ser żółty - 6379 przepisów (strona:253/426)

Quiche z pieczarkami 180

płaska łyżeczka soli śmietana kremówka koło 1/4 szklanki lub tyle ile zabierze ciasto Na farsz  : 500 g pieczarek 2 cebule 2 jajka 3/4 szklanki śmietanki kremówki 150 g sera żółtego sól , pieprz olej + łyczka masła Wykonanie : Cebule kroimy w cienkie półplasterki  tak samo pieczarki  Rozgrzewamy olej , dodajemy masło i gdy się rozpuści wrzucamy cebule

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Zapiekane bułeczki z arabską nutą i wędzonym kurczakiem 165

małe bułeczki, np. kajzerki (u mnie lekko czerstwe, ale świeże też się nadadzą) 2 szczypty przyprawy arabskiej 2 jajka klasa M 2 grubsze plastry wędzonego kurczaka 1 duży plaster żółtego sera szczypiorek Przygotowanie: Odcinamy dno bułeczek, następnie wydrążamy środek uważając by nie zrobić dziury.Bułeczki układamy na blasze do pieczenia. Plaster sera tniemy w drobne paski lub kostkę i posypujemy

Słodkie okruszki
DOMOWE HOT DOGI 164

keczupem. Składniki: 4 bułki pszenne kształt ,,u" 4 parówki garść poszatkowanej drobno kapusty białej 2 marchewki- poszatkowane 3 gałązki natki pietruszki 1 ogórek typu wąż 2 pomidory 8 plastrów żółtego sera Wykonanie: Bułki podgrzewamy w piekarniku ok 3 minut, po tym czasie wykładamy je serem, ponownie podgrzewamy do rozpuszczenia sera, razem podgrzewamy też parówki. Poszatkowaną kapustę mieszamy z marchewką oraz

Z Majeczką w kuchni
Danie gospodarza 174

bardzo, szybka, wygodna i pożywna wersja... Składniki: 4-5 ugotowanych ziemniaków 100 gram boczku wędzonego parzonego 1 średnia czerwona cebula 2 garści szpinaku świeżego 2 jajka 2 łyżki tartego żółtego sera 2-3 łyżki masła świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa  Wykonanie: Na patelni rozpuszczany masło, ugotowane ziemianki kroimy w talarki przekładamy na patelnię, dodajemy pokrojony boczek, cebulkę, którą kroimy

kgwjanczewo
Pasztet z cukinii 167

śmietany 18% ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka przyprawy włoskiej 3 jajka sól i pieprz do smaku ¼ szklanka oleju rzepakowego opcjonalnie starty ser żółty (ok. 15 dag) Przygotowanie: Cukinię umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Posolić.   Odstawić na 10 minut by puściła sok. Odcedzić. Przełożyć do miski cukinię. Marchewkę obrać

Fabryka pomysłów
Kolorowa sałatka z roszponką 130

Wiosna i lato na talerzu. Kolorowo, smacznie i zdrowo! Składniki ( na dwie porcje): 2 – 3 garści sałaty roszponki, 150 g szynki, 150 g żółtego sera, ½ puszki kukurydzy, ½ czerwonej słodkiej papryki, 1 mała cebula, 1 pomidor, 1 ogórek, sól, pieprz, zioła prowansalskie, oliwa Sposób przygotowania: Sałatę opłukać i osuszyć. Kukurydzę odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Ogórka, pomidora, paprykę pokroić

Nie tylko w kuchni
Kieszonki ze schabu z pieczarkami, porem i rzodkiewką 137

Bardzo smaczne, nadziane lekko pikantnym farszem, idealne na drugie danie. Składniki: 500 g schabu, 150g żółtego sera, 300 g pieczarek, jasna część pora, pęczek rzodkiewek, sól, pieprz, słodka czerwona papryka w proszku, ostra papryka w proszku, przyprawa maggi w płynie, olej do smażenia Na panierkę: 2 – 3 jaja, bułka tarta Dodatkowo: wykałaczki do spięcia kieszonek Sposób przygotowania: Schab oczyścić

Nie tylko w kuchni
Papryka w kapturkach faszerowana grzybami leśnymi i kaszą jaglaną. 121

kolorowy obiad pachnący jesienią. Składniki: 4 kolorowe papryki, 100 g kaszy jaglanej, około 200 g grzybów (prawdziwki, podgrzybki, kurki), 1 duża cebula, 1 ząbek czosnku, 8 łyżeczek startego żółtego sera, sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, masło do smażenia (opcjonalnie olej) Sposób przygotowania: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, osączyć. Grzyby oczyścić, opłukać i dość grubo pokroić. Cebulę

Nie tylko w kuchni
Parówkowe buły 123

szklanek mąki pszennej 1 opakowanie drożdży suszonych ( 7g ) 2 szklanki wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli reszta: 10 cienkich parówek w typie berlinek kawałek startego żółtego sera papier do pieczenia Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski lub najlepiej do maszyny do chleba i wyrabiamy na gładką masę . Wyjmujemy , przekładamy do miski oprószonej mąka i odstawiamy

Ogrodnik w podróży
Kurczak nadziewany pieczarkami zapiekany w cieście francuskim 393

zapiec i gotowe. Danie świetnie smakuje i  wspaniale prezentuje się na talerzu. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 1 cebula 250 g pieczarek sól,pieprz 2 plastry żółtego sera 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) jajko do posmarowania Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać starte pieczarki

Monia miesza i gotuje
Nadziewane pieczarki pieczone 149

dużych pieczarek 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki masła sól do smaku pieprz do smaku 4 łyżki startego żółtego sera Wykonanie: Pieczarki umyć, obsuszyć i delikatnie wyciągnąć trzonki. Następnie trzonki posiekać, wymieszać z zmiażdżonym czosnkiem, natką pietruszki, drobno pokrojoną cebulą i orzechami. Dodać masło i przysmażyć przez 5 minut

Tradycyjna Kuchnia
ZAWIJAŃCE Z PIECZARKAMI 136

czegoś innego niż karkówka,skrzydełka to przepis przypadnie Wam do gustu. Składniki: ok 500g polędwicy wieprzowej ok 300 g pieczarek 2 cebule 2 duże ząbki czosnku ok 100 g żółtego sera słodka mielona papryka sól i pieprz Pieczarki i cebulę obrać,pokroić w małą kosteczkę,czosnek przecisnąć wyciskarką.Cebulę podsmażyć na 2 łyżkach masła,dodać pieczarki i smażyć aż woda

Niespełnione zdolności kulinarne
Dyniowo-marchewkowe babeczki 130

ząbek czosnku na polewę: 200g kwaśnej śmietany 2 jajka 1 łyżeczka vegety szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 100g startego żółtego sera(połowę sera dajemy do polewy a drugą połową posypujemy wierzch naszych babeczek) PRZYGOTOWANIE: Ciasto pokroić na kwadraty OK 10-12 CM blaszkę do muffinek wysmarować olejem na patelni rozgrzać

Swojskie jedzonko
Faszerowane pieczarki 174

przekąskę lub też kolację prosto z piekarnika.   Pieczarki faszerowane porem składnik 6 dużych pieczarek (najlepiej takich na grilla) 2 pory - białe części 100 g wędzonego boczku 50 g sera gouda 1 kulka mozzarelli chilli w proszku sól, pieprz natka pietruszki wykonanie Jeśli pieczarki mają trzonki to je wycinamy (moje nie miały)  W rondelku podsmażamy pokrojony boczek wędzony(...)pory i ewentualnie posiekane nóżki pieczarek. Podsmażamy do miękkości pora. Doprawiamy chilli w proszku oraz pierzem. W razie konieczności solą. Zdejmujemy z ognia i dodajemy starty na dużych oczkach ser żółty. Dokładnie mieszamy, a następnie napełniamy farszem kapelusze pieczarek. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem lub wyłożonego papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze

Przysmaki Karolki
Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata 176

makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Składniki: makaron penne pełnoziarnisty dla dwóch osób szklanka kukurydzy, świeżej lub konserwowej 1/2 brokuła 4 pomidorki lima 3 duże ząbki czosnku 100 g twardego, żółtego sera w kawałku oliwa z oliwek 2 łyżki suszonego oregano 3 łyżki słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki chili w płatkach 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki oliwek kalamata nadziewanych

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania