek. Każdą w ten sposób powstałą małą zapiekankę polewamy ketchupem (tworząc "zygzak(...)pieprzem. Podsmażamy kilka minut na mniejszym ogniu, mieszając. Pieczarki powinny zmniejszyć swoją objętość, a cebulka nie może się przypalić. Tak przygotowany farsz rozkładamy równomiernie na nasze ciabatty. Ser ścieramy na tarce na grubszych oczkach i posypujemy obficie wiech każdej zapiekanki. Zapiekanki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy do rozpuszczenia sera. Przed podaniem na każdej zapiekance robimy
Słodkie okruszkimakaron), jak i świeże, które można znaleźć w lodówkach. Wracając do naszej potrawy, szpecle świetnie nadają się do zapiekanek, my zapieczemy je z grzybami, białą kapustą, kurczakiem i serem. Jeżeli ktoś szuka dania wegetariańskiego można śmiało pominąć kurczaka. Przepis Składniki: 600 g kapusty pekińskiej 500 g pieczarek Szpecle 300 g suszonych lub 800 g świeżych 400 g piersi z kurczaka(...)sól i pieprz 60 g masła łyżeczka gałki muszkatołowej 125 ml bulionu warzywnego 150 g gęstej śmietany 200 g potartego sera 2 średniej wielkości cebule Jak już pisaliśmy we wstępie szpecle można zastąpić domowym makaronem. Przygotowanie: Kapustę myjemy, suszymy i tniemy w paseczki. Grzyby kroimy na pół, albo ćwiartki w zależności od wielkości. Szpecle, przygotowujemy według opisu na opakowaniu, czyli
KasiaiKrzysiu.plPyszna i lekka sałatka z rukoli z serem bałkańskim, pomidorkami truskawkowymi, oliwkami oraz sosem winegret od firmy Fanex . Polecam na kolację lub do pracy. Składniki: 50 gram rukoli 100 gram sera typu bałkańskiego 150 gram pomidorków truskawkowych Garść czarnych oliwek Saszetka sosu winegret Fanex Sposób przygotowania: Rukolę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, odcedzamy z nadmiaru wody, najlepiej osuszyć w suszarce(...)sałaty. Pomidorki dokładnie myjemy, kroimy na pół, ser kroimy w kostkę, oliwki odsączamy z zalewy. Na dużym talerzu układamy rukolę, pokrojone pomidorki, ser oraz oliwki, polewamy sosem winegret
Bajeczna Kuchniaboxy na uczelnię, wykorzystuję produkty, które zostały mi z obiadu. Tak zwykle kończą wszelkie kasze, makarony i ryże, których dziwnym trafem zawsze gotuję za dużo. Wtedy kilka warzyw, ulubiony ser lub mięso i fajny lunch jest gotowy. Tak było i tym razem. Nagotowałem kaszy gryczanej jak głupi, więc postanowiłem dorzucić do niej aromatyczną pieczoną marchew, trochę ciecierzycy, która została(...)jeszcze z hummusu i ser feta, bo akurat poprzedniego dnia wykorzystałem pół kostki do naleśników ze szpinakiem. Akcja pt. sprzątanie lodówki zakończona sukcesem, a ja mam smaczny posiłek, który mogę zabrać ze sobą. Spróbujcie i Wy, bo sałatka wyszła miodzio! * SKŁADNIKI na 1-2 porcje Pieczona marchew: 3 duże marchewki ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki mielonego kuminu ¼ łyżeczki cynamonu 1 łyżka
Food SquareChleb pszenno-żytni, na zakwasie żytnim, z dodatkiem marmolady jabłkowej, miodu i kminku. Z podanych proporcji wychodzi chleb o wadze ok. 1 kg. Przepis pochodzi ze
Przepisy na domowy ser i chleb