dziecko? Zanim zdołał cokolwiek odpowiedzieć, służący powrócili z kuchni z jedzeniem. Przynieśli więcej, niż prosiła: gorący chleb, masło i miód, konfiturę z jeżyn, plaster boczku, jajko na miękko, kawał żółtego sera i dzban miętowej herbaty. (...)" George R.R. Martin "Gra o Tron", str. 144 (Pieśń Lodu i Ognia tom 1) Tymczasem Tyrion wraz z maesterem Pycelle posilili się: "Siedzieli w przewiewnych
Passions hobbies lifeProsta i bardzo smaczna zupa serowa. Składniki: 4 kostki rosołowe, 20 dag żółtego sera, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 3 łyżki śmietany, 1 żółtko jaja, sól do smaku, pieprz do smaku, szczypiorek, grzanki. Wykonanie: W jednym litrze wody ugotować rosół z kostek i stale mieszając dodawać zasmażkę , zrobioną z mąki masła. Po chwili dodać starty ser wymieszany ze śmietaną
Tradycyjna Kuchniaokraszone boczkiem z cebulką. Połączenie ziemniaków i ryżu jest bardzo trafione. Kotlety nie są ani suche, ani też się nie rozpadają. Można sobie skomponować samemu dodatki, np. pieczarki, paprykę, ser żółty… i nie tylko. Za każdym razem inne, ale równie smaczne. Używając do panierowania mąki ryżowej otrzymamy danie bezglutenowe. Polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Kotlety ziemniaczano ryżowe appeared
mojewypiekiinietylkozapasy paczkę tortellini. I pomysł już był. Przepis na tortellini z kurczakiem znajdziecie tutaj Składniki: 1 opakowanie tortellini 3-4 ogórki konserwowe 200 g szynki konserwowej 150 g żółtego sera 3 łyżki majonezu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Wykonanie: Tortellini ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić na sicie. Ogórki, szynkę i ser pokroić w kostkę. Wszystkie składniki
O kuchni z uczuciemdomu i mogę cieszyć się dostępem do wszystkiego. Dzisiaj pokażę Wam bardzo szybką przekąskę na spotkanie ze znajomymi czy drobną imprezkę. Boczusiowe pieczarki Pieczarki pieczarki (ilość według uznania) żółty ser np. salami wędzony boczek Dip: 4 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka gotowego chrzanu pęczek kopru sok z cytryny pieprz
Kuchnia moimi oczamistopni. 4. Rozwałkuj wyrośniętą masę na prostokątne ciasto o wysokości ok 1,5 cm. Zrób palcami jednakowe wgłębienia. Posyp gruboziarnistą solą. Piecz 25 minut. Ja posypałam serem żółtym odtłuszczonym, ale nie ma takiej potrzeby. Zajadam na podwieczorek z oliwkami kalamata i sałatką caprese
AZgotuj!Wakacyjnych eksperymentów moich córek ciąg dalszy - dziś w menu placuszki z kukurydzą. Naprawdę przepyszne! Spróbujcie:) Składniki: 1 puszka kukurydzy, 100g żółtego sera, 2 cebulki dymki, 1 jajko, 4 łyżki mąki pszennej, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W misce wymieszać kukurydzę z serem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaUwielbiam żółte sery, szczególnie te z dziurami, jednak czasami warto od nich odpocząć i zrobić sobie pastę kanapkową. Była cieciorkowa, soczewicowa... tym razem padło na pastę z bobu. Polecam wszystkim fanom tego warzywa :) Składniki: - 250 g bobu - kilka plastrów suszonych pomidorów - ząbek czosnku - kilkanaście czarnych oliwek - 1/4 szklanki oliwy z oliwek/oleju/ oleju z suszonych pomidorów - sok z ćwiartki cytryny - sól
Corner With Recipespodsmażyć pokrojone w piórka cebule. Po chwili dodać pokrojony w kostkę boczek, przyprawy (papryka słodka, tymianek) i smażyć razem kilka minut. Zdjąć z gazu patelnię, dodać śmietanę, musztardy Roleski, ser żółty, wymieszać. Dodać sól, pieprz ziołowy do smaku, jajko, wymieszać wszystko. Ciasto rozwałkować na blacie oprószonym mąką, przełożyć do formy wysmarowanej jakimś tłuszczem i dopasować do niej. Na ciasto położyć
Corner With RecipesPrzykryj ostatnią warstwą cukinii. Dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Piecz ok. 20 minut w 200°C. Jeśli nie grillujesz cukinii, piecz o 15 minut dłużej. * Zamiast parmezanu można użyć sera żółtego light, są nawet takie o 2% tłuszczu. Po upieczeniu nie czuć większej różnicy w smaku. ** Najlepiej na mandolinie lub na maszynie do krojenia. *** Grillowanie nie jest konieczne, ale cukinia
Corner With RecipesCukiniowe gofry z serem żółtym i mozzarellą; keczupem i pomidorem Chrupiące po brzegach, mięciutkie w środku z serową nutą, niebo ^^ Przepis
More food, love and dreamsSkladniki: płat ciasta francuskiego ketchup starty ser żółty 100 g salami suszone oregano Rozmrożone ciasto francuskie posmarować ketchupem, posypać oregano ułożyć salami, zwinąć w rulon i pokroić na kawałki. Piec około 20 min w 190 stopniach. Przepis pochodzi z tej strony
Moja Galeria Smakułyżeczki suchych drożdży 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwy Farsz: pół szklanki kukurydzy konserwowej około 20 szt plastrów salami 1/2 szklanki sera żółtego 3 łyżki koncentratu pomidorowego oregano, bazylia 1 jajko do posmarowania Wszystkie składniki farszu oprócz salami łączymy razem i odstawiamy na później. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe ugnieść na gładkie, elastyczne
Moja Galeria Smaku