jednego fana sałatek. Ja swoją sałatkę zrobiłam z kurczakiem, ale myślę że z powodzeniem można go zastąpić szynką. Można też dodać do niej swoje ulubione warzywa albo żółty ser. Pychotka. Zresztą przekonajcie się sami;-) Składniki: 0,5 kg tortellini ( ja użyłam z serem i szpinakiem), 0,5 kg piersi z kurczaka, 1 ogórek, 0,5 puszki kukurydzy
Passion of Cookingkalorii, ale i dużo przyjemności. ;-) 500g makaronu spaghetti 300g wędzonego boczku 1 duża cebula 150ml białego, wytrawnego wina 250ml śmietanki 12% 3 żółtka 2 ząbki czosnku 100g startego, żółtego sera sól, pieprz 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy do zarumienienia. Przekładamy na talerzyk a na wytopionym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Podlewamy
Szefowa kuchniminut. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Wkładamy chlebek i pieczemy 25 minut; wyciągamy i pozostawiamy w formie do całkowitego ostygnięcia. Chlebek najlepiej smakuje z dżemem, masełkiem, żółtym serem lub sam :) Smacznego! Chlebek inspirowany jest przepisem z magazynu "Moje Gotowanie. Ciasta na lato
My Culinary Artsmażoną na maśle. Najlepsza jest taka młoda, a właśnie teraz jest najlepsza pora . Dzisiaj zrobiłam faszerowaną kalarepę mięsem mielonym. Składniki: 4 kalarepy 500 g mięsa mielonego 100 g żółtego sera 2 łyżki masła klarowanego 2 szklanki wywaru warzywnego 1 cebula 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki majeranku sól pieprz Wykonanie: Kalarepy obrać, zalać wodą i gotować około 10 minut. Wyciągnąć
O kuchni z uczuciemPyszne, zapiekane pory ! idealny pomysł na obiad Składniki: 4 pory, 8 plastrów wędzonego boczku, 15 dag żółtego sera, 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej, 1 łyżka masła, natka pietruszki, olej do pokropienia. Wykonanie: Pory dokładnie umyć, następnie odciąć zielone części a białe pokroić na kawałki i ugotować z dodatkiem soli i cukru przez 20 minut. Następnie pory odsączyć, owinąć każdy kawałek
Tradycyjna KuchniaSzybkie, ciepłe, tanie......na śniadanie a w wykonaniu Jędrusia smakuje najlepiej. Składniki na 4 tosty : -8 kromek tostowego pieczywa -8 plastrów żółtego sera -4 plastry wędliny -4-6 średnich pieczarek -odrobina oleju i masła -szczypta soli Na każdej kromce pieczywa układamy plastry sera a na czterech plastry wędliny. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na odrobinie oleju
Maminek kulinarnynieco bardziej kalorycznej formie, ale za to jaka pyszna! Składniki: 1 kg fasolki szparagowej, 20 dag wędzonego boczku, 4 pomidory, 4 łyżki oleju, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki startego żółtego sera, sól do smaku, natka pietruszki. Wykonanie: Rozgrzać olej i przysmażyć pokrojony w grubą kostkę boczek i posiekany czosnek. Dodać opłukaną i pokrojoną fasolkę, posolić do smaku, zalać gorącą wodą
Tradycyjna Kuchniaoliwek (do smażenia, a więc nie może być extra virgin!) lub oleju 1 łyżeczka białego octu balsamicznego 1 płaska łyżeczka cukru sól, pieprz czarny z młynka 15 dag wyrazistego żółtego sera Kartofle ugotowałam w mundurkach, obrałam, każdego przekroiłam na pół, przełożyłam do miski, zalałam marynatą sporządzoną z tymianku, rozmarynu, łyżeczki octu, płaskiej łyżeczki soli i 2-ch łyżek oliwy. Dokładnie
Kuchnia Prezydentowejfunkcję grill i przełożyć ziemniaki na 10 minut na najwyższą półkę w piekarniku. Podawać z sosem czosnkowym, jogurtowym, posypane żółtym serem lub do chili con carne. Smacznego
Kuchnia Prezydentowejdlatego, że w czasach kryzysu, w których dorastałam, pasty robione przez Mamę - pomidorowa, makrelowa, paprykowa, były wyczekiwanym urozmaiceniem śniadań i kolacji i rekompensowały brak deficytowych wtedy szynki czy żółtego sera. Nie brakowało mi ich wówczas aż tak bardzo, ba! - dziś nawet jestem zadowolona, bo chyba dzięki temu (paradoksalnie!) tak przepadam za pastami do chleba i bardzo lubię tworzyć
Kuchnia Prezydentowejpamiętajcie, żeby nie było go zbyt dużo pomiędzy warstwami ciasta. Moje bułeczki posmarowałam serkiem clementine curd , wyszły wspaniałe! Bardzo smaczne są też tradycyjne, wypełnione masłem, posypane i zapieczone z żółtym serem. Wszystkim polecam te niezwykłe bułeczki, a Gosi za oryginalny przepis. Rozczyn: 20 g drożdży 400 ml letniego mleka ok. 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Ciasto właściwe
Kuchnia Prezydentowejcebula pokrojona w grubą kostkę duża garść świeżego szpinaku 100 - 120 g chorizo pokrojonej w średniej grubości plasterki 1 papryczka chili czerwona 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki startego żółtego sera; np.: edam lub gouda pieprz czarny, sól do smaku duża szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki oregano 3 łyżki siekanej natki pietruszki 50 - 80 g tartego
Kuchnia Prezydentowejoregano drobno posiekać. Dodać do pomidorów z puszki wraz z pozostałymi przyprawami oraz wyciśniętym czosnkiem. Gotować przez kilka minut na małym ogniu (aż do zgęstnienia). Dodatkowo: 100 g żółtego sera (użyłam goudy) 1 mała pieczarka 1/2 pomidora 100 g grillowanego mięsa z piersi kurczaka w przyprawach (1 małą pierś z kurczaka upiec w ulubionych przyprawach np. czosnku, oregano, bazylii, papryce
Bulliozrezygnować z papryczek. :-) (składniki na 1 dużą pizzę) 350g mąki pszennej pełnoziarnistej 20g świeżych drożdży 200ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki suszonego oregano 100g żółtego sera 100g mozzarelli kilka papryczek chilli 2 łyżki kukurydzy 1 filet z kurczaka 10 zielonych oliwek 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, bazylia, oregano, czubryca czerwona 1. Mąkę
Szefowa kuchnitego moje ulubione brokuły i kurczak. Polecam!!! Składniki: 0,5 kg makaronu, 0,3 kg piersi z kurczaka, 1 brokuł (ok. 0,5 kg), 250 g żółtego sera, 200 g serka topionego, 5 łyżek śmietany 18%, 125 ml zimnej wody, Sól, Pieprz, Przyprawa gyros. Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego. Kurczaka
Passion of Cooking